Přejít na obsah

Rolex vs. IWC

194 hlasů

1. 1. Vnímáte jako prestižnější značku

• Rolex
      61
    • IWC
      133

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

Odesláno

Za poslední rok zaznamenáváme na fóru již druhou rolex vlnu. Ceny se drží, dlouho se jakékoli rolády nezdrží v prodejní sekci, prostě frčí. Na druhé straně máme IWC. Zatím žádná vlna neproběhla, prodeje často nejdou lehce, a přitom se jedná o brand nesmírně silný. V čem vnímáte rozdíl mezi těmito značkami? Jak na vás působí? Co jedna má a druhá ne? V čem je to fluidum? Pojďte si ty značky popasovat... Ale prosím v dobrém a přátelsky :)

Já vykopnu. Jako majitel dvou šafek je jasné, na jaké straně stojím. :D

IWC má proti Rolexu rozmanitější a sofistikovanější koncepci v jednotlivých řadách. Da Vinci jsou prostě společenské hodinky často s vysokými komplikacemi, pilotky jsou archetypem leteckých hodinek atd., kdežto rolex má prostě 2 typově podobné koncepce submarinery a datejusty. Jedinou výjimkou jsou daytony

• Odpovědi 131
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno

jedna je naprosto konzistentni. Inhouse vzdy, ale bez ficur.

A není to málo Antone Pavloviči? Vymyslet první vodotěsné hodinky, datumovku a dvě časová pásma, ale nikdy nezkusit haute horologie nebo aspoň od roku 1954 (vynález dvou časových pásem) posunout vlastní laťku krapet nahoru.

Ať zůstaneme ve vodě, kde je rolex silný. IWC když obnovovala slávu aquatimerů modelem GST v roce 1998, tak od té doby představila takové majsrštyky jako rattrapante v potápkách a mechanický hloubkoměr.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Odesláno

Já osobně si myslím, že proti ROLEXU asi nemá žádná jiná značka šanci. :rolleyes:

A podle mě to asi opravdu nemá žádnou souvislst s technickou stránkou věci, nebo nějakou lepší koncepcí poduktových řad. Ani ty nejprestižnější značky z klubu Haute Horologie nedokázaly to co Rolex - dostat se do našeho podvědomí jako symbol hodinek.

A to nejen tady na fóru, ale i tam venku mezi lidem jinak hodinařinou nepolíbeným (nejen naše kotlina, ale asi celoplanetárně). Rolex se prostě stal synonymem luxusních švýcarských hodinek. A přestože tady víme, že nejsou ani unikátní a ani nejluxusnější, tak to už to na prvotním podvědomém pocitu nic nezmění, včetně členů Chronomagu.

Samozřejmě to nevzniklo náhodou. Rolex musel po desetiletí pumpovat obrovské prostředky do reklamy a public relation a podle všeho se daří. Už jen výběr jména "ROLEX" před téměř sto lety byl geniální marketingový tah - to slovo je snadno výslovitelné, krátké a dobře se pamatuje a je jen velmi málo podobných zaměnitelných názvů. Kdo ale dokáže jednoduše vyslovit zkratku IWC či si pamatuje její dlouhý výklad International Watch Company?

Pro názornost jak to asi dělají, sem dám pár dlouhých televizních reklam Rolexu. Nedovolím si tvrdit, že jsou lepší nebo horší než ty od IWC. To čím se ale liší je, že reklamu na IWC jsme v normální televizi vlastě nikdy neviděl - přepněte si ale na CCN či Eurosport a Rolexu neuniknete. Tenis, golf. yachting, motorismus, jezdectví, umění - všechny ty nádherné reklamy o úspěchu a dokonalosti se pak nemilosrdně vpalují do našeho podvědomí.

http://www.youtube.com/watch?v=dDMlo777ySo

http://www.youtube.com/watch?v=HpnIV0ic4Bc&feature

Všiml si někdo, jak hrozně málo je tam vzáběrů na hodinky a jak je vaše pozornost při sledování soustředěna na úplně něco jiného?

Odesláno

ja si chci jen hrát, špičkovat se, čekat, jestli se někdo lapne do diskuze, ať uz ve věcech technických nebo estetických nebo čistě pocitových. Když už teda tady dřepíme. Sparta x Slavia, BMW x Audi.... :)

Odesláno (upraveno)

Já osobně si myslím, že proti ROLEXU asi nemá žádná jiná značka šanci. :rolleyes:

A podle mě to asi opravdu nemá žádnou souvislst s technickou stránkou věci, nebo nějakou lepší koncepcí poduktových řad. Ani ty nejprestižnější značky z klubu Haute Horologie nedokázaly to co Rolex - dostat se do našeho podvědomí jako symbol hodinek.

A to nejen tady na fóru, ale i tam venku mezi lidem jinak hodinařinou nepolíbeným (nejen naše kotlina, ale asi celoplanetárně). Rolex se prostě stal synonymem luxusních švýcarských hodinek. A přestože tady víme, že nejsou ani unikátní a ani nejluxusnější, tak to už to na prvotním podvědomém pocitu nic nezmění, včetně členů Chronomagu.

Samozřejmě to nevzniklo náhodou. Rolex musel po desetiletí pumpovat obrovské prostředky do reklamy a public relation a podle všeho se daří. Už jen výběr jména "ROLEX" před téměř sto lety byl geniální marketingový tah - to slovo je snadno výslovitelné, krátké a dobře se pamatuje a je jen velmi málo podobných zaměnitelných názvů. Kdo ale dokáže jednoduše vyslovit zkratku IWC či si pamatuje její dlouhý výklad International Watch Company?

Pro názornost jak to asi dělají, sem dám pár dlouhých televizních reklam Rolexu. Nedovolím si tvrdit, že jsou lepší nebo horší než ty od IWC. To čím se ale liší je, že reklamu na IWC jsme v normální televizi vlastě nikdy neviděl - přepněte si ale na CCN či Eurosport a Rolexu neuniknete. Tenis, golf. yachting, motorismus, jezdectví, umění - všechny ty nádherné reklamy o úspěchu a dokonalosti se pak nemilosrdně vpalují do našeho podvědomí.

Všiml si někdo, jak hrozně málo je tam vzáběrů na hodinky a jak je vaše pozornost při sledování soustředěna na úplně něco jiného?

Jak Ty to, chlape, děláš. Každý Tvůj příspěvek má hlavu a patu, jsi jak centrální mozek lidstva :) Vždycky si hrozně rád přečtu Tvé příspěvky. :smile_anim:

Upraveno uživatelem Peta-Biker
Odesláno

Samozřejmě to nevzniklo náhodou. Rolex musel po desetiletí pumpovat obrovské prostředky do reklamy a public relation a podle všeho se daří.

takže jedno přeplavání La Manche, kvalitní mechanicky vyrobek a zbytek mediální masírka?

To by ale bylo zoufale málo :)

Kam posadit IWC?

Odesláno

takže jedno přeplavání La Manche, kvalitní mechanicky vyrobek a zbytek mediální masírka?

To by ale bylo zoufale málo :)

A být nutně nemusí. Kdybych ale řekl opak, že je to kvalitní mediální masírka a zbytek je jedno přeplávání La Manche a kvalitní mechanický výrobek, tak by to bylo hrozné zjednoušení.

Ať je to tak či onak - svůj účel to ale plní - zákazník je nejen chce, ale doslova po nich touží (určitě bude třetí a další vlna). Vtip je v tom, že tu správnou esenci marketingu, pocitů, technogiíí a kvality dokázali namíchat a recept si drží už hróózně moc dlouho. To opravdu není jen nějaký módní výstřelek, momentálně vyhnaný pěnezi do marketingu nebo osobním kouzlem jednoho člověka (napadá mě příměr s Applem), který za pár měsíců nebo let odezní do ztracena.

Ne náhodou používá Rolex v reklamě heslo "80 let úspěchů". To si opravdu nevymysleli. Jen už dávno v historii udělali velmi chytrý tah, že to nepostavili přímo na parametrech hodinek jako takových, kterým lidi stejně nerozumí. Čemu ale lidé rozumí velmi dobře je sláva, úspěch (= bohatství) výjiměčných jedinců. Samozřejmě si Rolex musel zajist, že ty hodinky měli na ruce v daném okamžiku ti správní lidé. Zbytek už nechali na přirozené představivosti lidí. Ti si pak spojili jedinečný, vrcholný výkon s tím, že ty hodinky musí být něco extra, když to vydrželi případně exluzivitu hodinek, když si je pořídil nějaký slavný člověk V tom byl Rolex asi první a drze si troufám říci, že je stále nejlepší.

Trošku do oboru marketingu fušuji a vím, jak je těžké něco postavit na úspěších tradiční značky, když se nikdo v posledních 80 letech nenamáhal dělat to, co asi geniálně dělá právě Rolex. Drží kola svého marketingu neustále promazaná, podporuje aby hodinky Rolex byly u každého dalšího nového "achievementu" a tak pořád dokola. Všechno to hlavně pěkně zaznamenává. Řada událostí sice v daném okamžiku nikoho nezaujme. Ale bude se to hodit za pár měsíců, let nebo desetiletí až přijde čas přípravy dalšího reklamního spotu/kampaně na nějaký nový produkt pro generaci zákazníků, která si to událost už nepamatuje.

Pokud se to neudělá, tak i přes všechny peníze světa se čas už nikdy nedožene. U hodinek je to někdy vidět u znovuobnovených tradičních značek, kdy jim zpřetrhání historické kontinutity dost omezuje některé možnosti v PR. Vtip je v tom, že toto investování do budoucnosti se musí platit z dnešních peněz. Jak se ale zdá, ta ks tím Rolex nemá sebemenší problém.

Kam posadit IWC?

Na ruku?:) Nevím, ale v "mém" úzkém vnímání světa "Rolex a ti druzí" to prostě jde ztuha. Napadá mě totiž pouze debilní nápad - IWC prostě změnit soupeře. :whistling:

I když je otázkou jestli to pomůže. To nemůže mít žádný výsledek (tedy pokud není cílem čistě diskuse jako taková), stejně jako diskuse o BMW x Audi či Spartě x Slavii. :argue:

Odesláno

Tedy chlapi pár hodin od půlnoci, kdy to téma vzniklo a už taková krásná diskuse. Já osobně tedy vnímám značku IWC výše jak Rolex. Už od dob kdy jsem o hodinkách moc nevěděl. Někdy jako náctiletý jsem v časopise viděl článek o nádherných hodinkách od IWC a tak mi to od té doby prostě zůstal Schaffhausen v hlavě jako místo, kde se vyrábějí nejkrásnější hodinky. Takže to mám asi obráceně jak zbytek populace. :whistling:

Rolex jsem do období, kdy jsem se začal více o hodinky zajímat vnímal jako značku pro americké snoby :sweatdrop:

Líbí se mi samozřejmě spousta jiných hodinek a značek, ale můj zájem o hodinky začal u IWC a tak to zůstane.

Odesláno

V reklamách na Marlboro byl vždy ústředním motivem ten frajerský kovboj.Je to přesně tak,jak píšeš.Záleží hlavně na prezentaci.Určitě jsou technicky dokonalejší značky.Mně se určitě více zamlouvají IWC.

Paradoxně oba nejznámější představitele té reklamy-Mc Larena a Mc Leana-skolila rakovina plic.

Odesláno (upraveno)

To nemůže mít žádný výsledek (tedy pokud není cílem čistě diskuse jako taková)

jasně, že cílem je diskuze.Napadá mě, jestli to kouzlo netkví v úspěchu u zákazníka v době před quartzovou krizí. Tou prošel Rolex zjevně bez úhony, kdežto IWC do ní vstupovaly bez tak silneho modelu, jakym je treba submariner.Praktický a pritom náležitě prestižní. IWC se v 70. letech těžce hledalo, vybaveno mladym aquatimerem a ingeneurem (modely60. let), da Vinci v quartzu, portofino neexistovalo, portuguese a pilotky neměly tak velkou cílovku, prostě nedoprovázely majitele v práci, v divadle, na pláži a přitom pořád byly symbolem úspěchu....

Ale co doba po krizi? Pristup k mechanickým hodinkám se mění - nejsou nutností (máme levný quartz)začínají být manýrou v dobrém slova smyslu. IWC vyvíjí grande komplikace, není lhostejn? k aktuálním společenským otázkám (3. svět, ekologie), rolex vyrostl o 2 mm a nad?le sponzoruje Wimbledon. Dá se to chápat jako IWC budoucnost a rolex tradice minulého století, tedy konvenční společnosti.

Upraveno uživatelem Roman I.
Odesláno (upraveno)

ja si chci jen hrát, špičkovat se, čekat, jestli se někdo lapne do diskuze, ať uz ve věcech technických nebo estetických nebo čistě pocitových. Když už teda tady dřepíme. Sparta x Slavia, BMW x Audi.... :)

Prečo nekupovať BMW alebo Audi? Lebo Medveď!

Ale v hlasovaní by som dal možnosť "obidve" :)

Upraveno uživatelem Senseeei
Odesláno (upraveno)

Dobrej topic. ;) Když si to tu "vhodně" odmoderuješ, dost se můžem poučit.

Nevím jak členové fóra, nebo lidi tam mimo svět Chmagu, ale já si hodinky vybírám podle dvou kriterií.

1. jestli se mi líbí

2. jestli na ně mám (asi logické pokračování v případě odpovědi ANO na otázku č.1 :P )

Nedají se prohodit. Když není odpověď ANO již na otázku č.1, není co řešit.

A můj život je jednodušší v tom, že jsem u ROLEX nenašel model, na který by odpověď na otázku č.1 zněla bez výhrad ANO.

Dlouho jsem byl v situaci, že jsem si ani na otázku č.2 nemohl dát v případě ROLEX kladnou odpověď. Ale již pár let můžu a stejně se nic nezměnilo.

Pro mě jsou hodinky ROLEX pro lidi bez fantazie. Koupit si hodinky, protože mě zmasírovali na CNN nebo Eurosportu, to prostě nechci.

Nepopírám technickou kvalitu produktů značky Rolex. Ale fakt raději jedny sedmidenky Portuguese, než troje Rolex, byť je to ekonomický nesmysl. ;)

Upraveno uživatelem honza71
Odesláno

A podle mě to asi opravdu nemá žádnou souvislst s technickou stránkou věci, nebo nějakou lepší koncepcí poduktových řad. Ani ty nejprestižnější značky z klubu Haute Horologie nedokázaly to co Rolex - dostat se do našeho podvědomí jako symbol hodinek. ...

Hodím sem ještě pár čísel:

Rolex je asi jediná čistě hodinářská značka, která se umisťuje v každoročních ekonomických přehledech nejlépe (hodnotou) ceněných značek na trhu. Viz například tento odkaz na "Top 100 Most valuable global brands 2011

". Ještě před několika lety se značka ROLEX dokázala dostat do TOP 100 všech typů firem. Dnes už ne, její hodnota sice stoupá, ale značky z některých jiných oborů, které dřívě moc neexistovaly, ji prostě přeskočily (Google, Facebook,..).

Jinými slovy - Rolex je hodinářský gigant, který ročně vyrobí cca 700 tisíc hodinek (tedy nějakých 2 tisíce denně!). IWC, které vyrábí nějakých 44 tisíc hodinek ročně (data z roku 2001), se pochopitleně nemůže (a ani žádná jiná evropská značka) v celkové ekonomické síle rovnat Rolexu. Proto může Rolex naši mysl válcovat reklamními spoty v globálních médiích. Na druhou stranu musí být schopen hodinky prodávat a výrabět opravdu masově. To může a musí mít vliv na jistý "konzervatismus" sortimentu Rolexu.

Výše zmínění je ten hlavní důvod, proč si myslím, že pokusit se srovnávat IWC s Rolexem je sice zajimavé diskusní téma, ale hledat důvod, proč Rolex vyvolává na Chronamagu nákupní vlny, je asi zbytečné. Obří velikost Rolexu způsobí, že stejně jako v planetární mechanice přitáhne velké množství zákazníků, které se nám pak mohou jevit jako vlna. IWC, i kdyby měla stále stejný nebo i vyšší tržní podíl v prodejích, tak díky své 10+ menší velikosti žádnou viditenou vlnu asi neudělá. Toto zjednodušení platí hlavně "tam venku", ale lze ho při troše představivosti asi vztáhnout i na Chronomag.

Což ale nemění ni na hlavním účelu tohoto vlákna - diskuse o tom, jak si kdo osobně cení výše konkrétní značku.:smile_anim:

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...