Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno (upraveno)

Grilovaná vepřová panenka s maldonem, růžičková kapusta, omáčka z medvědího česneku, bramborový fondán, pancetta. 
Skoro by to spíš páslo na zelený čtvrtek, ale holt mi to vyšlo takhle. 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Upraveno uživatelem Maxel
  • Like 5
  • Dát hlas 3
Odesláno
V 12. 4. 2026 v 18:00, Tittus napsal:

Kulajda, protože ji máme rádi. Zastřené vejce neumím...

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Když zvládneš kulajdu, tak v pohodě zvládneš i následující úpravu vajíčka do ní:

vaří se na pařáčku jako bys napařoval knedlíky

vedle si připrav misku s ledovou vodou, klidně i s pár kostkama ledu

postup:

- vejce rovnou z lednice dej do páry, přiklop pokličkou a stopni si 5 minut

- vyndej vejce (lžíce ideální nástroj) do té ledové vody, na minutu stačí

- oloupej (s citem, žloutek je tekutý)

pár tipů k tomu - pokud toho děláš pro regiment tak ty oloupané vejce než doloupeš všechny dáš do teplé vody co má zhruba 60 stupňů, to je teplota co by ti měla téct jako úplně horká z kohoutku, v tom se to udrží a nedovaří

pět minut v páře platí pro Mka vejce, Lka nech o minutu déle

žádný nepořádek z toho, vše je jen od vody

pokud děláš dvě tři vejce tak není třeba dávat na udržení teploty do teplé vody, vlastně to hned  po oloupání jde do horké polévky

nejdůležitější: nejlépe se budou loupat nejstarší vejce, čerstvá půjdou výrazně hůře

+ tip navíc - stejný postup, ale vejce o pokojové teplotě a maximálně 4:30 na páře + čerstvý křen a pažitka = vejce do skla, moc velká dobrota 😉

• Like 1
  • Díky 1
Odesláno

To je nějaký složitý ne?😅

Já dělám klasiku- vroucí voda + trochu octa(nesolit) udělám vír a vyklepnu tam vejce. 2,5-3 minuty a ven. Když to chci mít hezký, házím  je tam po jednom. Když si to dělám pro sebe, vyklepnu si 5 vajec do mističky a pak je tam mrsknu najednou a je to. 3-4 j jsou pěkný a 1 se třeba blbě oddělí, takže je bílek a žloutek zvlášť😅

Vyndám sítkem na papírovej ubrousek osolím a jím😀

• Dát hlas 1
Odesláno

Pánové, díky za rady a návody. Já to všechno teoreticky znám, ale nám to vždycky přišlo jako zbytečné hrkání a kromě toho nám vyhovuje vejce vyklepnout do hotové polévky a rozmíchat. Tak se to dělávalo kdysi u nás doma a jsme s tím v pohodě. Samozřejmě nemám nic proti tomu vyzkoušet nové věci, ale když jsem někde jedl kulajdu se ztraceným vejcem, tak mě to zase tak moc neoslnilo, abych se do toho doma pouštěl. 🙂 

Odesláno (upraveno)

Krkovice cca 9 kg sous vide....příprava na grill. Půjde to do mrazáku a průběžně bude likvidováno 😉😎

Upraveno uživatelem Vir
  • Like 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...