Přejít na obsah

Rozborka Cal.68

Doporučené příspěvky

Nevím kam to napsat, nechci už plevelit v chlubírně IGEN a zakládat vlákno mi přijde zbytečné.

Jedná se o to, že jsem v neděli pořídil synkovi IGENY a celý den šly bez problémů, ráno jsem je nezkontroloval,protože jsem spěchal do práce a po příchodu z práce stáli na třičtvrtě na 12 ,ale vteřinovka běžela, po vytažení korunky a pootočení na celou,přecvaklo datum. Hodinky jsem seřídil na správný čas a při kontrole v cca 23.15 bylo vše OK, ale ráno to bylo stejně jako předešlý den... O co se asi jedná, je to něco zásadního ?

je to tento strojek

DSC_0580.jpg
DSC_0577.jpg

Jinak hodinky cca 20 let ležely v šupleti a datum přecvakává zlehka.
Upraveno uživatelem Tikal
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nevím přesně jak to popsat, nicméně problém je z druhé strany od rafiček pod ciferníkem a datumovým mechanismem je hřídel a na ní je nalisovaný hodinový kolo a to prokluzuje. Já jsem to řešil zmáčknutím jemnými štípačkami na cit, aby nedošlo k deformaci a mohla tím prolézt hřídel vteřinovky. Možná jsem se spletl v hodinovým kole, ale raději bych to zanesl k hodinářovi. Ten bude určitě vědět vocogoo.

Upraveno uživatelem skodna
Odkaz ke komentáři

stačí sundat ručky a cifr. datumové ústrojí a "utužit "minutovou trubku. je to běžná záležitost u pilně používaných hodinek. zkontrolovat to můžeš, když vytáhneš korunku a přeřizuješ čas, tak to jde velmi snadno, prakticky bez odporu. Je-li trubka utužená správně a necháš vytaženou korunku, hodinky by se měly za chvíli zastavit....

Odkaz ke komentáři

• po měsících...
  • po měsících...
  • Po letech...

Hledal jsem jak divej, ale nenasel... tohle mi pripada jako nejvhodnejsi vlakno.

Kalibr 68 ma ten +/- bazmek na regulaci. Ta stupnice je vymezena nejakymi jednotkami? Posun o jeden dilek = urcity regulace o urcity pocet minut na 24h, treba, nebo jak to je? Potrbuji zregulovat jedny stare Primky s kalibrem 68, protoze se predbihaji cca o 10 minut denne. :(

Odkaz ke komentáři

No nejlepší je to na vibrografu, ale když ten není, tak jen ladit s citem, jak již bylo řečeno. Já to dělal několik dní a to vždy zhruba po 24 hod. jsem zjistil odchylku a dle potřeby posunul o dibec, natáhl do plna a za 24 hod znovu kontrola. Ono stejně když to nějak nastavíš v klidu, tak je vezmeš na ruku a jdou zase jinak. Chce to mít servisovaný strojek, aby se vylučily možné chyby ve strojku.

Upraveno uživatelem skodna
Odkaz ke komentáři

Diky vsem za rady. Z nejakeho duvodu tam mam sice tu regulacni packu, ale nikoliv tu stupnici. No, drbnul jsem do toho paratkem, jak se to dela u Amfibii :) 

A Bohusu, ne, stroj neni servisovany, aspon ne v poslednich peti letech. Dostal jsem hodinky pred nejakou dobou od brachy jako takovej nostalgickej darek. Ale myslim, ze predtim u hodinare byly. No nic, dam vedet.

Odkaz ke komentáři

jestli se mohu připojit, tak určitě vyčistit, jestliže je stroj zahumusený.  Pokud se zdá, že by mohl být čistý, tak zkus párátkem lehounce zaviklat se setrvačkou, jestli nemá ulomený čep. Ale jen opatrně !! 

jelikož mám pochopení i pro neprofesionální a výzkumnický způsob myšlení (nějak se začít musí), tak zkus regulovat. Abych ti ušetřil tak den, dva bádání, tak ti napovím, že pootočením "toho bazmeku" mezi nejbližšími, čárkami uděláš 3,5 minuty (viz obrázek setrvačky od Tikala o pár příspěvků výše). Z toho je patrné, že indexovaný rozsah +/- 3 dílky je zhruba +/- 20 minut. Takovýmto zkracováním / prodlužováním činné délky vlásku ale zahumusunená ložiska nevyčistíš  :-)

Ale jako začátek vstupu do hodinového strojku - proč ne... Další bude nákup pinzet, šroubováčků a lupy...  tak Good Luck !

Odkaz ke komentáři

Zdravím. Toto vlákno je jedno z mojich obľúbených, pomohlo mi v začiatkoch keď som sa začal ?rýpať? v strojčekoch. Chcem doplniť debatu o nastavení hodiniek bez vibrografu. V mobile z Androidom mám aplikáciu ?Clock Tuner?. Aplikácia funguje na skúšku pol hodinu, plná verzia 5,49?.

Pre rýchle, orientačné nastavenie postačuje, stačí priložiť hodinky k mikrofónu.

post-66298-0-09809900-1576500677_thumb.jpg

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...