Přejít na obsah

Vitamíny / doplňky stravy

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 48
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Já jsem po x pokusech s nejrůznějšími formami hořčíku přestal experimentovat a nechávám si pokorně hořčík předepisovat od lékaře (Magnosolv). Pro zmírnění např. nočních křečí se mi osvědčil hořčíkový olej ve spreji, který je v lékárně dostupný bez předpisu. Pokud vitamín C, pak v lipozomální variantě, kterou si člověk může udělat snadno i doma, jinak moc nemá význam. Já obecně pak nemám rád různé formy multivitamínů, což jsou podle mne povětšinou vyhozený peníze, když tak jen smysluplný kombinace jako je např. hořčík+B6 nebo D3+K2 … Z minerálů zde doposud nebyl zmíněn třeba selen, který je velmi důležitý (jeho nedostatek nepříznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém) a podle mne je třeba jej doplňovat pravidelněji než nějaké céčko, a to proto, že přirozený je v našich končinách a tedy i potravinách téměř nedostupný. U něj ale není právě doporučeno kombinovat právě s multivitamíny, což je ale o i o tom, co tu zaznělo už na začátku, tzn. jaký konkrétní problém člověk potřebuje doplňky řešit. 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zalezi na veku, nasazeni (bezny zivot, vykonostni sport), zdravi atd. Pokud delas sport, tak zaklad je samozrejme strava, ale bez suplementace to nejde. Moje zkusenost je, ze nema cenu brat 10 hightech pripravku, protoze to cloveka proste prestane bavit a dlouhodobe das maximalne nejaky multivitamin. Ja beru na Ronnie.cz co maj zrovna v akci, kde vylozene nejaky shity a ala Walmark nemaji. Co se vitaminu a mineralu, jde o vstrebatelnost, ktera je lepsi treba v chelatovych formach. Ale to je pro me "vyssi divci" a neresim to. Déčko, cečko se mi tam valeji taky, ale dojde na ne az kdyz prijde rýmička 🙂

Na klouby beru Alavis, to bere pulka lidi, co posiluji. Beru to denne, je za hubicku. Jasne, pro profiky je třeba Animal Flex, ale to je 30 kč/den a polykat 6 prasku.

Ad bilkoviny, snazim se drzet aspon gram na kilo vahy, coz jenom jidle moc nejde, takze kupuju bezny syrovatkovy protein. Na noc mam nejaky pomalejsi komplexni protein, po cviceni zase nejaky rychly. Takze tri druhy, vzdy opet to, co majo v akci.

Jeste bych zminil glutamin (to je aminokyselina, ne glutamat, co se dava do cinskych jidel 🙂Fajn vec na regeneraci.

Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, krutor napsal:

Super vlakno! 😀 

Ja beru uz dlouho tento multivitamin a funguje minimalne jako placebo. 😀😀

https://www.foractiv.cz/nexgen-60-kapsli-2-1-zdarma/?gad_source=1&gclid=CjwKCAjwrvyxBhAbEiwAEg_KgvoDeaarSa1YXqJ8n0dS4dvav7dAY0HItmIy5aL45zj55EQwOa2BmBoCpcEQAvD_BwE

Chtel bych nejake to magnezium na spanek. Bude pro me vhodne to co posilal @ragu? Ostatni poresim az pred zimou na imunitu. 😀

Ten je dobrej, ale po verzi PRO se cast lidi posere. 🙂

Odkaz ke komentáři

před 3 minutami, odjinud napsal:

Ten je dobrej, ale po verzi PRO se cast lidi posere. 🙂

Což je příznak toho, že se dotyčný hořčíkem předávkoval.

Jinak já si ráno již x let dávám 1-2 panáky kvalitního olivového oleje: můžu doporučit, je ale třeba si na to zvyknout, jinak hrozí to, co při předávkování tím hořčíkem 🙂

Odkaz ke komentáři

@lucid jo selen jsem zapomněl. On se i prodává selzink ale je to mizerná kvalita. Co si tak pamatuju, s vyšším dávkováním zinku se tuším doporučovala ještě měď.

Tohle vypadá solidně byť zinku teda beru víc.

https://www.notino.cz/naturlabs/chelated-zn-se-cu-podpora-imunity/

Odkaz ke komentáři

Mě se osvědčila kombinace Beta Glukan Forte vitamín C se zinkem a k tomu selen, začal jsem to používat na začátku covidu a opravdu je znát že to pomáhá.

Poslední dobou přemýšlím, že by to chtělo začít brát už něco na klouby, ale tady tápu kde a co. Neposiluju, jen občas nějaký hobby sport, ale jsem vcelku aktivní a asi by bylo dobré s tím začít dříve, než později.

Odkaz ke komentáři

@MíraMíraKaždý jsme jiný, na každého zabírá/nezabírá něco jiného a každý z nás má nebo může mít oblíbenou značku … nicméně ty firmy prodávající potravní doplňky většinou pindají to samé o tom, jak využívají vědecké studie, aby nabídly ty nejkvalitnější produkty. Sry, ale nikdy jsem se nesetkal s tím, že by někdo z prodejců napřímo napsal, že záměrně prodává předražené placebo, protože je dostatek hejlů, kteří jim za to rádi vysypou prachy. Možná bych i doporučoval si pročíst knihu Lži o zdraví, ve které si Glen Matten a Aidan Goggins dali tu práci, aby tvrzení nejrůznějších podobných firem prodávající potravní doplňky podrobili důkladné odborné analýze a na základě impaktovaných vědeckých studií pak uvedli, co z toho všeho je pravda a co funguje, v jakém poměru a v jaké kombinaci, co je s tím v kontraindikaci a co je pouze naopak reklamou vyhoněný shit. Do stovky se dá ještě koupit v některé prodejně Levných knih. Jasně, spousta dat v knize se vztahuje k britsko-americkým reáliím, takže nelze očekávat analýzu produktů Walmark apod., ale globálně to k určitému nadhledu podle mne určitě postačí. A sry ještě jednou: pokud se zde budeš ptát lékařů na potravní doplňky, pak si myslím, že většina se shodne na tom, že když tak je smysluplná nějaká substituce právě selenu nebo např. D3+K2 v tobolkách s olejem, a to primárně přes zimní období, protože ví, že v případě potřeby třeba hořčík nebo béčko do žíly, k čemuž samozřejmě mohou mít přístup, přinese rychlejší efekt než několik lahviček nějaké potravního doplňku s těžko kontrolovaným obsahem. Jak už zde bylo i zmíněno, terapeuticky účinná dávka je někde jinde, než je ta, kterou podobná firma může s ohledem na legislativu v této oblasti doporučit…

Upraveno uživatelem lucid
Odkaz ke komentáři

Já se o toto dost zajímám a také jsem toho spousta vyzkoušel.

Spousta věcí co je na trhu je k ničemu, protože to obsahuje stopové množství. Je potřeba si číst složení a ideálně pokud jsou k tomu nějaké nezávislé testy, případně volit léčivo.

Vitamín D, pokud plánujete užívat 400 U.I., tak např. pro mé potřeby to je zanedbatelné množství. Poprvé jsem použil Vitamin D-SLOVAKOFARMA, kde je 300 000 U.I. a dostal jsem se na minimální hranici vitamínu D. Po nějaké době jsem užíval jsem 2000 U.I. a stále jsem ho měl nedostatek, až po 5000 U.I. denně jsem dostal na minimální hranici. Každý je jiný, ale obvykle vitamínu D mají lidi nedostatek, takže toto je dobré doplňovat uměle. Nicméně 100% DDD co je u nás, tak pro mě toto nemá účinek.

Čím dál tím více dospívám k názoru, že pestrá a vyvážená strava je klíč k úspěchu a nahradí to veškerou suplementaci až na vitamin D. Nicméně, co mi pomáhá na období, kdy jsou rýmičky, tak dávat bakteriální lyzáty (luivac, imudon, damvax) pro "boost" imunity.

A pak jsou ti co mají dobrou genetiku a nemusí řešit nic :D.

Odkaz ke komentáři

V 11. 5. 2024 v 21:25, lucid napsal:

Z minerálů zde doposud nebyl zmíněn třeba selen, který je velmi důležitý (jeho nedostatek nepříznivě ovlivňuje kardiovaskulární systém) a podle mne je třeba jej doplňovat pravidelněji než nějaké céčko, a to proto, že přirozený je v našich končinách a tedy i potravinách téměř nedostupný.

Nejbohatším zdrojem přírodního selenu jsou para ořechy. 4 - 5 kusů pokryje denní dávku. Toho bych se mohl doslova užrat :) 

Z magnezia užívám bisglycynát. Ze všech forem hořčíku má snad nejlepší vstřebatelnost a využitelnost v organismu. Nejslabší forma je snad oxid hořečnatý, který je právě v nejprodávanějších šumivých tabletách všude v samoškách a lékárnách. Vstřebatelnost snad jen někde kolem 4%. 

Odkaz ke komentáři

Ja beru tenhle https://obchod.ronnie.cz/s-5008-multivitamin-fair-power.html multivitamin. Krome vitaminu ma i zakladni mineraly jako Se, Zn, Cu, Fe, Cr, ktere jsou uvadeny, ze jsou v chelatovych (dobre stravitelnych) formach. 1 tableta je 100 % DDD, beru 2 - rano a vecer.

Byva skoro porad v akci, ted treba 3x60 tbl. za 500 Kč, coz je za hubicku, pri bezne davce na pul roku.

https://obchod.ronnie.cz/s-7823-multivitamin-fair-power-akce-2-1-zdarma.html

Jeste tedy najaky hořčík...

Odkaz ke komentáři

před 9 minutami, MíraMíra napsal:

Mám radost, že se to tu tak chytlo. Super! Určitě ne jen já čerpám inspiraci, studuju a hledám co by pro mě mělo dávat smysl. 👍

Snad to časem úplně nezapadne a bude to přínosem dlouhodobě.

Jestli Tě toto téma opravdu zajímá a chceš doplnit zajímavý zdroj informací, doporučuji si sehnat Česká strava lidová - Marie Úlehlová-Tilschová | Databáze knih (databazeknih.cz) 

Odkaz ke komentáři

Případně Lukáš Roubík - Moderní výživa.

Odkaz ke komentáři

Tak ten celý název knihy od L. Roubíka a kol. je: "Moderní výživa ve fitness a silových sportech", což je i docela podstatné. Pokud má někdo do cca 35 let, je zcela zdravý, ale kalhoty již pomalu dopnout nemůže a má čas a chuť chodit do posilovny nebo posilovat alespoň vlastní vahou, pak naprosto OK, i když v oblasti biochemie je až zbytečně odborná, a tím i nudnější. Základem knihy je přeci jen sportovní výživa a tedy i specifická klientela. Nicméně pokud někdo trpí nějakým autoimunitním onemocněním, metabolickým syndromem, tzn. má vyšší krevní tlak, rozvíjí se u něj prediabetes či inzulínová rezistence (což většina ani vůbec netuší), pak bych byl opatrnější: v náloži přehnané odbornosti je v určitých oblastech poměrně dogmatická a ne zcela v souladu s nejnovějšími trendy v léčbě či předcházení podobných onemocnění. Pro opravdu základní orientaci bych spíše doporučoval nějakou knihu od Karolíny Fourové. I když k ní mám určité výhrady, tak přeci je to jen takové čtivé, ale hlavně srozumitelné Sekorovo Malované počasí o moderní výživě, doplňcích a současných trendech ve stravování 🙂  

Upraveno uživatelem lucid
Odkaz ke komentáři

Jsem rád, že tu je zmíněn Institut moderní výživy - jsou to profíci... Dovolím si vložit obrázek, kterej je pro chápání suplementace, ale i výživy jako celku, zásadní. Je to pyramida, ale ne taková ta potravinová co řeší složení jídelníčku, nýbrž jednotlivý kroky v racionálním pořadí:

PYRAMID-OF-NUTRITION-PRIORITIES-Blog-Post.jpg.06ca763b46f4cca851f21a36504bd6bf.jpg

Takže doplňky mají svoje místo (bylo by hloupý se s tím vypořádat stylem "nepotřebuju si vyrábět drahý chcaní, stačí mi normální jídlo"), ale nedává smysl je řešit, pokud nemám vyřešený ty patra pod tím (podobně, jako když někdo urputně obhajuje třeba krabičkovou dietu nebo jinej způsob časování jídla (čili 4. krok), ale nemá jasno ve svý energetický bilanci nebo složení těch jídel).

Za mě smysl dává: D (plus K), Céčko (ve vyšších dávkách hlavně pro sportovce), zinek, selen, hořčík, nějaký ty omegy apod., ale to jsou všechno věci, který se doporučujou tak nějak obecně a nikoho to nepřekvapí. Já bych k tomu ale ještě přidal proteiny a kreatin - ukazuje se, že můžou bejt vhodný nejenom pro sportovce...

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...