Přejít na obsah

KULINÁRIUM Chronomagicum


Doporučené příspěvky

V 20. 6. 2024 v 19:22, Micey napsal:

@krutor @Maxel

 Panove dik.

 Sous vide nemam, prave nevim jestli jit cestou predpripravenejch syrovejch burger - kolacku, viz treba ten Rohlik, nebo koupit par kilo mletyho a matlat to. Pac ono zas aby to melo dobrou pevnou konzistenci, uplne obyc mlety hovezi to spis neda. 

 Mno, mam tip na Makro a Globus, zejtra tam dojedu a uvidime.

Jak to dopadlo?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Před hodinou, Maxel napsal:

Jak to dopadlo?

Mno.. vzal jsem todle z Makra, za ty prachy fakt chutove dobry.

 https://sortiment.makro.cz/cs/hsekane-maso---chuck-roll/274678p/

Vzal jsem mensi housky, porce masa na kazdej burger 150g, k tomu nejaky majdy typu cesnekovy majonezy plus klasika a cedar.. Pomackal jsem to v ruce, drzelo to na grilu krasne. Akorat jsem to pak samozrejme zapomnel osolit, hehe.

 Vyjadreni babicky - celkem dobry, ale kachna to neni:)

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 21. 6. 2024 v 15:37, radasw napsal:

Užívá někdo z Vás měděné nádobí? Měli byste doporučení na nějakou značku mimo Mauviel a De Buyer?

Tvůj dotaz tady zapadl, ale řešilo se to tu pár týdnů zpět (obecně výběr nádobí atd.) a tuším tu někdo zmiňoval zkušenost, že s ohledem na údržbu je to opravu spíš designový prvek do kuchyně na koukání, jak na vaření...

  • Like 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

V 9. 5. 2024 v 12:11, Jone napsal:

...i s měděným nádobím bacha! Tak dlouho jsem blouznil po měděném nádobí, až jsem dostal k narozeninám pánev Copper Garden. Jako nádhernej kousek, ale nevařím s ní moc rád - má pocínovaný vnitřek, který si žádá speciální zacházení: když se ti něco přifrcne, tak to nesmíš vzít ani dřevěnou obracečkou, bo to pak jde i s tím cínem. Samozřejmě jsem si přečetl manuál, kde před tím varují, ale i tak mě to hned napoprvé zaskočilo; cín ze dna jde za tepla fakt lehce. A při mytí také šetrně, jen jemnou houbičkou. Sporadicky jí používám, bo je mi líto jí nechat úplně ladem; ale vždycky jsem při práci s ní v tenzi, protože já rád přifrcávám 😎 Nejlíp se vyjímá jako dekorace pověšená nad sporákem...  

pnev.jpg.2c823f266bc00a40e5f3838dad91135b.jpg

...ten cín je tam kvůli oxidaci mědi (ta reaguje "se vším" a vzniklá měděnka zas není úplně zdraví prospěšná kvůli následné reakci se žaludečními šťavami). A jak ta měď fakt dobře vede teplo, je s tím cínem věčně pakárna - respektive sebekriticky: moje kuchařské kvality s ním nejsou příliš kompatibilní. A taky se to týká pánve, kde výhradně smažím; při vaření problém nebude, tam se s teplotou nedostaneš tak vysoko. Mýt ta pánev jde na druhou stranu skvěle, namočíš a lehce setřeš houbičkou.

Prý se dělá měděné nádobí i s povrchem z nerezu, ale to mi přišlo, že si rovnou můžeš koupit nerezovou pánev za zlomek ceny. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 17 minutami, radasw napsal:

Takže z toho všeho nakonec vyplývá, že nejepší volbou je zůstat u nerezu?

Jak se to vezme. Mrkni na příspěvky v tomto vlákně někdy kolem května co citoval Jone (dej hledat třeba pánev). A najdeš posty od maxela a dalších s jejich panvema. Za mě super jak litina, tak ocelová...a na vajíčka keramika...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jinak přidám recept na mou oblíbenou steakovou omáčku, bohužel dělám od oka, takže uvádím orientační poměry, spíše jako inspirace se surovinami:

100 ml smetany

1 menší čajová lžička hořčice 

špetka soli a pepře

chimichurri 

2 lžíce másla

1 čajová lžička lanýžového másla, eventuelně lanýžového koření (v zásadě cokoliv lanýžového mimo lanýžového oleje)

případně také malé množství šalotky/vína.

Upraveno uživatelem radasw
  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Opět simple: tu(č)ňák žlutoploutvák, pečený brambor, nakládaný zázvor a nějaké microgreens.

IMG_20240707_130212.jpg

  • Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

@Maxel Kaťák vypadá přísně! Neříkám, že bych si nedal, ale už jsem se rozežral dost, tak se zase musím krotit 😅

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

před 12 hodinami, lloffass napsal:

Maxeli, ty řízky do air-fryeru nějak kropíš olejem nebo jen tak na sucho? Máme tady tu věc poměrně čerstvě doma, tak zkouším, co se v tom dá všechno vyrobit...

Yes, lehce každý kousek pokropim olejem - namočim silikonovou mašlovačku a kropim. A pak ještě jednou stejně tak při otáčení. 
Bez toho to jde taky, ale kor tady u těch corn flakes to většinou vyjde lehce tvrdší. 
Takhle je to imo takovej ideální kompromis mezi troubou na sucho a pánví s vrstvou oleje. 

Upraveno uživatelem Maxel
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...