Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

Tvarůžky, tvargle, syrečky a nevím jak ještě jsou syrovátkové sýry (z netučného tvarohu) s minimem tuku, přímo totálně dietní. Romadur je sýr typu Livaro, to oranžové na povrchu jsou nějaké fajne bakterie. Je to žlutooranžový sýr na lomu a zraje pod mazem.V sušině má podle původu 20 - 60% tuku.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové, já Vás obdivuju.

 

Jestli fakt rozlišujete a používáte tolik druhů sýra, jestli před loupáním třídíte rajčata podle země původu a do jednoho jídla použijete rigatoni, ančovičku, rajčata, lilek, cuketu, kapary, česnek a Pecorina romano..... Máte můj obdiv. Tady u nás v podkrušnohoří většinu těhle věcí snad ani nejde sehnat. Dovolil bych si prezentovat jednoduchý způsob jak se nasytit. Koupíte hovězí. Zadní, nebo falešná svíčková úplně stačí. Tak alespon kilo. Vložíme do papinova hrnce, zalejeme vodou, vrazíme sůl, nové koření a bobkovej list. Zahříváte do syčení, hodinku a půl necháme posykávat, vyndáme, nakrájíme, jíme s chlebem a hořčicí za souběžného sledování libového filmu....

 

V jednoduchosti je určitě síla, jenže já nemám rád vařený hovězí. :) Když dělám vývar (kterej naopak mám rád), tak hovězí dostane většinou někdo v okolí. Jako malý dítě jsem musel jíst vařený hovězí se zelným salátem (jinak celkem delikatesa) a tím se mně to zprotivilo na ultimo...

 

Jinak k těm tvarůžkům - poměrně často je dělám, páč je mám rád a s tím zápachem to opravdu není tak hrozný. Navíc mám taky dojem, že už to není co bývalo. Ani když je nechám dojít "na sedmým schodu" od sklepa a kupuju je na hranici data spotřeby, nevoní jako dřív. Nevím čím to je. Ale pozitivní na nich je, že jde asi o nejdietnější sýr vůbec, protože má velmi malé množství tuku (kolem 1%).

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ale furt jsou syrečky, romadůr, baldůr atd prd proti fermentovanýmu žralokovi. Jednou si to jedna kolegyně nechala dovýzt od ségry z islandu. Jednu kostičku zavřenou ve skleničce dala kamarádovi. Byli jsme v openspacu, kde v tu chvíli bylo asi 100 lidí. otevřel to na 3 vteřiny a ten neskutečnej papuch zamořil celý patro. Jenom prohlásil "Děkuji, hovna nežeru" a skleničku jsme šoupli do mražáku, kde je možná dodnes...:)

 

V jednoduchosti je určitě síla, jenže já nemám rád vařený hovězí. :) Když dělám vývar (kterej naopak mám rád), tak hovězí dostane většinou někdo v okolí. Jako malý dítě jsem musel jíst vařený hovězí se zelným salátem (jinak celkem delikatesa) a tím se mně to zprotivilo na ultimo...

 

Jinak k těm tvarůžkům - poměrně často je dělám, páč je mám rád a s tím zápachem to opravdu není tak hrozný. Navíc mám taky dojem, že už to není co bývalo. Ani když je nechám dojít "na sedmým schodu" od sklepa a kupuju je na hranici data spotřeby, nevoní jako dřív. Nevím čím to je. Ale pozitivní na nich je, že jde asi o nejdietnější sýr vůbec, protože má velmi malé množství tuku (kolem 1%).

 

Ono to bude asi tim, že nízké teploty zastaví ten proces zrání. Takže od výroby by asi neměli bejt podchlazený. Ale to je pouze moje úvaha.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na tvarůžky, kterým jsme říkali syrečky, mám jednu vzpomínku. Náš fotřík měl takový období, že když se trochu upravil neboli ožral, tak si začal připravovat v kuchyni něco dobrýho na pánvi. A jednou si na tý pánvi rozpek balíček oloumouckejch syrečků, na ten smrad už nezapomenu. Dokonce i ta pánev přestala smrdět až někdy po půl roce, takže nás ta "vůně" provázela u bramboráků a omelet dost dlouho. Jinak asi znáte francouzský označení pro vyzrálý camembert - cadaver neboli mrtvola. Mně to chutná, ale nemusí to být úplně dozrálý a tekoucí jak hodiny na Dalího obrazech ...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Čus.

Dnes večer - lososové filetky (bez kůže a kostí). Osmahl jsem je na pánvi na másle. na závěr jsem přidal hrst čerstvé bazalky a zakápl šťávou z půlky citrónu. Přílohou bylo takové dobré celozrné pečivo koupené v pekárně. Ideální mňamka na večer. Samozřejmě dobré vínko k tomu...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Čus.

Dnes večer - lososové filetky (bez kůže a kostí). Osmahl jsem je na pánvi na másle. na závěr jsem přidal hrst čerstvé bazalky a zakápl šťávou z půlky citrónu. Přílohou bylo takové dobré celozrné pečivo koupené v pekárně. Ideální mňamka na večer. Samozřejmě dobré vínko k tomu...

 

"Je čas pochcat rybu!" - válka Roseových

 

 

hele Pete a pochcal sis tu rybu před tepelnou úpravou nebo až potom? Posted Image

Upraveno uživatelem tombed
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hele pete a co jsi cekal od takove bandy ochlastu :) jak poletis kolem, tak zavolej, mam neco luxusniho primo pro tvuj mlsny jazyk ;) samozrejme i pro jazycek ctene zenusky :)

 

Jsi zlatý, příští týden v pondělí nebo v úterý pojedu kolem. Ještě ti to o víkendu potvrdím.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...