Přejít na obsah

Dobrovolne darcovstvi krve  

249 hlasů

1. 1. Darujete krev?

• Ano (pravidelne nebo nepravidelne).
      129
    • Rad bych, ale jeste jsem se neodhodlal.
      47
    • Nedaruju.
      75

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

• Odpovědi 476
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

Na vojně jsem se nechal vyhecovat slovy velitele roty- kdo daruje krev, trénuje svůj organismus pro případ ztráty krve utrpěné zraněním v boji a posiluje naději na přežití.. A taky to byl skvělý ulejvácký den.

Odesláno

Na to je nárok ze zákona. Dárcovství krve a jiných biologických materiálů je významným úkonem v obecném zájmu a jako takovému je těmto dárcům poskytována ochrana jejich pracovně právních vztahů. Úkon dárcovství krve či jiných biologických materiálů je překážkou v práci na straně zaměstnavatele, jelikož se jedná podle vyhlášky FMPSV č. 18/1991 Sb. o jiných úkonech v obecném zájmu o překážku v jiném obecném zájmu, náleží za ni náhrada mzdy.

Odesláno
Na vojně jsem se nechal vyhecovat slovy velitele roty- kdo daruje krev, trénuje svůj organismus pro případ ztráty krve utrpěné zraněním v boji a posiluje naději na přežití.. A taky to byl skvělý ulejvácký den.

Takze ses ted vlastne odolnej?? Nechces jet do valky ,kdyz ses tak perfekto pripravenej :-))))))

Jak je to s tím dnem volna? Na to mají nárok všichni ze zákona, nebo jen určité skupiny?

Na to maji narok vsichni,ale teda z mejch zkusenosti tomu tak moc neni .V posledni dobe me nechtej poustet a cerpam nahradni volna a tak .Mas na to narok ,ale vsichni nato serou :-((( ,aspon u me

Odesláno
Na to je nárok ze zákona. Dárcovství krve a jiných biologických materiálů je významným úkonem v obecném zájmu a jako takovému je těmto dárcům poskytována ochrana jejich pracovně právních vztahů. Úkon dárcovství krve či jiných biologických materiálů je překážkou v práci na straně zaměstnavatele, jelikož se jedná podle vyhlášky FMPSV č. 18/1991 Sb. o jiných úkonech v obecném zájmu o překážku v jiném obecném zájmu, náleží za ni náhrada mzdy.

Z toho cos napsal se mi zdá, že tomu celkem rozumíš, tak se zeptám - jak se dřív říkalo, že máš nárok na nezbytně dlouhou dobu, tak to nebyla pravda? Pochopitelně všichni (mí známí) tvrdili, že je jim pak slabo a do práce nešli :)

Odesláno
Z toho cos napsal se mi zdá, že tomu celkem rozumíš, tak se zeptám - jak se dřív říkalo, že máš nárok na nezbytně dlouhou dobu, tak to nebyla pravda? Pochopitelně všichni (mí známí) tvrdili, že je jim pak slabo a do práce nešli :)

Mas na to celej den ,pokud te odeberou .Kdyz te nenaberou z duvodu trebas vetsi hlkadiny bilych krvinek ,tak mas narok jen 2 hpdiny ,proste na propustku jak je to pri navsteve lekare .Klasika

Odesláno (upraveno)

primo to tady zkopiruju, at to nemusim prepisovat, snad si to kazdy vylusti :thumbsup_anim: zjednodusene plati, ze mas narok na den volna plus pripadne i vice, kdybys mel tuze dlouhou cestu nebo Ti bylo dalsi den blbe, mel nejake komplikace atd...

§ k činnosti dárce při odběru krve a při aferéze; přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nestačí 24 hodin, poskytuje se pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za prokázanou nezbytně nutnou další dobu, pokud zasahuje do pracovní doby. Nedojde-li k odběru, poskytuje se pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku jen za prokázanou nezbytně nutnou dobu nepřítomnosti v práci,

edit: tak uz me nekdo predbehl :-D

Upraveno uživatelem Drexxy
Odesláno
primo to tady zkopiruju, at to nemusim prepisovat, snad si to kazdy vylusti :thumbsup_anim: zjednodusene plati, ze mas narok na den volna plus pripadne i vice, kdybys mel tuze dlouhou cestu nebo Ti bylo dalsi den blbe, mel nejake komplikace atd...

§ k činnosti dárce při odběru krve a při aferéze; přísluší pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za dobu cesty k odběru, odběru, cesty zpět a zotavení po odběru, pokud tyto skutečnosti zasahují do pracovní doby v rámci 24 hodin od nástupu cesty k odběru. Pokud na cestu k odběru, na odběr a cestu zpět nestačí 24 hodin, poskytuje se pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku za prokázanou nezbytně nutnou další dobu, pokud zasahuje do pracovní doby. Nedojde-li k odběru, poskytuje se pracovní volno s náhradou mzdy nebo platu ve výši průměrného výdělku jen za prokázanou nezbytně nutnou dobu nepřítomnosti v práci,

edit: tak uz me nekdo predbehl :-D

Neperdbehl ,jen tak ,mas to napsany lepe :-)

Odesláno

Na to maji narok vsichni,ale teda z mejch zkusenosti tomu tak moc neni .V posledni dobe me nechtej poustet a cerpam nahradni volna a tak .Mas na to narok ,ale vsichni nato serou :-((( ,aspon u me

Aha, dík za info. Takže teorie vs. praxe jako v jiných oblastech. My tady (D) nic takového nemáme, chodí se až po práci.

• po měsících...
Odesláno (upraveno)

Já jsem si zase na to dnes přivstal - letos podruhé, celkem 48.

Edit: a pak radostně do práce, neb se sama neudělá :)

Upraveno uživatelem Widloun
  • po měsících...
Odesláno

Mám krevní skupinu O Rh-, krev dávám pravidelně bezmála 20 let, kolik mám plaket si každý může lehce spočítat. Má paní má stejnou krevní skupinu a také pravidelně daruje. Vzhledem k tomu, že máme tři děti které logicky mají tutéž skupinu a s velkou pravděpodobností se za pár let také stanou dárci nabývám dojmu, že by jsme si už mohly otevřít takovou malou krevní banku a udělat se "pro sebe". :D

Odesláno (upraveno)

A dneska zase. :flex:

18. srpen a 20. říjen - to jsou dva měsíce mezi Tvými posledními odběry, to se dá? U nás se striktně dodržuje 3 měsíční interval mezi odběry.

edit: uff včera už bylo 20. a ne 19. jak jsem napsal původně

Upraveno uživatelem bohush
Odesláno

18. srpen a 20. říjen - to jsou dva měsíce mezi Tvými posledními odběry, to se dá? U nás se striktně dodržuje 3 měsíční interval mezi odběry.

Minimální interval u mužů je 10 týdnů, takže se to dá. Připomíná mi to, že už mi taky nastal čas. Akorát půjdu až v pondělí, protože zítra tam bude narváno :(
Odesláno

V informacích pro dárce jsem se dočetl, že minimální interval mezi dvěma odběry je padesát šest dní a muži smí darovat max. šestkrát za rok, ženy pětkrát za rok. Další termín mám 15. prosince, to je přesně padesát šest dní. :smile_anim:

Odesláno

V informacích pro dárce jsem se dočetl, že minimální interval mezi dvěma odběry je padesát šest dní a muži smí darovat max. šestkrát za rok, ženy pětkrát za rok. Další termín mám 15. prosince, to je přesně padesát šest dní. :smile_anim:

Nejseš ty náhodou v Německu? :)

Já jsem se zatím vždycky dočetl: u mužů 5x za rok s intervalem 10 týdnů, ženy 4x za rok a interval 3 měsíce. Máš to dobrý, já bych nejradši taky chodil častěji.

Odesláno

Melo by to byt co tri mesice, radeji ne moc driv. Vyjimkou je, kdyz jdes na separator (plazma nebo desticky), dalsi odber muze nasledovat uz po mesici. Ja byl objednanej na zejtrek, ale chytla me nejaka ryma. Nic hroznyho (za 2-3 dny bych mel byt ok), ale posouvam odber minimalne o dva tydny od odezneni priznaku... A to jsem mel jit uz pred mesicem, jenze to jsem zas ulovil nejspis svoje posledni letosni kliste...

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...