Přejít na obsah

Televizory LED, Plasma...

RomanP

Doporučené příspěvky

Diky za vysvetleni, Radku.

Asi si zapnu excel a udelam nejakou srovnavaci tabulku ve smyslu co se v danych cenovych hladinach nabizi.

Vyšší třída LCD používá IPS, VA se cpe do "Economy" modelů. Teoreticky lepší IPS u levnějších řad trpí na Light Leak (hlavně u levnějších modelů s Edge LED hlavně po okrajích), *VA přidává "black crush" při kolmém pohledu a výsledek je onen "umělý/nefilmový" dojem při průchodu kolem telky.

Vyšší frekvence jsou u LCD (na rozdíl od LED) pořád spíš teoretické, jde o to že u levnějších modelů se video dekóduje jen na nativní frekvenci použitého kodeku, zatímco modely s výkonnějším procesorem se snaží o mezisnímkovou interpolaci a tedy i inteligentnější "overdrive" toho sople v panelech. Na férovku: u některých věcí to funguje nad očekávání dobře (viz nářky Toma Cruise nad tím jak si dnešní TV dopočítávají rozfázovaný pohyb, takže jde poznat použité triky), jindy je to lepší vypnout (typicky animáky).

PQI je umělé a hodnocení "kvality zobrazení" - něco jako syntetické benchmarky výkonu v mobilech, aby se děcka měly čím camrat. Body za "umělecký dojem" jsou právě za jas, frekvenci interpolace a samotného panelu (proto mají OLED tolik), dosahovaný dynamický rozsah atd., teoreticky čím víc tím líp. PPI znamená "Pixels Per Inch" tj. rozlišení obrazu (v pixelech na palec délky), u 4k dáno čistě velikostí panelu.

HDR = vylepšený rozsah mezi nejčernější černou a nejbělejší bílou oproti dřívějším vysílacím normám, podpořený 10+ bitovým zpracováním obrazu. Vyžaduje buď předžvejkaný obsah (stále nejednotné standardy, HDR+, Dolby atd.), nebo se telka může snažit  o emulaci na stávajícím obraze (ale kde nic není a obraz je vyplněný šumem, tam je každá snaha marná). Opět doména "dražších" (nebo slevněných loňských) modelů. 

Microdimming = lokální zatmavování podsvícení, takže i s omezenou bitovou hloubkou a nominálním kontrastem LCD se dá dosáhnout většího dynamického kontrastu mezi určitými částmi obrazu v jednom okamžiku. U Edge LED podsvícení použitelné jen omezeně, o něco lepší je to u LEDek poházených po ploše, definitivní řešení = přímé řízení jasu každého (sub)pixelu je samozřejmě až OLED/?LED. 

Další příplatky jsou za zvuk (v některých telkách je i solidní subwoofer, pozná se to i na váze) a za každou z výše uvedených fíčur (vesměs odstraňujících neduhy LCD) se tvrdě platí - přičemž za těch 30kkč už se dostáváš do cenové hladiny OLED.

Návštěva showroomu je hezká věc - akorát je nutné držet si všechny ty nagelované pitomce (s úkolem udat hejlovi mrdku s nejvyšším vývarem - viz gasem zmiňované Loewe) dostatečně daleko od těla a nekupovat impulzivně na místě B)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Co maji sousedi lcd (cca rok stary samsung 55ku), tak me tam vadi takovy efekt jakoby zmeny rychlosti obrazu. Proste nektere sceny obcas probehnou viditelne zrychlene (a nejde o nejake trikove sceny), cca 1-2s a pak zase ok. To by me docela stvalo. Nevite, co to ma byt a jestli je to v nastaveni? Bylo to pri beznem dvb-t vysilani.

Menu --> Nastaveni obrazu a pro zacatek vypnout veskere vylepsovani obrazu. Chvili sledovat a pak se uvidi co dal.

https://www.idnes.cz/technet/kratke-zpravy/tom-cruise-top-gun.A181205_125555_mob-kratke-zpravy_nyv

Odkaz ke komentáři

Hele nevadi vam na tech super ostrejch TV koukat na filmy? Me, kdyz to vidim u kamaradu, to prijde hrozne "studiovy a neprirozeny" a uplne to kazi dojem z filmu.

I proto jsem koupil projektor a 108" platno jen HD - z 3m je to krasnej filmovej obraz I kdyz teda mnohem mene ostrej jak ty novy TV.

Nemyslim to jako flame, ale fakt me to zajima

když máš plasmu nebo Oled tak nic takové nemáš,pokud máš LCD tak to tam prostě je

Odkaz ke komentáři

Kdyz cumim na kabelovku, youtube a filmy z flashky, nemam k tv ani bluray ani nic, zadnej netflix, a filmy nesosam v 8gb kvalite, mam koupit spis 75" LCD za 30 nebo 65" OLED za 45? Tak nejak si rikam, ze vyhody OLED ani nevyuziju... Jako ja su vlastne spokojenej s 50" co mam ted, ale ta 75ka me laka :)

Odkaz ke komentáři

jó klucí .... až budete mít televizi na usínání jako já ........ tak vám bude konečně dobře. ....... ale já vám fandím ...... taky jsem to kdysi řešil ...... černobílou nebo barevnou ..... to bylo dilema

* vlastně si pamatuju, že u tý barevný se daly barvy ladit takovým kroutícím čudlíkem ..... víc červený ? .... tak jo  :D

Upraveno uživatelem YPO
Odkaz ke komentáři

Kdyz cumim na kabelovku, youtube a filmy z flashky, nemam k tv ani bluray ani nic, zadnej netflix, a filmy nesosam v 8gb kvalite, mam koupit spis 75" LCD za 30 nebo 65" OLED za 45? Tak nejak si rikam, ze vyhody OLED ani nevyuziju... Jako ja su vlastne spokojenej s 50" co mam ted, ale ta 75ka me laka :)

až uvidíš naživo rozdíl vezmeš oled, to ti garantuju
Odkaz ke komentáři

* vlastně si pamatuju, že u tý barevný se daly barvy ladit takovým kroutícím čudlíkem ..... víc červený ? .... tak jo :D

To byl Rubin, tu jsme měli taky. Vážila asi 50 kilo a když jsi otáčel tím kolečkem tak to byla rána jak prase, ze to vzbudilo i sousedy ;-)

Odkaz ke komentáři

Před rokem-půlrokem začínaly 65" OLED na 75-80k, dnes už jsou na 45-50 - to je jeden tah k rolbám a nebo čtvery quartzové vintážky, když už se nám teda bratr náčelník profláknul že je vlastně spořifka ^_^

Ad kvalita zdrojů: S flashkama/NASem, UPC i streamováním ve FullHD na tom budem s velkou telkou (jedno jestli 4k nebo FullHD) furt o pár tříd líp než u pozemního vysílání, které i po plánovaném přechodu na DVB-T2 zůstane vesměs v SD, tj. na velké obrazovce za trest.

Ad umístění: Spousta televizí (a hlavně OLED) se snaží zdůraznit svůj "ultratenký" profil, což pro někoho může představovat i zajímavý designový solitér do moderního bejváku - pak platí že žádná velikost není dost velká a že fyziologicky důležitá je hlavně výška. Na druhou stranu pro konzumenta zvyklého poklimbávat u malé placky zavěšené v koutku/podkroví na druhém konci pohovky může upgrade znamenat noční můru s hledáním vhodného místa na zavěšení, aby z náhlé honby za zářícími palci nevypadlo něco jako olbřímí informační cedule na nádraží. Projektory jsou úplně samostatná kategorie - ne cenou, ale tím že dnes už kvůli slevňování velkých TV (na které se dá koukat bez zatemňování a hukotu ventilátorů i přes den) dávají smysl až u úhlopříček nad 3 metry. Průšvih je že na takové plátno je potřeba vysoká volná zeď bez přímého osvětlení a přilehlého světlého nábytku, otevíraných oken, dveří atd. - což jsou věci které Vám žádný obchodníček do nabídkové tabulečky nenasype.

Sám jsem se jen návrhem své průchozí kanclo-obýváko-jídelny vloni piplal přes týden, celkem se řešilo 5 místností + příslušenství. Naštěstí jsem včas narazil na mimořádně šikovný prográmek "Live Home 3D", do kterého se dalo snadno a s milimetrovou přesností nasázet (+dotahat, domodelovat, vybarvit, pošoupat a procházet) vše podstatné, takže ještě před začátkem přestavby jsem se mohl virtuálně projít/posadit/poválet všude kde to dávalo smysl a vidět vše podstatné. Z toho mi pak vypadnul i maximální akceptovatelný rozměr telky (místo ní jsem měl před tím v polovičním obýváku projektor - jenže s plátnem pověšeným na zdi která šla dolů) a optimální dispozice pro nábytek a průchody. Po pochybných zkušenostech s dřívějšíma CAD malůvkama a manželčinýma vystřihovánkama (na základě kterých získáte tak akorát falešný pocit že do každé místnosti vleze cokoliv) jsem to celé bral jenom jako nezávazný fancy náhled za pár kaček - abych byl ve finále příjemně překvapený tím jak dokonale to vystihlo reálnou situaci a kolik desítek tisíc na typických pokusech/omylech mi to ušetřilo B)

Kdo ví - až mě jednou začne srát práce kterou dělám, otevřu si "studio" a začnu tyhle knížecí rady prodávat za dlouhé peníze, aby něco zbylo na Pateky... :sweatdrop:

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři

Tak jsem se byl podívat na tu LED 75 od Samsungu za 35 tyček a ten obraz je fakt hroznej :D

Co jsem se koukal v E-shopech i showroomech, tak u 75" za 35k bys musel udělat hóódně velký kompromis. Kvalita obrazu by byla dobrá možná pro nějaké technologické využití (scada, reklamní baner, atd), ale ne pro konzumaci multimediálního obsahu. Možná kdybys byl ochoten jít do "číny", tak jsem viděl 4k UHD od Hisense za 35k. 

zde: https://www.alza.cz//75-h75n5800-d5502238.htm?kampan=adpla_produkty_Televize_c_1o1_HIS020x5_9062904&gclid=EAIaIQobChMI3--X-v723wIV5hXTCh1zgQsbEAQYASABEgJGTvD_BwE

Myslím, že ho mají i vystavený v Alze v Holešovicích, ale nevěnoval jsme této značce žádnou pozornost, tak 100% jistý si nejsem. Natož abych ti poreferoval o kvalitě obrazu. Teoreticky by ale měli být ve srovnatelné kvalitě levnější, než zavedené značky.

Já jsem nakonec musel budget kvůli námitkám ženy (která nechtěla žádnou novou TV) omezit na 40k a dal jsem přednost kvantitě (velikosti TV) před kvalitou (LCD vs OLED) a koupil LG 65SK9500PLA: https://www.lgshop.cz/lg-65sk9500pla Dnes mi jí dovezou.

Pokud by to ale bylo jen na mě a nemusel dělat kompromisy v budgetu (bohužel ty ceny tv jsou tak nějak i pro laika lépe dohledatelné na netu, než ceny hodinek :.)), tak koupím LG OLED65C8PLA: https://www.lgshop.cz/lg-oled65c8pla

Upraveno uživatelem FraK
Odkaz ke komentáři

HD je bezne uz nekolik let. Ted ale s DVB-T2 stanice Novy a Primy od nej ustoupi, aby ho mohli prodavat za penize. Na antenu bude pak jen jejich SD, HD bude mit nadale ČT. Jinak u te Novy a Primy zase od nejakeho blizkeho roku je tam pro ne zakonna povinost vysilat v HD, takze ani u nich neni to SD na porad.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...