Přejít na obsah

běhání

Doporučené příspěvky

... je tohle možný dělat dlouhodobě, nebo je to pro nohu vážně nepřirozený pohyb a mohl bych si něco udělat...

1. Běh na místě je rozhodně nefyziologický pohyb, lze jej určitě aplikovat jako formu aktivace organizmu např. před protažením (často se skáče třeba přes švihadlo), ale jako dlouhodobý pohyb určitě ne.

2. Pro snížení váhy je základem energetický deficit, tedy nižší příjem kCal než výdej a k tomu cvičení pro zpevnění. Stačí cvičit tak 15minut denně. Sportováním v řádu hodin zvyšuješ vytrvalost organismu a pro hubnutí není potřeba, ovšem na druhou stranu jde hubnutí rychleji :)

3. Jinak běh jako takový lze každopádně doporučit, ale počítej s tím, že tak cca 2 měsíce trvá než přivykneš zátěži a než tě přestanou pobolívat nohy, kolena a kotníky. Určitě je také potřeba začínat postupně a pravidelně protahovat. Ne hned začít běhat hodinu a více.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Díky moc, nezačal jsem běhat hned hoďku z ničeho, začal jsem to prokládat s posilováním a protahováním, pravda je, že jsem se na tu hoďku dostal asi po dvou týdnech, což je asi rychle... Proč je tedy běh na místě nefyziologický pohyb - dobrý jen na rozcvičení a zahřátí, co je konkrétně špatně, je to velká zátěž na klouby?

Odkaz ke komentáři

Díky moc, nezačal jsem běhat hned hoďku z ničeho, začal jsem to prokládat s posilováním a protahováním, pravda je, že jsem se na tu hoďku dostal asi po dvou týdnech, což je asi rychle... Proč je tedy běh na místě nefyziologický pohyb - dobrý jen na rozcvičení a zahřátí, co je konkrétně špatně, je to velká zátěž na klouby?

Nefyziologický je proto, že chybí přenos těžiště a tím dynamika a směr pohybu a tak máš jiný odraz a dopad :) Síla působící na klouby je daleko větší při skoku na místě než při pohybu vpřed ...

Odkaz ke komentáři

Nefyziologický je proto, že chybí přenos těžiště a tím dynamika a směr pohybu a tak máš jiný odraz a dopad :) Síla působící na klouby je daleko větší při skoku na místě než při pohybu vpřed ...

Díky moc za vyčerpávající info, dám na tebe a přizpůsobím se tomu.

Odkaz ke komentáři

• po měsících...
  • po měsíci...

Zdravím, chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně Pražského maratonu. Nemáte prosím někdo zkušenost s tím, jestli je možné podél celé trati se pohybovat jako divák např. na kole? nebo jsou některé úseky (třeba mosty) hermeticky uzavřené pouze pro běžce? Díky za odpovědi, sorry případně za hloupější dotaz, ale rád bych podpořil známého

Odkaz ke komentáři

Zdravím, chtěl bych se zeptat na jednu věc ohledně Pražského maratonu. Nemáte prosím někdo zkušenost s tím, jestli je možné podél celé trati se pohybovat jako divák např. na kole? nebo jsou některé úseky (třeba mosty) hermeticky uzavřené pouze pro běžce? Díky za odpovědi, sorry případně za hloupější dotaz, ale rád bych podpořil známého

Hermeticky uzavřené úseky tam nejsou, ale jsou místa, kde se budeš na kole těžko prodírat davy diváků a turistů. Jako pěší by jsi ale zvládl přesunout se na několik míst. Mě manželka s dětma byla schopná potkat na trati asi 5x. S tím že nebyla na startu. Mrkni na stránky PIMu, tam je mapka a podle ní si to můžeš naplánovat.
Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Chlapi, nemáte někdo zkušenost, co na "problémy s okosticí" na holeni (splint shin)?

Kvůli problému s kolenem běžel v Pardubicích na závodě pár km přes jednu nohu. Koleno za pár dní OK, ale na té druhé noze se nemohu zbavit bolesti v holeni, jádro pár cm pod kolenem na vnitřní straně holeně, spíš to šacuju jako bolavé měkké tkáně než vlastní kost. Zkoušel to nějak uvolnit masáží, vířivku, lokálně ketoprofen, zatím vše bez efektu. Skoro neběhám, jen výklus pod 10 km, kolo a plavání jsou snesitelnější... Už je to dost dlouho a začíná mne to znervózňovat, další závod na krku...

Upraveno uživatelem sery.vlk
Odkaz ke komentáři

Taky jsem se s tím jeden čas trápil. Pomáhalo mě ledování po běhu a několikrát za den masážní sprcha holeně ledovou vodou. A mazal jsem to nějakou mastí s kostivalem. Jestli to byl důvod, že to přestalo bolet, nebo to odeznělo samo ale nevím :)

Odkaz ke komentáři

Rozvíjející se zánět okostice ... neběhat a navštívit svého lékaře ortopeda :)

Okostice jako taková doufám ne (možná přání otcem myšlenky?), holenní kost na pohmat nijak citlivá není, ani při doskoku na patu... i když doktor není rada od věci, že :smile_anim: Předpokládám, že zánět okostice by měl původ ve špatných botách nebo nárazovém navýšení náběhu - ani jedno nenastalo, i závody běhám v tréninkových tlumených botách, ptz závodní boty zkrátka nevedu. Fakt vidím příčinu v tom, že jsem min. 3 km odběhl v tempu vpodstatě na jedné noze, než se koleno na druhé nějak rozhejbalo, takže postižené by měly být spíš svaly/úpony/šlachy... Na pohmat bolí měkké tkáně, když zajedu palcem do hloubky směrem pod holenní kost.

Asi to ještě chvíli budu šolichat tak nějak jako Pavel, ledování a patlání indometacinem... než možná u toho doktora stejně skončím .-)

Děkuju za názory.

Odkaz ke komentáři

Chlapi, nemáte někdo zkušenost, co na "problémy s okosticí" na holeni (splint shin)?

Kvůli problému s kolenem běžel v Pardubicích na závodě pár km přes jednu nohu. Koleno za pár dní OK, ale na té druhé noze se nemohu zbavit bolesti v holeni, jádro pár cm pod kolenem na vnitřní straně holeně, spíš to šacuju jako bolavé měkké tkáně než vlastní kost. Zkoušel to nějak uvolnit masáží, vířivku, lokálně ketoprofen, zatím vše bez efektu. Skoro neběhám, jen výklus pod 10 km, kolo a plavání jsou snesitelnější... Už je to dost dlouho a začíná mne to znervózňovat, další závod na krku...

Tento problem mavam prakticky vzdy na zaciatku sezony (aj teraz), hlava chce behat viac nez kosti mozu.

Co sa mi osvedcilo - vzdy po dobehu uplne ladova sprcha na oba holene, potom asi 5-10min ladovat (vezmem sacik s ladovymi kockami a ladujem kym sa neroztopi), a dobry strecink - specialne na tento problem si par krat do dna "cupnem" na 5-10min, teda nohy spolu a podrep tak aby si si takmer sedel na patach.

Hint: nemaju tie boty uz vela nabehane?

EDIT: a este mazem, vselijake kremy, vo vseobecnosti sa na holene odporuca nieco s MSM.

Upraveno uživatelem eskimak
Odkaz ke komentáři

Len informačne, koľko je "veľa nabehané"? nech viem, kedy treba zmenu.

To je rozne, mal som boty ktore viditelne odisli po 300km, mam ale napr. Asisc ktore maju za sebou asi 1000-1200km, na prvy pohlad su ako nove no uz je uplne jasne ze netlmia. Prisiel som na to tak ze ma zrazu zacali boliet kolena (co sa mne vobec nestava) bez toho aby nastala nejaka zmena v objeme/style/rychlosti/terene atd. Vo vseobecnosti pretrvava nazor ze kvalitne tlmiace boty (EDIT: na pevne povrchy) nevydrzia viac ako 1000km, fakt ale je ze mozu vydrzat podstatne menej.

Btw, tie "zjazdene" Asics pouzivam na lahku turistiku, pripadne kratke vybehy, pri beznej chodzy su to stale topanky co tlmia podstatne lepsie nez "civilne topanky".

Upraveno uživatelem eskimak
Odkaz ke komentáři

Hint: nemaju tie boty uz vela nabehane?

Bot střídám víc, asicsy s gelem, saucony se síťkou, teď koupil mizuna s tím jejich tlumicím patentem... v botách bych problém ani nečekal. Snažím se je střídat (jako hodinky .-), aby si nohy nezvykly na jedinou botu a její specifické tlumení/stabilizaci... (Spíš už je dost stará a sešlapaná orto vložka, ale říkám si, hlavní tlumicí funkci má bota.)

Odkaz ke komentáři

Tlmiaci účinok možno zvýšiť gelovými vložkami IronMan s vystuženou obrubou - klenba, päta - vnútorná, alebo vonkajšia. Na dlhé trate - asfalt - je to také plus. Odbehol som v tom aj maratón. Teraz to bude už tretia sezóna, čo ich plne používam namiesto pôvodných vložiek (v kombinácii s topánkami NewBalance 1063). Samozrejme, nutné meniť, vybúchajú sa podobne ako tlmiaci účinok podrážok, v podstate novou topánkou = nová sada vložiek (vydržia však aj viac okolo 800-900km - to však skutočne závisí od proporcií a tréningu užívateľa).

post-6829-090981800 1305217001.jpg

Odkaz ke komentáři

• po 4 týdnech...

Tak nakonec jsem to s tou okosticí zdárně doklepal až do cíle půlmaratonu v Nových Hradech: maximálně jsem zredukoval běžecké tréninky, vlastně jen kopce. Na holeň, když se moc ozývala, pár dní stříkal ketobrufen, požíral wobenzym. Nejúčinnější ale bylo ledování, co nejdřív po běhu.

Upraveno uživatelem sery.vlk
Odkaz ke komentáři

Měl jsem podobný problém, ale nahmatal jsem si na lýtku bulku,jako naprasklý sval. Na sonu mi řekli, že mám nějaký nádor, byla to Bakerova cysta. Jsem už po operaci a snad dobrý. Jinak je to z nadměrný zátěže kolena (kloubů obecně), nebo poškození kloubů. Rádo se to vrací.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...