odjinud Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 Tak treba bezdomovci chlastaj prvni ligu a hubeny jsou taky. A pak ze chlast nejde s dietou dohromady :-)
Axel Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 (upraveno) Tady si poslechnete profika, to je podle me rozumny nazor na vec Btw. cviceni podle mobilu nesnasim.. Nejaka nova moda mladsi generace, prijde do fitka, na zem telefon a cumi, jak mu nekdo predcvicuje.. Idealne mit jeste super hodinky na ruce, co meri uplne vsechno, bez toho to nejde! Plus to pocitani kalorii a foceni jidla.. Dnesni doba je uplne jebn_ta.. Upraveno 16. června 2019 uživatelem Axel
morepower Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 no, dyť o tom týpek mluví úplně stejně Když chceš hubnout, musíš mít kalorickej deficit. Když chceš hubnout špeky a co nejvíc šetřit svaly, musíš mít dostatek bílkovin. Počítání makroživin je počítání kalorií, s tím, že se pozoruješ(třeba si měříš pas), jestli hubneš, nebo ne a podle toho makroživiny (tedy sachry nebo tuky, bílkoviny ne, těch je škoda) upravíš. Jestli se někomu počítá líp v makroživinách nebo v kaloriích, je každýho věc.Týpek spíš myslí, že lidi se drží nějakejch kalorickejch denních příjmů a tolik se nestarají o složení stravy, což při kalorickým deficitu vede sice k hubnutí vždy, ale ne vždy k hubnutí tuku (převážně). Jinými slovy ? z pohledu energie se složení stravy:B 150gS 300gT 50g chová stejně jako:B 150gS 100gT 139g asi je na osobních preferencích, komu který složení vyhovuje víc. Protože když zjistí člověk na první skladbě, že stagnuje a přitom chce hubnout a sundá třeba 50g sachrů, tak vlastně sundá 200kcal, takže zvětší deficit, to je celý.
ragu Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 Ad 'hubnutí' a kalorický deficit - ono myslet si, že deficit = hubnutí je docela naivní představa. Nějakou dobu to fungovat může, dlouhodobě to ale taky může způsobit víc problémů než užitku. Tělo není spalovací pec a nefunguje jen na bázi výměny energie (cal, kcal) a makroživ. Významnou roli hrají mikroživiny (vitamíny, minerály...), hormony, genetické dispozice, nemoci, výchozí pozice člověka, trávicí soustava. Pokud má například chlap rozhozenou hormonální rovnováhu v neprospěch volného tst (v dnešní době docela běžný jev, stačí se podívat kolik chlapů má manboobs) a polofunkční trávicí soustavu, může být v deficitu jako prase třeba i dlouhodobě a stejně to dotáhne nejlíp na postavu typu skinnyfatboy.
ragu Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 Jinými slovy ? z pohledu energie se složení stravy:B 150gS 300gT 50g chová stejně jako:B 150gS 100gT 139g Z pohledu energie možná, z pohledu toho jak na to bude tělo reagovat a jak s tím naloží nikoliv.
Axel Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 (upraveno) no, dyť o tom týpek mluví úplně stejně No to prave tak docela nemluvite (nic ve zlym), pises o vypoctu bazalniho metabolismu, o presnym pocitani kalorii kazdyho jidla.. On na tohle pece, doporucuje drzet si prehled o celkovym mnoztsvi tuku, sacharidu, bilkovin. A podle vyvoje a cile pridavat, ubirat, zkouset.. Nestat se uplnym otrokem tabulek. Je sakra rozdil, jestli snim 10 000kJ v sacharidech, tucich a mensim mnozstvi bilkovin a nebo naopak.. A taky je rozdil, jestli se bavime o Petrovi 30let s manualni praci nebo Jardovi 50 let v kancelari.. Co funguje na jednoho, nemusi na druheho.. Kazdy ma svoji cestu. Ja ti preji, at ti to funguje, hlavne ze si plnis cil.. Proto jsem posilal to video, protoze co rika, plati univerzalne a pro kazdyho. Zhruba napocitam zakladni ziviny, klidne i vypoctu, kolik mi to hodi kJ, a pak dal si s tim hraji dle vysledku.. Laik to podle me zpocatku nezvladne korigovat. Na tohle jsou treneri v posilkach dobri. Zhodnoti tvuj stav, udelaji jidelak, po case zkontroluji, upravi.. Vysledky prijdou. Drzim vsem palce! Upraveno 16. června 2019 uživatelem Axel
morepower Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 Z pohledu energie možná, z pohledu toho jak na to bude tělo reagovat a jak s tím naloží nikoliv. Ano, pokud myslíš termickej efekt potravin, ten se samozřejmě podílí na rozdílu mezi příjmem a výdajem. Nebo myslíš něco jinýho? No to prave tak docela nemluvite (nic ve zlym), pises o vypoctu bazalniho metabolismu, o presnym pocitani kalorii kazdyho jidla.. On na tohle pece, doporucuje drzet si prehled o celkovym mnoztsvi tuku, sacharidu, bilkovin. A podle vyvoje a cile pridavat, ubirat, zkouset.. Nestat se uplnym otrokem tabulek. Je sakra rozdil, jestli snim 10 000kJ v sacharidech, tucich a mensim mnozstvi bilkovin a nebo naopak.. A taky je rozdil, jestli se bavime o Petrovi 30let s manualni praci nebo Jardovi 50 let v kancelari.. Co funguje na jednoho, nemusi na druheho.. Kazdy ma svoji cestu. Ja ti preji, at ti to funguje, hlavne ze si plnis cil.. Proto jsem posilal to video, protoze co rika, plati univerzalne a pro kazdyho. Zhruba napocitam zakladni ziviny, klidne i vypoctu, kolik mi to hodi kJ, a pak dal si s tim hraji dle vysledku.. Laik to podle me zpocatku nezvladne korigovat. Na tohle jsou treneri v posilkach dobri. Zhodnoti tvuj stav, udelaji jidelak, po case zkontroluji, upravi.. Vysledky prijdou. Drzim vsem palce! No, mě to přijde stejný teda, píšu o výpočtu bazálního metabolismu (kterej se teda dá spočítat různě podle různejch vzorců a tudíž nebude naprosto přesný, nikdy ne) a o kalorickým deficitu, pak o důležitosti bílkovin a silovýho tréninku. Vypočítat bazál a stanovit kalorickej deficit je funkční způsob jak zhubnout. Nepíšu nic o tom, že by se člověk měl stát otrokem tabulek. On na to samozřejmě nepeče, on tomu rozumí, jen mluví k lidem, co nemají takové znalosti a chytají se pouze množství kalorií a chce jim představit srozumitelnější cestu. Principielně je ale počítání kalorií a maker totéž. Nikdo nemůže ustrnout na jednom čísle, ale je dobrý na začátku se od něčeho odrazit a postupovat. Velmi dobře třeba mluví o tom, ať se lidi furt nevážej, to je velká pravda. Přece to, že stanovíš nějakej příjem a třeba po týdnu ho vyhodnotíš, tak to je dobrá cesta. Pak, když nehubneš, tak ubereš a jedeš dál. Je to cesta. A ano, je rozdíl, v jakých makroživinách sníš svůj denní příjem, rozhoduje to o tom, jak kvalitně se tvoje postava bude měnit, nicméně z pohledu energie a hubnutí jako takového to je jedno. Jinými slovy když máš kalorický deficit, tak zhubneš. Jestli zhubneš kvalitně záleží na tom, jak máš příjem zloženej a jestli k tomu ještě trénuješ. A jak píšeš, cituji: "A taky je rozdil, jestli se bavime o Petrovi 30let s manualni praci nebo Jardovi 50 let v kancelari.. Co funguje na jednoho, nemusi na druheho.." tak ano, jistěže je mezi nimi rozdíl, určitě třeba v podkožním tuku apod, ale kalorickej deficit bude fungovat na oba. Je to zákon zachování energie, ten prostě v nám známém vesmíru platí. Jinak dík za přání
ragu Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 Myslím tím, že ačkoliv energetická hodnota 2g sacharidů může být stejná jako 1g tuku, není to vzhledem k procesům v těle to stejný. Dokonce ani sacharidy si nejsou rovny (záleží na velikosti a složitosti), bílkoviny (záleží na zdroji, zpracování, biologické dostupnosti, AMK spektru...), tuky (nasycené, nenasycené, triglyceridy...). Počítat kcal a myslet si že stačí být v mínusu a je jedno z čeho to bude (ala If it fits your macros) je snaha o redukci komplexního problému na komplikovaný, to nikdy nekončí dobře
morepower Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 Ještě jsem chtěl dodat, že stejně, jako píšeš o tom, že se někdo stane otrokem tabulek - myšleno určitě kalorickejch, tak stejně se člověk stane otrokem makroživin. Nejn že na jejich počítání taky potřebuje tabulky, ale hlídá, jestli už konečně snědl dost sachrů a nebo jestli mu ještě 20g tuku chybí, apod... Já třeba píšu zatím všechno, než to dostanu do oka, ale vyloženě číselně si hlídám jenom bílkoviny a celkový příjem. To jak k bílkovinám nabíhají tuky a sachry, řeším, až odpoledne, když mám bílkoviny už téměř splněný a vidím, kolik energie zbývá.Například jeden den mám sachrů 160g a tuky dole a druhej 80g a trochu víc tuku (v tomhle případě +35g, např...). Protože jsem ale stále v kalorickým deficitu, tak se zabejvám akorát tím, jestli mi to jídlo vyhovuje a nebo ne. Další věc je, že se úplně do detailu nezabývám výdejem kalorií na sport, protože to stejně nespočítám, tělo má ale furt kde brát. Já nejsem kulturista s 4% tuku. Takže jestli jeden den se hejbu víc a druhej míň ve finále akorát znamená, že sem jeden den shodil trošku víc než ten jinej.
morepower Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 (upraveno) Myslím tím, že ačkoliv energetická hodnota 2g sacharidů může být stejná jako 1g tuku, není to vzhledem k procesům v těle to stejný. Dokonce ani sacharidy si nejsou rovny (záleží na velikosti a složitosti), bílkoviny (záleží na zdroji, zpracování, biologické dostupnosti, AMK spektru...), tuky (nasycené, nenasycené, triglyceridy...). Počítat kcal a myslet si že stačí být v mínusu a je jedno z čeho to bude (ala If it fits your macros) je snaha o redukci komplexního problému na komplikovaný, to nikdy nekončí dobře jo, já ti rozumím už, co myslíš. Ale bavíme se v globále o hubnutí a to je prostě příjem menší než výdej. Edit: Lidi sou prostě tlustý, protože žerou víc než potřebují. Nemůžou za to ani hormony, ani různý typy sacharidů ani nic dalšího, jen příjem vyšší než výdej.Edit 2: Já sám mám tendenci podhodnocovat příjem a nadhodnocovat výdej, tak mi právě to počítání jaksi otevřelo oči, krapet... Setkal sem se i s tím, že mi týpek řek, že má fyzicky náročný povolání, páč dělá u sekuritky a jednou za dvě hodiny ujde asi kilometr Upraveno 16. června 2019 uživatelem morepower
ragu Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 jo, já ti rozumím už, co myslíš. Ale bavíme se v globále o hubnutí a to je prostě příjem menší než výdej.A já ti říkám že to není tak jednoduchý)) V první řadě čemu říkáme hubnutí? Kila? Centimetry? Podkožní tuk? Viscerální tuk?Můžeš být klidně plus mínus v rovnováze energeticky a měnit poměr podkožního tuku a svalové hmoty, jsou stravovací protokoly přímo stavěný na úbytek tuku (CKD, Atkinson). Stejně tak můžeš být v mínusu energeticky a nehubnout, protože ti to budou sabotovat hormony (T3, T4, estrogen) a trávicí soustava. Dávat si 'hubnutí' jako jedinej cíl je stejně nesmysl. Ano, pokud má člověk výrazně víc tuku (podkožní i viscerální) je potřeba ho snížit ale zároveň s tím i myslet na optimalizaci zdraví (hormony, trávení, funkce štítné žlázy, mozku...) a dlouhodobou udržitelnost. Z kupeckých počtu a babských rad ala 'musíš být hlavně v mínusu s kaloriema a žrát tukožroutskou polívku' vznikají jenom dlouhodobé problémy.
ragu Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 Edit: Lidi sou prostě tlustý, protože žerou víc než potřebují. Nemůžou za to ani hormony, ani různý typy sacharidů ani nic dalšího, jen příjem vyšší než výdej.Sorry ale tohle je takovej bullshit že na to ani nepotřebuju hledat argumenty.
morepower Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 A já ti říkám že to není tak jednoduchý)) V první řadě čemu říkáme hubnutí? Kila? Centimetry? Podkožní tuk? Viscerální tuk?.... obecně považuju za hubnutí snižování podkožního tuku. ...Můžeš být klidně plus mínus v rovnováze energeticky a měnit poměr podkožního tuku a svalové hmoty,... V tomhle případě nejsi energeticky v rovnováze. Ale ano, je určitě možné měnit poměr tuků a svalů zároveň. ...Stejně tak můžeš být v mínusu energeticky a nehubnout... nemůžeš! Tady platí zákon zachování energie, to co píšeš, to je bulšit jak bejk ...Dávat si 'hubnutí' jako jedinej cíl je stejně nesmysl. Ano, pokud má člověk výrazně víc tuku (podkožní i viscerální) je potřeba ho snížit... všichni tady si dávaj za cíl zhubnout, protože všichni tady maj podkožního tuku víc, než chtějí. Ale souhlasím, že dát si za cíl pouze "hubnout" ve smyslu snížení hmotnosti je blbost. Bavíme se ovšem o zdravých (relativně) lidech, ano. Ten cíl by měl být rozšířen o cítit se dobře, být fit, zdravý a plný síly...ano jistě Sorry ale tohle je takovej bullshit že na to ani nepotřebuju hledat argumenty. není to bulšit. Je to krutá pravda, lidi jsou tlustý protože žerou. Tělo neumí vytvořit energii z ničeho, neumí ji tím pádem ani uložit...z ničeho...někde tu energii muselo vzít.
ragu Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 (upraveno) Promiň ale debata s tebou k ničemu nevede. Používáš kupecké počty a pseudopravdy. Tělo nefunguje jako spalovací pec. Budeš li v kalorickém deficitu budeš možná hubnout ale otázkou je co. Víc už se mi o tom nechce debatovat, pokud chceš, studií se dá dohledat dost. Namátkou tady jich máš nalinkovaných několik.https://main.poliquingroup.com/ArticlesMultimedia/Articles/Article/1557/Why_Hormones_Matter_More_Than_Calories_For_Fat_Los.aspx A že je viscerální tuk nebezpečnější než podkožní snad nemusím zmiňovat. Každopádně přeju ti ať máš výsledky jaký chceš s přístupem jaký ti vyhovuje. Upraveno 16. června 2019 uživatelem ragu
morepower Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 Tak já tušil, že tu narazím na znalce A máš pravdu, cituji:"Budeš li v kalorickém deficitu budeš možná hubnout ale otázkou je co." koneckonců, několikrát jsem to tu zmínil, cituji sám sebe :"...Otázkou zůstává, zda se bude hubnout špek nebo svaly..." A v linku, který si sem dal je jako jedna z prvních vět, cituji: "We know from the first law of thermodynamics that in order to lose body fat, you have to burn more energy, than you take in every day" takže přesně to, co píšu A vzhledem k tomu, že se bavíme o zdravých (relativně) lidech, tak tebou zmíněný link dále píše třeba, cituji: "...it makes it much easier to ensure you are not eating more calories than you burn..." Takže jo, díky za přání
Bert Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 ragu, morepower - nechte toho, a mazejte si zaběhat.
ragu Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 Interpretuješ si to jak se ti to hodí. Ano, energie vynaložená VS přijatá je faktor který je potřeba brát v úvahu. Ale není to jediný a častokrát ani nejdůležitější faktor při, řekněme smysluplném, hubnutí (snižování podkožního a viscerálního tuku a optimalizace zdraví).
ragu Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 ragu, morepower - nechte toho, a mazejte si zaběhat.Běhání já nevedu ale trénink už mám dneska za sebou Každopádně už s touhle debatou končím.
morepower Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 ragu, morepower - nechte toho, a mazejte si zaběhat. teď jsem se akorát vrátil z posilky a ok, už ho nechám, je to marný
blam Odesláno 16. června 2019 Nahlásit Odesláno 16. června 2019 U me to je takto. Hobby sportovec cely zivot. Pred dvema lety vykonnost porad stejna, zadny posun kila litala nahoru dolu. Zacal jsem delat kaloricke tabulky a zacal se o stravu malinko zajimat. Zkousel jsem ruzne hybat vic min tuku vic bilkovin atd. Nakonec jsem z 91 kg prri 177 cm na 80 kg a cca do 12% tel. tuku. Sportuju jak je cas a kolikrat mam veceri, ze to ani do sebe nemuzu nacpat. Jak pisete kazdej je individul a musi zkouset. Alkohol piju pivko skoro denne a obcas hospoda na 3-4 kusy. Je to hodne o hlave. Ja jsem lajdak tak se podle ostatnich musim stresovat se zapisovanim. Ja uz to beru jako automatiku. Aplikace uz maj ctecky carovych kodu atd. Casem se clovek nauci a muze i par dni zhresit. Chce to holt zkouset a hlavne vydrzet. Za me to 90% o strave a 10% o pohybu. Jo a je mi skoro ctyricet.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se