Chronopetr Odesláno 13. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. března 2021 před 10 hodinami, villain83 napsal: Kdyz to neni laska na prvni pohled, muze bejt treba na druhej, ackoli tady to asi neklapne, tech pochybnosti si vyslovil uz dost. Za mne jsou to teda sportovni hodinky jak vino, bez ohledu na povrchovku-zlaceni(?). Ja jsem v tomhle zpatecnik, kdybych vybiral pětky, podival bych se do minulosti. Tam bylo mraky modelu s paradnima kalibrama, ktery te pri trose pece pomalu prezijou. Byly staveny uplne jinak, nebo lepe receno, jeste tak, aby neco vydrzely. A vetsinou to tak bylo. Vsechny tyhle 6r, 4r jsou, jak uz tu pred par lety psal lucid, staveny de facto na stejnym zakladu. Jo, nekde je delsi rezerva, nekde zase jiny pero, nekde neco jinyho, ale podle me se to (at me nejakej hodinar opravi, pokud kecam) vubec neda srovnavat se strojkama typu 6119, 6309 atp. Troufam si tvrdit, ze mi proslo rukama kolem 80 kusu s vyse zminenejma kalibrama, v horsim, nebo lepsim stavu, ale ve valny vetsine pripadu na tom ty strojky byly lip, jak zbytek hodinek. Proste to byly drzaky, coz se o soucasny produkci rict neda. Seiko je obri firma, ktera vzdycky produkovala mraky modelu. Rozhodne vic, nez treba evropsky firmy. Katalogu je vsude ke stahnuti dost. Spousta lidi tady breci, jak vykradaj (coze?) vlastni modely z minulosti a nic jinyho neumej. Takze radsi svuj zapal pro hodinarstvi podporej tim, ze si koupej levnou kopii tunaku/zelv/Willardu s keramickou lunetou za 100€, pac tam ta pridana hodnota je uplne videt... To, ze reinkarnujou nejuspesnejsi modely, ktery jsou 40-50 let stary, mi neprijde jako vykradani, ale jenom snaha maximalizovat svuj zisk. To je u takhle velky firmy opravdu divny. Si rikam, proc to delaj . Clovek by si rekl, ze tohle je misto, kde se schazej fanousci hodinariny. A vono hovno. Omlouvam se vsem, koho se to dotklo, ale bulet nad tim, ze udelali 321 variaci zelv, je mimo, pac pokud to prodaj a je vo to zajem, neni vo cem. A evropskej trh je malej. Zaverem bych jen chtel rict, ze ja opravdu nejsem ten, kterej by si mohl koupit, co se mu zlibi. To fakt ne. Ale diky bohu za to, ze si muzu vybrat. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tombas Odesláno 13. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 13. března 2021 V historii každé značky byly a jsou nějaké ikonické modely, které se výrobce snaží donekonečna reinkarnovat a já na tom taky nevidím nic špatného. Podle mého skromného názoru spadá většina dnešních modelů Seiko 5 spíše do kategorie "fasion" - ty jejich limitky Street Fighter apod., ale pořád si drží určitý kvalitativní standard. Pravděpodobně ale nemají ambice přetrvat 40-50 let, právě kvůli designu, který je poplatný dnešní době a nadčasovost se dá jen těžko najít. Při správném zacházení a údržbě vydrží i dnešní strojky řadu let a pokud ne, oprava nebo výměna nebude stát majlant. Otázkou je, zda se to třeba po 10-15 letech, právě z důvodu neaktuálního designu vyplatí. To ale musí posoudit každý sám. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chronopetr Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 Díval jsem se na výše zmiňované modely se strojky 6119, 6309. Vyloženě vintážní kousky jsou dle očekávání poměrně drahé. Narazil jsem ale na eBay na nějaké prodejce, kteří prodávají hodinky poskládané z after market dílů - cifru, ruček, atd., ale deklarují vevnitř servisované tyto strojky, zejména 6309. Cena kolem 100 liber, pošta 15 z UK. Reference v řádech tisíců, spokojenost 98-100%. Sběratelsky jsou samozřejmě bezcenné, ale říkám si, na lítačku, vzhledově pěkný hodinky typu modifikovaných SKX s tímto strojkem... Máte s tím někdo zkušenost? Zkoušeli jste někdo podobné skládačky? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tombas Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 Máme tady nedělní večer a rozuzlení víkendového kvízu, zda Bottle Cap v hnědo-zlaté barvě zústanou u tombase nebo pojedou zpět k prodejci. Kdo tipoval, že pojedou zpátky, tak... ...no, schválně, kdo tipoval že pojedou zpátky? Tak pište! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Spongebob Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 Ja v to pevně doufám kolego Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tombas Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 před 32 minutami, Spongebob napsal: Ja v to pevně doufám kolego Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kamil.K Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 před 51 minutami, tombas napsal: Máme tady nedělní večer a rozuzlení víkendového kvízu, zda Bottle Cap v hnědo-zlaté barvě zústanou u tombase nebo pojedou zpět k prodejci. Kdo tipoval, že pojedou zpátky, tak... ...no, schválně, kdo tipoval že pojedou zpátky? Tak pište! Tipl bych, že si je necháš... už proto, že takový bottlecapy tady asi nikdo nemá... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Datel Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 (upraveno) Tak je třeby zahrnout faktor lepivosti nových hodinek SEIKO,kdy se zkrátka nechtějí nového majitele pustit a taky vrozený sklon nového vlastníka k zodpovědnému nevrtkavému chování a nechce působit problémy, možná i zármutek prodejci A na druhou misku vah umístíme lákavou částku 6 990 CZK kterou lze za hodinky jednoduše získat zpět. Nepomiňme ani náhlé zvýšení ceny na straně prodejce - tento si jich začal tedy více cenit a myslí, že by na nich při dalším prodeji mohl i více utržit na základě těcho premis tedy odpovědně prohlašuji, že nemám ponětí, jak to dopadne. Já osobně už jsem o sobě samém ztratil iluze a vrátil bych to bez uzardění, prodejce to uvítá, může je prodat o tisícovku dráže. (ponechme stranou nezvratnost faktu, že na území České republiky se nacházá jediný, nyní možná dokonce odpadající zajemce o tento netradiční kousek) Upraveno 14. března 2021 uživatelem Datel Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tombas Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 Nebudu vás déle napínat, @Kamil.K vyhrává zlatého bludišťáka! Důvodem nejsou peníze za případně vrácené peníze, ani blbý pocit nebo dokonce zármutek prodejce. Důvodem je ona Datlem zmíněná "lepivost". Celý víkend jsem na ty hodinky koukal, asi tak každých 5 minut. Ne proto, abych zjistil, kolik je hodin, ale prostě na ty hodinky. Ležely v otevřené krabičce a čekaly na svůj osud, jestli zůstanou nebo pojedou. Ležely, smutně koukaly... a já na ně taky koukal... Teď už smutně nekoukají, ale vesele se smějí na mém zápěstí, na originálním strapu, protože nakonec to není vůbec špatné. Jsou tak jiné a originální, ža si zaslouží místo v mé pomyslné hodinkovnici (ještě žádnou nemám). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
siwi Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 S napětím jsem čekal, jak to dopadne. Ale tohle je skvělý přístu chronoila Gratuluji. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Kamil.K Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 před 6 minutami, tombas napsal: Nebudu vás déle napínat, @Kamil.K vyhrává zlatého bludišťáka! Důvodem nejsou peníze za případně vrácené peníze, ani blbý pocit nebo dokonce zármutek prodejce. Důvodem je ona Datlem zmíněná "lepivost". Celý víkend jsem na ty hodinky koukal, asi tak každých 5 minut. Ne proto, abych zjistil, kolik je hodin, ale prostě na ty hodinky. Ležely v otevřené krabičce a čekaly na svůj osud, jestli zůstanou nebo pojedou. Ležely, smutně koukaly... a já na ně taky koukal... Teď už smutně nekoukají, ale vesele se smějí na mém zápěstí, na originálním strapu, protože nakonec to není vůbec špatné. Jsou tak jiné a originální, ža si zaslouží místo v mé pomyslné hodinkovnici (ještě žádnou nemám). Děkuji, moc si této vzácné ceny vážím před 6 minutami, tombas napsal: Nebudu vás déle napínat, @Kamil.K vládací prvek blockquote Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tombas Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 před 2 minutami, siwi napsal: S napětím jsem čekal, jak to dopadne. Ale tohle je skvělý přístu chronoila Gratuluji. Díky moc. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Datel Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 Tak oba aktéři nalezli své štěstí. Já svoje aspoň přezul Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tombas Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Datel Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 (upraveno) A nebudu dělat hrdinu, asi bych je taky neposlal z domu někam do zimy, kdoví jak by se k nim tam chovali a tak. Ale naštěstí mám svůj lakomý limit 4999 a tam se potopil jen timestore.cz ;o) - to mne zachránilo před temně zlatou parádou - a jak vidím, ty na zápěstí vypadají docela spokojeně i s páskem co měly na cestu z Japonska Upraveno 14. března 2021 uživatelem Datel Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Chronopetr Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 před 36 minutami, tombas napsal: Nebudu vás déle napínat, @Kamil.K vyhrává zlatého bludišťáka! Důvodem nejsou peníze za případně vrácené peníze, ani blbý pocit nebo dokonce zármutek prodejce. Důvodem je ona Datlem zmíněná "lepivost". Celý víkend jsem na ty hodinky koukal, asi tak každých 5 minut. Ne proto, abych zjistil, kolik je hodin, ale prostě na ty hodinky. Ležely v otevřené krabičce a čekaly na svůj osud, jestli zůstanou nebo pojedou. Ležely, smutně koukaly... a já na ně taky koukal... Teď už smutně nekoukají, ale vesele se smějí na mém zápěstí, na originálním strapu, protože nakonec to není vůbec špatné. Jsou tak jiné a originální, ža si zaslouží místo v mé pomyslné hodinkovnici (ještě žádnou nemám). Jako sledovatel celé kauzy jsem taky za toto řešení rád. Zkrátka nějaká chemie tam musela být, když jsi je nakupoval a jen se to tímto potvrdilo. A jak tu bylo napsáno, máš něco, co skoro nikdo nemá. A to je vždycky zajímavý. Za deset let je možná hodíš na eBay a budou se dražit za dvojnásobek... Těším se, až na ně narazím ve vlákno Seiko dnes na ruce Užívej jedinečných hodinek! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tombas Odesláno 14. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 14. března 2021 @Chronopetr Přesně jak píšeš, ta chemie tam byla, ale jako obvykle při nákupu na dálku i ta určitá nejistota a pochybnost. Jsem rád, že jsem se nakonec rozhod si je nechat, jsou opravdu výjimečné a v českém chronorybníčku velmi ojedinělé. Díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ismit Odesláno 16. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. března 2021 V 12. 3. 2021 v 22:18, villain83 napsal: Ja jsem v tomhle zpatecnik, kdybych vybiral pětky, podival bych se do minulosti. Tam bylo mraky modelu s paradnima kalibrama, ktery te pri trose pece pomalu prezijou. Byly staveny uplne jinak, nebo lepe receno, jeste tak, aby neco vydrzely. A vetsinou to tak bylo. Vsechny tyhle 6r, 4r jsou, jak uz tu pred par lety psal lucid, staveny de facto na stejnym zakladu. Jo, nekde je delsi rezerva, nekde zase jiny pero, nekde neco jinyho, ale podle me se to (at me nejakej hodinar opravi, pokud kecam) vubec neda srovnavat se strojkama typu 6119, 6309 atp. Troufam si tvrdit, ze mi proslo rukama kolem 80 kusu s vyse zminenejma kalibrama, v horsim, nebo lepsim stavu, ale ve valny vetsine pripadu na tom ty strojky byly lip, jak zbytek hodinek. Proste to byly drzaky, coz se o soucasny produkci rict neda. tohle mě docela zaujalo, dá se k tomu někde něco dočíst a aby to nebylo ultra technické? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
villain83 Odesláno 17. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. března 2021 (upraveno) před 9 hodinami, ismit napsal: tohle mě docela zaujalo, dá se k tomu někde něco dočíst a aby to nebylo ultra technické? No, ono se staci podivat na to, jak treba samotny kalibry např. 6309, 6105, 6119 atp., vypadaly. Byly mnohem robustnejsi a pokud se nepletu, ve vetsine pripadu se vyrabely jeste v Japonsku. Ten 6309 uz asi jen castecne. Taky to mozna trochu souvisi s tim, ze rada Seiko 5 nebyla v minulosti ani zdaleka to nejlevnejsi, co Seiko nabizelo. Obecne kalibry rady 6XXX se taky pouzivaly pro GS, nebo i King Seiko, coz byly ve svy dobe dost drahy hodinky. Ja se o tom bavil s par hodinarema a v podstate vsichni se shodli na tom, ze tyhle stary stroje (ja jich zminil par, bylo jich mraky) byly takovy traktory, ktery fakt drzely. Jasne, treba zminovanej 6309, nebo 6119, nebyla zadna vysoka hodinarina, ale proste jeste poctive udelanej mechanickej strojek. To, ruku na srdce, treba 7s uz moc neni. Kdyz se podivas na dnesni 7s26 a ruzny klony (4r, 6r...), tak si ty strojky delaj do slova a do pismene, co chtej. Seridit urcite nejakym zpusobem jdou, ale vo stabilite se moc mluvit neda. Asi to bude i tim, ze na to lidska ruka nesahne. S tim mozna souvisi i mizerna vystupni kontrola, protoze se proste nektery modely asi ani nedostanou tam, kam by mely, chrlej toho tolik, ze tohle nekdy zanedbavaj. Coz je spatne. Tim nechci tvrdit, ze nekdo, kdo ma v hodinkach 7s26, nemuze bejt spokojenej. Tady nekdo nekde psal, jak je to spolehlivej a bezudrzbovej strojek. No, s tim bych teda uplne nesouhlasil, podle me je to prave naopak. Ale ja nejsem hodinar, ani odbornik, k tomuhle by se asi po technicky strance mel vyjadrit nekdo, kdo to servisuje. Ja mluvim jenom z vlastni zkusenosti a z toho, co jsem kde cetl a co jsem probiral s ruznejma hodinarema v prubehu rekneme 10 let. Je to pouze muj nazor. Ja nejsem zadnej znalec Seika, na to jsou tu jini, ale s jistotou muzu rict, ze cca 80% modelu, ktery bych chtel, bych lovil daaaleko v minulosti. Ze soucasny produkce se mi libi opravdu maloco. Ale kdyz uz bych si vybral, stoji to v radech tisicu USD. Upraveno 17. března 2021 uživatelem villain83 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
ismit Odesláno 17. března 2021 Nahlásit Sdílet Odesláno 17. března 2021 Absolutní souhlas! Zatím můžu za svou krátkou kariéru porovnat asi 12 Seiko Automatů, co mi prošlo rukama. Paradoxně, z těch současných mi šly nejpřesněji snad opravdu 7Sxx, oproti tomu 4R horší a 6R snad ještě víc mimo. Oproti tomu tady starší kousek (pořád se mi nepodařilo zjistit referenci) s 6309 je bezkonkurenčně nejpřesnější. Účinnost nátahu mi taky připadá nejlepší. A pro mě je i tvar pouzdra s minimální lunetou docela fajn. Tzn. relativně malý rozdíl mezi průměrem pouzdra a ciferníku. Oproti tomu jsou SNXN79 takové zbytečně nafouknuté a působí menší. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se