Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum

Doporučené příspěvky

Návštěvník Zmizík

Koleno na černým pivu. 5 hodin v troubě. Docela to vonělo.

Si dneska asi udělám taky to koleno. Beru prášky na cholesterol, to je jak mít na kole helmu - taky se pak jezdí rychlejc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Nešlo by dát na to krutí stehno návod? Jaký použít víno a kolik? 

Šlo... ;)

Stehno jsem bral z Lidlu. Víno Rulanské šedé (Templáři myslim), ale v podstatě bude fungovat jakékoliv suché, které by sis nalil do sklenky (tzn. krabicák fakt ne).

Maso jsem docela dost nakořenil směsí tymiánu, zázvoru a citronového pepře, pak do pekáče a podlít cca 2dcl vína a 1dcl vody. Pekl jsem 2h na 150st, po půlhodině jsem vždycky otočil.

Potom jsem k masu do pekáče přidal dvě nahrubo nakrájené cibule, cca čtvrt kila žampiónů a nasekané dvě větvičky tymiánu. Dolil jsem vodu a víno (poměr 1:2) tak, aby houby lehce plavaly. Dál jsem pekl na 150st, zhruba další hodinu. Nakonec pečení jsem to dal pod gril, zvýšil teplotu na 200st. a dopekl na barvu cca půl hodiny. Během toho jsem 2x potřel kůži rostlinným olejem, je pak hezky křupavá.

Když bylo dopečeno, maso šlo vodpočívat a omáčku s houbami jsem přecedil do rendlíku. Houby s cibulí jsem osmahnul zvlášť na barvu.

Omáčku zredukovat na polovinu, zalít 1dcl smetany a provařit. Nakonec stáhnout z plotny, dochutit solí/pepřem, kousek másla na zjemnění a voala. Finito.

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři

Díky hoši! :) Trénuju na Jeseníky.

Poslední dobou mam nějakou korporátní krizi a uvažuju, že s tim seknu a zkusim něco (asi svýho), kde bych uplatnil tohle moje kuli-patlalství. Zatim vo tom teda jen básnim, ale jednou mi (dost brzo odhadem) zákonitě rupne v kouli a pudu do toho. Místo koupě kupé a hodinek si votevřu bistro :D //pak tam všichni budete povinně chodit//

Kasli na bistro a zaloz si blog. A jako uspesny blogger pak vydej knizku (sam, ne pres nakladatelstvi). Az pak teprve otevri bistro, to bude narvano :-D

Drzim palce, jdi si za svym snem ;-)

Odkaz ke komentáři

Blog tvl asi ne. Jednak už je toho mraky a tak by člověk musel něčim vyčnívat / nvm čim. A druhak mě baví spíš to vaření samotný ; to ladění fotoscény, foodstyling a další hovadiny kolem, popravdě ani moc ne. Každopádně díky za přání, vono mě to po Jeseníkách hádam asi rychle přejde :D

Odkaz ke komentáři

Díky hoši! :) Trénuju na Jeseníky.

Poslední dobou mam nějakou korporátní krizi a uvažuju, že s tim seknu a zkusim něco (asi svýho), kde bych uplatnil tohle moje kuli-patlalství. Zatim vo tom teda jen básnim, ale jednou mi (dost brzo odhadem) zákonitě rupne v kouli a pudu do toho. Místo koupě kupé a hodinek si votevřu bistro :D //pak tam všichni budete povinně chodit//

Zatím bych to u sebe ještě nenazval korporátní krizí (jsem 3 roky po škole), ale jinak mám téměř totožné cukání. Jen u mě tím snem není bistro ale kavárna. Už hodně dlouho mi to vrtá v hlavě a poslední dobou nad tím přemýšlím pořád častěji. Nerad bych si po třiceti letech v bance vyčítal, že jsem o tom celý život jen snil a nezkusil to. Ale taky si poslední dobou víc a víc uvědomuju, co vlastně o tom všechno nevím a jak moc komplikované to je. I když taková kavárna s bistrem a Tomem jako garantem a rádcem - to už zní zajímavě. Můžeš nám to rozmluvit naráz. :D

Odkaz ke komentáři

Kavárna s bistrem, do budoucna s možností rozšíření ala Café Imperial. To by šlo :D Tomáš nám to ale sichr vymluví sborně.

Jinak já valim tu hroudu korporátu už 13. rokem. Ne zas, že bych něčeho litoval, to ne. Ale nějak jsem se zasekl, vejš/jinam-líp to u současné firmy nevypadá a tak se vytrácí motivace, chuť do dalších výzev. Plán A je asi to zkusit jinde, s čistym štítem, plán B jsem nastínil. Will see :)

Odkaz ke komentáři

Hm. Do něčeho menšího a hlavně jiného bych se v gastru možná ještě nechal uvrtat.

Kudla, neser. Už se smiřuju, že je to 3,14ovina a budu tak místo toho muset přetrpět eLVéčka a k tomu asi UN a ty takhle... :D Well, očividně bude o čem povídat. Mam v hlavě ještě jeden nápad, ale to až face-to-face.

Jinak už už to vypadalo, že se k vám podíváme vypůjčenou funglovkou XC60, ale na 99% nakonec stihnout dát albína do kupy včas, takže jen nudnej kombík, no.

Odkaz ke komentáři

Ano :)

Hele a jak to tam je s tím masem? Máme to tam doslova přes pole, chodili jsme tam moc rádi, ale poslední dobou jsme tam párkrát dostali stejné krůtí maso jako v bývá v supermarketech (Prominent), kdy byla země původu Polsko. Od té doby se mi tam moc nechce a drůbež sháníme jinde (ideálně domácí z nějaké farmy).

Odkaz ke komentáři

Já ale psal "jiného", to slovo v sobě skrývá strašně moc :) 
Koncept  mám nakoupeny suroviny - mám otevřeno XX hodin denně XXX dní v roce a přesto čekám

zda budu mít nebo nebudu mít hosty (jsem závislý na počasí, na datu výplaty, na uzavírkách silnic atd.)
je podle mého do budoucna neudržitelný. Respektive já ho určitě držet nechci :) Vloni jsem omezil
otevírací hodiny a zvedly se tržby například. Ale to je jen proto že máme nějaký vývoj a omezil jsem
otevíračku v době kdy mám jistotu že nemáme hosty, takže to je spíše stálé učení se.

ALE - 

tohle odvětví prožívá neuvěřitelný progres, co platilo před 5 lety je dnes cesta do pekel, 

můj třeba čtyři roky starý jídelní lístek bych dnes hodil provozákovi na hlavu atd.. I ten dnešní bude

příští rok k smíchu :D

Jedno moudro k zamyšlení - mít gastro provoz znamená pracovat v době kdy mají všichni ostatní volno.
Tedy večery a víkendy a svátky a prázdniny. Kdo má rodinu tak musí do toho jít s tím že si to uvědomuje.
A v "normální" pracovní době od 9ti do 5ti se nechrápe, ale byrokratí :) 

Odkaz ke komentáři

Hele a jak to tam je s tím masem? Máme to tam doslova přes pole, chodili jsme tam moc rádi, ale poslední dobou jsme tam párkrát dostali stejné krůtí maso jako v bývá v supermarketech (Prominent), kdy byla země původu Polsko. Od té doby se mi tam moc nechce a drůbež sháníme jinde (ideálně domácí z nějaké farmy).

V pondělí u kolegyně zjistím aktuální informace. Ona je předsedkyní drůbežářské unie, tak snad bude vědět.

Odkaz ke komentáři

Pánové, s gastro provozem vám nepomůžu, naopak potřebuju poradit s naprosto lama věcí. Poprvé v životě jsem dostal do tlapek pořádný elektrický sporák, jehož trouba umí takové neuvěřitelné věci jako udržovat teplotu pod 100°C  :eek: Takže můj dotaz zní, jak mám nejlépe udělat takové pomalé, na nízkou teplotu dlouho tažené kuře?

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...