Frantik Odesláno 24. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. února 2012 To jo, ale dal celou. No von tom zadna, to je masakr Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
lastam Odesláno 24. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. února 2012 borec, kurna ale k cemu je nejpalivejsi papricka na svete kdyz se to neda zrat? Omacka je z toho pozivatelnejsi? Kbybych to nahodou propasoval do zaludku tak bych se bal, ze si to udela vlastni cestu ven nekudy buh vi kudy... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pevo Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Rád bych se zeptal, který druh se dá pěstovat doma a co lze volně na zahradě, řekněme chráněná jižní terasa, ale ne skleník. Kdy můžou rostliny ven - tj nějaká kritická teplota? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 26. února 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Doma můžeš v podstatě /za splnění určitých podmínek/ pěstovat všechny druhy chilli. Hlavně jim musíš poskytnout dostatek prostoru /velký květináč, kontejner/, kvalitní živinami zásobený substrát a dostatek slunce. Pěstovat se tak dají např. Naga, Habanero, Numex /barevné drobné/, Medusa ...... Jsou samosprašné, tak se jim trochu pomůže s opylením /např. občas s nimi zatřást/. Venku potom např. Kozí rohy. Hlavně aby byl dostatek slunce a nebyl tam průvan. Já dělám takovou zástěnu z fólie. Jednak ti je vítr nevyvrací, když mají lusky a chrání je to před tím průvanem. Na terase můžeš pěstovat všechno /třeba Jalapeňo/. Hlavně je nepřelít vodou - na přemokření jsou všechny druhy háklivé /žloutnou a shazují listy/. Substrát nepěchovat, ponechat ho vzdušný. Když svěsí listy, tak se zalijí, pohnojí na list a jsou zase OK /ale nesmí totálně zaschnout/. Ven bych je doporučil dávat tak kolem 1/2 května, když už nehrozí chladné noci. Postupně přihnojovat i na list. Nejprve dodáváš výživu na růst, potom na květ, nakonec na plod. Dobrá jsou např. Hoštická hnojiva, drcená rohovina, nezapomenout na vápník /při nedostatku vápníku trpí, stejně jako rajčata t.zv. černou hnilobou/. Vápník se může dodávat i v tekuté formě a přidávám ho do hnojení na list. Kamarád mi vyrábí spec. tekuté hnojivo /explantex Vondruš/ a letos vyzkoušíme ještě nějaké vylepšení o nějaké humáty a fulvokyseliny. V podstatě to bude to samé, jako CHILLI FOCUS, jen levnější. První poupata doporučuji vyštípnout - rostlina zesílí. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 26. února 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Abych nezapomněl, jen to toho C. pubescens bych se nehrnul - ty chloupky mohou být jedovaté /prý/. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sect Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Kamarád mi vyrábí spec. tekuté hnojivo /explantex Vondruš/ a letos vyzkoušíme ještě nějaké vylepšení o nějaké humáty a fulvokyseliny. V podstatě to bude to samé, jako CHILLI FOCUS, jen levnější. A dodá kamarád i ostatním Tvým následovníkům? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Harry Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Přiznám se že pálivý papričky moc nemusím, ale mám zážitek z Indonesie, kde jsem na Harleyi jezdil tak porůznu po horách a nějak jsem se namotal do míst, kde takové papričky pěstovali. Bohužel to nastoupilo s prodlevou, ale najednou kladivo do hlavy a skoro jsem nemohl řídit dál. To všechno jen ze vzduchu, prostě byly cítit jako blázen... Netuším jestli jen tím jak toho okolo rostlo hodně, nebo jestli je tam nějak zpracovávali. Každopádně to byla síla, slzely mi oči, sotva jsem dýchal a měl jsem co dělat, abych se z té oblasti ve zdraví dostal Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 26. února 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 A dodá kamarád i ostatním Tvým následovníkům? Pochopitelně by to hnojivo bez problémů dodal, ale jediný problém bude asi s dopravou /pošta/. Musel bych to asi vzít na svá bedra. V podstatě je jedno, jestli mi toho namíchá 5, nebo 15 litrů. Jen pro zajímavost - loni jsem toho spotřeboval na 56 velkejch kytek a záhon "rohů" asi litr a 1/2. Vlastně jsem s tím stříknul i patizony, cukety, rajčata a okurky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 26. února 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Přiznám se že pálivý papričky moc nemusím, ale mám zážitek z Indonesie, kde jsem na Harleyi jezdil tak porůznu po horách a nějak jsem se namotal do míst, kde takové papričky pěstovali. Bohužel to nastoupilo s prodlevou, ale najednou kladivo do hlavy a skoro jsem nemohl řídit dál. To všechno jen ze vzduchu, prostě byly cítit jako blázen... Netuším jestli jen tím jak toho okolo rostlo hodně, nebo jestli je tam nějak zpracovávali. Každopádně to byla síla, slzely mi oči, sotva jsem dýchal a měl jsem co dělat, abych se z té oblasti ve zdraví dostal Tak tohle zažívám a taky jsem to popsal, zejména při zpracování chilli. Jak to začneš sušit, tak se to chová skoro jako chemická zbraň. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Conrad Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Pochopitelně by to hnojivo bez problémů dodal, ale jediný problém bude asi s dopravou /pošta/. Musel bych to asi vzít na svá bedra. V podstatě je jedno, jestli mi toho namíchá 5, nebo 15 litrů. Jen pro zajímavost - loni jsem toho spotřeboval na 56 velkejch kytek a záhon "rohů" asi litr a 1/2. Vlastně jsem s tím stříknul i patizony, cukety, rajčata a okurky. .Piukod by to šlo tak za litr pet flašku bych byl velmi vděčen Conrad Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
NIGHTinGALE Odesláno 26. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 26. února 2012 Když jsem byl malej (asi 5 či 6 let), tak jsem málem oslepl. A asi bych si to za blbost i zasloužil.Našel jsem na zemi květináč s takovýma malýma barevnýma papričkama (asi nějaký okrasný feferonky to byly, nevím). Asi to někomu sfoukl vítr z balkonu.Tak jsem si s nima hrál, různě je rozmačkával a roztloukal kamenem a pak jsem si protřel oči.Domů mě dovedli cizí lidé, řval jsem jak tygr a nic jsem neviděl. U doktora si nejdříve mysleli, že mi do očí cákla nějaká chemikálie.Už ani nevím, jak dlouho jsem neviděl, ale naši z toho mají p...l ještě teď Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pevo Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. února 2012 Když jsem byl malej (asi 5 či 6 let), tak jsem málem oslepl... Jo, to chápu, já se šel jednou vyčůrat s rukama od papriček a nevím jak se dá vyjádřit "oslepnout" pro jiný orgán, ale stalo se mi to! Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
jirka404 Odesláno 27. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 27. února 2012 S tím mám také své zkušenosti. Kdysi dávno jsem se "proběhl" polem s keříkama tohoto Kajenskýho pepře a nikomu nepřeji ten zážitek . Pálilo mě všechno a hodinu jsem strávil po krk ve vodě, aniž bych si ulevil, jen jsem riskoval, že mě sežerou ty kousavý potvory. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tittus Odesláno 28. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. února 2012 No tak v tom případě doporučuju kouknout se na tohle video: A pak to můžete zkusit :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 28. února 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 28. února 2012 Šlechtění nových odrůd /netýká se jen chilli/ - možná to bude někoho zajímat:Při šlechtění nových odrůd se využívá biologického jevu zvaného "heteroze". Tento jev spočívá v tom, že křížením neboli hybridizací vzniklé potomstvo /první filiální generace -F1/ bývá vitálnější a v mnoha směrech výkonnější než oba rodiče. Odrůdám tímto způsobem vyšlechtěným říkáme hybridní odrůdy. Osivo hybridních odrůd je sice několikanásobně dražší než osivo běžných odrůd, přesto se vždy jejich nákup vyplatí. Osivo hybridních odrůd je třeba každoročně získávat z původního heterozního šlechtění vybraných rodičovských párů. Je to metoda ekonomicky a technicky značně náročná, která klade vysoké požadavky na odbornou kvalifikaci šlechtitelů, proto není možné, aby si semena hybridních odrůd pěstoval zahrádkář sám. Osivo také nelze přesévat, t.j. získávat je z hybridních odrůd. Jde pak o další filiální generace /F2, F3/, u nichž heterozní efekt doznívá a štěpením vlastností podstatně klesá výkonnost. U některých rostlin např. ve druhé filiální generaci by výnos byl vyšší než u běžné odrůdy, ale u většiny by se podstatně projevilo štěpení a degenerace - byly by rozdílné a nevyrovnané.Vypomohl jsem si odbornou literaturou A. Dolejší - Zelenina na zahrádce z r. 1984 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Jezevcik2 Odesláno 28. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 28. února 2012 (upraveno) Z vojny jsem odcházel branou vojenské střešovické nemocnice,když jsem to měl asi"za padesát".Ten den mě předčasně propustili do civilu s diagnózou těžkého zánětu na dvanácterníku.Nemohl jsem pozřít skoro nic.Vše se mi vracelo a nutilo mě krkat.Po řadě gastroskopií a měsíční hospitalizaci jsem musel podepsat papír,že to nesouvisí s vojenskou službou a těsně před odchodem jsem dostal radu,že je to víceméně na celý život a měl bych se tudíž šetřit,fyzicky nenamáhat a dodržovat tedy dietu.Představa,že bych si v tu dobu dal třeba něco smaženého byla absolutně nemyslitelná.To bylo v r.92.Někdy v devadesátémsedmém jsem se dočetl,že si lze pravidelnou konzumací papriček dokonce vyléčit vředy.Zdálo se mi to jako nesmysl,ale pustil jsem se do nich.Je to silně návykové a brzy jsem si neuměl bez papriček život vůbec představit.Mám rád spoustu druhů kromě Habaneros.Nejde o to,že jsou ďábelské,ale nesedla mi jejich chuť. Zpět k mému zdravotnímu stavu.Po pár letech mi všechny neduhy ze žaludku odešly a já si dnes můžu dát úplně v pohodě třeba i takové žaludeční zvěrstvo,jako je bramborák.Mimochodem je velice dobrý s nasekanými chilli uvnitř. Papričkám vděčím za zdraví,vřele doporučuji. Edit:červené Tabasco se dá pít Upraveno 28. února 2012 uživatelem Jezevcik2 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 29. února 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 29. února 2012 Taky má to Tabasco "jen" 6000 SHU. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
gandalf Odesláno 29. února 2012 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 29. února 2012 Indická marináda Tikka Masala. Na 1 kg kousků kuřete nebo 285 g tofu Suroviny: 2 stroužky česneku, jemně sekaného 1 lžička nasekaného zázvoru 2 lžíce živého jofurtu špetka kayenského pepře /nebo jiného chilli/ 2-3 lžičky mletého římského kmínu špetka turmeriku 1 lžíce pasty tandori nebo tikka 2 lžíce nasekaného čerstvého koriandru Postup přípravy: Ve velké skleněné míse smícháme přísady. Přidáme kuře nebo tofu a vše dobře promíchejte, nechte marinovat. Kuřecí Tikka Massala jsem si v pondělí dal na Kamilovo doporučení a bylo to moc dobrý. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sect Odesláno 29. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. února 2012 Tak mne napadlo, nemas nejake porovnani jednotlivych papricek a ruznych druhu omacek? Nejake tabulky podle palivosti. . . . . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sect Odesláno 29. února 2012 Nahlásit Sdílet Odesláno 29. února 2012 Tak mne napadlo, nemas nejake porovnani jednotlivych papricek a ruznych druhu omacek? Nejake tabulky podle palivosti. . . . . Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se