Přejít na obsah

Zimní sezóna a lyžařská výbava

Návštěvník Snow

Doporučené příspěvky

před 3 hodinami, guzmic napsal:

Díky za info.

Napadá Tě ještě nějaké rozumnější středisko? Nechci nikam extra daleko, nejlépe cca 3-4 hod od Bratislavy.

Jarní prázdniny má dcera 3-8.3. tak pojedeme v tom termínu na ty 4 noci úterý - sobota.

Schladming je fajn, byli jsme tam zrovna na začátku ledna. Teda jen na poslední den našeho pobytu... Zakotvili jsme hned v tom prvním středisku (Hauser Kaibling - https://www.hauser-kaibling.at/en/my-resort/Winter/interactive-ski-map), protože už 13 km před prvním parkovištěm začínala kolona (holt blbej termín, ale zdržení bylo jen asi 15 minut). Ta jednotlivá střediska jsou vzájemně propojená, takže jsme chvíli jezdili i vedle na Planai. Sjezdovky perfektně připravené, široké a vybere si tam každý. Dostatek hospod na svazích i okolo. Lanovky vesměs moderní, bublina už je tu standard a zrovna nahoru na Kaibling jezdí úplně nová osmisedačka s vyhříváním a anatomickými sedačkami s opěrkou hlavy :-). Někde jsou vidět i kabiny (hlavně takové ty přístupové lanovky od parkovišť). Parkoviště dole bylo fakt velké a jsou tam i další. Nevýhodou je cena permice, v sezóně je letos za 76,50 EUR pro dospělého. Vícedenní se vůbec nevyplatí kupovat (jen ta asi na 13 dnů). Ale za ty prachy zase dostaneš fakt spoustu muziky. Lidí mraky, ale jak je to velký a spousta sjezdovek v každém tom středisku, tak se to rozptýlí. Akorát tam celkově není moc sněhu (obecně), vloni bylo víc. Takže na tom tvrdém, zmrzlém podkladu je jen slabá vrstva měkčího, pohříchu umělého sněhu, pod tím je led - chce to opravdu dobře nabroušené hrany, protože po dvou hodinách to začíná být trochu boj. Ale dají se bokem najít sjezdovky, kde zase tolik lidí nejezdí a tam i odpoledne bylo moc příjemné svezení bez ploten.  

V okolí Liezenu jsou ještě asi tři menší střediska (Tauplitz, Riesneralm a Planneralm), které znám. Tam stojí permice asi 55 EUR (nebo tak něco). Tauplitz je přetiženej, sjezdovek málo a použitelných ještě méně, ledové plotny už od rána, přírodního sněhu málo. Navíc s parkováním to nestojí za moc a ty dvě velké lanovky na největší kopec umí často zastavit vítr. Výhodou jsou lázně dole v Bad Mittendorfu, tam to máme moc rádi - krásně teplá voda (i ve venkovních bazéncích) a saunový svět. V případě špatného počasí super alternativa. V Riesneralmu jsme vlastně byli jen jednou předloni, to samé, jako Tauplitz (co se týče sněhu). Planneralm je trochu výjimka, tam nemají umělé zasněžování (jen pár děl úplně nahoře, kde je od každé lanovky krátký černý úsek). Jsou tam nějaké místní geografické podmínky, které jim zajišťují dostatek přírodního sněhu. A to i letos, kdy bylo sněhu v celé oblasti znatelně méně, než vloni. Ježdění na tom přírodním podkladu je hrozně fajn, je o něco měkčí, ale zase nehrozí led vespod a hlavně to nejni ta hrozná zmrzlá krupice. Jen ty krátké černé úseky nahoře uměj bejt ledovaté, ale není to taková hladká ledová plotna, je to trochu strukturované zřejmě od rolby a pak zmrzlé - tzn. že se na tom dá udržet i s horšími hranami. Bokem je ještě jedna dlouhatánská dvoukotva se dvěma souběžnými sjezdovkami, z nichž jednu úmyslně moc neupravujou (má i jiné značení). Tam by to chtělo dát sedačku a bylo by to super. Ty dvě stávající sedačky nejsou nic moc, jedna s odepínáním, druhá bez (takže pomalejší), ani jedna nemá bublinu. Pokud je ale špatné počasí, tak tyhle starší lanovky snesou větší vítr, než ty moderní bublinovky, kde si to lidi směrem nahoru nezavíraj a má to pak hrozný odpor proti větru a každou chvíli to zastaví anemometr nebo nějaké další čidlo. Ta pomalá je na tom pak nejlíp, sice jede pomalu, ale furt, i když ta lepší vedle stojí. 🙂

Jinak těch středisek v okolí je samozřejmě ještě víc, ale třeba Wurzeralm s tím vláčkem nahoru znám jenom z léta 😄. Jo a zapomněl bych málem i na populární Hinterstoder, kde jsme ale neměli štěstí na počasí (a nejhorší to bylo paradoxně v létě). Tam jsme naposledy potkali hroznou oranici - v noci napadlo snad dvacet čísel těžšího nového sněhu a oni už to ráno neupravujou... takže to byl boj a i allmountainy s 85mm pod botou s tím měly co dělat. Natož pak do toho vzít nějaké nudle na slalom... To je vůbec problém v Rakousku (aspoň tam, kde jsme zatím byli), že to upraví večer a pokud po půlnoci napadne novej, tak je ráno veselo... V Itálii to prej někde jsou schopný zrolbovat i ráno před zahájením provozu...

Fotka je ze Schladmingu. 

IMG_20250117_110228.jpg

Upraveno uživatelem Corvus corone corone
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Guzmic, ubytko seženeš levněji (já platil teď 89€), ale skipasy dráž. Skiamade je s cenama jako Špindl, mají také možnost online nákupu skipasu. To doporučuju, ušetříš ráno dost času, že nečekáš ve frontě: přijdeš k automatu, naskenujes QR , mašina ti vyplivne skipasy a mazes na lanovku. Za mě doporučuju jinak Zauchensee.

Odkaz ke komentáři

@guzmic Schladming je najblizsie "ozajstne" alpske stredisko od BA, lyzuje sa len do 2000mnm, takze na majovu lyzovacku nic moc, ale jarne prazdniny TOP, bohuzial pocas BA prazdnin bude fullka. Doporucujem prvy den rano vyrazit z BA o 5:00, o 9tej cvakas prvu jazdu a vies si lyzovacku o den predlzit, rovnako doporucujem posledny den pojazdit, takze 4 noci je 5 dni lyzovania a nie 3 ako tvrdi moja manzelka

@Igicz podla mna najlepsie Alpy na lyzovanie su ako su hranice SUI/FRA/ITA, len to je kurva daleko. Pamatam si ked som pred 25timi rokmi prvykrat lyzoval v Les3Valles tak ma najviac prekvapilo pivo za 6Evri, co bol v tej dobe velky peniaz 😂😂😂😂

Odkaz ke komentáři

Já jezdil pravidelně na Hintertux. To je moje srdeční záležitost. Takže skok z 800 km na 1 500 km byl dost záhul. Po prvním ročníku před 2 lety jsem se zařekl, že už na to seru. Ale jak má mozek obrannou schopnost, vytlačuje negativní věci, tak jsem rychle zapomněl a letos se jelo s partyjou znovu:-) 0.33 l pivka na kopci 8 eček, ale to už je tak asi standard. My si vezli v kufru 30 l Plzně a 30 l Radka, takže nás se to nějak nedotklo:-D

Upraveno uživatelem Igicz
Odkaz ke komentáři

@zacik

my jsme okres Trenčín ten je týden po Bratislavě, tak to snad nebude taková hrůza. 

No pokud do 14 dnů nenapadne na horách aspoň 50 cm sněhu tak jedeme do Rakouska.

My by jsme jeli úterý - sobota a lyžování v klidu jen středa - pátek možná v Sobotu ještě chvilku ráno, uvidíme. 

Na ubytování je lepší booking, nebo ty jejích úžasně přehledné web stránky?

https://www.skiamade.com/sk

Odkaz ke komentáři

před 4 hodinami, guzmic napsal:

@zacik

my jsme okres Trenčín ten je týden po Bratislavě, tak to snad nebude taková hrůza. 

No pokud do 14 dnů nenapadne na horách aspoň 50 cm sněhu tak jedeme do Rakouska.

My by jsme jeli úterý - sobota a lyžování v klidu jen středa - pátek možná v Sobotu ještě chvilku ráno, uvidíme. 

Na ubytování je lepší booking, nebo ty jejích úžasně přehledné web stránky?

https://www.skiamade.com/sk

Přes Booking, pokud tam máš nějakou historii, tak to budeš mít levnější než napřímo, nebo přes skiamade. Ale každopádně jak píše zacik, je to už hodně přebrané, u sjezdovek nebo ve městečkách okolo defakto nic, pokud tedy jen trochu koukáš na cenovky. Jinak u soukromníků s nějakým menším dojížděním je toho dost....ale většinou okolo pole, les. 

Odkaz ke komentáři

Před hodinou, African napsal:

Přes Booking, pokud tam máš nějakou historii, tak to budeš mít levnější než napřímo, nebo přes skiamade. Ale každopádně jak píše zacik, je to už hodně přebrané, u sjezdovek nebo ve městečkách okolo defakto nic, pokud tedy jen trochu koukáš na cenovky. Jinak u soukromníků s nějakým menším dojížděním je toho dost....ale většinou okolo pole, les. 

Už jsem našel nějaké malé apartmány u soukromí jak píšeš v poli, ale je to do 3 km od parkoviště lanovky.

https://www.hauser-kaibling.at/cs

Jsem skromný nic extra nepotřebuju, jen tam zkusím zavolat, jestli za příplatek aspoň snídaně formou bufetu chystají, na webu to nevidím.

Odkaz ke komentáři

před 28 minutami, guzmic napsal:

Už jsem našel nějaké malé apartmány u soukromí jak píšeš v poli, ale je to do 3 km od parkoviště lanovky.

https://www.hauser-kaibling.at/cs

Jsem skromný nic extra nepotřebuju, jen tam zkusím zavolat, jestli za příplatek aspoň snídaně formou bufetu chystají, na webu to nevidím.

To by psali na webu, ale za zkoušku nic nedáš. Nejlépe nějaký apartmán s kuchyní, kde si můžete sami něco kuchtit....

Odkaz ke komentáři

před 6 minutami, Micey napsal:

@guzmicTo vypada hezky, na Slovensku jsem v zivote nelyzoval a jestli to tam takhle pude dal, uz asi nikdy nebudu:) Jak se ti povedla ta treti fotka, dyk to vypada, ze tam nikdo neni? Ceny predpokladam srovnatelny s Alpama?

Svah otvírá 8:30 foceno 8:45 😂

hele mám to dvě hodiny od baráku 

skipas 40e osoba (dospělý+ dítě) za 70e

espresso 2,5e

jídlo 6-10e 

ubytování mám 10 min od svahu za 60e pro dva včetně snídaně.

Takže to furt asi levnější než Alpy trochu bude.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...