Přejít na obsah

Jakou mate banku?

Doporučené příspěvky

V 27. 5. 2024 v 16:01, Petr R napsal:

Tak jsem ted viděl v CSOB nové podmínky pro prémiové bankovnictví od 1.6. a je mi jasné, ze jak mi skončí hypotéka, tak u nich končím😁

Konec přeposílačů peněz. ČSOB Premium má přísnější podmínky pro bezpoplatkové vedení - Měšec.cz (mesec.cz)

Otázka vzniká právě u obratového kritéria. Podle podmínek služby se obratové kritérium nepočítá v případě, že si na účet ČSOB Premium pošlete peníze z účtu „A“ a na tento samý účet „A“ peníze vrátíte. Pokud tedy peníze přijdou z účtu „A“, ale odejdou na účet „B“, podmínky jsou splněné.

Informace na webu banky jen vágně upozorňuje, že se peníze nesmí vracet na účet v jiné bance. To by znamenalo, že musejí v ČSOB zůstat nejspíše navěky…

Obratové kritérium sice vyhodnocuje automatický systém banky, takže jej lze dočasně přechytračit tím, že si peníze pro splnění obratu nepošlete zpět na účet „A“, ale na účet „B“, „C“, „D“… Jenže pak může nastoupit lidská kontrola. Osobní bankéř vám zavolá, pozve vás na schůzku a zeptá se vás, jak moc to s ČSOB myslíte vážně, nebo zda ji chcete jen dojit. A pokud jde o to druhé, banka vám vysvětlí, že si tuto službu nezasloužíte, a převede vás na nižší typ účtu bez prémiových služeb. Přesně takto postupuje už pár let Česká spořitelna u Erste Premier, a to i v případě, že obratové kritérium plníte.

Naštěstí je k účtu stále vydávána platební karta a pro výběry hotovosti z bankomatů žádné omezení neplatí. Pokud tedy z účtu „A“ přijdou peníze a vy je vybere z bankomatu, žádné podmínky neporušujete.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jako článek hezke, ale moc tam nerozebiraji tu další lahůdku a to je stálých 300 tis. Kč realizovaných v CSOB. A to je především ta věc, co mi hnulo žlučí. Tedy jenom o přeposilani to neni a nevidim jediny duvod, proc v bance držet 300+, kdyz se daji ty penize užit rozumneji, pac zadny z jejich investičních produktu nebi úplná hitparáda a půjčovat si u nich 300 kvuli tomu taky nehodlám. 

Upraveno uživatelem Petr R
Odkaz ke komentáři

Mas pravdu v tom, ze stavajici klienti to maji az od 2025, ale kdyz uz ty informace venku jsou, tak zpravu poslat mohli. Volala mi uz nekdy v unoru/breznu bankerka, ze to budou menit a poslou info v kvetnu. No a nic. :D 

Mne to asi porad bude vychazet, ale uvidime, jak se budou vyvijet sazby na sporakach. Momentalne maji 5% na "sporeni s bonusem", coz uz je blizko zbytku trhu. Takze maximalne premigruju sporak a spolu s tim, ze pouzivam CSOB drobne na zaokrouhlovani plateb do jejich fondu, ty podminky splnim. Pokud bude rozdil na uroceni sporaku par desetin %, tak to mam jen na cestovni pojistce a saloncich zpatky. Pokud ale nekdo moc necestuje, tak to uz smysl asi tolik nedava.

Odkaz ke komentáři

Jdu si pro radu, protože mě došla trpělivost s KB. Mám tam asi 10 let účet typu "Můj účet GOLD". Při sjednání byly dohodnuty podmínky, že účet bude celou dobu veden zdarma (poplatek je 169 Kč měsíc), stejně tak debetní karty (jedna byla standardně zdarma, druhá manželčina byla slíbena také zdarma).

Vloni na podzim najednou banka, aniž by o tom informovala, začala strhávat 40 Kč měsíčně za druhou kartu. Tehdy to ještě vyřešil ostřejší mail, kdy mi byly vráceny původní podmínky a vráceny všechny zaplacené poplatky. Poté při osobní schůzce s bankéřem bylo slibováno, že se to už nestane apod.

Dnes jsem zjistil, že již od října 2023 mi účtují těch 169 za vedení účtu, k dnešku 1 352 Kč. Při mé smůle je pátek a budu muset vytrpět víkend než to začnu řešit. Zatím to je ve fázi, že jsem poslal "osobnímu bankéři" mail v hodně ostrém tónu, kdy opět žádám o to, aby byl účet vrácen do podoby, v jakém byl sjednán a vráceny poplatky. K tomu požaduji vysvětlení, jak to je možné, že mě opět nikdo neinformoval. Připojil jsem do mailu jeho nadřízenou a ředitele pobočky, snad to bude mít nějaký efekt. Nadto žádám o změnu poradce...

Z banky mi semtam zavolají, jak jsem spokojený, že budou přecházet na nový typ bankovnictví - přitom mi nejsou schopni říct, v jaké podobě bude můj účet fungovat, jaké budou karty, jestli bude zdarma apod. Takový to: jak jste spokojený, něco super vám nabídnem, ale nevíme kdy, v jaké podobě atd.

Nevím, jak toto dopadne, ale jsem rozhodnutý pro změnu banky (i kdyby to vyřešili a vrátili). Nicméně bych požádal o radu, který ústav mi nabídne to, co mám nyní. Můžu si samozřejmě udělat nějaké srovnání, ale všude bude určitě něco podmíněného apod. Z mého laického pohledu vychází dobře RB, ale přiznám se, že nemám rád žlutou 🙂 Každopádně kdybych měl to stejné co teď, tak ji zvolím.

Měsíčně jsou příchozí platby ve výši cca 85 - 90K. K účtu mám nyní zlatou debetní kartu s pojištěním, výběry z bankomatů po světě zdarma, je tam i cestovní asistence. Pak mám druhou debetní kartu pro manželku, ta má tuším zdarma jen výběry v bankomatech KB. Na běžném účtu je stálý zůstatek cca 100K, mimo to mám ještě spořící účet u KB.

U KB mám i hypotéku, tam mi letos končí fixace, takže teprve uvidím, jestli zůstanu nebo budu řešit refinancování - to řeší kamarád, který se v tomto pohybuje cca 20 let a má moji důvěru.

Díky za radu

Odkaz ke komentáři

Pokud chceš jen zdarma to, co máš, tak oficiálně (bez indivindi nabídky) to můžeš mít u KB, když přejdeš na tarif TOP nabídka. https://www.kb.cz/cs/kb-premium/ucty-a-karty

Můžeš k němu mít i kreditku MC World Elite se vstupy do salonků, která je jinak samostatně zpoplatněna https://www.kb.cz/cs/obcane/karty/kreditni-karta-world-elite

Jedinou podmínkou je obrat na účtu 100 000 Kč měsíčně, z toho alespoň jedna příchozí platba musí být nad 70 000 Kč.

Pokud chceš účet u jiné banky, kde budeš mít zdarma cestovní pojištění, je tu Erste Premier https://www.erstepremier.cz/cs/premiova-pece, ČSOB Premium https://www.csobpremium.cz/, nebo Exkluzivní účet od Raiffeisen https://www.rb.cz/osobni/ucty/bezne-ucty/exkluzivni-ucet. Aby byly tyto účty zdarma, je třeba splňovat nějaké podmínky. Zajímavost účtů je v pořadí Erste, ČSOB, RB, náročnost podmínek na bezplatné vedení, logicky, v opačném pořadí. U RB stačí obrat 50 000 Kč, ČSOB a Erste kontrolují jak oficiální podmínky (obrat, velikost spravovaného majetku), tak neoficiální (jak moc dá člověk bance vydělat). Já mám všechny zmíněné kromě RB. Hlavně kvůli salonkům a cestovnímu pojištění, které zahrnuje i pro mne důležité potápění.

Pak je tu varianta zvolit banky typu "holobyt" (FIO, Air, Partners, mBank, Moneta, Creditas), tj. účet + karta/y zdarma. Výběry ze všech bankomatů včetně zahraničí mají skoro všechny banky s bezplatnými tarify, jen za to cestovní pojištění si budeš muset připlatit - a také není cestovní pojištění, jako cestovní pojištění. Zatímco prémiové účty ho mají na částky v řádech desítek milionů, "holobanky" v řádech jednotek milionů a často neobsahuje rizikové sporty, nebo sporty vůbec.

Samozřejmě výběr ze zahraničního bankomatu zdarma je kompenzován ziskem banky na kurzu, i když jsou banky s lepšími kurzy (já používám v zahraniční kartu k eurovému účtu Creditas, kde zaúčtování třetích měn je kurzem karetní společnosti, takže velmi blízko (cca 0,3 - 0,5 %) ke středu). Také se světem šíří mor ve formě individuálních poplatků bankomatů kolem 6 USD za výběř, v některých státech (např. Thajsko, Kambodža) si tento poplatek účtují už všechny bankomaty. Ostatně i některé české banky tento poplatek při použití zahraniční karty účtují, kdo má Revolut, tak už se s tím určitě setkal.

Upraveno uživatelem Patrik
Odkaz ke komentáři

Když jsme u té Raiffky, nesledujete někdo vývoj RB vs. USA Treasury? Američanovi se zjevně nelíbí, jak RB rozvíjí své operace v Rusku. @PatrikKdyby se naplnil nejhorší scénář, jednak by asi nefungovaly RB karty v dolarové oblasti, možná celá VISA? 

https://www.reuters.com/business/us-warned-raiffeisen-access-dollar-system-could-be-curbed-over-russia-source-2024-05-15/

Což by možná byl ten menší problém, taky by mohla skončit jako Sberbank .-(

Odkaz ke komentáři

Tohle s jistotou nikdo neví.

Já se zásadně držím pravidla necestovat do zahraničí s jednou kartou jedné banky. Vždy mám kreditky i debetky, Visa i MC (zpravidla tak nejméně čtyři karty dvou až čtyř různých bank). A jelikkož jedu vždy v partě s "podobně postiženými", tak jsme schopni těch kombinací vymyslet opravdu hodně :).

U každé karty, kterou jsem trošku víc používal, se mi někdy a někde stalo, že jsem nezaplatil. Nebrali MC, nebrali VISA, banka/karetní společnost/acquirer  měl/a výpadek/odstávku, ... ve většině případů jsem se důvodu nedopátral.

Takže zrovna to, že by kartou nešlo v zahraničí zaplatit, by mi nijak zvlášť nevadilo, když by fungovala na salonky :)

A krach? V žádné bance nemám víc než 100 000 EUR, zažil už jsem krachy řady bank (ERB, Sberbank) a kampeliček (MSD, Unibon) a nikdy jsem na tom neprodělal.  Naopak, čím pod větší palbou RB bude, tím lépe, alespoň bude zase chvíli vstřícnější vůči klientům. Teď má akci 1000 Kč bonus pro nové klienty, čekám, kdy přijde s nějakou lepší nabídkou :D.

Odkaz ke komentáři

• po 2 týdnech...

Fio je už druhý den nedostupná, prý kvůli DDOS útoku. Divné je, že to trvá už druhý den a stále se s tím nejsou schopni vypořádat, nedostanu se ani do IB, ani do eBrokera :grrr:. Je vidět, že je to malá banka s nic moc IT zázemím.

Před časem jsem měl v eBrokerovi "bloklé" akcie obchodované ve Frankfurtu, protože jim kleklo spojení na tamní burzu, a skoro 3 týdny to nebyli schopni vyřešit.

Upraveno uživatelem Muffik
Odkaz ke komentáři

Já jsem včera zadával platbu, přihlásil jsem se a platbu jsem zadal. Teď mi to nejede. Všechny naše banky jsou od začátku války na Ukrajině pod útokem, před pár dny to byla zase Komerčka. Jak mám víc bank, tak snad není týden, abych nezpororoval alespoň zvýšení odezvy u některé z bank.

I to je důvod, proč mám peníze rozstrkané ve více bankách, abych vždy zaplatil :)

• Dát hlas 1
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...