H-B Odesláno 7. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2011 Můžu jen doporučit, děláme něco takového taky. Místo mozzarely používáme takový ten kozí hermelín - uvnitř tvarohové, u krajů lehce mazlavé, na vrchu jemná bílá plíseň. A někdy jde salát s avokádem, jindy jen s tlučenými jádry vlašáků. Bagety rozkrojit a dát minutu pod gril. Pak to nemá chybu. To JanBeles: sry za modifikaci receptu. V pohode, zni to dobre, rad zkousim(e) novy veci Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Skalamander Odesláno 7. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2011 Já dneska dělal pečený medový bůček s hráškovým purée. Omlouvám se za kvalitu fotky z mobilu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ricous Odesláno 7. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2011 Včera žena a děti přinesly houby, dneska jsem udělal vepřové na houbách. Klasika: na sádle oprásknutá cibule, vepřové kostky, kmín, paprika, pepř, podusit, povařit, přidat uvařené houby i s "vývarem", zahustit moukou a nakonec zjemnit smetanou. Jako příloha jsou houskové knedle z NDR. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 7. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2011 (upraveno) Já jsem sklidil první chili. jsi chili mazak, takze se přilísnu s pomazánečkou.... habanero mustard vykrajet, ponorit do medu, prisypat neco orechu. Kurňa, jen den to je hotovy a je to taaaak dobry. Mam novou mlsku. Jen premyslim, esli by se ten med nedal pouzit do nejakeho moucniku. Upraveno 7. srpna 2011 uživatelem Roman I. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tombed Odesláno 7. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2011 jsi chili mazak, takze se přilísnu s pomazánečkou.... habanero mustard vykrajet, ponorit do medu, prisypat neco orechu. Kurňa, jen den to je hotovy a je to taaaak dobry. Mam novou mlsku. Jen premyslim, esli by se ten med nedal pouzit do nejakeho moucniku. určitě... třeba čilimedovník, to musí bejt ´mňamka k posrání Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Odesláno 7. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2011 (upraveno) určitě... třeba čilimedovník, to musí bejt ´mňamka k posrání chili forever, bambulo.... treba poprosil jsem o dort k narozkam, vlastne to nebyl dort, ale řezy.... kokosovy uvnitř, oslazeny, navrch lindt čokoška hořka, smichana pri rozpousteni s trochou chili, a to byl desert jak vysitej... to, ze ty zeres jen spagety s kecupem a 30% ajdamem a rizoto s veprofkou, nezamená, že jsi ňákej mišelín voni nádivo Upraveno 7. srpna 2011 uživatelem Roman I. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tombed Odesláno 7. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2011 chili forever, bambulo.... treba poprosil jsem o dort k narozkam, vlastne to nebyl dort, ale řezy.... kokosovy uvnitř, oslazeny, navrch lindt čokoška hořka, smichana ri rozpousteni s trchou chili, a to byl desert jak vysitej... to, ze ty zeres jen spagety s kecupem a 30% ajdamem a rizoto s veprofkou, nezamená, že jsi ňákej mišelín voni nádivo eidam a kečup na těstoviny nikdy barbare a čiličokoládu mám rád... ale v tvém podání to bude pěkně štípat, odsypej z pytlíku do pytlíku vzorek a pošli na zkoušku. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kalifx Odesláno 7. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 7. srpna 2011 (upraveno) Za ty zdrobneliny se taky primlouvam, fakt je to porod.. ted jsem cetl asi 8 stran a preji se to velmi rychle. A netyka se to pouze Giliuse. Na diskuzním fóru je už pár let pěkný vlákno "milovníků" zdrobnělin, který má takový všeříkající, poetický název: "Začalo to človíčkem" Jinak já jsem dnes měl parádní houbový guláš s knedlíkem (byl jsem u mámy na Moravě ) a sám jsem tvořil takovej rychlej moučník: Dal jsem péct korpus z piškotového těsta. Než se to upeklo, tak jsem do plastový vaničky nalil 33% smetanu ke šlehání, do ní pokrájel polovinu sedmičky kompotovanejch meruňek, včetně štávy. Přidal trochu prohřátýho medu, naškrabanej vanilkovej lusk a špetičku skořice. Nádobu uzavřel a cca 5 minut třepal. Vytáh jsem korpus, nechal vychladnout a pak jsem na plochu korpusu (kousek nad ten boční rantl) navršil protřepanou směs. Na směs jsme udělal vrstvu z čerstvejch jahod, malin a ostružin, udělal mřížku ze zbytku prohřátýho medu a šoupnul na hodinu do horní přihrádky v lednici. A pak servíroval. Není to nic dietního, ale je to velmi jemný a v létě osvěžující dezert. Kompotovaný ovoce jsem tam dal i přesto, že je sezóna. Kvůli tý sladkokyselý šťávě. A proč smetanu protřepat-nešlehat? Protože protřepáním vznikne konzistence ne nepodobná mascarpone a výsledek je hutnější. Ovoce se ve smetaně netopí, ale naopak spolupracuje. Přirozená nadýchanost šlehané smetany v tomhle případě není žádoucí. Fotky bohužel nejsou - na Moravě jsem neměl foťák. Upraveno 7. srpna 2011 uživatelem Kalifx Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 8. srpna 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 8. srpna 2011 Já jsem sklidil první chili Jamaican Yelow /stupeň ostrosti 5/. Každá část plodu chutná trochu jinak. Kousek je sladký jako kapie, kousneš vedle a je to peklo. Je to velmi výnosná odrůda, můžu vřele doporučit. Habanera ještě nemám zralá, ale mají plody jako tenisáky. Mám i pár rostlin Trinidad Scorpion /údajně ostřejší než Jolokia/, jsem zvědav, jestli mi v našich podmínkách dozraje. Můžu se zeptat? Na co jsou dobrý papriky, že se bez rukavic nejde ani vychca..Úplně stačí 6 maďarských čerešnipáprika na topinky a citím je večer při jídle a ráno tuplem na hajzliku. Jak vypadá ranní stolice po Jamaican Yelow? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Cova Odesláno 9. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. srpna 2011 "Jak vypadá ranní stolice po Jamaican Yelow?" To nikdo neví, provádí se pod narkózou na interně, zdravotnický personál si však začíná pomalu stěžovat, neboť musí požívat troje gumové rukavice (chybí cit v prstech, vysoké náklady) a roste počet pracovních neschopností z důvodu nedodržování BOZP (především podráždění sliznic a očí). Také se neví, co s nebezpečným odpadem. Nevím, jestli to má nějakou spojitost, ale knihkupcům výrazně vzrostl prodej "Dne Trifidů", zřejmě hojně využívaného jako pracovní manuál... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Milis Odesláno 9. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. srpna 2011 (upraveno) Můžu se zeptat? Na co jsou dobrý papriky, že se bez rukavic nejde ani vychca..Úplně stačí 6 maďarských čerešnipáprika na topinky a citím je večer při jídle a ráno tuplem na hajzliku. Jak vypadá ranní stolice po Jamaican Yelow? Kejklíku, kdybys se s tím někdy náhodou setkal, tak komfortnější je s feferonkama pracovat v rukavicích a čůrat bez rukavic. Pak se samozřejmě opláchnout, to snad nemusím připomínat. Upraveno 9. srpna 2011 uživatelem Princ Milis Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 9. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. srpna 2011 Pokud je dotaz myšlen skutečně vážně, tak odpovím. Vtip je v tom, že toho chili nesníš takové množství, aby prošlo celým zažívacím traktem /jako třeba feferonů/. Do jídla se přidává pro svou charakteristickou chuť i ostrost, ale přiměřeně. Ruce je potřeba chránit jen před čerstvým chili, aby nedošlo k potřísnění pokožky. Kapsaicin je olejovitá kapalina /alkaloid/ a dokáže se do pokožky pěkně zažrat. Po prosušení se s tím dá opatrně manipulovat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Conrad Odesláno 9. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. srpna 2011 Kejklíku, kdybys se s tím někdy náhodou setkal, tak komfortnější je s feferonkama pracovat v rukavicích a čůrat bez rukavic. Pak se samozřejmě opláchnout, to snad nemusím připomínat. Jde to samozřejmě i opačně Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Milis Odesláno 9. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. srpna 2011 Jde to samozřejmě i opačně Čůrání v rukavicích může okolí signalizovat nějakej problém. Nějak mně dnes nefunguje autocenzor, už mlčim. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 9. srpna 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 9. srpna 2011 Čůrání v rukavicích může okolí signalizovat nějakej problém. Nějak jsem se před půlnocí s lihem v krvi nevyjádřil nejpřesněji: evokoval to u mě příspěvek kousek výš, kde někdo z kolegů manipuloval s paprikou (bez rukavic) a pak se mu chtělo.... Ale není mi jasné, proč dávat něčeho totál ohnivého 0,1g, když můžu dát 0,8g jiné papriky. Jaký je názor místních paprikářů na kalabrijské papričky, které na jihu Itálie prodávají sušené drcené za pár ? pod názvem "Viagra di Calabria"? Připadají mi pálivé jako sviňa. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kalifx Odesláno 9. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. srpna 2011 Nějak jsem se před půlnocí s lihem v krvi nevyjádřil nejpřesněji: evokoval to u mě příspěvek kousek výš, kde někdo z kolegů manipuloval s paprikou (bez rukavic) a pak se mu chtělo.... Ale není mi jasné, proč dávat něčeho totál ohnivého 0,1g, když můžu dát 0,8g jiné papriky. Jaký je názor místních paprikářů na kalabrijské papričky, které na jihu Itálie prodávají sušené drcené za pár ? pod názvem "Viagra di Calabria"? Připadají mi pálivé jako sviňa. Nejsem paprikář, ale můj názor si asi domyslíš. Šak je toho plná nduja. S rozumně lehkou rukou jsou vynikající. Mají specifickou chuť a podle mě i únosný stupeň ostrosti. Loni v Kalábrii to dopadlo tak, že jsme je přidávali skoro do každýho jídla. Alespoň trochu. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 9. srpna 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 9. srpna 2011 Šak je toho plná nduja. S rozumně lehkou rukou jsou vynikající. Mají specifickou chuť a podle mě i únosný stupeň ostrosti. Loni v Kalábrii to dopadlo tak, že jsme je přidávali skoro do každýho jídla. Alespoň trochu. Mám jich ještě trochu ve sklenici a za 3 týdny jedu doplnit zásoby z čerstvé sklizně. Letos jedeme s autochladničkou a ta bude na cestě zpátky naplněná ndujou a klobásama piccante a dolce. Co ještě doporučujete koupit z tamních specialit? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Conrad Odesláno 9. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. srpna 2011 Snad vás to potěšíChilli.doc Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Gilius Odesláno 15. srpna 2011 Nahlásit Sdílet Odesláno 15. srpna 2011 dnes jsem ukuchtil špenátové rizoto : orestujeme cibulku a přidáme maso ( já tentokrát použil kuřecí stehenní řízky pokrájené na kousky). Až se maso zatáhne, mírně opepříme a osolíme ( dle chuti každého ) a podlejeme mírně vodou. Necháme chvilku dusit ( cca 10 minut ). Mezitím dáme vařit rýži. K masu přidáme špenát ( mraženej/čerstvej - co kdo má ) a opět dochutíme, sůl + pepř. Nic jiného netřeba (ale kdo chce, může dodat vejce, česnek....prostě co kdo má rád). Vaříme ještě cca dalších 10 minut, promícháme s rýží a pak podáváme. Je to zelený, ale nenechte se tím odradit Dozdobil bych to parmazánem, ale protože ho u nás už nikdo nemůže ( ani jakýkoliv sýr - vyjma mne - a eidam jsem použít nechtěl), tož je to bez sýra. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 15. srpna 2011 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 15. srpna 2011 Já jsem sklidil první chili Jamaican Yelow /stupeň ostrosti 5/. Odborný dotaz na pěstitele chilli: Jak svoje produkty sušíte a následně zpracováváte (skladovat celé, drtit, mlít, jak ukládat)? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se