African Odesláno 17. července 2019 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 17. července 2019 Ty vogo, no nekecej, ty jedeš? Závidím, jel bych klidně znovu, Manaslu je silný zážitek :-) Omlouvám se, ale nemám moc času, takže v rychlejší verzi. 1) Přesně tak jak píšeš, silná bunda je dle mého názoru zbytečná. Na Manaslu treku bývá ráno krásně, odpoledne často prší, takže určitě kvalitní nepromok. Jedná se o kratší každodenní treky kolem pěti, šesti hodin max. 2) Spacák stačí. 3) Elektrika je všude nevypočitatelná, někdy nabiješ po treku skoro všude, někdy jim nepošlou proud tak co dají solary na střeše a my jsme neměli proud skoro nikde. Samozřejmě se za to všude platí. Doporučuji ovšem využít své možnosti, powerbanky, solary na batohu, etc. Jedná se o Himálaje, takže to co jsem napsal platí tak z 80% na tomto treku :-) Může být daleko lépe, může být daleko větší zima a taky nemusíte Manaslu vůbec vidět, což bych Vám nepřál, ale je to tak a chce to být trochu psychicky připraven na všechno. Vem si nějakou dobrou láhev na vodu a UV lampu na úpravu vody, které to chce pít ve vyšší nadmořské výšce opravdu hodně. Ještě si písneme... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
enGiN Odesláno 18. července 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2019 No jasně, letenky máme už od prosince, nekecal jsem :-D Dík moc za rady! Spacák tedy řešit asi nebudu a bundu tedy nejspíš taky ne, ikdyz tu ještě promyslim. Do solárního panelu půjdu, ten se zdá být rozumný. Vodu jsem vždycky řešil tabletama, ale ÚV lampa zní dost dobře. Máš nějaký osvědčený tip? Každopádně už poslední dobou nemyslím skoro na nic jiného, strašně se těším... snad to počasí vyjde a Manaslu aspoň vykoukne... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 18. července 2019 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2019 Tablety nejsou pro vodu v Himalájích uplně optimální co jsem slyšel, to riziko alá los poseros tam je daleko vyšší než u UV lampy....půjčil bych ti svou ale žádnou už nemám, měl ji sebou kamarád, tady tu která fungovala super.... Počasí Vám vyjde, protože už teď se za Vás začnu modlit Nám bohužel sníh odřízl cestu do B.C. Manaslu, což byl můj velký sen, ale cesta byla nezpečná, nedalo se nic dělat, aspoň o důvod víc si to jednou zopakovat. https://www.hanibal.cz/steripen-ultra-id13981?gclid=EAIaIQobChMIwu3L2Ii-4wIVWOJ3Ch05oAU3EAQYASABEgIcAfD_BwE Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 18. července 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 18. července 2019 Práveže tabletky a UV sú tam celkom spoľahlivé, čo často zlyháva je mechanický filter, lebo v ňom v noci zvykne pomrznúť a potrhať póry. Ja síce primárne používam Steripen, ale tablety mám ako zálohu. Po všelijakých aquatabsoch a podobných, čo mi úplne rozhádzali črevnú flóru, som skončil pri značke McNett Aquaventure. Ale tie mali len v jednej predajni tu v BA (Outdoorguide), nikde inde. Podstatné je, že účinná zložka je ClO2. Mám dosť citlivé trávenie, tieto tablety nemenia chuť vody (resp. menia, ale chutí normálne a nie ako rozpustený púder do topánok ), ani po nich nemávam žiadne problémy - čo sa o ostatných povedať nedalo. Statočne si poradili aj s rozpustenou vodou pod ľadovcom, ktorá bola tak špinavá, že sa z nej dalo aj najesť... V takej vode mi je Steripen naprd. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 19. července 2019 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2019 To je asi největší problém, že těch tablet je na trhu hodně, kolikrát i hodně špatné kvality a každému nemusí vyhovovat všechno. Některým zabere i čtyři hodiny do úplného vyčištění v chladných podmínkách. Manaslu Trek je s vodou v pohodě, žádné bahno pít nebudou, Steripen tam mělo 99% trekařů, ale samozřejmě pilule jako nějákou zálohu když se rozbije Steripen, proč ne. Já si kolikrát koupil na spravení chuti i balenou, což je dobré protože podpoříš místní co jim tam prodávají, ale na druhou stranu pak hodně blbé že tu prázdnou láhev hodí většinou do řeky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
enGiN Odesláno 19. července 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2019 To je asi největší problém, že těch tablet je na trhu hodně, kolikrát i hodně špatné kvality a každému nemusí vyhovovat všechno. Některým zabere i čtyři hodiny do úplného vyčištění v chladných podmínkách. Manaslu Trek je s vodou v pohodě, žádné bahno pít nebudou, Steripen tam mělo 99% trekařů, ale samozřejmě pilule jako nějákou zálohu když se rozbije Steripen, proč ne. Já si kolikrát koupil na spravení chuti i balenou, což je dobré protože podpoříš místní co jim tam prodávají, ale na druhou stranu pak hodně blbé že tu prázdnou láhev hodí většinou do řeky. Budu se snažit je co nejvíce podporovat koupí Coca Coly a zejména pak Everestu nebo Gorkhy, v horším případě Tuborgu! Každopádně dík moc za tipy, Steripen už mám na seznamu. Jinak z obav z chladu jsem si pro jistotu přecejen koupil toho Rakoncaje - Terag. Přinejhorším tím budu doplňovat i vyšší komfortní teploty spacáku Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 19. července 2019 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2019 Everest a Gorkhu také upřímně můžu Jo a tohle je příjemné čtení na tento trek, jeden z nejdrsnějších výstupů vůbec jihozápadní stěnou. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
moco Odesláno 19. července 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 19. července 2019 Budu se snažit je co nejvíce podporovat koupí Coca Coly a zejména pak Everestu nebo Gorkhy, v horším případě Tuborgu! Každopádně dík moc za tipy, Steripen už mám na seznamu. Jinak z obav z chladu jsem si pro jistotu přecejen koupil toho Rakoncaje - Terag. Přinejhorším tím budu doplňovat i vyšší komfortní teploty spacáku Ja tři týdny chlastal vodu z řeky ve francouzské Guyaně a v pohodě, používali jsme micropur Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vlcak1980 Odesláno 21. července 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. července 2019 Take pouzivam Micropur, letos jsme v kyrgyzstanu zkouseli jeste Katadine filtr a take dobry... Nicmene loni jsem na Annapurna circuit pouzival Micropur a v cajku. Ad bunda a spacak: - Perovka se tam nosit neda, pres den je moc teplo a v noci to sice klesa, ale to slusny clovek spi - ja ji pouzival pouze na to abych vecer pred spanim neprochladl + jeji dalsi vyuziti bylo v Thorong Phedi, kdyz me ve spacaku byla zima, tak jsem si sni obalil kotniky :-), letos ji beru zase - mam nejakeho lehkeho Rakoncaje. Spacak jsem mel Warmpeace Viking 900, pouzil jsem ho presne 2x, jinak jsem spal pod dekama, letos si spacak take beru - ale jen Viking 300 (do Langtangu). Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Vlcak1980 Odesláno 21. července 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 21. července 2019 + solarni nabijecka - letos jsem mel ssebou abych vyzkousel toto : https://www.alza.cz/ravpower-solar-charger-d4923409.htm Na primem slunicku dobil iphone 8 z nuly na 80% za cca 2 hodiny, do Nepalu beru take.Kdyz je pod mrakem dobiji take, ale lepsi je do powebanky, telefon se treba prestane nabijet... + docela fajn jsou ty alza kabliky, USB-C na USB-C s redukcemi na standardni USB a mini USB, pridelal jsem si na to jeste redukci na iphone a super, jeden kabel na vse. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 23. července 2019 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 23. července 2019 Malá pozvánka :-) https://www.horolezeckyfestival.cz/o-festivalu/aktuality-1/a-je-to-venku-14cs.html Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Beet Odesláno 24. července 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. července 2019 (upraveno) Nemáte někdo zkušenosti přímo se solární powerbankou? Např. https://www.mall.cz/power-bank/outxe-savage-ip67-vodeodolna-solarni-powerbank-10000mah-eu-blister-2439330?gclid=CjwKCAjw4NrpBRBsEiwAUcLcDKuJrKEXKB_F1mcUCJhWq1DzwST5A9KREG8dFcY350jKF2YX6kefuRoCFBIQAvD_BwE Upraveno 24. července 2019 uživatelem Beet Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
sibirnaya Odesláno 24. července 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 24. července 2019 Rek bych, ze ten clanek je dost prtavej.. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kuncák7 Odesláno 25. července 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 25. července 2019 Kdo sleduje asi o tomhle ví. https://www.idnes.cz/sport/ostatni/klara-kolouchova-k2-horolezectvi.A190725_115228_sporty_ten Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 25. července 2019 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 25. července 2019 Kdo sleduje asi o tomhle ví. https://www.idnes.cz/sport/ostatni/klara-kolouchova-k2-horolezectvi.A190725_115228_sporty_ten Super výkon na záludné mršce K2 :-) Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
prischera Odesláno 5. srpna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 5. srpna 2019 (upraveno) S místními vysokohorskými výstupy se to nedá srovnat, ale potěšil mě po letech návrat do Wallisu. Před patnácti a více lety jsme tu popolézali po kopečcích se ženou a teď nastal čas začít se tu procházet s dětma. Klasická turistika a lehká VHT, nic velkého, ale potěšilo. Holky si poprvé vyzkoušely mačky a ledovec a já se o ně děsně bál . Přidám pár fotek na zvednutí nálady. Upraveno 5. srpna 2019 uživatelem prischera Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
African Odesláno 6. srpna 2019 Autor Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2019 Super, hned mi ty krásné fotky poc ránu v kanclu zlepšili náladu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Tom4 Odesláno 6. srpna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 6. srpna 2019 Moc hezký fotky, díky. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kuncák7 Odesláno 9. srpna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. srpna 2019 Kubo, jak je to tam s ostatníma lidma - jsou tam davy nebo je tam klid? Na stará kolena chci už radši "pohodu" a ne divočinu, tak začínám pokukovat i po něčem jiném, než své destinace na východě. Jinak pro fandy - https://www.lidovky.cz/sport/ostatni-sporty/horolezec-holecek-se-chysta-na-dalsi-dobrodruzstvi-snad-da-hora-svoleni-doufa.A190809_094818_ln-sport-ostatni_lar Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
wawrik Odesláno 9. srpna 2019 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. srpna 2019 (upraveno) Pohoda? Hentam? Síce to tam nepoznám, ale podľa tých fotiek je to klasická alpská vysokohorská drsnota Btw, ten link nefunguje, aspoň mne. prischera: parádne fotky, najmä tá posledná je ako z ročenky Alpenverein. Klobúk dole. Ja som doobeda prišiel z Dúhových hôr, to je oproti Alpám romantika pre slečinky. Ale aj tak to mám rád. (Podotýkam, že farby nezodpovedajú realite - v skutočnosti to pôsobí oveľa farebnejšie.) Upraveno 9. srpna 2019 uživatelem wawrik Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se