VS Odesláno 4. ledna Nahlásit Odesláno 4. ledna (upraveno) Konfigurace nového NAS Synology. Něco pro začátek. Uživatelé a skupiny: Vytvořit nového uživatele s právy administrátora a druhého s omezenými právy pro vzdálený přístup Deaktivovat uživatele Admin a Guest. Ne naopak! Jinak to zabiješ a začneš znovu od začátku. Externí přístup: Vytvořit si účet Synology ID pro vzdálený přístup. Zabezpečení: Vynutit u všech uživatelů dvoufaktorové přihlašování pomocí aplikace Secure SignIn. Doporučuji použít balíček Security Advisor, který Tě upozorní na případné problémy s bezpečností. Terminál a SNMP: Všechno zakázat, pokud to nepoužíváš. Přihlašovací portál: Změnit standardní porty 5000 pro HTTP a 5001 pro HTTPS na jiné. Upozornění: Vytvořit si novou e-mailovou adresu pro Synology a nechat si z ní posílat upozornění na změny nebo chyby systému. Pro začátek nastav all, kdyby toho bylo moc, můžeš si pohrát s filtrem. Aktualizace a obnovení: Nastavit automatické aktualizace DSM a zálohy konfigurace. Hotovou konfiguraci vyexportovat do souboru a uložit na bezpečném místě. Balíček Active Backup for Business zálohuje celý počítač nebo systémový disk. Doporučuji jednou denně. Můžeš co hodinu, ale to je zbytečné, pokud nejsi velmi plodný tvůrce obsahu. První záloha je delší, ale ty další ukládají jen změny. Takže to moc místa nežere. Balíček Hyper Backup zálohuje celý NAS. Máš druhý NAS, tak je ideální ho využít. A něco k převodu starého NAS na nový. https://kb.synology.com/cs-cz/DSM/help/MigrationAssistant/migrationassistant?version=7 Upraveno 4. ledna uživatelem VS
shaggy Odesláno 4. ledna Nahlásit Odesláno 4. ledna Zjednodusme to. Potrebuju krabičku. Ten Samsung 870 Evo 4T bude v pohodě kvalita ne? A bude mi pasovat do mojí bedny? Pokud je to cajk, tak ho beru. Jasne. Samsung je fajn.Alebo Crucial MX500 4TB.Oba maju DRAM, takze nebudu brzdene pri kopirovani velkych suborov. 1
RomanP Odesláno 4. ledna Nahlásit Odesláno 4. ledna před 5 hodinami, VS napsal: Konfigurace nového NAS Synology. Něco pro začátek. Uživatelé a skupiny: Vytvořit nového uživatele s právy administrátora a druhého s omezenými právy pro vzdálený přístup Deaktivovat uživatele Admin a Guest. Ne naopak! Jinak to zabiješ a začneš znovu od začátku. ... Tak tedy díky moc, mám večer co dělat Uživatelské účty "admin" a "guest" tam již jsou, ale zakázány. Myslel jsi je oživit a nadefinovat nová hesla a přidat dvoufaktor, nebo je z nějakého důvodu nechat jak jsou a vytvořit nové s těmito právy?
Prochy68 Odesláno 4. ledna Nahlásit Odesláno 4. ledna Guesta nejspíš potřebovat nebudeš a admina aby neměl název admin
VS Odesláno 4. ledna Nahlásit Odesláno 4. ledna (upraveno) Když se chce hacker připojit, potřebuje jméno a heslo. Jméno admin zná každý, proč mu to ulehčovat? Stejně tak porty 5000 a 5001. Ještě je dobré omezit počet neúspěšných pokusů o přihlášení. Upraveno 4. ledna uživatelem VS
RomanP Odesláno 4. ledna Nahlásit Odesláno 4. ledna Jasný, takže původní admin a guest opět deaktivovány. Založil jsem jiný účet s admin právy a pak jeden další. Je to takto ok?
VS Odesláno 4. ledna Nahlásit Odesláno 4. ledna Skupinu administrators nechej povolenu a jako člena tam zařaď nového uživatele s administrátorskými právy. Tomu nastav oprávnění podle potřeby.
RomanP Odesláno 25. ledna Nahlásit Odesláno 25. ledna Ještě mám jeden dotaz k NAS Ve staré Synology jsou dva disky v SHR. Jeden z nich má asi dost a kopírování po síti do nové NAS vázne a nacházejí se tam vadné sektory. Trochu je mi záhadou, proč data nečte z druhého (disk č.1) který chyby neobsahuje, ale budiž. Co když bych vzal ten dobrý a dal ho do nové NAS kde jsou ještě dvě pozice volné a překopíroval takto? Bude nová NAS schopna číst tento disk když byl součástí SHR? Žádné šifrování jsem zapnuté neměl a svazek je v ext4. Vím, že můžu starý NAS rozebrat a zkusit to, ale nechci udělat kravinu a něco v novém NASU na tento disk přepsat a mít po sraně úplně.
VS Odesláno 10. března Nahlásit Odesláno 10. března Poraďte nějaký jednoduchý program na střih videa. Žádné velké umění, tvorba videonávodu ke konfiguraci zařízení RTU. Nasnímat postup na obrazovce, oříznout, spojit, doplnit titulky, případně mluvený komentář. Jednoduché animace typu vložení loga apod. Nemusí být nutně zdarma. Zatím jsem vybral Premiere Elements 2025, ale třeba je něco lepšího.
Radek124 Odesláno 10. března Nahlásit Odesláno 10. března @VS: Ve všech ohledech o parník lepší a jako bonus "za cenu která se neodmítá" jednoznačně DaVinci Resolve. Nicméně na to co popisuješ by s přehledem stačilo i iMovie.
VS Odesláno 11. března Nahlásit Odesláno 11. března (upraveno) Díky. To je přesně ono. Jednoduché, přehledné, funkční. DaVinci Resolve umístěn na čestné místo obrazovky. Ten Microsoft Clipchamp, co jsem používal, byl šlápnutí do ... vedle. Upraveno 11. března uživatelem VS
sodekcz Odesláno 11. března Nahlásit Odesláno 11. března @RomanP ty dva původní disky byly v zrcadle? Bez záruky - jen jsem někde četl - v nové synology by měl jít starý disk vložit do volné šachty a do DSM naimportovat a data nakopírovat dat do funkčního systému. Ověřeno to nemám.
RomanP Odesláno 12. března Nahlásit Odesláno 12. března Díky, já už to z něj dostal do té nové NASky a tím je vyřešeno. Jak s ní teď naložím je otázka, ale asi jí nechám jen s tím dobrým HDD, který už je i tak dost starý, jako backup backupu (tedy té aktuální NAS) resp. těch nejdůležitějších věcí.
orol Odesláno 13. března Nahlásit Odesláno 13. března Páni, v květnu ukončí činost SKYPE. Čím to nejlépe nahradit? Děkuji
Perkele Odesláno 13. března Nahlásit Odesláno 13. března (upraveno) Záleží na používání - MS Teams pro práci, discord na zábavu . Případně WhatsApp jako kombinaci s telefonem Upraveno 13. března uživatelem Perkele
Paw Odesláno 13. března Nahlásit Odesláno 13. března Whatsapp, Viber, MS Teams. Řešil bych to podle toho, co je v tvým okolí populární. My takhle doma používali právě Viber, ale okolím jsme byli donucený přejít na Whatsapp.
orol Odesláno 13. března Nahlásit Odesláno 13. března Jo, Discord jsem identifikoval jako použitelný ... 1
geometr Odesláno 13. března Nahlásit Odesláno 13. března Skype jsem nepoužil ani nepamatuju. A ani nikdo, kdo by volal mně. A to byl před nějakou dobou hodně využíván. Už jsem si říkal, že ho i odinstaluju. WhatsApp, děti jedou Teams, v rodině použijeme sem tam i Meet...
papun Odesláno 28. března Nahlásit Odesláno 28. března Zdar, prosím o pomoc. Mám v PC systémový disk v M2 slotu - vše běží OK. Dlouho jsem měl další pevný disk - takový ten klasický velký jak to dřív bývalo. Ale jelikož je pomalý, tak jsem si koupil třetí disk. Ten nový je moderní SSD Samsung 870 EVO 2TB. Jenže se nedokážu dostat do fáze abych viděl všechny tři disky. Systémový běží pořád. Ale z těch dvou vždy dokážu vidět jen jeden. Neporadíte prosím co s tím. v BIOSu jsem byl, ale takový machr nejsem, abych to tam poladil pokud to je třeba. Nebo aspoň bych potřeboval někam nasměřovat. Děkuji za pomoc.
papun Odesláno 28. března Nahlásit Odesláno 28. března Odpovím si sám. Nakonec mi pomohl ChatGPT - až mě zaráží co všechno to umí. Google nevěděl nic. Takže u některých desek to může být tak, že pokud obsadím slot M2, tak dojde k deaktivaci 2 slotů SATA na desce. V mém případě jsem měl jeden slot M2 obsazený diskem a na desce dalších 6 SATA slotů. 1,2 volný, 3,4 obsazený (HDD, DVD), 5,6 volný, ale neaktivní. No ale samozřejmě co čert nechtěl. Když ten kabel tak hezky vycházel akorát k 5,6 slotu. Řešen tedy jednoduché - strčit do slotu 1 či 2. Dvě hodiny v háji, nervy v řiti, ale je to tam. Nicméně zkušenost dobrá. 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se