Přejít na obsah

Apple

Doporučené příspěvky

V 30. 4. 2024 v 15:27, Radek124 napsal:

Spyware od Zuckerberga mi do baráku nesmí, předpokládám že to chce v nastavení soukromí povolit trvalý přístup k přesné lokalizaci a dalším věcem, po kterých tomu zvědavému šmejdu nic není :grrr:

Ale snad Tě potěší že i podle strejdy Googla nejsi sám kdo u těch amatérů problém s nechtěným stěhováním do Paříže řešil.

OK děkuji za informaci, snad to v brzké době dořeší .....🤪

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• po 2 týdnech...

Kluci (asi Radek). Mladá (13 let) má můj starej macbook pro 2014. Aktualizace skončily Big surem. Ze školy mají X licencí na Office 365, ale ty už s 11 OS nefungují. Píšou, že lze instalovat office 2016 jako poslední verzi která je funkční. Když je nainstaluju, tak pár dní jedou a pak začnou nadávat, že je třeba update macOS. Soubory zobrazí, ale už nejdou editovat a ukládat. Nevíte jak to pořešit, aniž bych musel kupovat další macbook?

Odkaz ke komentáři

Poděkuj soudruhům z Redmondu a jejich zkurvené logice "podporujeme jen poslední 2 verze OS". Pokud nechceš vyhodit 10 let staré ale stále výborně fungující železo, řešení jsou v postatě 3 - a ani jedno není úplně dokonalé:

1. Používat 365 to ve webovém prohlížeči a kašlat na lokální instalaci (spousta věcí formátování v tom ale dost blbne)
  2. OpenCore Legacy Patcher, se kterým s určitými kompromisy ve smyslu akcelerace grafiky rozjedeš novější MacOS (s ohledem na starší HW doporučuju držet se při zemi a necpat tam rovnou Sonomu)
  3. Zkusit někde zchrastit starší instalák 365 (výsledek a dostupnost bez záruky)
Odkaz ke komentáři

Ono je to seřazené od nejhorší varianty po nejpohodlnější, nejlepší by určitě bylo rozchodit holčině nějaké "ještě funkční" oppice. Patcher už je dost drsný nástroj a kromě trpělivosti při instalaci (jde to mimochodem i jako update stávajícího systému, se zachováním aplikací, nastavení a dokumentů) to pak chce určitou kázeň ohledně instalace nabízených aktualizací OS, protože pak bývá potřebné aktualizovat i OCLP - takže to má smysl tam kde je primárně potřeba udržet staré jablečné železo v aspoň trochu použitelném stavu a ne pro patologického frikulína, prahnoucího po každé desetinkové aktualizaci "diversity hovínek" v iMessage :shit:

Odkaz ke komentáři

• po 3 týdnech...

Zdar magove, po projiti Hadrianova valu kamosova  Iphone appka (13 Pro) ukazuje nejake denni kroky a km. Nektere dny je rozdilny pomer kroku vuci km (jakoby kompenzovala prevyseni - kratsi kroky v kopcich - vic kroku a mene km). Muj dotaz zni, mate nekdo zjisteno, do jake miry tyhle Iphone/aplikaci meri presne? Jestli jste to nekdo neporovnaval treba s necim jinym, pripadne nemate dlouhodobou zkusenost? Asi to tady ve vlakne nekde bude, ale jsem tu poprve a nechce se mi to prochazet cele. Staci mi odpoved typu: "Je to na ho*no", odchylka je asi 15%".

Diky.

Edit: Jde mi primarne o to mereni vzdalenosti.

Upraveno uživatelem Xenomorfus
Odkaz ke komentáři

Vzdálenost se ve Zdraví nepočítá podle kroků ale primárně podle vyfiltrovaných lokalizačních dat z GNSS+AGPS, tj. venku celkem realisticky. Kroky to přes akcelerometr sleduje kvůli orientačnímu výpočtu kalorií a jiných parametrů aktivity (včetně statistiky "délky kroku"), do určování ušlé vzdálenosti je pak započítává teprve když nemá signál ("chůze/běh v hale" a pod). Používám na to teda spíš jabkohodinky, ale data logovaná na iCloud jdou vyexportovat jako GPX a podle Google Earth výsledky sedí. 

Odkaz ke komentáři

Diky moc za odpoved. Venku to bylo vse ;-). Ja uslou vzdalenost odhadoval podle mapy +-. Nicmene sem vedel, ze v realu jsme usli vice. Na trase ruzne "klicky", chodi se tam a zpet, neustale obchazeni bahnitych ploch, klickovani mesty pri nakupech, atd, atd. Jen sem necekal, ze to bude o dost vic. 

Odkaz ke komentáři

před 1 hodinou, Radek124 napsal:

Vzdálenost se ve Zdraví nepočítá podle kroků ale primárně podle vyfiltrovaných lokalizačních dat z GNSS+AGPS, tj. venku celkem realisticky. Kroky to přes akcelerometr sleduje kvůli orientačnímu výpočtu kalorií a jiných parametrů aktivity (včetně statistiky "délky kroku"), do určování ušlé vzdálenosti je pak započítává teprve když nemá signál ("chůze/běh v hale" a pod). Používám na to teda spíš jabkohodinky, ale data logovaná na iCloud jdou vyexportovat jako GPX a podle Google Earth výsledky sedí. 

Radku zrovna s tebou a v tomhle segmentu nechci polemizovat 🙂, takže to ber spíš jako dotaz. My ty vzdálenosti sledujeme velmi orientačně, ale občas si je se ženou jsrovnáváme při různých eurovíkendech, kdy se při šmajdání po městech nachodí občas překvapivý porce a dost jsme se v číslech km rozcházeli. Pak jsem koukal, co mám vlastně v telefonu nastavený (jelikož jinak žádný zdravotní data ani nic podobného nesleduju) a měl jsem tam úplně blbě vejšku, takže mi to vykazovalo nesmyslně krátký kroky. Nastavil jsem tam reál (žena to měla nastavený správně bo to sleduje víc než já) a najednou nám začaly vycházet stejný porce km. Takže jsem si myslel, že dle těch kroků to musí nějak počítat nebo je aspoň zohledňovat. 

Odkaz ke komentáři

V tom není žádná záhada - ve městech/budovách se satelit nechytá tak snadno jako "venku", všude je plno drátů/odrazů, přesnost A-GPS kolísá spíš v desítkách metrů a mobil taky každý nosíme jinde (ve smyslu výhledu na oblohu), takže si to pak mnohem častěji musí pomáhat krokoměrem. V tomhle ohledu jsou šikovnější AW, ale i ty se nechají při činnostech v budovách oblbnout mnohem snadněji než venku - někdy stačí přejít z jedné strany domu na druhou a právě kvůli odrazům můžou "od okna k oknu" naskočit i desítky metrů navíc, takže je to pořád tak trochu alchymie.

Odkaz ke komentáři

Uvažujem o prechode na Mac, a rozmýšľam, čo mi vlastne bráni, tak sa skúsim popýtať skúsenejších.

1. Existuje nejaká konfigurovateľná utilita, ktorá mapuje vstup/výstup z klávesnice? Niečo ako Autohotkey na PC, aby som mohol bezbolestne používať rôzne neštandardné znaky (napríklad znaky inojazyčných abecied, typografické znaky pomocou AltGr etc. - ð, Þ, … ±–× ).

2. Dá sa zohnať standalone Adobe CS2? Legálne/nelegálne, len nech to funguje.

3. Nepoužíva náhodou niekto Financials-Extension pre libreoffice? Chodí to ako má? Pre PC je nutná inštalácia Pythonu, ale to by na Macu asi nemal byť problém.

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři

Ad 1) BetterTouchTool - přemapuješ tím v podstatě cokoliv, nejen klávesnici ale i ukazovací zařízení, včetně modifikátorů, gest a skriptování.

Ad 2) CS2 - nevím do jaké hloubky to používáš, ale už dlouho před zavedením předplatného se mi vyplatil spíš grafický balík od Affinity, který je od začátku primárně optimalizovaný pro Mac. 

Ad 3) Python funguje nativně, LibreOffice taky, akort ten “financial” balíček neznám.

Odkaz ke komentáři

@wawrikAno, přesně k tomu je to určené + můžeš si určit co z toho má platit globálně a co jenom v určitých aplikacích. Samotné aplikační klávesy jdou sice upravovat i na úrovni systému, ale editory to neumí a do komfortu BTT to má daleko. Jinak na vkládání “nestandardních” znaků, emoji a pod. je na Macu moc pěkně řešená i lokální mapa znaků - stačí CMD+Shift+mezerník a vyskočí Ti k tomu klikací UI, aby sis nemusel pamatovat kde máš namapovaný který paznak :speak_cool:

Ad CS: S přechodem na jabko jsem na věci od Adobe definitivně rezignoval - drahé, pomalé, samé problémy se zpraseným kódem a akcelerací, které se flikovaly se zhruba ročním zpožděním za MacOS. Ještě že už tou dobou začínali hoši z Affinity (kteří předtím stáli za geniální Xarou). Jestli neznáš doporučuju aspoň zdarma vyzkoušet a nebo mrknout na mraky výukových videí, existuje i verze pro PC.

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

Jo, už sa v tom hodinu vŕtam, ale kamaráti nebudeme. UI je (pre mňa) fakt desivé. No, uvidím.

Inak neviem, prečo som písal CS2, keď myslím CS6, ale to je jedno, na armových Macoch nefunguje ani to. Len ma prekvapuje, čo píšeš - Indesign používam, odkedy s ním Adobe začalo, a na Macoch to vždy chodilo o dosť lepšie a hlavne rýchlejšie. Vlastne všetko od Adobe vrátane Illustratoru a Photoshopu.

V každom prípade ešte raz dík.

Upraveno uživatelem wawrik
Odkaz ke komentáři

Zkusím se zde odborníků na Apple zeptat. Hledám nějakou aplikaci pro iOS na vedení evidence příjmů a výdajů - podobnou anMoney. 

Tedy žádné omalovánky, co nejvíce záznamů na obrazovku. Rozdělení účtů - bankovní, investiční a pod, evidence kategorií a podkategorií, nebo projektů. 

Jednoduché a rychlé ovládání - předvyplnění co nejvíce dat při zadávání transakce. 

Nechci načítat data z bank, vše zadávat jen ručně. 

Používáte někdo něco takového? 

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...