Návštěvník Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 (upraveno) Hodím sem ještě pár čísel: Jinými slovy - Rolex je hodinářský gigant, který ročně vyrobí cca 700 tisíc hodinek (tedy nějakých 2 tisíce denně!). IWC, které vyrábí nějakých 44 tisíc hodinek ročně (data z roku 2001), se pochopitleně nemůže (a ani žádná jiná evropská značka) v celkové ekonomické síle rovnat Rolexu. Proto může Rolex naši mysl válcovat reklamními spoty v globálních médiích. Na druhou stranu musí být schopen hodinky prodávat a výrabět opravdu masově. To může a musí mít vliv na jistý "konzervatismus" sortimentu Rolexu. Jak dlouho toto může trvat? Osobně mám pocit, že reklamní spoty Rolex jsou určeny především pro rodiče blazeovaných studentů a studentek Yale a Harwardu. Pro otce by v chlapském objetí synovi předali při promoci ty Hodinky a pro maminky, které by rády na svatbě své dcery na garden party řekly: "Lepšího zetě než Rogera jsem si přát nemohla." Svět se mění a mění se i ti úspěšní. Osloví Rolex svým okázalým konzervatismem i nenápadné, civilně vyhlížejícího dvacátníky, třicátníky, manažery - koordinátory, kteří podle mě brzy vystřídají garnitury současných úspěšných a tahle známka úspěchu jim bude cizí? Mluvím samosebou o Evropě, potažmo Americe. Kultury jiných, často ekonomicky silných kultur - Asie, arabské země) neznám. Upraveno 28. října 2011 uživatelem Roman I.
Frantik Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Podle me je Rolex symbolem uspechu a to mu dava znacnou silu. A jeste dlouho bude. Pokud podle slovniku je "Prestiž (z latinskéhopraestigiae ? mámení) je dobrá reputace jedince či skupiny společnosti spojená s úctou a vlivem" - tak potom jednoznacne Rolex. V reputaci nebo vlivu se s nim nemuze IWC rovnat. Osobne je pro me IWC znacne neosobni, sterilni, skoro bych řekl až "německá" značka - je to jen muj pocit. Nepopiram, ze z hlediska hodinariny je IWC asi uplne nekde jinde - myslim tim vepredu. Lze ale prestiz posuzovat podle komlikovanosti strojku a vychytavek? Nevim.
Petr_P Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Jak dlouho toto může trvat? Osobně mám pocit, že reklamní spoty Rolex jsou určeny především pro rodiče blazeovaných studentů a studentek Yale a Harwardu. Pro otce by v chlapském objetí synovi předali při promoci ty Hodinky a pro maminky, které by rády na svatbě své dcery na garden party řekly: "Lepšího zetě než Rogera jsem si přát nemohla." Svět se mění a mění se i ti úspěšní. Osloví Rolex svým okázalým konzervatismem i nenápadné, civilně vyhlížejícího dvacátníky, třicátníky, manažery - koordinátory, kteří podle mě brzy vystřídají garnitury současných úspěšných a tahle známka úspěchu jim bude cizí? Mluvím samosebou o Evropě, potažmo Americe. Kultury jiných, často ekonomicky silných kultur - Asie, arabské země) neznám. To všechno jsou zapeklitě těžké otázky, na něž hledají ty správné odpovědi tisíce profesionálů z hodinářského byznysu. Řekněme, že nám nezbývat nic jiného, než to jen z povzdálí sledovat a třeba za pár let od dneška budeme moudřejší. Shodou náhod hodinkové přání a tužby jedné asijské kultury jsou zcela dokonale zmapované v tomto vlákně. Je tam asi všechno, včetně genderového a věkového rozložení preferencí hodinářských značek. A jejda! Rolex tam je vždy o pověstný parník před IWC.
gougy Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Jsem překvapený aktuálním stavem hlasování - v otázce prestiže brandu nemá IWC šanci ani kdyby měli věčné gyroturbo s repeticí..
utrejch Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Dalsi vec je, jak ted zjistuju, ze moc hezkych luxusnich triruckovych hodinek neni (dobra plus rucka gmt) ... a rolex jich ma v portfoliu nekolik, byť vsechny uplne stejne ...
Sorbus Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Já si u Rolexu vážím rozumné míry konzervativnosti z hlediska designu a velikosti. Rolexky obvykle člověk pozná z dálky, aniž by nutně znal konkrétní model, protože mají svou tradiční tvář. Velikost řady modelů se sice přizpůsobila dnešnímu vkusu, ale přesto si lze u modelů Oyster Perpetual Date, Datejust, Day-Date a Explorer stále vybrat hodinky s průměrem pod 40 mm. Pokud se nemýlím, tak IWC začíná na 40 mm a navíc jen u Portfofina. Mám užší zápěstí a IWC si tak u mne připisuje hned dvojnásobné minus: hodinky nad 40 mm nosit nemohu a nechci a navíc tím IWC prokazuje nedostatek odvahy setrvat u určitých klasických hodnot.
Návštěvník Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Dalsi vec je, jak ted zjistuju, ze moc hezkych luxusnich triruckovych hodinek neni (dobra plus rucka gmt) ... a rolex jich ma v portfoliu nekolik, byť vsechny uplne stejne ... no jo, to máš pravdu, IWC takový model nemá žádný a myslím, že snad ani ty pilotky s UTC v současné produkci nejsou
Návštěvník Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 . Mám užší zápěstí a IWC si tak u mne připisuje hned dvojnásobné minus: hodinky nad 40 mm nosit nemohu a nechci a navíc tím IWC prokazuje nedostatek odvahy setrvat u určitých klasických hodnot. tak tady jsi střelil hned dvakrát vedle. Mark XVI má 39 mm a navíc se dá říct, že pilotní řada IWC má kontinuální historii delší než submarinery s celou famílií
Petr_P Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Jsem překvapený aktuálním stavem hlasování - v otázce prestiže brandu nemá IWC šanci ani kdyby měli věčné gyroturbo s repeticí.. To máš jako s tou nástěnkou v této klasické filmové ukázce (přetočit na čas 4:38) : http://www.youtube.com/watch?v=DLX7PpVgAYQ&feature=related Pak se podívej na zdejší nástěnku (stav hlasování, aktuálně Rolex vs. IWC - 10 vs. 25 hlasů) a pak do trouby (chlubící vlákna a vlákno Rolex). Co vidíš? Tak vidíš!
Sorbus Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 tak tady jsi střelil hned dvakrát vedle. Mark XVI má 39 mm a navíc se dá říct, že pilotní řada IWC má kontinuální historii delší než submarinery s celou famílií Aha, máš pravdu, ty jsem přehlédl. Je to docela překvapivé, protože mezi pilotkami bych nejmenší hodinky nehledal. Tak tedy jedny hodinky pod 40 mm IWC stále vyrábí a má tak u mne jedno malé plus :-) Na Rolex v tomto ohledu ale nemá.
gas Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Oboji ma neco do sebe, kazde jsou jine a maji dle me odlisnou cilovou skupinu. Od rlx jsem mel skoro vse a nasel jsem se u iwc, znacka je me sympaticka svym technicky pristupen a onou "nemeckou" preciznosti. Myslim, ze nelze srovnavat. Rolex si koupi kazdy, ale do iwc musis dospet. Pokud to shrnu, tak iwc stavim vys, ale ve winderu se me vedle 7d musi tocit nejake rolexky Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.
David_B Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Já to vidím tak, že pro mne jsou prestižnější IWC, protože je vnímám jako značku pro "znalce". Člověk se k nim musí propracovat. Ale u obou značek mám své oblíbené modely, které bych jednou rád. Když jsem se zamyslel které, tak mi z toho vypadl Rolex Explorer I a IWC Vintage Aquatimer ... pak jsem se podíval na svou "sbírku" a vidím tam Sinn 556 a Longines Legend Diver...náhoda? Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. Schválně jsem se zeptal i mé ženy na její názor a také zvolila IWC, protože prý Rolex si kupují lidé, kteří nově přišli k penězům, zatímco IWC si kupují lidé, kteří mají tzv. "staré peníze", tzn. byli bohatí vždy a proto volí značku, která není prvoplánově okázalá. Navíc IWC nosí její oblíbený kníže Prosím nekamenovat a brát s rezervou
Milis Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 (upraveno) Ale jo, názor tvé paní může bejt jeden z pohledů. Rolex si poletí koupit kdejaká rychlokvaška, která ví o hodinkách houby, jako jedno z potvrzení svého úspěchu a tam, kde se bohatství už dědí můžou rolády přijít přiliš popisný a tím sprostý. U nás je to ozvláštněný ještě tím, že je tady málo mezigeneračně bohatejch lidí a taky se rychlokvašky bojej, že si okolí bude myslet, že maj fejky, proto si ten fejk koupěj rovnou. Za sebe nevím, jestli se ty samotný hodinky vůbec daj očistit od všeho toho balastu, kterej je na ně přilepenej, takže se zmítám ale asi to vydržím - přece jen jsem povrchní člověk a nechci splynout s davem. O IWC uvažuju naproti tomu řekněme v rovině zdvořilé lhostejnosti. Upraveno 28. října 2011 uživatelem Princ Milis
Návštěvník Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 zajímavý. Kde tedy došlo k přerodu Rolexu jako vysoce užitného praktického toolu ke statusu hodinek, jak Milis říká obalených balastem? Myslím si, že to pozlátko je pro místní majitele spíše přítěží než bonusem a vidí v rolexu právě tu bezchybnost, účelnost a praktičnost a eleganci prověřenou desetiletími... Jak mi jednou říkal Mechano... Rolex, to prostě funguje, tam se závit na korunce nestrhne.
Návštěvník Kamil Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 ... Rolex, to prostě funguje, tam se závit na korunce nestrhne. Odkaz na jeden můj starší příspěvek.
Milis Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Pro mě je tam asi největší problém ten, že se těch hodinek namrská třičtvrtě miliónu nebo kolik ročně aniž by na ně šáhla lidská, natož hodinářova ruka, tzn. pro mě je to naprosto neosobní produkt a já bych si v diktátu Rolex připadal jak poněkud stádoidní oběť příliš dokonalého marketingu. Ale co se týká chronomagorie, tak s IWC už jde paralelně hodně jinejch značek a zrovna IWC podle mě nijak nevyčnívá. Tak že je Rolex něčeho kult, a že stojí trochu stranou, vo tom žádná.
sibirnaya Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Hlasoval jsem pro IWC, protoze IWC je prestiznejsi. Proste je. Dal nevim, co dodat. Mam desatery Rolexy a jedny IWC. Takze asi tak..
Návštěvník Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 (upraveno) Ale co se týká chronomagorie, tak s IWC už jde paralelně hodně jinejch značek a zrovna IWC podle mě nijak nevyčnívá. Jsem přesvědčený, že vyčnívá a kteou ze svých řad šáhne, tam dosáhne vrcholu nebo se motá těsně pod ním. Možná jediné dvě řady, kde značka IWC není ikonická, je portofino a paradoxně aquatimer. Portofino jsou milé společenské hodinky a aquatimer podle mě přišel do segmentu potápěčských hodinek pozdě, v roce 1967. A ten segment je pořádně nabitý: 1953 - Blancpain FF, 1954 - Rolex submariner, 1957 Omega seamaster, 1958 Breitling superocean, 1965 Doxa Sub a Seiko. Přestože se málo chlapů opravdu potápí, tak fascinace potápěčskými hodinkami je doslova magická. A kdo vyhraje tady - vyhrává asi všude. Upraveno 28. října 2011 uživatelem Roman I.
kloubik Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 (upraveno) Pro mě je tam asi největší problém ten, že se těch hodinek namrská třičtvrtě miliónu nebo kolik ročně aniž by na ně šáhla lidská, natož hodinářova ruka, tzn. pro mě je to naprosto neosobní produkt a já bych si v diktátu Rolex připadal jak poněkud stádoidní oběť příliš dokonalého marketingu. S tímhle taky bojuju. Dělám si zálusk na Suby 14060M a měl bych nutkání si koupit nový u AD. Nedokážu si ale ve srovnání s jinýma značkama ospravedlnit 125tis. za hodinky který spadnou z výrobní linky během 10 minut, kovový tah má duté články bez SEL a spona působí tak plechově a lacině, že člověk žasne). V reklamách ze 60. let se psalo, že vyrobit submariny trvá rok, přitom stály nevím, 200-280 dolarů? Tzn. při započtení inflace jsou dnešní Submariny dejmu tomu (hodně nahrubo) 3x dražší, přičemž kvalita nebo technická dokonalost asi není 3x větší. Rozhodně ne u 14060. Ale chápu samozřejmě, že trh luxusním zbožím je samostatná kategorie a navíc že cenu netvoří náklady, ale poptávka. Rolex to má zmáknutý špičkově a dokud trochu víc nevyzraju nebo nezestránu, budu stejně volit Rolex. Ještě mě tak napadá, jak se díváte na to, že Rolex vlastně není klasická firma, nikdo moc neví kolik vyrobí hodinek, kolik vydělává, kam jdou peníze, kolik jich mají na další vývoj (při rezignaci posledního CEO se spekulovalo, že prodělali na finančních trzích miliardu dolarů). Co když nákupem Rolexek financujeme nějaké mocné skupině války o moc a nerostné bohatství v zemích 3. světa? Pořád bychom ty hodinky kupovali? Nedávno jeden webový magazín napsal oficiální dopis tiskové mluvčí Rolexu, jestli fungují jako opravdová non profit organizace a co je jejich cílem. Přišla jim v odpovědi jediná nic neříkající věta: Rolex financuje různé projekty filantropického zaměření. EDIT: protože jsem trochu odbočil od tématu, dodám jen, že jsem hlasoval pro IWC :-) Mám Rolexky, uvažuju o Rolexkách ale vnímám IWC jako víc prestižní značku (jen jsem na ní nedozrál :-) Upraveno 28. října 2011 uživatelem kloubik
Hasňa Odesláno 28. října 2011 Nahlásit Odesláno 28. října 2011 Sibir: Docela jsi me prijemne prekvapil.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se