Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Za challenger jsem byl rád, když máš problém s patní ostruhou tak ta podrážka pomůže, teď se mi asi dělá Haaglund tak jsem si na silnici pořídil Brooks ghost max 3 a je to lepší, ale do terénu nejsou 

Odesláno
před 13 hodinami, shewcza napsal:

Já Hoky challenger koupil jako první boty a tlačí mě do kotníku. Jsou velmi tvrdé ty bočnice co mají asi zpevnit kotník. Bohužel já ho zpevňovat nepotřebuji a tak jsou to jediné boty v kterých běhám nejmíň a jen po asfaltu, protože jakmile je trochu terén nakloněn umřou mi kotníky na otlaky.

Měl jsem podobný problém s "teniskami" Vasky Veny, ony to jsou spíš polobotky. Bočnice byla těsně pod kotníkem ale tlačila na něj a po delší době to bylo utrpení. Naštěstí je nemám na běhání a pomohlo povolit šněrování.

Jinak děkuji všem za dosavadní snahu mi poradit, jste skvělí!!

Odesláno

V pátek odpoledne jsem zašel u nás v HK do prodejny Run4fun. Příjemné jednání, vyzkoušel jsem 8 párů a nakonec vyhrály tyhle Hoka Speedgoat 7, o trochu větší než běžně nosím, protože se to tak prý dělá. Chlapík mi "vnutil" ještě ponožky a trička, další případnou výbavu koupím později. Doma jsem se botkami celý večer kochal a v sobotu vyrazil na první "běh" (vzhledem k mé kondici rozuměj indiánská chůze, kdy jsem větší část ušel a zbytek popoběhl). Ty boty jsou neskutečné bačkůrky, lehoučké, pohodlné, skvěle sedí na noze a co mne překvapilo nejvíc, při každém kroku mne katapultují vpřed. Odpoledne jsem něco načetl o technice běhu a v neděli vyrazil na stejnou, 6,18 km dlouhou trasu. I přes pohodlnost mne den předtím začaly boty po několika km tísnit v nejširším místě za prsty a pálit mne v tom místě chodidla. Druhý den to už bylo lepší a předpokládám, že až se boty rozšlápnou, budou dokonalé. Někdo mi poradil, že to může být i příliš utaženým šněrováním, takže si na to dám příště pozor. 

Jak už jsem psal dřív, běhání jsem celý život nesnášel a navíc nemám žádnou kondici, takže 60-70% trasy rychle ujdu a zbytek lehce běžím, těžko se tedy mohu počítat mezi běžce. Tomu zatím odpovídá i moje včerejší tempo 8,57 min/km. Ale nedá se nic dělat, za 2 týdny jedu na akci "Běhej lesy", tak musím ještě něco popoběhnout a smířit se s tím, že těch 5 km doběhnu poslední. 

Ale víte co mne už včera napadlo? V těch botách se i skvěle chodí a při dynamické chůzi také člověka katapultují dopředu. Hodně lidí v běžecké FB skupině mi potvrdilo, že je nosí i na treky. V mládí jsem chodil po horách, pak mne to přestalo bavit, protože mám rád technické sporty - třeba kolo nebo koloběžku. V posledních letech bych na pěší tůru nejspíš nešel, ale na kole nebo kolobrndě kdykoliv a rád. Vloni jsem objevil kouzlo rychlé chůze s hůlkami, které jsou právě tím technickým prvkem, který mne přitahuje. No a dalším jsou tyhle geniální běžecké boty, takže uvažuju, že v nich začnu i trekovat a časem, až zlepším kondici, bych se vydával i na chodecko-běžecké treky. Co si o tom myslíte, běhá někdo z vás po horách s hůlkami?

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

• Dát hlas 1
Odesláno

Mam predchozi generaci a kdyby nebyly uzky, taky bych v nich chodil po horach, takhle mi jen lezi ve skrini 🙂

Odesláno

Máte někdo zkušenost s trailovými botami ON Cloudmaster Trail 2? Ptám se jen tak, pro zajímavost, jak funguje tahle dírkovaná filosofie..

Odesláno

Zkušenost taková, že boty nejsou zlé, ale do dírek se dostává štěrk a kamínky a to už je zlé!

• Díky 1
  • Dát hlas 1
Odesláno

Ja teda uz beham vyrazne mene nez drive, ale mam siroky nohy a skoncil jsem u Altra - silnicni mam na beh a trailovy na vylety do prirody. Ale bacha, vetsina modelu ma nulovej drop, jen par pak velmi malej, coz nemusi nekomu vyhovovat.

Odesláno (upraveno)

Spíš omylem jsem to dal do vlákna o trekových botách, tady je odkaz. Máte někdo boty Brooks Cascadia 20 w a jak jste s nimi sokojeni?

Můžete mi prosím poradit kvalitní, lehkou, vzdušnou vestu, ve které nebude horko a do které se mi vejde láhev s vodou (nejlépe cyklistická), mobil, klíče, proteinová tyčinka a zvenku hůlky? Existují i opasky, ale zatím se přikláním k vestě, co je lepší?

Díky.

Upraveno uživatelem Ivan Lelák
Odesláno

Ivane, s hůlkami neběhám, ale vyměnil jsem trekové hole za hole pro nordic walk a jsem nadšený. Koupil jsem nejkratší Fizan Compact 4 a v kombinaci s trailovými běžeckými botami poměrně rychle chodím. 

Odesláno
před 18 hodinami, Kapo napsal:

Ivane, s hůlkami neběhám, ale vyměnil jsem trekové hole za hole pro nordic walk a jsem nadšený. Koupil jsem nejkratší Fizan Compact 4 a v kombinaci s trailovými běžeckými botami poměrně rychle chodím. 

Já mám trekové/turistické teleskopické hole s výměnnými spodními nástavci, ale protože jsem za ně dal dost peněz, nechce se mi utrácet za další, tak to nejdřív zkusím s nimi a časem uvidíme.. Díky za zkušenost a inspiraci.

Odesláno

Moje první zkušenost s nordic runningem, tedy během s hůlkami - berte to jako laické pocity po prvním pokusu, navíc s nesprávnými hůlkami. Před pár dny jsem si řekl, že to zkusím, koupil si i knížku o nordic runningu od Milana Kůtka, který tuto disciplínu ne přímo vynalezl (ve Finsku i jinde už mnoho let zpátky běžci na lyžích pobíhali v létě s hůlkami), ale tak nějak oficializoval, zdokonalil a je jejím propagátorem a trenérem. Dnes musí být na všechno specializovaná výbava, ale když už mám doma ne zrovna levné trekové hůlky, řekl jsem si, že to zkusím s nimi, jen jsem je musel přenastavit na délku a smířit se s tím, že mají klasické poutko a ne "rukavičku". Ale řekl jsem si, že když se dá běhat na lyžích s klasickým poutkem, tak proč ne tady, koneckonců, jak píše sám autor, je to takový "běh na běžkách bez běžek". Vyběhl jsem v sobotu, byla to zase spíš indiánská chůze, ušel jsem něco přes 6 km, trochu měl problém s obyčejnou ledvinkou, do které jsem byl nucen dát láhev s pitím a ona za běhu poskakovala a povolovala se. Inu, tady se specializované vybavení vyplatí, snad už přijde vesta. Takže to bylo méně komfortní a chvilkami otravné, navíc chvilku pršelo a po nedávných deštích byly lesní mech nacucaný vodou, která stříkala všude kolem. Boty teda fakt vodotěsné nejsou, ale to mi nevadilo a musím říct, že z hůlek jsem byl nadšený - s lehkostí jsem přeskakoval pařezy a výmoly, ze strany na stranu když jsem se chtěl něčemu vyhnout, hole byly skvělá opora, cítil jsem se mnohem stabilněji, fakt jsem z toho měl radost a cítil se o 20 let mladší. Techniku jsem pojal stejně jako běh na lyžích a i když jsem přešel do chůze, udržoval jsem ji - díky tomu byla i chůze rychlejší a dynamická. Tep mi povyskočil, maximum bylo 176, ale to mi nevadilo. Druhý den jsem cítil ramena a další svaly v té oblasti, takže to fakt zapojuje víc částí těla. A dá se to "nějak" provozovat i s trekovými holemi (mně vyhovovala délka 130-135 cm). Podstatný rozdíl proti turistické chůzi je, že hole neslouží jen jako opora a pro větší stabilitu, ale aktivně je zapojuju do odrazu. Baví mne to a půjdu do toho zase.

• Like 1
Odesláno

Včera mi přišla vesta Lumiva Ultra Trail 6 l, včetně hydrovaku. Ten nebudu nosit vždy, mám i 2 malé lahvičky, které se vejdou do předních kapes. Vejde se i telefon, klíče, proteinové tyčinky atd. Od vesty jsem čekal spíš čínský produkt s trčícími nitěmi, co se nejspíš začne brzo párat ale překvapila mne čistota a kvalita ušití a kolik má různých vychytávek - snad 10 kapes, spíš víc, průvlaky na hadici od hydrovaku, úchyty na hůlky, píšťalka (možná na psa, až s ním začnu pobíhat po lese), ušití z několika vrstev, lehoučký ale pevný materiál. Přední a zadní část spojují nahoře ramena a dole po stranách rozvětvené nastavitelné popruhy. Vpředu sepnutí rovněž třemi nastavitelnými popruhy. Vesta je dvouvrstvá se síťovinou uvnitř, lehoučká ale přitom pevná, velmi skladná. Zadní úchyty na hůlky nejsou ideální, hůlky sice drží správně ve vodorovné poloze, ale cítím od nich tlak na zádech. Určitě půjdou uchytit i jinak, zkusím třeba vpředu svisle a odděleně nebo svisle do zadní kapsy. Ještě budu nějakou dobu vestu a její vychytávky "objevovat", protože je toho fakt hodně, ale sedí skvěle, skoro o ní nevím a už teď jsem nadšený.

Odesláno

Týjo, já běžel závod!!! Já, který běhání celý život nenáviděl, jsem zkusil před měsícem, skoro ve svých 66 letech trochu popoběhnout a začalo mne to bavit tak, že po 4 "trénincích" po okolních lukách a lesích (vždy stejný okruh cca 6 km), kdy to byl indiánský běh a kdejaký závodní chodec by mne předešel, jsem se vydal na 5 km trasu v rámci seriálu Běhej lesy, akce Jizerská. Nejdelší trať byla 50 km, nejkratší 5 km. Na 5 km běželo 469 účastníků rozřazených do několika kategorií (věk, pohlaví). V týdnu jsem se dovybavil vestou a kompresními návleky na lýtka, ani jsem se s tím nestihl proběhnout. Na místě (Bedřichov) vypadali všichni jako profíci. Když se rozcvičovali ostatní, zkusil jsem to taky, na startu jsem se postavil víc dozadu. Běžel jsem s hůlkami, ale prvních pár set metrů jsem je nepoužil abych nešťouchal do ostatních, pak se pole roztáhlo a už to šlo. Nasadil jsem moje "tréninkové" tempo, takže piánko indiánský běh. Po startu bylo asi 3/4 km stoupání, což u mne doma není, tak jsem chtěl spíš jít než běžet, ale většina ostatních tak nějak klusala, že jsem to zkusil taky a celkem to šlo. Kousek jsem šel, ale to jiní taky. S hůlkami se šlo fakt rychle a když jsem běžel, tak podobně jako jiní kolem mne. Držel jsem se Gabči, v kopcích jsem jí vždy utekl, na rovině nám to šlo stejně a a v klesání mne dohnala. David nám zmizel vpředu hned na startu a potkali jsme ho až v cíli. Až na pár lidí vypadali běžci kolem mne mnohem vysportovaněji, ale kupodivu byli mnozí i pomalejší než já. Běželo se mi fajn. Uteklo to jako voda, v cíli jsem skončil 371. což jsem nečekal, myslel jsem, že budu poslední. Svůj domácí nejlepší čas jsem vylepšil o 5 minut a ani mi to nepřišlo. Jestli za to mohly kompresní návleky nebo vesta, ve které se mi běželo skvěle nebo jsem si tak běžel s ostatními, občas jsem zkusil někoho předběhnout, ono to docela šlo (šel jsem do toho jen tak, abych to udýchal) a ono mi to dodalo sebedůvěru, to netuším, ale vím, že jsem měl ještě rezervy. 40 minut na 5 km je sice hrůza, ale důležité je zúčastnit se, postupně se zlepšovat a bavit se u toho. A to se mi splnilo vrchovatě.. 

• Like 3
  • Dát hlas 3
Odesláno (upraveno)

@Ivan Lelák Fajn, že tě běhání nadchlo 👍 Brát si ale vestu na 5 km je dost overkill. A kompresní návleky udělají větší službu v rámci regenerace nebo při delším sezení bez pohybu (auto, letadlo atd.).

Upraveno uživatelem redd
Odesláno
před 1 hodinou, redd napsal:

@Ivan Lelák Fajn, že tě běhání nadchlo 👍 Brát si ale vestu na 5 km je dost overkill. A kompresní návleky udělají větší službu v rámci regenerace nebo při delším sezení bez pohybu (auto, letadlo atd.).

Pravda, fakt je ta vesta na 5km jen zátěž, kapesníčky a telefon si dáš do kratasu 

Odesláno

Já mám nějaké horší běžecké období, tak necelé dva roky, běhám pro radost tak 2-3 týdně ale už to je většinou pod 10 km a hlavně pomalu. Od čtyřicítky mi nějak chybí šťáva a chuť.... chci se trochu nakopnout našel jsem si nový trailový okruh kolem domu cca 8 km necelých 400m výškových, tak uvidíme. Furt mám v hlavě sen se jednou postavit na start B7 a dokončit. 😃

Odesláno

Musím se do toho zkusit zase trochu dostat, na žádné extra časy se už necítím, ale pokud bych zvládl zase nějaký trochu delší trail, byl bych moc rád.

Odesláno
před 12 hodinami, Ajaj napsal:

a definoval mi, jak dlouho chci ještě závodit

Pardon, se zeptám blbě, ale tohle mi nějak uniká, jak to myslíš?

Odesláno
před 16 hodinami, redd napsal:

Chápu, vestu bych mít ani nemusel, ale proč ne? Doma, když jsem trénoval, bylo dost vedro a párkrát jsem se i na těch 5 km napil z flašky, co jsem měl v ruce a nebo když jsem běhal s hůlkami, flašku jsem měl v ledvince, která mi poskakovala a blbě se to z ní vyndávalo. Tohle je pro mne komfortní řešení. Návleky jsem chtěl vyzkoušet a musím říct, že měly nejspíš částečný vliv na to, že jsem zrychlil čas - pro mne byl běh bez nich a s nimi obrovský rozdíl, vůbec jsem to nečekal

před 14 hodinami, malymarek napsal:

Pravda, fakt je ta vesta na 5km jen zátěž, kapesníčky a telefon si dáš do kratasu 

Vesta není zátěž, určitě ne proti ledvince, se kterou jsem běhal doma. Váží pár deka, perfektně sedí, vůbec o ní nevím a přístup k pití za běhu je komfortní. Na tuhle trasu jsem z ní vyndal hydrovak a dal do náprsních kapes jen malé lahvičky. Kdybych dal mobil do těchhle kraťasů, poskakovalo by to, což by mne otravovalo nehledě k tomu, že by mi brzo skončily u kolen a rozbil bych si hubu. Nad těmihle detaily přemýšlím a doma je zkouším - tohle pro mne bylo rozhodně nejlepší řešení. PS: S vestami běželi i lidi co skončili pár set míst přede mnou..😀

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...