Přejít na obsah

běhání

Doporučené příspěvky

@sido- seběhy naprostej souhlas. Což byl důvod i mýho vyhoření v Rakousku (od 40km prudký klesání naprostý peklo na svaly kolem kolen). Nemáš nějaký tip na posilovací cvičení?
P.S. hlavně nepiš “trénuj seběhy”…..moje největší převýšení široko daleko má asi 60m

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele, moje prvni ultra (Krkonoše) - 100km, 3500m UP za 14h.
Moje druhý ultra (“kolem” Prahy) - 130km, 4500m UP za 27h.
A to by ti mělo zodpovědět všechny otázky ohledně průměrných temp…..
Takze to byla K100 a P100?

Odesláno z mého SM-T505 pomocí Tapatalk

Odkaz ke komentáři

@wawrik naprosto přesně jak píše mistr @sido jinak máš teda moc pěkný místo na trailové běhání, to bych bral taky, kopce a kousek moře, to je paráda a předpokládám že tam nemáš úplně nesmyslné teploty. 👌

Odkaz ke komentáři

před 8 hodinami, Ajaj napsal:

@sido- seběhy naprostej souhlas. Což byl důvod i mýho vyhoření v Rakousku (od 40km prudký klesání naprostý peklo na svaly kolem kolen). Nemáš nějaký tip na posilovací cvičení?
P.S. hlavně nepiš “trénuj seběhy”…..moje největší převýšení široko daleko má asi 60m

dobře, nechceš abych to napsal tak to nenapíšu 😂

Cely problém u sebehu a tudíž i v tréninku na nej je ten, ze sval pri sebehu pracuje excentricky na což není primárně stavenej… trénovat to bez kopce jde, ale úplně ono to proste nikdy není, v kopci řeši tělo desítky mikropohybu atd a ty se proste daji blbě simulovat…

na youtube je celkem dost pěkných videí, stačí si vybrat, zaměřil bych se na výpady apod proste aby se simulovalo to smrštění v natazeni (excentrický) pohyb zejména na stehenní sval…

jinak můj první delší trailovy beh byl v norsku Birkenbein 56k a na zaver je tuším 17km kopec dolu, jel sem prakticky s nulovým tréninkem sebehu a strašně sem se těšil jak to těch 17km poběží zadarmo 😂 po 5km sem mel stehna jak rosol, bolelo to neskutečne, neustálá křeč, prakticky jsem šel jako robot, musel to byt neuvěřitelně srandovni pohled pro všechny okolo 😂 rozhodne to byl jeden z nejsilnější zážitku co sem kdy při běhu mel 😂🤘

Upraveno uživatelem sido
Odkaz ke komentáři

tady jeste nejaky to cviceni... 

tohle prvni delam pravidelne vicemene po kazdem volnem behu, tj kdyz nemam rozmlacene nebo unavene nohy 

tady je to rozsirene o dalsi od stejneho kluka,

https://www.trailrunnermag.com/training/trail-tips-training/ultra-legs-a-strength-routine-for-ultrarunners/

Odkaz ke komentáři

před 17 hodinami, sido napsal:

Do kopce se dlouhý trailovy závody nevyhravaji, naopak v sebezich ano a proto je potřeba se na sebeh zaměřit, protože jid do kopce klidně 2-3verrikalni km není zase takový problém, ale 10km sebeh to je úplně jiná disciplína…

Zaujímavé, myslel som si opak. Aj bežci, čo na tom kopci rôzne stretávam, zakaždým bežia aj dohora, ale to možno len hrajú formu, keď ma uvidia :D

@Ajaj Nič mi to nezodpovedalo, ono je rozdiel bežať 27 hodín a 2 hodiny okolo komína... :D

@guzmic Však ty máš za barákom Malú Fatru, nie? Na to by som sa asi úplne nesťažoval :D A áno, mal som asi 10 stupňov, v podstate som sa pri tých tepoch ani nespotil, paráda. Inak Esja je náhorná plošina vysoká takmer kilometer a dlhá asi 20 km, mám ju rovno pred domom a som tam furt. Rovno pred oknom mám práve tú najprefláknutejšiu časť, kam chodí celý Reykjavík behávať (býva tam aj trailový pretek).

20230621_154520.thumb.jpg.85479673d53b6bdabfb97a1d84346cc0.jpg

Je tu aj jeden taký prepnutý :D, ktorý trasu ku Steinnu beháva každý boží deň už neviemkoľko rokov bez ohľadu na počasie. Aj v meteliciach alebo uragánoch, čo tu občas bývajú. Občas v zime, keď vstávam z postele, vidím jeho čelovku, ako frčí nadol... Celé je to tu bežecký raj so stovkami kilometrov trás, aj kopcovitých.

Vďaka všetkým za odpovede, nabudúce si to teda asi formálne dám ako bežeckú aktivitu a nie turistickú...

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři

před 15 minutami, wawrik napsal:

Zaujímavé, myslel som si opak. Aj bežci, čo na tom kopci rôzne stretávam, zakaždým bežia aj dohora, ale to možno len hrajú formu, keď ma uvidia :D

@Ajaj Nič mi to nezodpovedalo, ono je rozdiel bežať 27 hodín a 2 hodiny okolo komína... :D

@guzmic Však ty máš za barákom Malú Fatru, nie? Na to by som sa asi úplne nesťažoval :D A áno, mal som asi 10 stupňov, v podstate som sa pri tých tepoch ani nespotil, paráda. Inak Esja je náhorná plošina vysoká takmer kilometer a dlhá asi 20 km, mám ju rovno pred domom a som tam furt. Rovno pred oknom mám práve tú najprefláknutejšiu časť, kam chodí celý Reykjavík behávať (býva tam aj trailový pretek).

20230621_154520.thumb.jpg.85479673d53b6bdabfb97a1d84346cc0.jpg

Je tu aj jeden taký prepnutý :D, ktorý trasu ku Steinu beháva každý boží deň už neviemkoľko rokov bez ohľadu na počasie. Aj v meteliciach alebo uragánoch, čo tu občas bývajú. Občas v zime, keď vstávam z postele, vidím jeho čelovku, ako frčí nadol... Celé je to tu bežecký raj so stovkami kilometrov trás, aj kopcovitých.

Vďaka všetkým za odpovede, nabudúce si to teda asi formálne dám ako bežeckú aktivitu a nie turistickú...

je kopec a kopec, já sem nejčastěji na Jestedu, pod lanama 420 výškových na 1,3km, jsou místa kde se to dá “běžet” ale ta rychlost je stejná jako chůze a naopak chůze je v tu chvíli efektivnější. Když jdeš 1x OK asi de to dal “běžet” ale sem si jistý ze když ho jses 3x 4x po sobe tak už nemás šanci protože to je tak silové ze to proste nejde, možná Killian ale my smrtelníci určitě ne :)

Čiste matematicky, když jdeš třeba B7 tj 9kopcu tak elita ti dá na každým kopci nahoru třeba 10min, ale na každým sebehu ti dá dalších 20 a s každým kopcem i víc a tam je ten největší rozdíl, většina hobiku na 3tim kopci zdechne na stehna, kolena a kdo vi co jeste a ty kopce dolu proste trpí a jdou jako roboti 😂 kdežto ti co mají nohy zvyklé klidně ty kopce nahoru jdou od začátku, protoze pak v každým sebehu získají desítky minut, btw na horských ultra je chůze do kopce fajn, protoze dole si das nějaký jídlo a mas čas ho v žaludku trávit, to při běhu z kopce nejde, protože žaludek nemá krev která je ve svalech a dle statistik je nejčastější odstoupení na ultra diky zaludku…

Odkaz ke komentáři

@wawrik Fatru mám do hodinky od baráku jak Velkou, tak Malou. Můj hlavní rajon jsou Strážovské vrchy. Teď jsem jen v rychlosti kouknul galerii toho Vašeho trail běhu a to je paráda, krásná příroda. Já chci ještě jedno ultra letos vyzkoušet, ale vůbec nevím kam vyrazit ideálně září - říjen.

@sido zase ti dám 100% za pravdu, každý jeden trailový závod to mám stejný, kopce vždy pár běžců dám... ale dolů mě 3x tolik borců a borek ladně oběhne a já jsem nasraný jak nikdy. :-DD

Odkaz ke komentáři

@wawrik- ze pocitat a porovnavar nejaky prumerny casy nema cenu. Plati pro hobiky i profi. Muzes porovnavat stejnou trat, a i tam muzes mit velke rozdily (pocasi, stav trati po desti, atd).

P.S. ale jedno porovnani ti dam 🙂 ten tvuj kopec ma necely km prevyseni. Cim blize to vybehnes nahoru (pouze) k pul hodine, tim vetsi umera bejt za frajera 🤣

Odkaz ke komentáři

před 22 minutami, Ajaj napsal:

@sidodiky za doporučení cviku, ale myslim, ze to je primárně také na uphill (který siimuluji dobře na behatku). Přemýšlel jsem na downhill dělat obráceně výpady s činkou (být na nějaké vyšší podložce - 10-20cm - a dělat výpady dopředu)

jeste me napada jestli by nebylo dobrý vyuzit schody, kdy das kazdy den 100 pater nahoru dolu, tak to noham urcite prospeje 😉 

Odkaz ke komentáři

Mám ďalšiu amatérsku otázku. Keď mi Garmin naordinuje intervaly s tým, že tep medzi nimi má klesnúť na 107 bpm, mám kráčať? Nie som schopný na taký tep zliezť, nech „bežím“ akokoľvek pomaly...

P. S. - Takéto behanie (intervaly alebo turistiko-bežecko-kopce) ma už začína baviť, vydržím aj pár hodín bez toho, aby ma to nudilo. Paráda.

P. 2. 2 - Behanie intervalov po vtáčích rezervácia, čo mám pred domom, dostáva teraz v čase hniezdenia a obrany znášok dosť realistický rozmer :D

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...