Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

Návštěvník Tada
To se tak jmenuje. Řezník ví o co jde. V podstatě je to svíčková a roštěná s kostí.

Na velké těžké pánvi rozehřát olej s máslem a pepřem. Přidat steak a smažit ho na střední teplotě do té doby, než dostane kurčičku, ale uvnitř je ještě syrový. Otočit ho a zalít Armagnakem. Dlouhou zápalkou zapálit alkohol. Dlouhou lžící polévat maso alkoholem do té doby, než ten vyhoří. Maso osolit a vyjmout. Uschovat v teple.

Na pánev přidat smetanu, nechat uvolnit přípek a míchat tak dlouho, až omáčka trochu zhoustne. Nalít ji kolem steaku a ihned podávat.

Díky :) Tohle se mi jeví jako správný rychlý recept :) (Co to je střední teplota na elektrice/indukci?)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jestli máš takovej teploměr do masa, tak uvnitř by mělo bejt tak 70-80°. Když si představíš, že je to flák vysokej tak 4 cenťáky, tak bych řekl, že asi 4-5 minut z každý strany. Jde o to, jak to máš rád. Já osobně /prej jsem barbar/ spíš středně propečenej. Médium nemusim. Ale když měříš teplotu, tak to trefíš. Hlavně osol až nakonec, nebo sůl vytáhne šťávu z masa. To platí obecně. V létě je dělám na kameni /kamarád vyrábí náhrobky, tak mi jeden šutr uřízl - abych si prej zvykal :wheelchair: /

Odkaz ke komentáři

Řeknu že mi to poradil Milisák z chronomágu :D To spíš klepne řezníka :P

V nejhorším případě můžeš zkusit roštěnec , to kdyby nevěděl co po něm chceš ;)

Tady si můžeš poklikat a tady počíst ;)

A takhle by mohl vypadat výsledek.

steak-tbone.jpg

edit: obrázek

Upraveno uživatelem grakij
Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada
V nejhorším případě můžeš zkusit roštěnec , to kdyby nevěděl co po něm chceš ;)

Tady si můžeš poklikat a tady počíst ;)

Díky :) Přesně to jsem potřeboval, ty názvy znám anglicky (rib-eye apod...) ale české ekvivalenty jsem neznal :)

Hovězí docela zvládám připravit (hlavně teda jsem rád, že ho zvládám nezničit), kuře dělám excelentní, ale s vepřem si nevím rady :( Pořád se mi nedaří trefit čas, který to musí strávit na pánvi.

Odkaz ke komentáři

Mám dotaz k místním gastrosexuálům: Potřebuju koupit elektrickej sporák a nevím, jestli indukční nebo normální elektrickej sklokeramickej. Jde mě o to, že doteď jsem vařil na plynu a potřebuju co nejrychlejší odezvu na stažení/přidání plamene. Ta indukční pitomost by se mě zamlouvala, ale nevím, jestli to nemá třeba nějakou zásadní nevýhodu.

Díky. Gastromilisák.

Je to asi dva měsíce zpátky, co jsem řešil to samé. Za posledních pár let jsem si díky každoročnímu stěhování vyzkoušel všechny možné typy sporáků. S normálním sklokeramickým jsme si na sebe nějak nezvykli, odezva nic moc, špatně se mi odhadovala teplota, kterou jsem potřeboval... Indukce super, je to takový "elektrický plyn", který ale hřeje všude, kde je potřeba. Nakonec jsem ale zvolil plynový s multifunkční elektrickou troubou. Jednak se mi na něm subjektivně vaří nejlépe. Také při vaření používám najednou 2-3 hrnce a když s nima žongluju, tak do toho prostě občas třísknu a to té sklokeramice nedělá úplně dobře. Když jsem tak studoval parametry, tak jsem zjistil, že je to díky všemožným funkcím i docela bezpečné (když to nehoří, tak se vypne plyn) a v neposlední řadě, když ten plyn doma máme, tak proč ho nevyužít a také se ty lepší plynové sporáky prodávají o dost levněji než ty základní indukční (ale cena úplně důležitou roli nehrála)...

Kdybych si měl vybrat pouze mezi sklokeramikou, tak indukci, je o krok dál než ta normální.

Odkaz ke komentáři

Je to asi dva měsíce zpátky, co jsem řešil to samé. Za posledních pár let jsem si díky každoročnímu stěhování vyzkoušel všechny možné typy sporáků. S normálním sklokeramickým jsme si na sebe nějak nezvykli, odezva nic moc, špatně se mi odhadovala teplota, kterou jsem potřeboval... Indukce super, je to takový "elektrický plyn", který ale hřeje všude, kde je potřeba. Nakonec jsem ale zvolil plynový s multifunkční elektrickou troubou. Jednak se mi na něm subjektivně vaří nejlépe. Také při vaření používám najednou 2-3 hrnce a když s nima žongluju, tak do toho prostě občas třísknu a to té sklokeramice nedělá úplně dobře. Když jsem tak studoval parametry, tak jsem zjistil, že je to díky všemožným funkcím i docela bezpečné (když to nehoří, tak se vypne plyn) a v neposlední řadě, když ten plyn doma máme, tak proč ho nevyužít a také se ty lepší plynové sporáky prodávají o dost levněji než ty základní indukční (ale cena úplně důležitou roli nehrála)...

Kdybych si měl vybrat pouze mezi sklokeramikou, tak indukci, je o krok dál než ta normální.

Má pravdu, předsedo. Plyn a pokud nejni, tak indukci. Jenom u tý indukce bacha na hrnce. Zmiňovanej "nerez" ještě trochu vaří, co opravdu nefunguje, je nerez pravej, drahej. Neni magnetickej a tim pádem se tam těžko něco bude indukcí měnit na teplo...

Sklokeramiku nebrat, i s horkovzduchem je hrozně líná na odezvu. Sice ti asi brambory neutečou, ale hlavně ten dojezd je nepříjemnej, kdež něco karamelizuješ nebo glazíruješ. Doporučuju kombinaci pořádnýho sporáku na minutky (dělá se i wokovej sporák), trouby s otočnym grilem na nějaký to rožněníčko, moučníčky, zapejkaný brambory a vůbec pekáčoviny a k tomu mikrovlnku s parním vařením na rychlý a zdravý přílohy. Brambory vařený za 4-5 minut jsou fakt mazec...

Odkaz ke komentáři

To se tak jmenuje. Řezník ví o co jde. V podstatě je to svíčková a roštěná s kostí.

Na velké těžké pánvi rozehřát olej s máslem a pepřem. Přidat steak a smažit ho na střední teplotě do té doby, než dostane kurčičku, ale uvnitř je ještě syrový. Otočit ho a zalít Armagnakem. Dlouhou zápalkou zapálit alkohol. Dlouhou lžící polévat maso alkoholem do té doby, než ten vyhoří. Maso osolit a vyjmout. Uschovat v teple.

Na pánev přidat smetanu, nechat uvolnit přípek a míchat tak dlouho, až omáčka trochu zhoustne. Nalít ji kolem steaku a ihned podávat.

To vypada vyborne. Mam pocit, ze napad na nedelni obed je na svete :).

Jakubisko: Panev a misa na zapekani jsou snad nejdulezitejsi kusy nadobi v kuchyni :).

Odkaz ke komentáři

Velice jednoduchý recept na vynikající pečenou kachnu, který se zaručeně podaří. Křupavá kůrčička a růžové, šťavnaté masíčko:

1. Kachnu z ledničky/mražáku včas vytáhnout, aby, když ji budete strkat do trouby, měla pokojovou teplotu.

2. Umytou a osušenou kachničku zevnitř pořádně osolíme a opepříme, nacpeme do ní svazek petržele (v celku) a 20-25 oloupaných stroužků česneku (žádný strach, kachna česnekem jen lehce načichne).

3. Zvenku kachnu pouze pečlivě namažeme olivovým olejem (trocha kmínu taky neuškodí). Nejlíp to jde rukama, štětečky nechte v šuplíku.

4. Kachnu šoupneme do pekáče, horkouvzdušnou troubu zapneme na 220°C a počkáme než se trouba nahřeje.

5. Pekáč s kachnou šoupneme do trouby a po půl hodině teplotu snížíme na 160°C. Pečeme další dvě hodiny.

Hotovo. Já nejsem knedlíkový takže tak 45 minut před koncem do pekáče přisypu oloupané a nakrájené brambory. Ty jsou pak hotové zároveň s kachnou a ješte mám o jeden ušpiněný hrnec méně.

Česnek se dá sníst ke kachně, nebo později - čerstvý chleba jemně potřít máslem (žádná Rama :alien1: ), na to česnek a posolit nějakou dobrou solí. Mňam!!!!!!

Odkaz ke komentáři

dneska jsem si dělal dva steaky z pravé svíčkové :)

Zdar kuchtíku, ta pravá svíčková není špatná, ale STEJK z ní neuděláš. Buď ber toho "tybouna", ale podle mě je lepší vysoký roštěnec (sirloin) v provedení "prime rib" - to je z prostředka kusu masa. Pro českého řezníka jen vysoký roštěnec z prostředka. Naložit pouze do oleje, pepře a cca 30% soli (by nevytáhla vodu), nechat při teplotě kolem 0°C tak 3-5 dní. Potom nechat ohřát na pokojovou teplotu (důležité) a dělat ve směsi olej-přepuštěné máslo při cca 180°C. Při pečení pravidelně otáčet, aby se povrch neustále zatahoval, ne to dělat 5 minut z jedná a pak 5 z druhé strany. Potom už jen nechat na horkém talíři tak 5 minut odležet, to se zatáhne zpátky do masa šťáva a pak už dobrou chuť. Když to podepřeš dobrou moravskou frankovkou nebo vavřínem, nebude mít sváča chybu.

Odkaz ke komentáři

Tak díky všem za rady, zatím si myslím na tohodle krasavce: http://www.kasa.cz/product.php?zb_index=1013902

To by snad nemělo bejt nic proti ničemu, a hrozně se mně tam m.j. líbí ten otočnej rošt v troubě. Mohl bych si na něm připravit naši kočku.

Trošku mě zarazil údaj "celková spotřeba 0,94 kWh". To je na cca 45 minut vaření a pak nastane autodestrukce?

Asi bych nekoupil volně stojící sporák s indukcí, šel bych do vestavěných spotřebičů. Za stejnou cenu dostaneš víc a když se něco po.. nebo tě přestane bavit, vyhodíš jen kus. Z hlediska údržby je to jednoznačné, protože pro umytí boků špórheltu ho musíš vytáhnout ze sestavy. A že se boky zase.. vždycky, tomu nezabráníš.

Odkaz ke komentáři

Trošku mě zarazil údaj "celková spotřeba 0,94 kWh". To je na cca 45 minut vaření a pak nastane autodestrukce?

Asi bych nekoupil volně stojící sporák s indukcí, šel bych do vestavěných spotřebičů. Za stejnou cenu dostaneš víc a když se něco po.. nebo tě přestane bavit, vyhodíš jen kus. Z hlediska údržby je to jednoznačné, protože pro umytí boků špórheltu ho musíš vytáhnout ze sestavy. A že se boky zase.. vždycky, tomu nezabráníš.

Nojo, ještě na to mrknu, ten samostatnej sporák ale bohužel má svý opodstatnění.. Jinak přepuštěný máslo, to je věc, tuhle jsem na něm poprvé dělal řízky a to je jiná liga...

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada
Zdar kuchtíku, ta pravá svíčková není špatná, ale STEJK z ní neuděláš. Buď ber toho "tybouna", ale podle mě je lepší vysoký roštěnec (sirloin) v provedení "prime rib" - to je z prostředka kusu masa. Pro českého řezníka jen vysoký roštěnec z prostředka. Naložit pouze do oleje, pepře a cca 30% soli (by nevytáhla vodu), nechat při teplotě kolem 0°C tak 3-5 dní. Potom nechat ohřát na pokojovou teplotu (důležité) a dělat ve směsi olej-přepuštěné máslo při cca 180°C. Při pečení pravidelně otáčet, aby se povrch neustále zatahoval, ne to dělat 5 minut z jedná a pak 5 z druhé strany. Potom už jen nechat na horkém talíři tak 5 minut odležet, to se zatáhne zpátky do masa šťáva a pak už dobrou chuť. Když to podepřeš dobrou moravskou frankovkou nebo vavřínem, nebude mít sváča chybu.

Tož díky :) Ale já mám ten problém, že to nemůžu nechat odležet, protože by mi to spolubydlící sežrali :D

Ale začal jsem teď nějak k večeři pít víno a dát si pár skleniček červenýho k těstovinám s masovým rágú, to nemá chybu :)

Odkaz ke komentáři

Ale začal jsem teď nějak k večeři pít víno :wine: a dát si pár skleniček červenýho k těstovinám s masovým rágú :cheff: , to nemá chybu :)

Tado, v tvým věku by si se měl živit láskou :baby: a šlupky házet na dvůr. Kluk někde mezi 20 a 30 a místo aby každý večer šuk.., tak vaří italskou kuchyni :speak_cool: . Takto vymírání křesťanské Evropy nezastavíme! :crying_anim02: :taz:

Odkaz ke komentáři

Návštěvník Tada
Tado, v tvým věku by si se měl živit láskou :baby: a šlupky házet na dvůr. Kluk někde mezi 20 a 30 a místo aby každý večer šuk.., tak vaří italskou kuchyni :speak_cool: . Takto vymírání křesťanské Evropy nezastavíme! :crying_anim02: :taz:

Snažím se být aktivní i v tebou naznačeném směru :D

Ale bandicoot to napsal v zásadě dobře ;)

Odkaz ke komentáři

Snažím se být aktivní i v tebou naznačeném směru :D

Snažit se je málo, vem si příklad z kamaráda Hammera, ten si Paneraje koupil a jak jsi sám psal, teď už jen šu*á...

:D

edit: takhle doslova jsi to nepsal, bylo to v tom šlechtickém decentním stylu

Upraveno uživatelem bandicoot
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...