Lamiczka Odesláno 28. července 2019 Nahlásit Odesláno 28. července 2019 V 17. 7. 2019 v 9:36, warann napsal: Já to řeším průběžně už docela dlouho. Zatím to vychází tak, že si zpravidla jednou do roku půjčujeme alkovnu. Jezdíme se známejma, tj, 2 páry + náš prcek a v pohodě se vejdeme. Výhoda je, že se známe, vycházíme si vstříc, nikdo neprudí, prostě pohoda. Projeli jsem Normandii, Bretaň, 2 x Polsko, bývalou Jugoslávii, Albánii a Řecko. Z těhle cest jsme v kempu spali v podstatě 1x, a to ve Varšavě. Jinak spíme jak nám to vyjde, od městskýho parkoviště, přes benzinku či odpočivadlo u silnice po pláže nebo mýtinu někde v lese. I když je to auto velký, tak se dostane na místa, kam bych s přívěsem fakt jet nechtěl. Třeba vlásenkový šotolinový cesty k moři v Řecku. No a jelikož když jedeme, tak prostě jedeme a na jednom místě jsme jednu, max 2 noci, tak ona známá výhoda přívěsu, že když jseš v kempu tak to odpojíš a jezdíš si v pohodě autem, prostě u nás neplatí. V každým případě bych přívěs nechtěl, ostatně při cestování je dobře vidět, že obytňáků všech kategori je dnes všude víc, než přívěsů. Alkovna je teda fajn, ale taky bych si to nepořizoval neb je to čistě jednoúčelová záležitost. Takže vylučovací metodou mi z toho vychází vestavba do dodávky, kterou si snad jednou pořídím. Musím znova zkusit někde vyřešit tu alkovnu na půjčení a tentokrát to snad klapne....chci to zkusit dřív, než do toho zainvestujeme. S tím karavanem asi hodně záleží čím to člověk tahá a jak velkou krávu má, ale zatím mi pořád jako nejlepší kompromis vychází stejně jako tobě dodávka s vestavbou. Už se toho doma chytla i žena, ale s mojí rychlostí to bude tak na konci pětiletky
sibirnaya Odesláno 29. července 2019 Nahlásit Odesláno 29. července 2019 Dostav dum, zasad strom, pak res picoviny
Sacíbagr Odesláno 29. července 2019 Nahlásit Odesláno 29. července 2019 V 28. 7. 2019 v 21:57, Lamiczka napsal: ..,ale zatím mi pořád jako nejlepší kompromis vychází stejně jako tobě dodávka s vestavbou. Bez debat, až se rozhodneš, přijeď, kamarád ti ukáže, jak jednoduše lze prostor upravit, abys auto mohl používat jako pracovní nebo cestovatelské. Tihle to dělají velmi prakticky a funkčně. https://www.outsidevan.com/
Sacíbagr Odesláno 29. července 2019 Nahlásit Odesláno 29. července 2019 (upraveno) V 29. 7. 2019 v 9:54, Sacíbagr napsal: Bez debat, až se rozhodneš, přijeď, kamarád ti ukáže, jak jednoduše lze prostor upravit, abys auto mohl používat jako pracovní nebo cestovatelské. Tihle to dělají velmi prakticky a funkčně. https://www.outsidevan.com/...jaj, dyslexie, myslel jsem, že ses rozhodl pro vestavbu do dodávky. Přívěs je fajn, pokud si na jednom místě a dojezd je po asfaltce. Já jsem opačně laděný. Nomád, který rád je mimo resorty a jiné oplocené ?squaty?. Kempy občas ano, ne ale typu Vranov. Upraveno 29. července 2019 uživatelem Sacíbagr
Ivan Lelák Odesláno 29. července 2019 Nahlásit Odesláno 29. července 2019 Sacíbagr, Lamiczka - pochopil jsem, že Lamiczka chce cestovat s rodinou, 2 dospělí a 2 děti. Obytnou dodávku s vestavbou si umím představit, takovou tu větší, spaní pro 4 lidi, buď v postelích nad sebou v zadní části nebo dvoulůžko vzadu a druhé sklápěcí vpředu od stropu (pak by to ale muselo být H3) a nebo zvedací střecha, 2 spaní dole vzadu + 2 nahoře. Osobně nejsem přítelem řešení, kde 2 spí na posteli vzadu a další dva na lůžku, které vznikne úpravou sezení za sedadlem řidiče, to by mne asi štvalo každý večer to rozkládat, navíc, pokud by tam spali děti, dospělí nemohou u stolku posedět a děti už spát. To všechno jsou ale dodávky s pevnou vestavbou, s WC a koupelnou, které si moc neumím představit současně jako pracovní (jen pokud člověk nic moc nepřeváží). Nevím, jestli neměl Sacíbagr na mysli dodávku s vyjímatelnou vestavbou vzadu, ta samozřejmě může fungovat na cestování i práci, ale zase mi není jasné cestování a bydlení čtyřčlenné rodiny, WC, koupání atd.
Lamiczka Odesláno 29. července 2019 Nahlásit Odesláno 29. července 2019 (upraveno) V 29. 7. 2019 v 5:02, sibirnaya napsal: Dostav dum, zasad strom, pak res picoviny Zatím je jen vymejšlím, ale máš recht předsedo... Upraveno 29. července 2019 uživatelem Lamiczka
Lamiczka Odesláno 29. července 2019 Nahlásit Odesláno 29. července 2019 V 29. 7. 2019 v 14:08, Ivan Lelák napsal: Sacíbagr, Lamiczka - pochopil jsem, že Lamiczka chce cestovat s rodinou, 2 dospělí a 2 děti. Obytnou dodávku s vestavbou si umím představit, takovou tu větší, spaní pro 4 lidi, buď v postelích nad sebou v zadní části nebo dvoulůžko vzadu a druhé sklápěcí vpředu od stropu (pak by to ale muselo být H3) a nebo zvedací střecha, 2 spaní dole vzadu + 2 nahoře. Osobně nejsem přítelem řešení, kde 2 spí na posteli vzadu a další dva na lůžku, které vznikne úpravou sezení za sedadlem řidiče, to by mne asi štvalo každý večer to rozkládat, navíc, pokud by tam spali děti, dospělí nemohou u stolku posedět a děti už spát. To všechno jsou ale dodávky s pevnou vestavbou, s WC a koupelnou, které si moc neumím představit současně jako pracovní (jen pokud člověk nic moc nepřeváží). Nevím, jestli neměl Sacíbagr na mysli dodávku s vyjímatelnou vestavbou vzadu, ta samozřejmě může fungovat na cestování i práci, ale zase mi není jasné cestování a bydlení čtyřčlenné rodiny, WC, koupání atd. Je to tak, ale čím víc o tom přemýšlím, tím víc mám pocit, že to bude na dlouhé lokty, proto byla snaha si obytku prvně někde půjčit a vůbec vyzkoušet, jestli nás to chytne... Varianty vidím jak jsem psal už dřív, zatím mi přijdou asi nejschůdnější dvě - obytný přívěs nebo upravená dodávka s vestavbou ideálně vyjímatelnou...
Wanderer Odesláno 30. července 2019 Nahlásit Odesláno 30. července 2019 Teď jsem obytný automobil řešil s jedním spolucestujícím a prý to není taková sranda, jen tak si někde zastavit, jedině hlídané parkoviště. Údajně se během spánku navrtá do karoserie malá dírka, pustí se dovnitř plyn atd. Setkali jste se s tím někde, někdy? Je to reálná hrozba?
TLD Odesláno 31. července 2019 Nahlásit Odesláno 31. července 2019 Jj, obcas se to asi stane. Jeden cas to bylo dost slyšet o Francii. Pamatuju, ze u nas to delali nejaky rumuni kamionakum. Ale dejou se ruzny veci. To bys asi musel sedet porad doma radsi. A delal to i Belmondo .Muj nazor, toto neresit.
warann Odesláno 31. července 2019 Nahlásit Odesláno 31. července 2019 V 31. 7. 2019 v 4:34, TLD napsal: Jj, obcas se to asi stane. Jeden cas to bylo dost slyšet o Francii. Pamatuju, ze u nas to delali nejaky rumuni kamionakum. Ale dejou se ruzny veci. To bys asi musel sedet porad doma radsi. A delal to i Belmondo .Muj nazor, toto neresit.Přesně tak, nicméně určitej problém to asi je. Podle naší půjčovny zejména v Itálii. Auta, co aktuálně půjčujou, už mají dekektor na tyhle plyny, a docela velký nálepky na ojnech, který upozorňujou, že tudy cesta nevede.
milda21 Odesláno 31. července 2019 Nahlásit Odesláno 31. července 2019 Také jsem o tom uspávání slyšel, kámioňáci si údajně před spaním dveře jistili kurtou. Na druhou stranu to také může být jenom urban legend viz.:https://www.rex.eu/pouzivaji-opravdu-zlodeji-uspavaci-plyn-pro-vykradani-karavanu-a-kamionu/
Ivan Lelák Odesláno 1. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 1. srpna 2019 Souhlasím s TLD a osobně už tyhle věci neřeším. Když jsme spávali mimo kemp na začátku našeho ježdění s Důrou, trochu jsme se báli. A to jsme stávali na odpočivadlech. Pravda, v noci na nich obvykle nikdo nebyl a když už tam stály i kamiony, nestáli jsme u nich, ale ne daleko, protože jsme si říkali, že kamioňák nás nevykrade, ale kdyby viděl, že někdo okrádá jiného, asi by to dotyčný nepřežil, smečku rozlícených kamioňáků by si určitě nepřál, tahle komunita drží při sobě a naše Důra je jim sympatická. Postupně se obavy zmenšovaly a dnes se nebojíme spát ani na odbočce do lesa, i když jen občas, obvykle se snažíme najít klidný kempík, třeba v Holandsku či Francii je spousta rodinných, kde jsme často skoro sami. Spousta lidí nocuje nadivoko systémově a nikdy problém neměli. Taky si říkám, že jestli hrozí nějaké nebezpečí, tak někde mimo civilizaci minimálně, pravděpodobnost, že nás tam nějaký zloděj zahlédne, je téměř nulová. Kromě toho máme v autě psa. Ale je to jistě různé podle země a lokality, úplně se vykašlat na opatrnost je asi blbost.
warann Odesláno 1. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 1. srpna 2019 (upraveno) Přesně tak. Pro představu přidávám několik foto z nocování během poslední cesty do Polska. Podotýkám, že jsou to skutečně místa nocování, nikoli parkování přes den. Zahrnuje to vše možné (už jsem to asi někdy psal) od lesa, přes odpočivadlo silnice, přírodní rezervace (samozřejmě na vyhrazeným místě), jednu ptačí, jednu bizoní až po městské parkoviště. Kemp z toho není samozřejmě nic. Vše na pohodu. Pochopitelně jsou různý země, různý podmínky atd., a i když to tak možná nevypadá, tak každý to noční parkování je dohodnutý po určitý úvaze. Upraveno 1. srpna 2019 uživatelem warann
Ivan Lelák Odesláno 7. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 7. srpna 2019 Sacíbagr - tohle je údajně nejlepší "přístroj" na kávu, aspoň to byl vítěz jednoho testu. Podmínkou, aspoň z mé strany, je ovšem káva zrnková a umletá těsně před přípravou. Takže na to mám takový obyčejný ruční mlýnek, co se dělal už za socíku a dělá stále. Když jezdíme na Overland nebo Vševestavbový slet, mohu se umlet a Dáša nestíhá dělat palačinky, rozkřiklo se to a slejzaj se k nám lidi z okolí. Letos jsme přijeli na Overland a už jsme slyšeli, že prej dorazilo "palačinkový auto":-)
Sacíbagr Odesláno 8. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 8. srpna 2019 V 7. 8. 2019 v 13:48, Ivan Lelák napsal: Sacíbagr - tohle je údajně nejlepší "přístroj" na kávu, aspoň to byl vítěz jednoho testu. Podmínkou, aspoň z mé strany, je ovšem káva zrnková a umletá těsně před přípravou....nám velmi sedla tato:
Lamiczka Odesláno 12. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 12. srpna 2019 Zeptám se tady spíš než ve výběru auta. Máte někdo zkušenosti s automatickou převodovkou a taháním karavanu? Specificky mi jde o sharana/tourana a koncernové DSG. Pořád si říkám, že automat je v tomto větší jistota, ale na všechny ostatní případy mi DSG přijde jako rozumnější varianta...
hufnor Odesláno 17. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 17. srpna 2019 Vykoukl na mě článek s naprosto geniálním řešením spaní v "malém" bydlíku. Pro zdejší podmínky a taky z konstrukčního hlediska by to chtělo pár úprav (možnost překrytí ventilační síťky nepromokavou látkou spíš zvenku, dobrá ochrana proti průniku vody do interiéru okolo stanu, nastavovací nohy pod spodek spaní kvůli namáhání materiálu, vzpěra na dveře, aby to nemusely nést jenom ty hydraulické, atp.) ale jinak se mi to líbí mnohem víc, než ty střešní stany, které musí docela slušně zvyšovat těžiště za jízdy a taky můžou mít problém se zatékáním do interiéru, pokud to někde netěsní.Narazili jste už na něco takového? Nebo Australani vážně objevili Ameriku (viz zdroj https://www.garaz.cz/clanek/a-pak-ze-vnitrni-prostor-obytnych-aut-neni-nafukovaci-21002371)?
Sacíbagr Odesláno 17. srpna 2019 Nahlásit Odesláno 17. srpna 2019 ...v Australii se nekradlo, když jsem tam byl.
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se