xcmaniax Odesláno 18. července 2016 Nahlásit Odesláno 18. července 2016 Díky za příspěvek. Přesně takto jsem se to taky dřív naučil:-) Ale to bylo v dobách, kdy byl na všechno čas a to i na tréninky na ovále.
Marfael Odesláno 18. července 2016 Nahlásit Odesláno 18. července 2016 To o tom hubnutí jsem četl trošku jinak, i když pravdu má i Beet, neboli dle toho článku se to má takto: popsáno jen zhruba jak si to pamatuju. Tuk pálíš samozřejmě i u aerobního cvičení, ale víc tuku pálíš prý anaerobním cvičení. Vysvětlení je takové, že víc tuku v anaerobním pálíš proto, že při tvrdém a náročném tréninku pálíš tuky ještě velmi dlouho po cvičení, kdežto při aerobním mnohem kratší dobu. Vysvětleno opravdu zhruba. Ovšem těch teorií je tolik, že kde je pravda dnes asi nikdo pořádně neví a taky určitě bude záležet o jaký sport a pohyb se bude jednat. Já osobně se i dle sebe přikláním k té variantě co píšu já, ale ono to taky může na každého působit a vyhovovat jinak, chce to na sobě vyzkoušet. A ono, stejně záleží hlavně na jídle, takže tohle je jen pomocník. Co se protažení týče. Momentálně je to tak, že první by ses měl jen zahřát a až pak teprve protáhnout a pak se vydat na trénink. O protažení po tréninku zase říká každý něco jiného. Já osobně lehce vydechnu, zklidním a pak hned protahuju, dokud jsem zahřátý. Ale kde je pravda, to zase nikdo pořádně neví.
AndyAaron Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 V letnich vedrech jsem zahratej furt, takze se vzdycky protahnu, pak dam kilak, pak se zase protahnu, pak si zabeham a jak dobehnu, tak se zase protahnu, protoze jakmile ztuhnu, tak uz je to spatny. Takze tohle mi vyhovuje.S tim spalovanim je ted trend ten, ze je lepsi bezet kratkou trasu sviznejsim tempem jeden den, druhy den si 15-30 minut potrapit telo cvicenim (ruzne cviky na cele telo). Dalsi den zase behat, pak zas cvicit, atd. Protoze jak pise Marfael, chytre hlavy tvrdi, ze pri anaerobnim cviceni clovek pali tuky jeste dlouho po nem. Navic dlouhe behy jsou rizikovejsi k ruznym zranenim a je to zatez na klouby. Co je na tom vsem pravdy nevim, ono to asi taky vsechno bude individualni a kazdemu vyhovuje neco jineho.Osobne mam vyzkouseno, ze anaerobnim cvicenim jsem nejak zasadne nezhubl, ale mam z toho daleko lepsi pocit toho, jak se pak citim. Na druhou stranu aerobni pohyb, jako treba pomaly beh v tepovce mi v konecnem dusledku znatelne zlepsuje fyzicku, vydrz i rychlost. Ale obcas to je nuda nutit se bezet pomalu
kdojinej Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 Existuje nějaká běžecká bible, na který se shodne 90% běžců a odborníků? Ať si můžu nastudovat jednu věc a tou se +- řídit...:-)Nevim kolik se na ni shodne odborniku ale celkem se mi libila i Skorpilova skola behu..
Jeremy Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 (upraveno) Nevim kolik se na ni shodne odborniku ale celkem se mi libila i Skorpilova skola behu..Asi jo, ještě není špatnej Tvrzník, ale pro začátek úplně stačí, dle mého nsledující:- koupit si pořádný boty- naučit se běhat s kadencí 170-180 kroků za minutu- ramena držet pořád rovně (nekroutit trup ze strany na stranu) - trenér mi říkal: jako bys tam měl reflektory a svítil si celou dobu na cestu- ruce se pohybují podél těla, nikoli před ním, předloktí horizontálně- tělo je jako prkno, žádněj předklon nebo záklon, hlava rovně- 3 výdechy, 2 nádechy - při každým kroku jeden. Mně to takhle funguje :-) Upraveno 19. července 2016 uživatelem Jeremy
Beet Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 Asi jo, ještě není špatnej Tvrzník, ale pro začátek úplně stačí, dle mého nsledující:- koupit si pořádný boty- naučit se běhat s kadencí 170-180 kroků za minutu- ramena držet pořád rovně (nekroutit trup ze strany na stranu) - trenér mi říkal: jako bys tam měl reflektory a svítil si celou dobu na cestu- ruce se pohybují podél těla, nikoli před ním, předloktí horizontálně- tělo je jako prkno, žádněj předklon nebo záklon, hlava rovně- 3 výdechy, 2 nádechy - při každým kroku jeden. Mně to takhle funguje :-) Se vším v zásadě souhlasím. Jen dýchání je IMHO individuální. Já osobně dýchám 2/2 (dva kroky výdech / dva kroky nádech)
xcmaniax Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 Já se hlavně musím naučit běhat pomalu, dělal jsem atletiku v podstatě do vejšky (800 a 1500m), tak si troufnu trvdit, že techniku mám nějak zmáklou, ale nikdy jsem neběhal pomalu v aerobním pásmu (teď asi 6 min/km).
Marfael Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 Ja treba beham 3/3, kdyz si davam zaver rychlejsi, tak 2/2. Ted chci koupit hodinky s tepovkou at vim jak na tom jsem. Prijde mi, ze s dechem jsem v pohode, ale nohy nestihaji, coz je asi horsi, nez kdyby to bylo naopakm. Cili mam slabe nohy a budu zase muset zaradit drepy.
xcmaniax Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 Já to teď v tom aerobním pásmu mám tak, že to zabalím, že už mě to moc nebaví, nebo už cítím, že to přestává být ono a začala by nějaká bolest (kolena, nárty..), ale ne kvůli celkový únavě. Dřív jsem doběhal a byl jsem klasicky vyčerpanej.
redd Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 (upraveno) Běhání je hrozně individuální, jak co se týká tempa, tak dýchání. Obecně lepší pomalejší běhy dýchat nosem. Udrží to člověka v rozumném tempu a buduju vytrvalost. Na kolik kroků záleží na fyzičce, VO2max, aktuálním rozpoložení, počasí atd. Já do tempa 5:15 min/km zvládám nádech nosem na 4-6 kroků a výdech na 3-4. Tempo 4 km/min a rychlejší už jde 2/2 a kombinovaný nádech nos/pusa. V začátcích není důležité tempo, ale čas aktivity a zátěž (podle tepů nebo právě, co se dá udýchat nosem). A regenerace. Častá chyba začátečníků je, že je po tréninku dost unavená. Běží na vysokých tepech a pak ještě málo odpočívá. Hlavně, že si zlepšili osobách na 5 km Většina mých (nejen) objemových tréninků je v tepech 130 - 140/min. Tempo pak výše, kolem 150+, krátkodobě (max několik minut) ke 170. Trénink je prostě trénink a se závodním tempem to nemá nic společného. V závodě se pak (pro mě nepochopitelně) dokážu zmáčknout na hodinu k průměrným tepům přes 170. Ke protažení před/po - na každého opravdu funguje něco jiného. Já se ve většině případů zahřívám během/rozklusem, pak postupně přidávám, někdy si dám po 2-3 km abecedu... pak běh, výklus, zklidnění a protažení. Protažení po aktivitě je pro mě důležité s ohledem na regeneraci. Sprchování pak zakončuju ještě střídáním studené a horké vody na nohy. Občas zařaďte masáž nebo saunu. To taky pomůže. Jiné sporty taktéž. Pro prevenci zranění je důležitá technika běhu, posilování těla, vhodná obuv a selský rozum. V tréninku v terénu to prostě z kopce bezhlavě nepustím.Posilování je důležité, stačí pár cviků na "core". Nohy posilovat doporučuju třeba běháním do kopce nebo schodů. Běhání pomalu do kopce mi přijde lepší než běhání tempa po rovině (z pohledu prevence zranění). Na tempo je klíčová váha běžce, přece jenom člověk dopadá na nohu asi trojnásobkem své váhy. Jinak já si před pár dny splnil poslední cíl letošní sezóny. Po 1,9 km plavání a 90 km na kole jsem uběhl půlmaraton pod 1:35 Upraveno 19. července 2016 uživatelem redd
xcmaniax Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 Díky všem ze reakce! Dýchat nosem je pro mě zatím scifi, to je vycházka:-)) Ale je mi jasný, že to je asi jediná cesta, jak běhat i v zimě, tak snad se to do tý doby zlepší.
Beet Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 Jinak já si před pár dny splnil poslední cíl letošní sezóny. Po 1,9 km plavání a 90 km na kole jsem uběhl půlmaraton pod 1:35 To už jsi to nemohl dát pod tu hoďku a půl? Dělám si legraci a smekám, super čas. Já běžím v sobotu čistý PM a mým cílem je udělat si osobák v kategorii B.
Koza_c Odesláno 19. července 2016 Nahlásit Odesláno 19. července 2016 Uz je to tu napsany hodnekrat a kazdy to ma uplne jiny.Sam si uvedomis jak se ti beha nejlepe.Ja bych se treba pri behu, kdybych dychal nosem udusil.Díky všem ze reakce! Dýchat nosem je pro mě zatím scifi, to je vycházka:-)) Ale je mi jasný, že to je asi jediná cesta, jak běhat i v zimě, tak snad se to do tý doby zlepší.
Beet Odesláno 23. července 2016 Nahlásit Odesláno 23. července 2016 Dnes půlmaraton za 1:28:45. Cekal jsem lepsi cas, ale z plneho treninku jsem nakonec spokojen.Mel jsme kompresky AlpinePro a zdaly se mi prilis hrube do dnesniho tepla. Mam tedy dotaz. Jestli nekdo mate tip na nejake kompresky light, vhodne na leto. Cenovka tak do 400Kacek.
Beet Odesláno 31. července 2016 Nahlásit Odesláno 31. července 2016 Nikdy mě moc nebavilo běhat více než čtyřikrát do týdne. Aktuálně probíhá příprava na maraton a pěkně jsem se do toho zakousl, takže v červenci jsem dal, pro mě jěště donedávna těžko představitelných, 27 běžekých tréninků.
redd Odesláno 31. července 2016 Nahlásit Odesláno 31. července 2016 Nevím, na jaký čas míříš, ale 27 běžeckých tréninků je teda masakr Není to už kontraproduktivní? Riziko zranění/přetrénování? Radši bych zařadil nějaký kompenzační sporty a aktivní regeneraci...
Beet Odesláno 31. července 2016 Nahlásit Odesláno 31. července 2016 Nevím, na jaký čas míříš, ale 27 běžeckých tréninků je teda masakr Není to už kontraproduktivní? Riziko zranění/přetrénování? Radši bych zařadil nějaký kompenzační sporty a aktivní regeneraci... Rád bych 2:59:59. Poprvé trénuju podle Hansona. Tam se neběhají takové štreky (celkem to dalo 280km), ale zato se běhá prakticky furt. A ještě se přísně dodržují tempa, právě kvůli přetrénování. Kompenzovat se samozřejmě snažím, i když jako vždy méně než bych chtěl.Jestli byl dobrý nápad trénovat podle tohoto tréninkového plánu se mě zeptej 25.září.
StanoBare Odesláno 31. července 2016 Nahlásit Odesláno 31. července 2016 (upraveno) Veríme, že to dáš. Už len to, že sledujeme tvoju prípravu, ťa musí správne namotivovať. Si psychicky pripravený aj na čas 3:00:00? Musím si pozrieť toho Hansona, nepoznal som,alebo aj áno, len som nevedel, že sa to tak volá. Máš tam aj behy tak do 32km? Zaujímavé je, že ak má človek motiváciu, tak ani neprepadne psychickej únave z opakovaných tratí. Alebo ako to zvládaš? Upraveno 31. července 2016 uživatelem StanoBare
Beet Odesláno 1. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 1. srpna 2016 Veríme, že to dáš. Už len to, že sledujeme tvoju prípravu, ťa musí správne namotivovať. Si psychicky pripravený aj na čas 3:00:00? No to by mě asi je.lo. Musím si pozrieť toho Hansona, nepoznal som,alebo aj áno, len som nevedel, že sa to tak volá. Máš tam aj behy tak do 32km? Zaujímavé je, že ak má človek motiváciu, tak ani neprepadne psychickej únave z opakovaných tratí. Alebo ako to zvládaš? V tréninkovém plánu jsou nejdelší běhy 26km, ale nikdy na ně nenastupuješ úplně odpočatý. Tzv. princip kumulativní únavy.Stejné trasy momentálně neběhám. Jsem v Estonsku ve městě kde jsem ještě nebyl, takže objevuju okolí.
Beet Odesláno 2. srpna 2016 Nahlásit Odesláno 2. srpna 2016 V Estonsku člověk nezávodí kazdý den, tak se musím pochlubit https://beetovy.wordpress.com/2016/08/02/viking-line-midsummer-halfmarathon/
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se