Murphy97 Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 Fakt se mi líbí, jak zde umíme perfektně zdůvodnit každou setinu procenta nákladů a výnosů v horizontu 30 let a přitom zdůvodnit si nákup hodinek (možná s výjimkou nějakých RLX - ať se dopředu vyhnu následným reakcím) neumí nikdo. Je naprosto v pořádku, že neexistuje jedno univerzální řešení (ostatně jako se vším) a že se dělíme na majitele nemovitostí (a do jisté míry tak i zastánce hypo) a nájemce. Vzájemně se totiž potřebujeme...! V ekonomice je vždy třeba nabídky a poptávky, že? Ale k věci a můj názor:Na úvod - mám 20 letou hypo na RD, splaceno 9 let...Aktuálně zvažuji další a to na nákup bytu, aniž bych dokázal na 20 let dopředu naplánovat, co s ním v budoucnosti. Máme dvě děti, možná jej budu potřebovat někdy sám, na stáří, fakt nevím. Nyní bych ho rád pronajmul a alespoň částečně tím kryl náklady na splátky hypo. Proč další "zadlužení"? 100% hotovost na byt nenašetřím a když, tak ne v horizontu pár let. Jsem ještě v relativně slušných letech na to, abych se do další hypo (s dobrou úrokovou sazbou) pustil a co je na tom pro mne asi nejzajímavější je to, že alespoň něco na konci "tunelu" vidím. To tak jistě nemohu říct o penzijním připojištění, kapitálových životkách, apod. Navíc nejsem typ na obchodování na kapitálových trzích, investice do fondů, atd.Takže asi tak. Je to velmi zajímavá diskuse, je dobře, že máme různé názory. Jen to, prosím, udržme na úrovni.
KFL Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 (upraveno) Pro lidi, kteří nemají touhu nic vlastnit a jsou osobnostním typem mobilní, bych volil nájem. Těžko predikovat, kde budou nájmy za pár let, ale nijak dramaticky bych to neviděl. Stačí se podívat k sousedům. Pokud dojde na koupi domu, vše podstatné už bylo napsáno. Hypotéka smysl má, pokud je dobře nastavená a člověk má alespoň rámcový plán na to, jak s ní naložit. A jen off-topic: poslední 2 měsíce si vedeme tabulku výdajů, zapisujeme každou utracenou korunu. A musím říct, že součty jsou poměrně šokující. Doporučuju každýmu, kdo plánuje hypotéku; člověk najednou zjistí, že jeho z hlavy odhadovaný měsíční náklady jsou ve skutečnosti o 50-100 % vyšší . Upraveno 4. května 2011 uživatelem KFL
lub Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 Je to velmi zajímavá diskuse, je dobře, že máme různé názory. Jen to, prosím, udržme na úrovni. souhlas, taky mě tohle téma dost zajímá a rád si přečtu názory ostatních. každý by se měl zařídit podle toho, jak to cítí. doposud žijem v nájmu, ale cesta ven z prahy za svým a do klidu nám snad už zanedlouho začne a dost se na tu změnu těším, i když to bude nepochybně řádově náročnější. ale co, člověk si zvykne. je to jen o preferenci životních hodnot a v tomhle už mám nejspíš jasno .
simon_magus Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 Muj pohled na tema setreni x zadluzeni. Kdyz vedle sebe srovnam moznosti setrit 15 let a pak zacit rozumne bydlet, nebo zacit rozumne bydlet hned a platit to 20 let, tak mam celkem jasno.Ten "prvni" zije 15 let v nahradnim reseni, ten "druhy" 15 let bydli ... 15 let je cca 20% lidskeho zivota a cca tretina "dospeleho" zivota. Pokud na tom miste chci zustat, tak neni co resit, chci bydlet hned. Obecne povazuju zadluzeni do kvalitnich nemovitosti za nejlepsi penzijni sporeni. Pokud teda neprijde nove znarodneni, pak bych volil znamky
boo-beek Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 (upraveno) Heh, to je tema Ja jako nevim, jak to vlastne je, ale trochu me fascinuje ta ceska touha (opravdu je to ceske specifikum, mimo jine dane tim, ze v EU jsou u nas relativne levne nemovitosti v porovnani k prumernym platum, viz odbocka 1) mit vlastni bydleni, nejlepe v baraku nebo alespon v novostavbe. Uprimne, nechapu ochotu lidi obetovat svoje pohodli na oltar vlastnimu bydleni. Pokud vlastni bydleni - OK, proc ne, ale tak, abych si mohl krome samotneho bydleni zaplatit i to okolo, co me nebavi delat, a abych byl s to nesnizit zasadne svuj zivotni standard. Kdyz vidim svoje kamarady a kolegy, kterak vikend co vikend drou na baraku, aby usetrili nekolik desitek tisic za praci, i kdyz by potrebovali spis odpocivat po pracovnim tydnu a byt s rodinami, je mi z toho blbe. Mam panelakovej byt a, uprimne, pokud nebudu mit na to, abych si krome baraku taky poridil napr. pekny a kvalitni spotrebbice, abych mohl jezdit na dovolenou jinam, nez na Machac, abych mohl nekdy pustit korunu nekomu, kdo ji potrebuje vic nez ja, aby mi zbylo na hodinky, abych mel cas na rodinu, ... tak v tom panelaku klidne zustanu do konce zivota. Je ale pravda, ze jsem k tomu bytu prisel jak slepej k houslim - mala odbocka (cislo 2) nize Nicmene - moje rada neni, jestli hypo nebo najem, ale spis... takovou variantu bydleni, aby clovek mohl hezky, prijemne a pohodlne zit, i kdyz bude bydlet Odbocka 1: Pred casem jsem mel nejaky nabidky prace z UK, resp. nabidku na "povyseni" do techto koncin a tak jsem se zajimal o to, jak se tam zije - to se na sluzebkach realne zjistit neda. A zjistil jsem, ze zatimco tady je slusnej baracek ve slusne lokalite na okraji Prahy otazka cca 100 prumernych platu business analytika, v UK je podobny baracek v podobne lokalite (napr. mezi Readingem a Londynem - okolo Readingu je celkem dost prace, ktera se u nas dela vicemene jenom v Praze - SSC centra, IT centraly, ...) je otazka cca. 200 prumernych platu business analytika. Odbocka 2: vim, ze se mi to keca, kdyz jsme s manzelkou coby pisklata lehce pres 20 koupili byt v dobe, kdy bylo levno a jeste vyhodne, s pomoci rodicu a SFRB - poznamenavam, ze MIMO Prahu. Upraveno 4. května 2011 uživatelem boo-beek
simon_magus Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 boo-beek ... to uz posunujes spis do roviny jestli byt nebo barak a tak otazka polozena nebyla (ta byla najem x vlastnictvi). Byt x barak je ciste o osobnich preferencich. Oboji ma svoje + a - a ty jsou navic vazany na to, jakym zpusobem clovek zije.
jartop Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 (upraveno) Rodina, která má měsíční příjem 100 tisíc hrubého, si moc vyskakovat nemůže.... Vy "Cajzli" si snad děláte p...l?! Tady na Moravě rodina platí hypotéku lidé, kde je manželka na mateřské a manžel bere 20-30tis!!! Nevystačit si s kilem znamená buď vysoké životní náklady nebo případ pro Chocholouška... Upraveno 4. května 2011 uživatelem jartop
simon_magus Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 vse je relativni. Rodina, která má měsíční příjem 100 tisíc hrubého, si moc vyskakovat nemůže.... Vy "Cajzli" si snad děláte p...l?! Tady na Moravě rodina platí hypotéku lidé, kde je manželka na mateřské a manžel bere 20-30tis!!! Nevystačit si s kilem znamená buď vysoké životní náklady nebo případ pro Chocholouška...
Jay Doll Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 Vy "Cajzli" si snad děláte p...l?! Tady na Moravě... Klídek, jo? A slušně. Tohle je náhodou přínosná diskuze plná zajímavých názorů, tak z toho nedělej flame. Jestli ti něco není osobně blízké a neudržíš nervy na uzdě, tak to prosím nečti a jdi do jiného vlákna
jartop Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 Klídek, jo? Ale já jsem úplně v klidu (spíš mě to pobavilo)... Tak pěkně nohy do tepla!
abbot Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 (upraveno) Rodina, která má měsíční příjem 100 tisíc hrubého, si moc vyskakovat nemůže.... Vy "Cajzli" si snad děláte p...l?! Tady na Moravě rodina platí hypotéku lidé, kde je manželka na mateřské a manžel bere 20-30tis!!! Nevystačit si s kilem znamená buď vysoké životní náklady nebo případ pro Chocholouška... Ono se stačí podívat na ceny nemovitostí, pamatuju si jak sem byl překvapenej, za kolik se dá koupit slušnej byt v Ostravě ... Upraveno 4. května 2011 uživatelem abbot
Hasňa Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 Vsak uz tady padlo, ze na Vinohradech je velka nabidka podnajmu vsech cenovych trid, jenom si vybrat. :-) Kazdemu tech sto preju, jen houst a vetsi kapky, ale o nekom, kdo ma sto a ztezuje si, si musim neco myslet.
hciq Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 (upraveno) Trocha mé sociopatické filosofie: - už od dob templářů se mění úhel pohledu na správu svěřených prostředků, dnešní vystupování finančních institucí je jen analogií již objeveného....fyzikální postuláty a hypotézy optické, budiž vodítkem...včetně těch historických - zisk, nebo jinak úrok ze zapůjčených prostředků by měl být v přímém vztahu k zisku získaného z těchto zápůjček. - nevolnictví bylo tranformováno v ekonomické vazalství, ochrana před nájezdy barbarů nahrazena příslibem vyšší (materiální) životní úrovně jejichž pravidla a potřeby vesele dnes předkládají veřejná média - pojem svoboda jedince je znova a znova omýlán, zakotvován, debatován a tištěn snad ve všech podobách tak, že jeho původní odkaz vyšuměl asi někdy při rozpadu římské říše (řeckých městských republik?) A teď snad něco k nákupu nemovitosti. - Hromadu srágor si může každej přečíst kdekoliv na netu nebo z propagačních materiálů různejch společností, včetně úzce specializovanejch odborníků na tu, či onu problematiku. - Obecnej a jednoduchej recept ale asi není. Při pokusu stanovit nějaký nějaký obecný postuláty, to většinou končí tak jako tady...lokalita, lokalita, lokalita...dál nerozvádím - Strach z možnosti nést tíhu vlastní individuality většinou končí u Přemka Podlahy a jeho konvičky co šetří vodou. Vysvětlení výše. - Obecně předkádaná řešení jsou jen další unifikací, jenž vedou ve vyšším stupni k nevolnictvím ( pro hlobavé Haussmann) - Chcete recept?....Nebude...vše je zde idividualní, tedy pokud to má být pravdivé A co já stím. - Individuální řešení nemusí vždy představovat to dražší. závěr...sepsáno bodově z patra konzumujíc nějakej ten třtinovej rum za poslechu ruskoukrajinskejch dumek Upraveno 4. května 2011 uživatelem hciq
Murphy97 Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 A co já stím. - Individuální řešení nemusí vždy představovat to dražší A nebo... - Individualni reseni nemusi vzdy predstavovat to levnejsi
quest987 Odesláno 4. května 2011 Autor Nahlásit Odesláno 4. května 2011 Tak konečně jsem se dostal k pročtení vlákna a docela jsem se pobavil nad tím kdo kolik bere a není schopen vyžít.Moje příjmy s přítelčinými si pohybují hodně nízko oproti těm číslům co tu padaly. Moje situace je taková,že mi bude 28 a se životem v Praze jsem spokojenej a jen tak se stěhovat nehodlám,tedy za standartních okolností.Jinak barák kupovat nechci-bylo by to fajn vlastní zahrada klid,grilování a tak,ale neměl by se o to kdo starat,mě to nebaví a navíc to ani neumím na takovéto věci jsem uplně levej.V případě hypo mám dva scénaře:1.koupě 3+kk s pohledem do budoucna kvůli dítěti2.koupě 2+kk s tím , že v případě potřeby bych byt vyměnil s rodiči za jejich 4+1 na který platí hypo.a mohl bych trochu ušetřit U obou variant bych si musel vzit hypo na celou částku bytu a s délkou 30let-představa pro mne děsivá,ale asi to jinak nepůjde
Drexxy Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 mám otázku na zdejší fundované - co je dobrá lokalita pro koupi bytu a dlouhodobé užívání (50 let)? Můj názor na věc je zatím takový: Byty úplně v centru mi přijdou předražené a taky v centrech měst většinou nebývá zázemí - obchody s jídlem, sportoviště atd chybí, spíše člověk narazí na herny.Druhá možnost jsou byty na okraji města, stále ale v odjezdové vzdálenosti MHD a max 30 minut do centra, to mi přijde jako ideální místo z hlediska ceny a dostupných služeb.Třetí možnost jsou byty v přilehlých prdelankách, to je spíše pro lidi co mají rádi vesnický způsob. Jelikož se ale v této oblasti nepohybuji, tak bych ocenil radu od vás, kterou lokalitu z hlediska dlouhodobé investice zvolit, díky. A k zamyšlení - nehrozí podobný vývoj jako v USA, kdy se celé čtvrti staly kvůli neatraktivním obyvatelům odepsané, příklady jsou i z ČR - Praha - Žizkov, Brno - Cejl, Ostrava - Přívoz.
Josef01 Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 Drexxy: To je zajímavá otázka, stojí za zamyšlení nejen lokalita, ale i to, v jakém domě byt kupuješ. Lehce se ti může stát, že si koupíš "výhodně" byt na hypotéku, kde bydlí nějaký magor, kterým všem nájemníkům znepříjemňuje život a hned máš problém. Myslím, že uvažovat v horizontu 50 let je opravdu hodně nereálné zvlášť ve městě.
boo-beek Odesláno 4. května 2011 Nahlásit Odesláno 4. května 2011 quest: Libi se mi varianta 2, pokud mate dobry vztahy. Jsem na tom podobne a pro me to smysl dava.
Karel Rubín Odesláno 20. ledna 2012 Nahlásit Odesláno 20. ledna 2012 Dobrý den, zrovna řešíme problém, zda si koupit by, který bychom pronajímali. Máte prosím někdo zkušenosti s tímto způsobem investování? Počítáme i s tím, že na pořízení bychom si vzali i menší hypotéku. Za jak dlouho se mohou finance vrátit? Uvažuje o koupi bytu 2+1 v krajském městě.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se