midloch Odesláno 20. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2009 Na ČT2 to právě odvysílali: http://www.csfd.cz/film/251596-jezis-je-normalni/ Naprosto nejhorší zvěrsto, je emocionální týrání malých dětí na pokraj jejich sesypání a fanatizace těch, kteří nemají možnost srovnávat. Myslím, že velmi podobně psychologicky pracují v táborech mudžáhedínů na dětských nosičích bomb. Učitel náboženského spolku, který tvrdí že na světě jsou desítky zmrtvýchvstání, lidem dorůstají končetiny a TV to nechce publikovat a když se ho jeden student zeptá komu ruka dorostla tak mu řekne že se špatně ptá že tomu musí věřit, no toto považuji za společnosti nebezpečný fanatizmus. Je černá a bílá, kdo není s námi je proti nám, tohle už tady několikrát v historii bylo.
KGrob Odesláno 20. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2009 Mrazivej běs. Ideologickej **** k uchechtnutí, ale ten cíl to je k nasrání...........
Patrik Odesláno 20. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2009 Jenže o tom víra je. O víře se nediskutuje, buď věříš, nebo nevěříš. Řekl bych, že každá víra je tímto způsobem konvergentní, to my jsme si zvykli "trochu věřit" a vybírat si to, co se nám hodí. Podívejte se na USA jakým způsobem je tam církev prorostlá se státním aparátem - vždyť i na penězích mají napsáno "věříme v Boha" v některých státech snad má být i zakázáno učit Darwinovu evoluční teorii. Ne nadarmo se říká, že víra je opium lidstva. Jestli mělo 40 leté působení komunistů nějaký pozitivní účinek na naši zemi, tak to bylo snížení počtu věřících a vůbec vliv církví na chod státu, ale už opět začínají vystrkovat růžky a bude to čím dál tím horší. Podívejte se na Polsko, jakou tam má katolická církev obrovskou moc. Omezení svobod mladistvých (zákaz být po určité hodině sami venku, povinné školní uniformy, atd) to všechno je práce církví. Vůbec se nedivím tomu, že Poláci prchají kamkoliv jinam (UK, USA, ...), protože tohle prostě není k žití.
hciq Odesláno 20. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 20. prosince 2009 Patrik napsal: Jenže o tom víra je. O víře se nediskutuje, buď věříš, nebo nevěříš. Řekl bych, že každá víra je tímto způsobem konvergentní, to my jsme si zvykli "trochu věřit" a vybírat si to, co se nám hodí. Podívejte se na USA jakým způsobem je tam církev prorostlá se státním aparátem - vždyť i na penězích mají napsáno "věříme v Boha" v některých státech snad má být i zakázáno učit Darwinovu evoluční teorii. Ne nadarmo se říká, že víra je opium lidstva. Jestli mělo 40 leté působení komunistů nějaký pozitivní účinek na naši zemi, tak to bylo snížení počtu věřících a vůbec vliv církví na chod státu, ale už opět začínají vystrkovat růžky a bude to čím dál tím horší. Podívejte se na Polsko, jakou tam má katolická církev obrovskou moc. Omezení svobod mladistvých (zákaz být po určité hodině sami venku, povinné školní uniformy, atd) to všechno je práce církví. Vůbec se nedivím tomu, že Poláci prchají kamkoliv jinam (UK, USA, ...), protože tohle prostě není k žití. Nejdřív si Patriku ujasníme pojmy. Víra jako taková je jeden z pilířů naší civilizace. Bez ní bychom asi nemohli vůbec existovat. Naopak náboženství, jako institucionalizovaná víra je onou hrozbou, o který se tady zmiňuje midloch.
midloch Odesláno 21. prosince 2009 Autor Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 V tomto případě s HCIQ souhlasím, je poměrně slušně dokázáno (obory jako např neuroteologie) že víra ,v cokoliv, je jedním z účiných obraných evolučních mechanizmů pro pohyb člověka, jako bytosti uvědomující si sama svou existenci, v našem světě. Víra je psychický stav ovlivňující naše emoční chování. Problém je právě v té institucializované víře o které se HCIQ zmiňuje a to už v jakékoliv podobě. Víra (v cokoliv) je čistě subjektivní a privátní věc daného jedince a svoboda jejího vyznávání končí tam, kde začíná svoboda jiného (končí na té hranici než začne jedinec pod vlivem tomu čemu věří ovlivňovat své okolí). A to je právě problém např. této sekty, která teatrálním způsobem fanatizuje emočně disbalancované jedince, kteří hledají psychickou pomoc, nebo odpovědi na své otázky, čímž je de fakto duševně znásilňuje ve svůj prospěch. To co bylo zachyceno v tom filmu je jedním z těch nejhorších příkladů. Ta holka co říkala, že kvůli ježíšovi opustila rodinu, přátele, kteří jelikož nevěřili tomu čemu ona (černá a bílá) nebyli jejími přáteli, neudělala dobro sobě, ale hlavně velký zlo těm kdo ji měli rádi. Očividně stavěli své rodiče do poružné role, protože jejich pravý otec je ten na nebesích a oni s ním přece mluví a poslouchají ho, takto emocionálně odpoutané vlastní děcko musí být pro rodiče dost těžký oříšek, asi tak jako kdyby se jeden z rodičů po 20 letech dozvěděl, že tohoto koho miluje není z něho :-(
rud111 Odesláno 21. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 midloch napsal: V tomto případě s HCIQ souhlasím, je poměrně slušně dokázáno (obory jako např neuroteologie) že víra ,v cokoliv, je jedním z účiných obraných evolučních mechanizmů pro pohyb člověka, jako bytosti uvědomující si sama svou existenci, v našem světě. Víra je psychický stav ovlivňující naše emoční chování. Problém je právě v té institucializované víře o které se HCIQ zmiňuje a to už v jakékoliv podobě. Víra (v cokoliv) je čistě subjektivní a privátní věc daného jedince a svoboda jejího vyznávání končí tam, kde začíná svoboda jiného (končí na té hranici než začne jedinec pod vlivem tomu čemu věří ovlivňovat své okolí). A to je právě problém např. této sekty, která teatrálním způsobem fanatizuje emočně disbalancované jedince, kteří hledají psychickou pomoc, nebo odpovědi na své otázky, čímž je de fakto duševně znásilňuje ve svůj prospěch. To co bylo zachyceno v tom filmu je jedním z těch nejhorších příkladů. Ta holka co říkala, že kvůli ježíšovi opustila rodinu, přátele, kteří jelikož nevěřili tomu čemu ona (černá a bílá) nebyli jejími přáteli, neudělala dobro sobě, ale hlavně velký zlo těm kdo ji měli rádi. Očividně stavěli své rodiče do poružné role, protože jejich pravý otec je ten na nebesích a oni s ním přece mluví a poslouchají ho, takto emocionálně odpoutané vlastní děcko musí být pro rodiče dost těžký oříšek, asi tak jako kdyby se jeden z rodičů po 20 letech dozvěděl, že tohoto koho miluje není z něho :-( Jen tak pro pořádek - ne každá institucializovaná víra má výše diskutované konce - to by ale bylo asi na delší diskusi a mám dojem, že to není primárním tématem tohoto fóra.
midloch Odesláno 21. prosince 2009 Autor Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 (upraveno) rud111 napsal: Jen tak pro pořádek - ne každá institucializovaná víra má výše diskutované konce - to by ale bylo asi na delší diskusi a mám dojem, že to není primárním tématem tohoto fóra. Primárním tématem fóra jsou hodinky, tahle sekce je Ostatní diskuze zábava, takže se tu probírají věci netýkající se tikání. Takže s chutí do toho Upraveno 21. prosince 2009 uživatelem midloch
PepaSFI Odesláno 21. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 kus toho pořadu jsem viděl a šel jsem radši spát. Jelikož jsem z katolické rodiny tak mám trošku přehled. Bohužel musím konstatovat že kdyby dnes přišel Ježíš mezi své ovečky tak by asi udělal to co už kdysi udělal. Uchopil by vhodný předmět, tehdy to byl kus provazu, a mlátil by to hlava nehlava. Protože tolik falše a pokrytectví jako mezi katolíkama člověk hned tak nenajde.
decebal Odesláno 21. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 Patrik napsal: Jenže o tom víra je. O víře se nediskutuje, buď věříš, nebo nevěříš. Řekl bych, že každá víra je tímto způsobem konvergentní, to my jsme si zvykli "trochu věřit" a vybírat si to, co se nám hodí. Podívejte se na USA jakým způsobem je tam církev prorostlá se státním aparátem - vždyť i na penězích mají napsáno "věříme v Boha" v některých státech snad má být i zakázáno učit Darwinovu evoluční teorii. Ne nadarmo se říká, že víra je opium lidstva. Jestli mělo 40 leté působení komunistů nějaký pozitivní účinek na naši zemi, tak to bylo snížení počtu věřících a vůbec vliv církví na chod státu, ale už opět začínají vystrkovat růžky a bude to čím dál tím horší. Podívejte se na Polsko, jakou tam má katolická církev obrovskou moc. Omezení svobod mladistvých (zákaz být po určité hodině sami venku, povinné školní uniformy, atd) to všechno je práce církví. Vůbec se nedivím tomu, že Poláci prchají kamkoliv jinam (UK, USA, ...), protože tohle prostě není k žití. No tak že by Poláci zdrhali kvůli víře, to je vskutku odvážná myšlenka. A argumentovat komunistickým heslem ("náboženství je opium lidstva" - tuším, že to pronesl Mao), tedy heslem v podstatě jiného "náboženství" mi nepřijde úplně košer. K tomu, že někdo ještě je schopen napsat, že komunisti měli na tuto zemi pozitivní vliv se nebudu vyjadřovat, to rovnou bliju. A po pár pivech v hospodě i útočím. Já myslím, že se stačí podívat kolem sebe. Ten absolutní marasmus a bordel je mimo jiné i důsledkem toho, že ve společnosti chybí morální imperativ, který v normálně fungujících společnostech (a myslím, že většinu západoevropských zemí za ně lze považovat) přináší právě respekt k onomu "desateru", který si generace předávají. Ad uniformy ve školách - já bych byl pro, spoustě dětí by to ulehčilo život. Ad zákazy vycházení ap. - fakt si myslíš, že to zakázala církev? Hele,a vůbec, nejseš ty členem komunistické mládeže nebo podobného spolku? P.S. Nejsem praktikujícím katolíkem ani nepatřím k žádné jiné křesťanské komunitě.
mengelis Odesláno 21. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 jako kdekoliv jinde... vždycky to je jen v lidech. mi osobně přijde nebezpečná v dnešní době zejména fanatická víra o samospásném trhu, okamžitém zisku a neomezeném růstu, protože její aplikace má tragické sociální i environmentální důsledky. a konec konců, je to náboženství jako každé jiné, jen místo nového zákona je tu rakouská škola a místo svatých je tu mieses, hayek, reagan a thatcher.
decebal Odesláno 21. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 mengelis napsal: jako kdekoliv jinde... vždycky to je jen v lidech. mi osobně přijde nebezpečná v dnešní době zejména fanatická víra o samospásném trhu, okamžitém zisku a neomezeném růstu, protože její aplikace má tragické sociální i environmentální důsledky. a konec konců, je to náboženství jako každé jiné, jen místo nového zákona je tu rakouská škola a místo svatých je tu mieses, hayek, reagan a thatcher. Co to je za bláboly? Co to má společného s tématem diskuze? Máš problém s porozuměním psanému textu? Psal tady někdo něco o ekonomických teoriích? Skoč si k psychiatrovi, jseš paranoidní, všude vidíš zlé kapitalisty.
midloch Odesláno 21. prosince 2009 Autor Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 decebal napsal: Co to je za bláboly? Co to má společného s tématem diskuze? Máš problém s porozuměním psanému textu? Psal tady někdo něco o ekonomických teoriích? Skoč si k psychiatrovi, jseš paranoidní, všude vidíš zlé kapitalisty. Hele klídek, nebo nám zamknou diskuzi, toto téma je hlavně o emocích, stejně jako když se někomu něco líbí nebo ne a ten druhej by mlátil po hlavě toho co má jinej názor. Tím že takto útočíš, tak argumentuješ ad hominem a to sem nepatří raději nediskutuj a nech to jiným. Můj názor je ten, že komunisti prostě museli jednu etablovanou víru nahradit za tu svou, což vzhledem k tomu, že jejich plnění je zde na zemi dokázali, že to prostě nefunguje, posmrtné plnění nikdo nedokázal a tak se tomu prostě věří líp a do té doby než se mrtví začnou vracet zpět z ,,druhé,, strany (pokud existuje) na tom nic nezměníme. Opium lidstva -pronesl Marx (který byl mimochodem brilantním filozofem) de fakto má pravdu, lidé potřebují své přístavy jistoty, které jim realita nenabídne, čistě fyzicky je prokázáno že podobné stavy navodí LSD, takže setkání s bohem může zažít každý Pojďme se bavit ne o víře jako takové, její smyslnosti či nesmyslnosti, na to existují mnohem lepší fóra, ale o dopadu takových spolků na chování jedinců ve společnosti a důsledků, kam to až může vést a jak tomu zabránit viz výše uvedený dokument.
mengelis Odesláno 21. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 není tohle vlákno o slepé víře a její nebezpečnosti? já myslím, že je... decebale, projevil ses přesnějako ti křesťané v tom dokumentu, o víře se nediskutuje, víra je axiomatická zjevená pravda a kdo to neví, tak je paranoidní a má zajít k psychiatrovi. všechny velké ideologie mají charakteristiku ateistického náboženství, bolševismus i nacismus měli svůj pantheon bohů, svatých i svátků, kanonickcé texty, jako každé náboženství předtím a potom, tzn. i to, co jsem psal.
midloch Odesláno 21. prosince 2009 Autor Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 (upraveno) mengelis napsal: není tohle vlákno o slepé víře a její nebezpečnosti? já myslím, že je... decebale, projevil ses přesnějako ti křesťané v tom dokumentu, o víře se nediskutuje, víra je axiomatická zjevená pravda a kdo to neví, tak je paranoidní a má zajít k psychiatrovi. všechny velké ideologie mají charakteristiku ateistického náboženství, bolševismus i nacismus měli svůj pantheon bohů, svatých i svátků, kanonickcé texty, jako každé náboženství předtím a potom, tzn. i to, co jsem psal. Jenom bych lehce poopravil, ono ateismus je vnímán poněkud chybně a s pejorativním nádechem, ateismus není nic jiného než stav bez víry v nadpřirozeno do té doby než se nezpochybnitelně prokáže jeho reálná existence. Z ateismu nevychází žádná ustanovení či zásady jako v náboženství, neexistuje žádná církev, pouze filozofické proudy. Výchozím stavem bych definoval agnosticismus a ateismus je jen reakcí na neschopnost náboženských tvrzení poskytnout důkazy o jejich pravdivosti. Nicméně pojďme se bavit o trendu, který byl ve včerejším dokumentu prezentován. Upraveno 21. prosince 2009 uživatelem midloch
African Odesláno 21. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 Za mě osobně, má víra je má rodina, mý přátelé a já!! Všechny ostatní víry a náboženství toleruji a beru je jako dobrý nápad jak vydělat prachy na všech, kteří nemají svůj názor, nebo-li se stále hledají:-)
midloch Odesláno 21. prosince 2009 Autor Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 Vlastimil7664 napsal: Za mě osobně, má víra je má rodina, mý přátelé a já!! Všechny ostatní víry a náboženství toleruji a beru je jako dobrý nápad jak vydělat prachy na všech, kteří nemají svůj názor, nebo-li se stále hledají:-) Taky to mám tak vyřešeno, navíc si rád pokecám a rozšířím si obzor o argumentační dovednosti a znalosti z různých oborů. Stejně jako když někdo diskutuje co je krásné a co už ne
mengelis Odesláno 21. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 já osobně tenduju ke katolictví, byť některá stále přítomná církevní dogmata je pro mě obtížné zkousnout. to je jediné, co mě prozatím odrazuje od aktivního zapojení do církevního života. je ale jednoduše pravda, že Evangelia představují dokonalý návod k životu a dnešní katolická církev je něco jíného než církev středověká apod. možná je to dáno tím, že mám štěstí na to, potkávat různé mladé katolíky, kteří svou víru přijímají a prožívají s otevřenýma očima a myslí, a proto mě jejich pohled duševně velmi obohacuje a inspiruje. samozřejmě potkávám i zéloty, ale rozličné a velmi odlišné skupinky a lidé existují v rámci každého většího společenství.
skalis Odesláno 21. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 Viru chapu jako osobni vec kazdeho cloveka a naprosto ji respektuji. Ale k cirkvi mam od malicka vybudovany dost odmereny (mozna az negativni) postoj a vnimam ji jako nastroj vytvoreny clovekem v rukou cloveka se vsemi dusledky, ktere z toho plynou. Ale zaroven uznavam, ze je to jeden z piliru evropske kultury. Co se tyce absence mravniho imperativu, tak to je bohuzel fakt. Ale neni to nic, co by nabozenstvi spasilo - staci se podivat na zfanatizovanou spolecnost v USA. Dostal jsem od rodicu (vsichni v rodine jsou neverici) tu nejlepsi vychovu a v mem chovani je pro me nejvyssi moralni autorita vlastni svedomi. Snazim se chovat tak, abych se mohl kdykolik sam sobe podivat do oci. A nemam potrebu se opirat o zadne berlicky. A co me dokaze opravdu rozcilit je, kdyz slysim, ze Jezis prisel na svet, aby trpel za moje hrichy. Svoje prusery odnesu jenom ja sam, ale hlavne se chovam tak, aby tech pruseru bylo co nejmin. Zakoncim slovy legendarni zpevacky Patti Smith: "Jesus died for somebody's sins, but not mine".
decebal Odesláno 21. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 mengelis napsal: není tohle vlákno o slepé víře a její nebezpečnosti? já myslím, že je... decebale, projevil ses přesnějako ti křesťané v tom dokumentu, o víře se nediskutuje, víra je axiomatická zjevená pravda a kdo to neví, tak je paranoidní a má zajít k psychiatrovi. všechny velké ideologie mají charakteristiku ateistického náboženství, bolševismus i nacismus měli svůj pantheon bohů, svatých i svátků, kanonickcé texty, jako každé náboženství předtím a potom, tzn. i to, co jsem psal. OK, za psychiatrem měl být smajlík, sorry, to je problém diskuze na netu. Ale jinak si opravdu myslím, že to je lichý argument, staví Tě na úroveň Klause, který to samé tvrdí o opačném táboru. V této debatě je to naprosto irelevantní.
safi Odesláno 21. prosince 2009 Nahlásit Odesláno 21. prosince 2009 Jelikož jsou mé názory na otázky víry zde dostatečně známé (uvažovali jste o nalepení Chronomag cedulky na dveře?), dovoluji si přispět svojí troškou do mlýna: Jak zde již bylo řečeno, víra je nedílnou součástí života každého jednotlivce, kterému má pomoci překonat nelehké životní situace. Nemusí se ale jednat pouze o víru v nadpřirozeno, nebo Boha, ale také víra v sílu národa, lidský rozum, vědu a pokrok ve zdravotní péči. Jinými slovy - člověk vědomě nebo podvědomně hledá systémové opory ve svém životě. Tuto roli hraje tradičně rodina, stát od starověku i organizované náboženství. Je zajímavé sledovat, jak spolu ko-existují státní aparát a náboženství. Jejich vzájemný vztah je směsicí drsného soupeření o moc mezi sebou a vědomosti nutné vzájemné ko-existence. Někdy měl na vrchu stát a církev pouze pomáhala udržovat poddané v klidu - Typickým příkladem je starověký Egypt, kde byl faraón duchovní třídou prohlášen za boha. V řadě jiných případů byla státní moc plně pod vlivem církve. Samozřejmě existovala řada mezistavů Dnes lze ve světe vypozorovat dvě tendence: Omezení vlivu církví na chod státu a na každodenní život jednotlivce- tento proces intenzivně probíhá od začátku dvacátého století ,v posledních dvaceti letech se tento trend zesilujeRůst extremistických tendencí, živených převážně náboženstvím. A to je klíčový bod celého problému Náboženství dnes již není obecně vnímáno jako stabilizující prvek společnosti, ale jako semeniště extremistů a lidí žijící na okraji společnosti. Ostatně k čemu potřebuje běžný člověk střední třídy náboženství? Snaha o tvrdé nastolení hranice náboženství je zjevná například na nedávném zákazu stavby dalších minaretů, diskuzí a zákazů nošení šátků a křížů do škol. Lze předpokládat, že v budoucnosti dojde situace do stavu, kdy na jakékoliv náboženství bude pohlíženo negativně - nejen jednotlivci, většinou společností, ale i státem. Ostatně výše zmínění dílčí diskuze a zákazy jsou prvními příznaky. Státy západní a střední Evropy jsou velmi sociální a je zjevné, že tento trend je dlouhodobě neudržitelný. Trvalý převis státních výdajů nad příjmy se dramaticky ukazuje v okamžicích poklesu ekonomické aktivity. Možnosti dodatečných příjmů států jsou malé - daně a další poplatky nelze stále zvyšovat, aniž by to ohrozilo výkon ekonomiky a/nebo mělo vliv na preference voličů. Logickým krokem se proto jeví získat prostředky od té části systému, která je "na okraji" zájmu společnosti - náboženských institucí. V prvním kroku omezením státních příspěvků, ve druhém kroku velmi vysokým zdaněním příjmů (darů, např. Francie) a ve třetím kroku znárodněním. Zpět k víře. Mnoho lidí klade náboženství proti vědě a naopak. Vědecké bádání je ale také postaveno na víře. Prvotními základy mnoha dnes uznávaných a ověřených teorií byly pouhé střípky doměnek a nepřímých důkazů. Vědec potřeboval mít velmi silnou víru, aby dokázal nad těmito střípky postavit první teorii, záplatovat ji řadou předpokladů a záplaty postupně odstraňovat. Řada dnešních teorií kvantové fyziky, aspektů vzniku i samotného vesmíru není ničím jiným než jakousi obdobou náboženství, postavenou právě na jakési vizi, jak by to vše mohlo fungovat, zatímco k dispozici jsou pouze nepřímé důkazy a doměnky. Bude trvat desítky let, než dojde vědecké poznání tak daleko, aby bylo možné pokročit v ověřování těchto teorií. Někdy jsou tyto rozpracované teorie médii a vzdělávacím systémem prezentované jakožto vědecké dogma...Typickým příkladem jsou "vědecké články" na technetu, které v úvodu vždy informují o zásadním vědeckém průlomu a až v závěru článku se čtenář dozvídá řadu zjednodušujících předpokladů i oponentské názory ostatních vědců. Bohužel přes pokrok v posledních desetiletích se nám stále rozřizuje seznam otázek, na které bychom rádi ve vesmíru znali odpověď. Na závěr si neodpustím jedno malé popíchnutí - zkuste si rozebrat Prim kalibr 68, a dát jednotlivé součástky do krabičky s troškou oleje. a pěkných pár let s tím třeste. Budete mít ve výsledku složený, seřízený a fungující strojek? I ta nejjednodušší buňka je stokrát složitější.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se