Josef01 Odesláno 8. července Nahlásit Odesláno 8. července (upraveno) ČEZ má suverénně nejdražší rychlé nabíjení (HPC) a to rovných 18 Kč/kWh. Při paušálu s kartou Audi (bude to stejné co VW) je nejlevnější Ionity za 12 Kč/kWh. Ostatní nabíjení DC je 16 Kč, což je taky drahé. Mě se paušál nevyplatí a hlavně mohu nabíjet za 13 Kč bez něj, tedy platit ročně 5000 Kč a nabíjet dráže mi přijde pitomost. Tady je přehled cen nabíjení. https://www.elektroforum.cz/viewtopic.php?f=15&t=1649&sid=89d5d3fc3f0eb40464db83eb4944accb Upraveno 8. července uživatelem Josef01 1
African Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července V 8. 7. 2025 v 8:42, Josef01 napsal: ČEZ má suverénně nejdražší rychlé nabíjení (HPC) a to rovných 18 Kč/kWh. Při paušálu s kartou Audi (bude to stejné co VW) je nejlevnější Ionity za 12 Kč/kWh. Ostatní nabíjení DC je 16 Kč, což je taky drahé. Mě se paušál nevyplatí a hlavně mohu nabíjet za 13 Kč bez něj, tedy platit ročně 5000 Kč a nabíjet dráže mi přijde pitomost. Tady je přehled cen nabíjení. https://www.elektroforum.cz/viewtopic.php?f=15&t=1649&sid=89d5d3fc3f0eb40464db83eb4944accb To už snad nemůže být složitější Už takhle se těch elektroaut lidé bojí, a když už si ho koupí, tak uděláme ceny nabíjení tak matoucí, ať jich okrademe co nejvíc. Takhle debilní systém je i v ostatních Evropě zemích? 1
instant Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července ono by stacilo, keby EU zregulovala tie ceny podobne ako napr roaming v mobiloch a bolo by.. kde je stary dobry euroregulacny aparat, ked ho clovek potrebuje.
Josef01 Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července před 51 minutami, African napsal: To už snad nemůže být složitější Už takhle se těch elektroaut lidé bojí, a když už si ho koupí, tak uděláme ceny nabíjení tak matoucí, ať jich okrademe co nejvíc. Takhle debilní systém je i v ostatních Evropě zemích? Spousta lidí (75%) ceny neřeší (firemní karta). Ostatním stačí informace nenabíjet na ČEZ, což ukáže každé auto, komu nabíječka patří. V zásadě bez paušálu stačí nabíjet jen na E.ON, PRE nebo TESLA Supercharger a není problém. V EU jsou ceny ještě rozdílnější. Je mraky provozovatelů a každý má jinou cenovou politiku. Proto lidé, kteří se tímto nechtějí vůbec zabývat si koupí Teslu, přijedou k nabíječce, zastrčí konektor a nabíjí za 6-8 Kč a o nic jiného se nestarají. Problém je, že těch nabíječek není moc a navíc bývají hodně obsazené.
Josef01 Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července před 15 minutami, instant napsal: ono by stacilo, keby EU zregulovala tie ceny podobne ako napr roaming v mobiloch a bolo by.. kde je stary dobry euroregulacny aparat, ked ho clovek potrebuje. Regulace není potřeba, člověk si k autu objedná kartu (VW, Audi, Hyunday, Kia, BMW, Mercedes atd.) a má stejné ceny na 250 000 nabíječkách po celé Evropě.
Pozorovatel Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července @African přesně, už tak je to elektro na hovno (malý dojezd) a ještě tomu dávají korunu ty nabíječky....
ATOM Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července Jsem docela zvedavy na budoucnost, az se elektromobily rozsiri mezi prosty lid. Nekdo bude nabijet doma zadarmo, druhy bydlici na sidlisti bude odkazany na verejne nabijeni ( za buhvi kolik a uz ted je v tom chaos ).... Nekde jsem cetl ze v Anglii je uz elektromobilu tolik, ze se tam lidi dohadujou u nabijecek jak kone a funguji tam jacisi policajti...
Jocker Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července 15kč, spotřeba 18kWh…to máme cca 2,7 na km? XC90 PHEV mi jezdí za 2,39kč/km a to teď nemůžu nabíjet v práci, to jsem býval na 1,86. podotýkám, že nemám FVE a najeto mám 116tis km.
Josef01 Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července Koukal jsem na statistiku spritmonitor, že XC90 benzín jezdí asi 12,8 l/100 km a benzín PHEV za 7,85 l/100 km, to je výrazně níže. Bohužel to nejsou ty 2,1 litry jak tvrdí výrobce, škoda. Já mám průměr 4,60 Kč/kWh, tedy mix nabíjení externí za 13 Kč/kWh a domácí za 3,50 Kč/kWh (spot). Pravda, venku nabíjím asi 11% z celkového nabíjení.
Jocker Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července Před hodinou, Josef01 napsal: Koukal jsem na statistiku spritmonitor, že XC90 benzín jezdí asi 12,8 l/100 km a benzín PHEV za 7,85 l/100 km, to je výrazně níže. Bohužel to nejsou ty 2,1 litry jak tvrdí výrobce, škoda. Já mám průměr 4,60 Kč/kWh, tedy mix nabíjení externí za 13 Kč/kWh a domácí za 3,50 Kč/kWh (spot). Pravda, venku nabíjím asi 11% z celkového nabíjení. Ano, akorát to je závislé jak auto používáš. 1. 2,1/100km….ano, ale prvních 100km. Vyjedeš nabitý, já konkrétně ujedu 60-65km čistě na baterku. Na okrskách při příznivém profilu trasy i 75. Max. bylo 100 při Odjezdu z Livigna, cesta přes Švajc v podstatě z kopce, rekuperuješ, nebrzdíš. 2. Já to mám do práce přesně 59km (P->P) takže z domu nabitý, z práce nabitý….jedeš čistě na elektro. 3. Měsíčně najedu okolo 5tis km v průměru. A málokdy se mi stane, že při delší cestě (+400km) se průměr vyšplhá přes 8/100) teď tady v té kombinaci, kdy z těch 5tis je 1200-1500 na elektřinu, to vychází na 5,8-6,3. Když nabíjím i v práci, tak se zvednou ty elektrokilometry na 2000-2500tis a celkovej průměr padá k 4-4,5l Jako konkurenční výhodu proti řešení stejné kategorie aut od MB, BMW, Audi vidím oddělení pohonu benzín s elektro. Ostatní zachovali původní pohon 3.0benzin s přidali elektro asi do převodovky, takže vybitej žívíš 3l, haldex, quatro, 4matic. Volvo má 2.0 a zadek elektrickej se připojuje. Stále si to nechává zásobu na možnost záběru všemi koly, ale zároveň vybitý živíš jenom 2l a přední kola Má to 70l nádrž a s plnou nádrží a nabitým autem se dá ujet okolo 950km. nejsem žádný závodník, snažím se maximálně využívat rekuperaci (teď v servisu hleděli, že brzdy jsou jako nové a to jsem na předchozím Kodiaqu za téhle nájezd měl už namontované třetí sadu) Takže suma sumárum mi tohle vychází jako nejlepší varianta.
Mr. Sandman Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července On 5/7/2024 at 3:22 PM, Mr. Sandman said: Po roce a 36k km zuctovani s Model Y vs Outback Celkem jsem nabil 6480 kWh pri prumerne spotrebe 18 kWh/100km, z toho 1352 kWh u PRE za 14784, u Tesly 1006 za 9615, 480 kWh bylo na destination chargerech u hotelu zdarma. Doma jsem nabil 3640 za 10950. Celkem tedy 35326, koruna na kilometr. S Otikem by to bylo o neco drazsi. Spotreboval bych 3450 litru benzinu za 124416, k tomu tri vymeny oleje po 4000 a pul vymeny oleje v prevodovce, 9000. Celkem 145416, tedy 4 koruny na kilometr. Pneu a pojisteni me na Teslu vyslo za ten rok o 6000 draz, nez na Otika. Tento rok uz budu doma nabijet z FVE, takze cena za km pujde jeste mirne dolu. Už jsem to tady dával, náklady pro ty co můžou nabíjet mimo veřejné nabíječky jsou neporovnatelné. 1
instant Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července 8 hours ago, Josef01 said: Spousta lidí (75%) ceny neřeší (firemní karta). Ostatním stačí informace nenabíjet na ČEZ, což ukáže každé auto, komu nabíječka patří. V zásadě bez paušálu stačí nabíjet jen na E.ON, PRE nebo TESLA Supercharger a není problém. V EU jsou ceny ještě rozdílnější. Je mraky provozovatelů a každý má jinou cenovou politiku. Proto lidé, kteří se tímto nechtějí vůbec zabývat si koupí Teslu, přijedou k nabíječce, zastrčí konektor a nabíjí za 6-8 Kč a o nic jiného se nestarají. Problém je, že těch nabíječek není moc a navíc bývají hodně obsazené. tvl jak keby firmy srali peniaze.. pausaliky, cenicky, o tom to predsa vobec nie je. Jako s kludnym svedomim akceptovat, ze niekde ta ista vec alebo sluzba - a u elektriny je to do oci bijuce, ze to je komodita by definition - stoji príklad 4 a niekde 20 je zhovadilost. nie zo strany koncoveho zakaznika, ten na vyber nema, ale zo strany regulatora bez debaty. Zvlast ked je to EU byrokracia, ktora cely ten trh nasilu srobuje do ev a kludne sa pritom pozera, ako zakaznikov zdieraju velke firmy. Pokrok jak svina. 1
Josef01 Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července Bohužel regulace a dotace nás dostali tam kde jsme dnes, úplně v prd.... To že ČEZ generuje na chudých desítky miliard, který si rozdělí stát a pak jim dává zpět dotace na výstavbu nabíječek, které jsou nejdražší, je ukázka celého nesmyslného prostředí. 1
DavidLC Odesláno 10. července Nahlásit Odesláno 10. července Dnes jsem dal 430 km, chaos, nervy,propocený 2 trika, odjel v 7, přijel v 19, jídlo v autě za jízdy. Nabíječku bych fakt nedal... @Josef01 máš recht, není to pro mne. Jo a chcaní (to se hodně probírá) až doma . 1
Josef01 Odesláno 11. července Nahlásit Odesláno 11. července Spíše je otázka, zda tohle je život, který chceš Já jsem celý týden jezdil od nedělního nabíjení na 80%, kdy byl spot kolem 0,5 Kč/kWh a ještě mám 23% Pravda, bylo to jen z práce do práce a nějaké pojížďky celkem 233 km a zbývá 103 km dojezdu.
kuncák7 Odesláno 11. července Nahlásit Odesláno 11. července (upraveno) Jenže bez tehle dotaci by to vaše elektro nevyjelo z vývojového strediska, to si uvědomte. A násilne protlačování něčeho tu bude, bylo a je. Jo a neodpustim si- ujet za týden 233 km počítám po praze- tam stojí za úvahu použít MHD. A ať jen nejsem off- josef01- když jezdíš jen takhle krátký cesty, kolik ti vychází kilometr ( jak se tu "chlubite" a já jsem fanda čísel, poslední dva měsíce to díky vám prepovitavam na kilometr jízdy a baví mě to :-)). Tak bych si to chtěl v tichosti porovnat. Díky predem Upraveno 11. července uživatelem kuncák7
Josef01 Odesláno 11. července Nahlásit Odesláno 11. července Zrovna se to sešlo a vlastně se mi ani nikam jet nechtělo i když bych mohl najet obvyklých 380 km. Co se týká MHD - já si nekoupil EV auto abych ušetřil, ale abych měl pohodlí a ticho, do MHD vlezu jen ve stavu nejvyšší nouze . Pokud bych bydlel v Praze, jezdil bych taxíkem. Co se týká ceny za kilometr, jde o to jak to počítat, pokud i se ztrátou ceny auta, tak to bude tak na úrovni levného taxi
kuncák7 Odesláno 11. července Nahlásit Odesláno 11. července před 3 minutami, Josef01 napsal: Zrovna se to sešlo a vlastně se mi ani nikam jet nechtělo i když bych mohl najet obvyklých 380 km. Co se týká MHD - já si nekoupil EV auto abych ušetřil, ale abych měl pohodlí a ticho, do MHD vlezu jen ve stavu nejvyšší nouze . Pokud bych bydlel v Praze, jezdil bych taxíkem. Co se týká ceny za kilometr, jde o to jak to počítat, pokud i se ztrátou ceny auta, tak to bude tak na úrovni levného taxi Ne, chtěl bych od tebe/ vás, čistou teorii- kW/ ujeté km ( taky nebehám kolem auta s měrkou hloubky vzorků, nerozpocitavam cenu oleje na km :-)))). A ten zbytek chápu, zvlášť teď MHD a svrab. Myslel jsem, že to máš čiste po Praze.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se