Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Clovek sice nema penez nazbyt ale kdyz je tedka neco levny, tak za par let to samy muze bejt o neco drazsi. Investovat do hodinek je plus minus pitchovina, ale co takhle malej bytecek v Teplicich, Jirkove, Moste - da se najit 50m2 kolem 200,300,400k... Ma to smysl, v techhle krajich?

Odesláno

já dnes jeden koupil ;) ale ve staré cihle, komplet luxus rekonstrukce, barák a byt v top kvalitě, lokalitě a univerzitním městě, už mám několik zájemců na dlouhodobej nájem za luxusních podmínek, jak to funguje v těchto lokalitách nevím, Olomouc je v tomto specifická, taky cena za 2+1 60m někde úplně jinde, pro mě je to super investice, ale jak v čechách nevím

Odesláno

Clovek sice nema penez nazbyt ale kdyz je tedka neco levny, tak za par let to samy muze bejt o neco drazsi. Investovat do hodinek je plus minus pitchovina, ale co takhle malej bytecek v Teplicich, Jirkove, Moste - da se najit 50m2 kolem 200,300,400k... Ma to smysl, v techhle krajich?

O necem podobnym jsme se bavili s prochym zhruba pred rokem. V podobnych lokalitach se daji poridit 2+1, 3+1 za ty 300k, coz je pro nasince (napr. Brno, ale plati to i pro dalsi velka mesta) pohadka. Ale pak je tu rezie, kdy bys pri kazdem problemu musel jezdit 200+km (z HK) tam a zpet a sance na problemy je v danych mistech nemala. Hodnota nemovitosti muze dost kolisat podle toho, kdo a hlavne jak bydli v dalsich bytech v dome. Je to urcite zajimava investicni prilezitost, ale znacne komplikovana a nepredvidatelna. A bez dukladne znalosti mistnich pomeru -- jak potencialnich najemniku nebo sousedu, sluzeb apod. v okoli, tak napr. uzemniho plan a moznych smeru, jakymi se ma lokalita muze vyvijet -- je to trikovni zalezitost. Ale je to muj laicky pohled, ciste selsky rozum (na rozumovani v tyhle oblasti rozhodne nemam patent...).
Odesláno (upraveno)

Milisi, zalezi na tom, jak dlouhodobou tu investici chces...

Jsou mista, kde sezenez byt po rekonstrukci za cenu rekonstrukce + cca 15 %. Nektery z nich IMHO davaji smysl, mam v jendom takovym miste byt. Nektery z nich smysl nedavaji.

Dulezity je poradne si probrat, jakou ma ta dana lokalita perspektivu -> je to misto, kde je ted ghetto, ale radnice ma vuli to zmenit / je to misto, kde je ted ghetto a nikoho na patricnych mistech to netankuje?

Vicemene jak psal skalis. Mam vyhodu, ze to do daneho mista mam circa 50 km, coz je sranda. Pokud si mas svuj majetek hlidat a jezdit kvuli tomu 200+ km, tak je to vetsi pakarna a podle me by to pak chtelo vic bytu, aby se Ti to cestovani rentovalo. Obecne - jsou lokality, kde za 500K sezenes 3 az 4 byty a ty lokality nemaji spatnou perspektivu.

Jestli chces, napis SZ s cislem a muzem to probrat po telefonu, pripadne osobne.

Edit: na to, ze mam v zile 7x nejaky polsky pivo, gramatika slusna, coz?

Edit2: ten byt - nebydlim v nem, je to presne ten investicni zajem, o kterem pises.

Upraveno uživatelem boo-beek
Odesláno (upraveno)

Ahoj,

kolegové Ti už v podstatě celou věc zhodnotili.

Reality z tebe můžou udělat Donalda Trumpa a to v obou polohách. D.T. miliardář i D.T. bankrotář. ;)

Riziková oblast, kterou si vybral, nabízí větší možnosti zhodnocení, ale musíš lépe "mířit".

Fakt je, že 50m byt Tě nezruinuje, ale ani Ti nepřinese vysoký výnos. Spíš zhodnotíš byt za 1milion o 30% než byt za 300tisíc o 100%. Přitom výdělek je pořád 300tisíc.

Pokud chceš dlouhodobý pronájem, tak zřejmě naopak snáž pronajmeš menší byt. Aktuálně se lidem ztíží přístup k hypotékám, takže pronájem menších bytů je skoro tutovka.

Bacha ale na spekulanty ve velkém, kteří už dnes "zamořují" vytipované zóny nepřizpůsobivými občany, aby v lokalitě spadly ceny a oni výhodně nakoupili od otrávených

lidí, co se rozhodnou odejít. A když nakoupí dost, tak lokalitu zase "deratizují" a tu verbeš naložej na korbu a odvezou o tři města dál atd. atd. ..

A pokud to chceš "jen" jako variantu místo slamníku, tak jsi s rizikem nejníž a musel by si mít sakra smůlu, aby si prodělal, když nekoupíš na první kliknutí

na netu, ale trochu se tomu pověnuješ. :)

P.S. Vlastníme byt 2+1 ve variantě "náhrada za slamník". Nepotřebuju z toho bohatnout. Stačí, že mě to nic nestojí, něco málo z toho zbyde každý měsíc a neztrácí to dlouhodobě hodnotu. Ba právě naopak, ta s časem stále mírně roste.

Upraveno uživatelem honza71
Odesláno

Mám v plánu v brzké době něco podobného, ale spíš jako "důchodové pojištění". Vzít si hypotéku nebo půjčku, koupit zhruba 3 byty (u nás v cenách 3+1 kolem 500 tis.), dlouhodobě pronajmout za takových podmínek, ať to zaplatí veškeré náklady a za nějakých 20 let to je celé zaplacené, no a pak třeba prodat. Co si myslíte o tom?

Odesláno

Za mě osobně, lokalita je to nejdůležitější. Jsem z města na okraji ČR, 10000ks lidí a v té tvé cenové hladině tady seženeš byt, ale jak zde bylo řečeno, na místech, kde ho již v životě neprodáš :-) A v normálních lokalitách se 2+1, žádnej luxus prodává 650k a výše. A moc nevěřím, že ty ceny porostou za vidinou investice. Ale můžeš mít štěstí, někdo zadluženej nebo v nouzi ho třeba do těch 400K prodá, ale na takovej kup čeká desítky lidí včetně realitek :-)

Odesláno

Mám v plánu v brzké době něco podobného, ale spíš jako "důchodové pojištění". Vzít si hypotéku nebo půjčku, koupit zhruba 3 byty (u nás v cenách 3+1 kolem 500 tis.), dlouhodobě pronajmout za takových podmínek, ať to zaplatí veškeré náklady a za nějakých 20 let to je celé zaplacené, no a pak třeba prodat. Co si myslíte o tom?

Opět za mě osobně, co si o tom myslím? Pokud máš silnou náturu, dobré nervy a dost času, tak proč ne :-) Já pronajímal dva byty, a nikdy více. Férový lidi tam byli chvilku, taková přestupní stanice, než si zařídí něco svého a pak už zbývají ti ostatní a to je masáž. Buď dělali bordel, nebo neplatily, nebo si sousedi stěžovali na děti, atd, atd, atd. a je těch problémů dost. Nikdy znovu"

Ale mám kámoše, chodí v kožbě, měří dva metry, pronajímá asi 10 bytů a problémy nemá anebo možná má, ale má na to náturu. Je to na tobě :-)

Návštěvník YPO
Odesláno

já ti sem vrznu jenom jednu mapku - pokud cítíš že se ekonomika v těchto oblastech zmátoří tak proč ne - a nebo se zeptej Kalouska ten ví všechno - už byl asi v patnácti stranách :D

Odesláno

pokud to má sloužit jako důchodová pojistka, je dobrý když ten panelák do důchodu nespadne Posted Image taková komplexní revitalizace dokáže někdy s výhodností investice dost zahýbat.. co jsem při prodeji bytu vysledoval, tak řada lidí to bere jako investici, nejvíc se dívají na vybydlené byty za minimální ceny, imo opravdu výhodných investic moc k dispozici nebude

Odesláno (upraveno)

Ono je taky potřeba myslet na to, že investice se nemusí nutně zhodnotit v podobě výnosu z nájmu nebo při prodeji, ale mohla by třeba "jenom" zajistit startovací bydlení dětem.

Tudíž z tohodle pohledu by to nemělo být ve vybydlený zóně. On ten trh zas tak pružnej a likvidní neni (abyste mohli v jeden moment byt dobře prodat a jiný koupit).

Takže podle mě je lepší riskovat míň a kupovat (byť za víc) v lokalitách, kde se dá vzdělávat, žít a pracovat.

edit: časy, kdy šikovný byt jen růstem cen vynášel 10% ročně (vlastní zkušenost nákup-prodej) jsou asi pryč

Upraveno uživatelem bandicoot
Odesláno

Premyslel jsem podobne, ne z hlediska výnosu, ale z hlediska zajisteni na důchod. Koncily mi splatky na soucasny byt, tak jsem si poridil ted v krizi, kdy ceny spadly, jeste jeden. Ale v Praze, kde neni problem ho pronajmout. Najemne urcite nepokreje poplatky z bytu, hypoteku, apod, ale za 25 let byt bude muj a verim, ze zrovna v Praze si udrzi cenu nebo i lehce poroste.

Odesláno

Jen takový rebelující OT zamyšlení:

Stejně je to tady takovej exhibomag, stačí prolézt OT vlákna: kdo má lepší hodinky, silnější auto, kdo má víc bytů, kdo dražší pero, kdo pije exotičtější kafe, kdo si jak žere, kdo má kolik koní...

Jsem tu s váma rád :)

---joke---

• Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)

Cau, trochu se sem rozepisu, protoze v Teplicich bydlim a delam delegata byt. druzstva

Co se treba Teplic tyka, ale stejne je na tom i Most treba..., temer se zde nevyskytuji byty do osobniho vlastnictvi na prodej a kdyz uz, jsou hrozne drahy. V Tp jsou 3 hodne velka druzstva, ktera maji rozdeleny cely jednotlivy ctvrti. Koupe bytu takto jak premyslite je znacne komplikovana, protoze kazdy druzstvo ma ve stanovach, ze je urceno majiteli bytu k potrebam bydleni. Paklize to budes chtit pronajimat, budou ti delat obstrukce. Obstrukcema myslim treba to, ze ti dovoli byt pronajimat maximalne 3 roky. Tim se prave druzstva haji pred tim, aby to tady skoupily agentury treba z Prahy a pak nam sem poslaly kupu ciganu - viz. Litvinov - Janov, kde se presne tohle stalo a skoncily tam slovensky romove a vime, jak to dopadlo.

Dalsi problem je lokalita - treba v Tp jsou hruzostrasny ctvrti plny spoluobcanu - Prosetice, Trnovany, pak lepsi ctvrti, ktery jsou ale zase daleko od centra a cigosi tam moc nejsou - Nova Ves, Sanov2 no a pak Retenice s prevazne cihlovou zastavbou...

Cokoli dalsiho muzu napsat v SZ

Upraveno uživatelem paolous
Odesláno

Je to tak. :) Pánové díky za názory, abych se staral ještě o nějaký blbosti navíc, to mně může políbit.. Raděj budu dál vydělávat, co vydělám tak plus mínus utratím a na důchod se*ru. Zejtra nebo za pět let mě může přejet trolejbus a co si tak budu pod tou jeho poslední nápravou myslet - že jsem se za něčím furt pachtil a teď tohle???

• Dát hlas 3
Odesláno

Jen takový rebelující OT zamyšlení:

Stejně je to tady takovej exhibomag, stačí prolézt OT vlákna: kdo má lepší hodinky, silnější auto, kdo má víc bytů, kdo dražší pero, kdo pije exotičtější kafe, kdo si jak žere, kdo má kolik koní...

Jsem tu s váma rád :)

---joke---

A to jsme si, Bandi, ještě neměřili pinďoury!

K věci, ať nejsem úplně OT.

S touto myšlenkou si také velmi seriozně pohrávám. Bude to ale ten druhý zmiňovaný případ - tedy na důchod, či pozdější pomoc dětem/vnoučatům.

Také si nemyslím, že bych narazil na super investici s okamžitým, ale především uspokojivým výnosem.

Budu se orientovat na Prahu a Prahu východ, kde bydlím.

Odesláno

že bych narazil na super investici s okamžitým, ale především uspokojivým výnosem.

stačí, když to nebude klesat jako prachy ve slamníku - když si vezmu, že v 95 jsem měl nabídku na 4+1 v nízkém cihláku s garáží, na malém sídlišti, na metru a u Prokopáku za 1,3mio :( za to je dneska sotva 1kk
Odesláno

stačí, když to nebude klesat jako prachy ve slamníku - když si vezmu, že v 95 jsem měl nabídku na 4+1 v nízkém cihláku s garáží, na malém sídlišti, na metru a u Prokopáku za 1,3mio :( za to je dneska sotva 1kk

Pro srovnání retail Rolex Submariner No-Date v témže roce $2500, dnes $5800.
  • Dát hlas 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...