Přejít na obsah

Dobrovolne darcovstvi krve  

249 hlasů

1. 1. Darujete krev?

• Ano (pravidelne nebo nepravidelne).
      129
    • Rad bych, ale jeste jsem se neodhodlal.
      47
    • Nedaruju.
      75

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 476
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

• po měsíci...
Odesláno

Tak dneska další úspěšný odběr, ale nějak to špatně teklo, seděl jsem tam 10 minut a to jsem byl hodně napitej. Asi špatný počasí nebo co.

Odesláno

Ty jo, 10 minut, já se "na plné" vždycky vylíval 20 minut, když mi to dobře teklo :eek:

Jinak jsem měl od léta nějakého střevního brouka, na kterého zabrala až antibiotika a rohlíková dieta (zhubl jsem ani nevím jak, ale už to mám zase zpátky, taky nevím jak :lol2:), hnutou ploténku, kvůli které jsem spráskal hodně chemikálií, se kterýmižto v krvi se darovat nedá a celkově byl tak nějak pod psa, že už letos ten 50. odběr nedám.

Odesláno

tak já měl nejhorší čas 12 min a nejlepší sme dal letos a to bylo 4:25

ale prej tam kdysi dal někdo hodne pod 3 min

Odesláno

U nás (v HK) na transfuzní stanici stačilo sledovat přístoj, kde byl položený vak na krev. Postupně tam bylo na displeji vidět množství už odebrané krve, po dosažení požadovaného množství to zapípalo a na chvíli se tam objevil čas jak dlouho to trvalo. Pět minut je paráda, já se tam jednou trápil skoro čtvrt hodiny ... mít takhle dlouho jehlu v ruce už moc příjemný nebylo (mám asi nějaký úzký žíly, i když jsem pil, tak mně to trvalo v nejlepším případě sedm minut).

BTW už si to moc nepamatuju, ale bylo mi kdysi řečeno, že krev by měla být odebrána do 10 minut (od napíchnutí). Do tý doby je to 100% vzorek. Po deseti minutách už se to nedá na něco použít. Pokud z vás ani do 15 minut nevyteče potřebný množství, tak se odběr počítá jako neplatný. Bohužel jsem hlava děravá a už si nepamatuju víc detailů.

Odesláno (upraveno)

Na klasický odběr krve vždycky plus mínus 5 minut. Pokud je to nad 10 minut, tak už je někde něco špatně, řekl bych.

S plazmou zkušenost nemám, nicméně už jsem o ní přemýšlel. Čistě pro informaci, jak to vychází časově u ní?

Paw: Něco mi říká, že mezi chronomagory je vcelku zbytečné poukazovat ohledně měřeného času na displej nějaké té výkyvné váhy. ;) Mimochodem, v Brně v Bohunické nemocnici mají (nejen) pro ty, co si zapomněli hodinky, na zdi nástěnné hodiny. Na orientační změření času odběru myslím naprosto dostačující...

Upraveno uživatelem LukeD
Odesláno

S plasmou je to trochu jinak. Nevím jak kde, ale u nás v Bohunicích mají strojové odběry přednost před plnou krví a trvá to cca 40-50 minut samotný odběr. Tzn., že já se objenávám na 6.30 a odcházím né později než v 8.00 domů. Někdy se stane, že jdu zároveň s prvními dárci plné krve. Mám za sebou něco málo přes 90 odběrů kombinovaně krev nebo plasma a vždycky to je do osmi nejdýl.

Odesláno

Díky za informaci. A co se týče zátěže na organismus, je ten odběr plasmy pro tebe nějak výrazně náročnější, nebo to s odběrem krve vychází plus mínus nastejno, jen je to delší časově?

Odesláno

Díky za informaci. A co se týče zátěže na organismus, je ten odběr plasmy pro tebe nějak výrazně náročnější, nebo to s odběrem krve vychází plus mínus nastejno, jen je to delší časově?

Já osobně nepozoruju žádnou zátěž ani při odběru krve ani plazmy.

Kdysi za mlada jsem chodíval po plazmě běhat a lítalo mi to neskutečně. Až jsme si říkal co do toho fyziologického roztoku dávají. :)

Dnes už se šetřím a takové věci nedělám. :)

Odesláno

Dnes 73. odběr plné krve, na plazmu nechodím kvůli stavu žil - mám je hluboko. Chtěl bych to dotáhnout na 80 odběrů, zbývá mi na to 2,5 roku.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...