Kotlick Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 před 3 hodinami, wawrik napsal: Toto som nepochopil... Akože začala menej používať rekuperáciu (viac kotúče) a spotreba jej klesla? Inak mi takto od stola príde spotreba 10 kWh/100 km pri bežných jazdách skvelá aj po meste. Som mimo? KONA má 3 stupně rekuperace + vypnutí. Pádla pod volantem. Je to strašně dobře udělané. Dá se tím i dobrzdit apod. Manželka jezdila od listopadu do dubna na nejvyšší/nejsilnější rekuperaci. Brzdilo to fakt hodně, takže se pak musíš i hodně rozjíždět. O to míň používáš brzdy. Učila se s tím, tak jsem ji nechal. Pak jsem byl v dubnu přezouvat gumy a viděl jsem, že zadním diskům to nesvědčí, tak jsem jí řekl ať si to přehodí za jízdy na prostřední stupeň a používá víc brzdy. Spotřeba šla fakt zásadně dolů, třeba 2 kW. Ta jízda na 2 stupeň je plynulejší. Je to jízda přes vesnice do města (Ostrava). Průměr kolem 60 km/h. Denní nájezd +/- 60 km. Ráno jezdí bez klimy, odpoledne klimatizuje.
Pozorovatel Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 Tak doma ze zásuvky to vypadá takto Nevím, jestli to půjde o něco rychleji, když to bude třeba na 30% Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Josef01 Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 (upraveno) Je to otázka nabíječky, některé mají pouze 8A některé 10A. Já mám nastavitelnou nabíječku až do 16A, tedy cca 3,6 kW. Celých 6 let jsem nabíjel ze zásuvky a nic jiného jsem nepotřeboval. Samozřejmě pokud člověk jezdit nad 150 km denně, tak je lepší Wallbox. Já jsem Wallbox pořídil až v době, kdy jsem si dojednal spotové ceny a potřebuji nabít v rámci 4-5 hodin. Upraveno 1. července 2025 uživatelem Josef01
wawrik Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 před 32 minutami, Kotlick napsal: Brzdilo to fakt hodně, takže se pak musíš i hodně rozjíždět. Aha, OK. Už chápem
African Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 (upraveno) Kamarád, bývalý závodník mě svezl po okrskách ve své Tesle a jede to tedy fajnově musím říct, rychle jak svině a v zatáčkách pro autíčko upřímně moc neplatí fyzické zákony Spotřeba, co 1 km - 1 % Ale je tedy pravda, že jsem myslel že těch 20 km a 20 % spotřeby nepřežiju... navíc jsem vzal kluka, vidět nás maminka, je se mnou ámen Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Upraveno 1. července 2025 uživatelem African
DavidLC Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 Je reálné koupit nějaký BEV co má cca 400 km reálný dojezd, v nějaké ojeté verzi (aby to mělo čerpadlo, chlazení, výhřev baterky, popřípadě další "nutné" fičury které jsem přehlédl/nezapamatoval) za cca+- 4 kila bez DPH, nebo to odsere dojezd za tuhle cenu. Ne Tesla (nelíbí a Maska nemusím). Trochu vyšší, ne prcek. Nabíjení doma v baráku, ftvl je, ale to to nespasí, vím. Možná přijdou rady vniveč, ale řízením osudu se Prius nejspíš přesune v rámci rodiny a po naftě, benzínu a hybridu mi chybí do sbírky elektrovágen. Váhám i proto, že vývoj jde kupředu a auto vlastně nepotřebuji na krev, ale čekat věčně nelze. Srdce býváleho příležitostného autíčkáře ale bojuje s rozumem a peněženkou. Je to i o tom, že teď jezdím cca 100 km za den, ale může to být i jinak za 2,3 roky. Pokud jste dočetli až sem děkuji, za případné tipy budu vděčný a i když je nevyužiju, někomu se můžou hodit.
Josef01 Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 Davide narovinu, nic takového není, počkej ještě 10 let, bude lepší výběr
DavidLC Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 Před hodinou, Josef01 napsal: Davide narovinu, nic takového není, počkej ještě 10 let, bude lepší výběr Pepo já plánuju jen 5tiletky, za 10 to už třeba neprojdu u doktora Co ta Kona, někde jsem našel 2022, kilo najeto za 440 tis. Trochu dražší s míň km. 64 kw. Mě se líbí že to má tlačítka, ne jen tablet... @Kotlick To je to co máš ty, díky ?
Josef01 Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 Chápu, ale mě to samé říkali před 10 lety, tak jsem to jen použil Ale vážně, opravdu v těchto parametrech neexistuje auto, tedy 400 tis. bez DPH + reálný dojezd 400 km (míněno v zimě 130 km/h) + vyhřívaná baterie. Kona, Niro apod. nesplňuje. Navíc spousta aut v této cenové relaci mají mizerné nabíjení, zvláště v zimě. Prostě jsi zadal nesplnitelné parametry a určitě např. ten dojezd nepotřebuješ.
Mr. Sandman Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 Něco přes 500 bez DPH dáš za už celkem pěkného Enyaqa s větší baterkou.
Josef01 Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 (upraveno) Jen pozor na model, Enyaq má vyhřívanou baterii až od modelu 85 od r. 2024. Ještě doplním, že ani Enyaq nedá ten reálný dojezd 400 km. Upraveno 1. července 2025 uživatelem Josef01
DavidLC Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 (upraveno) před 56 minutami, Mr. Sandman napsal: Něco přes 500 bez DPH dáš za už celkem pěkného Enyaqa s větší baterkou. U něj mám problém s baterií, umístěna dole a Vaculík na to upozorňoval, že i při oděrku to jde do karantény v servise. prý nic pro chataře..... Já potřebuji občas vjet i na stavbu.... před 36 minutami, Josef01 napsal: Jen pozor na model, Enyaq má vyhřívanou baterii až od modelu 85 od r. 2024. Ještě doplním, že ani Enyaq nedá ten reálný dojezd 400 km. Ty 4 kila jsou zn.ideál co nejvíc jedu (to o Chorvatsku a pod.je mi jedno, jedu jiným). Díval jsem se na nějakou Mazdu, hezký SUV 30 cosi, njn, psal 200 -250 km. To ne, to nedám. Jak jsem psal, jestli je reálný dojezd menší u něčeho zajímavého, zvážím. Píšu cca, nevím 350 něco má? Pod to asi nedám psýchou . A víc peněz se mi nechce dávat (jo třeba ještě to kilo na 5set), za to je fajn hybrid od Toyoty a vím co mám na X let, no jsem zase v kruhu ... Upraveno 1. července 2025 uživatelem DavidLC
Maro Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 V tehle paramterech je to na chuja a realne nic takoveho neni, ale fakt realne je málo situaci, kdy potřebuješ dojezd 400+ (aby me nekdo nechytal za slovo, neříkámy ze neexistujou a netvrdím, ze zrovna tvůj konkrétní use case nemuze byt jiný, ale troufnu si říct, ze 97% lidi to v 98% času nepotrebuje). Pokud mas podezření ze jsi v tech 3% A jednou za 2 dny otocis praha ostrava a zpět, řešil bych to spíše rychlejším nabíjením.
Josef01 Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 Tady jsou reálné zimní dojezdy vybraných aut. Zde vidí, jaká je realita v zimě, bez lhaní a přetvářky Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Mr. Sandman Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 @DavidLC Reálně v téhle cenové relaci asi jenom Tesla 3 long range. @Josef01 Jak moc "reálné" ty dojezdy jsou, když tu tabulku vede neexistující auto? ID7 má lepší dojezd než M3 LR? 1 1
Josef01 Odesláno 1. července 2025 Nahlásit Odesláno 1. července 2025 Ten Roadster je tam jako ozdoba. Ano ID7 má baterii 86 kWh, tedy má o něco vyšší dojezd než Tesla 3 (75 kWh), obecně Tesly v zimě nijak moc dojezdem nevynikají.
DavidLC Odesláno 2. července 2025 Nahlásit Odesláno 2. července 2025 před 7 hodinami, Maro napsal: V tehle paramterech je to na chuja a realne nic takoveho neni, ale fakt realne je málo situaci, kdy potřebuješ dojezd 400+ (aby me nekdo nechytal za slovo, neříkámy ze neexistujou a netvrdím, ze zrovna tvůj konkrétní use case nemuze byt jiný, ale troufnu si říct, ze 97% lidi to v 98% času nepotrebuje). Pokud mas podezření ze jsi v tech 3% A jednou za 2 dny otocis praha ostrava a zpět, řešil bych to spíše rychlejším nabíjením. Možná je to psychický, abych měl dost na rezervu. Základ je 100km za den, pak služební (Lada Niva, tu můžu vynechat a je to plus 150 až 200km). 2x za týden mě teď čeká kolem 340km. Pus něco kolem. Nějak mi nedává smysl nabíječka za 15Kč a jestli ji po 200 km mám hledat, tak to nedám.... Jak říkám, třeba psýcha, možná na něčem zkusit.... nevím, plácam se v tom...
Josef01 Odesláno 2. července 2025 Nahlásit Odesláno 2. července 2025 Nejlepší je jít za svým srdcem, tedy u tebe 4 litrový motor V6. Kolega teď kupuje Toyota Land Cruiser 70th Anniversary, říkají tomu nový veterán Věř mi, EV není pro tebe, zbytečné trápení a přemýšlení. 1
DavidLC Odesláno 2. července 2025 Nahlásit Odesláno 2. července 2025 (upraveno) před 2 hodinami, Josef01 napsal: Nejlepší je jít za svým srdcem, tedy u tebe 4 litrový motor V6. Kolega teď kupuje Toyota Land Cruiser 70th Anniversary, říkají tomu nový veterán Věř mi, EV není pro tebe, zbytečné trápení a přemýšlení. Pepo, proč ty nejsi moje žena nejspíš máš pravdu Včera jsem si dal vlastňáka nad tímhle https://www.sauto.cz/osobni/detail/toyota/4runner/208730375 Upraveno 2. července 2025 uživatelem DavidLC
Pozorovatel Odesláno 2. července 2025 Nahlásit Odesláno 2. července 2025 Dneska lehce kolem komína. Poznatky: - odpich příjemný - zrcátka malá (jsem zvyklý na větší) - automatická klimatizace potřebuje trochu manuální péče (lepší je si to nastavit ručně), jinak je v autě vedro - spotřeba po městě a okreskách je slušná - nyní palubní počítač ukazuje 70% baterie a 321 km dojezd Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se