Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Není zač... Ale než si tím dovybavíš lékárničku, něco o tom přečti (odkazovaný článek jsem nečet, ale z praxe: stačí aby dotyčnej měl chladnější prsty nebo nalakovaný nehty a nemusíš změřit nic).

Co píše Afričan je rozumný: jako laik se zaměř na dýchání (zrcátko přiložený nad pusu a nos, nebo vnitřní strana předloktí je dost citlivá). Kdo nedýchá (a pulsem si nejseš jistej), toho resuscituj.

Odesláno

Není zač... Ale než si tím dovybavíš lékárničku, něco o tom přečti (odkazovaný článek jsem nečet, ale z praxe: stačí aby dotyčnej měl chladnější prsty nebo nalakovaný nehty a nemusíš změřit nic).

Vse je mi jasny, takze v autolekarnicce je mi to prakticky k nicemu (napr. v zime a venku). Kdo nedycha toho resuscitovat kdyz si nejsem jisty je logicke (myslim ze sem to zrovna pred tydnem cetl v nejakem vydani urgentnimedicina.cz), proto by me zajimalo jak se da spolehlive poznat ze ma puls ve chvili kdy se na sve telo nemuzu spolehnout (stres, v zime, v noci, venku) - asi klasicky autonehoda. Proto me zajimal ten pristroj, ale spolehlivy (i v zime) bude asi drahej, ze?

Odesláno

Tak teď nevím, jestli si tu kluci děláte srandu, nebo to myslíte vážně. Asi bych doporučil nějaký kurz první pomoci.

Heimlicha zvládne bez problému kdokoliv, stačí spojit ruce pod hrudní kostí a prudce škubnout k sobě. Nezkoušet na zdravých, hrozí zlomení žeber a vyražení dechu.

Pulsní oxymetr nemá v laické první pomoci co dělat. Dech zjistíš buď poslechem, nebo něco přiložíš k puse raněného a pozoruješ mlžení (ideálně zrcátko, stačí ale i mobil).

Puls vždy hledáš na krkavici palpací dvěma prsty, to zvládneš i ve stresu, zimě, noci, venku.

Odesláno

A je jich víc. Třeba:

Kurt Furtmustahl

Olaf Sudhowen

Francesco Chcaldomandolini

Christos Kokotakus

Petru Jebaldesku

?

Odesláno

Vse je mi jasny, takze v autolekarnicce je mi to prakticky k nicemu (napr. v zime a venku). Kdo nedycha toho resuscitovat kdyz si nejsem jisty je logicke (myslim ze sem to zrovna pred tydnem cetl v nejakem vydani urgentnimedicina.cz), proto by me zajimalo jak se da spolehlive poznat ze ma puls ve chvili kdy se na sve telo nemuzu spolehnout (stres, v zime, v noci, venku) - asi klasicky autonehoda. Proto me zajimal ten pristroj, ale spolehlivy (i v zime) bude asi drahej, ze?

Jak nemuzes spolehnout na sve telo? Snad poznas, jestli pod prstem citis tukani nebo ne. Zapesti, krkavice, spankova tepna. Tech moznosti, kam sahnout, je spousta. Dulezite je nezpanikarit.

Odesláno

Baldic, uz si byl nekdy u nejake vaznejsi dopravni nehody v noci? Jako nyslim fakt fyzicky kdy tam nikdo jiny nebyl. Ono to v realu neni tak easy, zvlast kdyz tech lidi je tam vic.

Odesláno

@Liqid: Řekl bych, že srandu si děláš spíš Ty... Pokud jsi z oboru, tak víš, že hmatání pulsu se laikům nedoporučuje, z dobrých důvodů. I mezi lékaři je bohužel běžné, že vyšetření pulsu je ne zrovna dokonalé (slušně řečeno). U laika, nota bene v krizové situaci, ani nemluvím...

@Baldic: Dojem "ťukání" sice mít můžeš, ale taky může být Tvoje vlastní, proto viz výše...

(Omluva za OT, ale reagovat jsem musel.)

Odesláno

A za většinu věcí, co provedeš mužou většinou dva Japonci: Seto a Samo

V skutocnosti su traja Ono, Seto a Samo

Odesláno

Zaklepal u mě skaut, že prý když mu nedám do kasičky sto korun, řekne tátovi, že jsem mu šahal na pindíka.

Zrovna jsem neměl u sebe žádné peníze, tak si říkám - tak když už to stejně řekneš tátovi...

Návštěvník
Toto téma je nyní uzavřeno, a proto není možné odpovídat.
  • Vytvořit...