Přejít na obsah

Single malt

Doporučené příspěvky

Kdyz tu vidim tak v hojnym poctu tu Lagavulin 16yo, vrele doporucuju 16yo distillers edition. Je to sice drahy jak slak, ale v posledni dobe nejlepsi kourovka.

Nejakej prodejce mi rikal, ze chlapi v ty destilercfe nepijou nic jinyho nez 8yo (bila krabice), tak jsem par lahvi vzal, ale neni to vonco... Je to takovy moc synteticky, proste jen kour a nic.

No a pak se mi podarilo jeste koupit dve "mystery" lahve z Islay (rada Exlusive Malts od Creative Whiskey Company). Neni to tam nikde napsany, ale je to jednoznacne Laga... V tomto pripade taky 8yo, 2007-2014, ale neredenej cask strenght, single cask... je to neuveritelna bomba. 

Tak jestli "chlapi z Laga destilerky" pijou tohle, tak se teda nakonec asi nedivim :D

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Select je takovy prijemny entry level, user friendly, da-li se to tak specifikovat...

Select je takova detska varianta jodove tinktury. Kdyby sis mel dat napoprve quarter cask, tak ti to sroluje jazyk i chodila a veskera touha po vedeni, v ramci nakourenych whisky by vzala za sve...

Jinymi slovy, jsi-li v pohode se Selectem, ocekavej brzke zhrubnuti jazyka.

Odkaz ke komentáři

Já se po vzoru zdejších znalejších pustil do Bowmore 12yo a je to tedy poprvé, co mi nevadí nakouřený nádech. Nemáte tipa na něco podobného, bohatšího/silnějšího a lehce smoky?

A u čeho Ti tedy vadil nakouřený nádech? (Jinak mě napadá třeba něco na způsob Highland Park 12 yo, nebo lépe výraznější Talisker 10 yo či Lagavulin 16 yo, apod. Ideálně někde ochutnat.)

Odkaz ke komentáři

Lagavulin 16 yo je kouřový (uzeně kouřový) dost, ale je tam i hodně nasládle příjemného, Talisker 10 yo už má toho kouře (spíše ostřeji rašelinného kouře) zase o kousek míň. No a ani jedna zmíněná whisky mi nepřijde tak moc kouřová jako třeba Ardbeg Uigeadail, kde je ten kouř už opravdu výrazný (v první chvíli až lehce dehtový). Samozřejmě i tady je za oním kouřem dost fajnového, ale na první oťuknutí je opravdu nepřehlédnutelný. :)

Odkaz ke komentáři

Já se po vzoru zdejších znalejších pustil do Bowmore 12yo a je to tedy poprvé, co mi nevadí nakouřený nádech. Nemáte tipa na něco podobného, bohatšího/silnějšího a lehce smoky?

Odporucam skusit napr. Jura Superstition alebo napr. komplexny a jemne dymovy Cragganmore.

Odkaz ke komentáři

A u čeho Ti tedy vadil nakouřený nádech? (Jinak mě napadá třeba něco na způsob Highland Park 12 yo, nebo lépe výraznější Talisker 10 yo či Lagavulin 16 yo, apod. Ideálně někde ochutnat.)

Měl jsem doma zmiňovaný Laphroig Select a Ardbeg (tuším 10) a byť byly oba rozdílné, byly na mě moc nakouřené. Vždycky jsem pil spíše plnější a jemnější whisky, ale poslední dobou bych fakt chtěl přijít na chuť nakouřeným, jen na tom ne a ne najít tu lahodnou chuť :D

Díky kolegům za tipy, vyzkouším.

Odkaz ke komentáři

Ja bych doporucil Jura Superstition, Bowmore Enigma, Highland Park 2001, ale klidně i irskou Conemaru (za ty prachy to cpu každému!) nebo z levjesich klidne i johnyho double black

Edit kurna koukám ze mne Eskymák predbeh ve stoprocentní shodě :)

Upraveno uživatelem feltharg
Odkaz ke komentáři

Zkus palírnu Ardmore. Za mě bomba. Mladší Legacy je de facto obdobou Quarter Cask (byť tedy předcházející Traditional Cask byla údajně lepší - láhev sice doma mám, ale zatím ještě neotevřenou, takže osobní srovnání prozatím nemám) od Laphroaig (stejný majitel) a 12yo Port Finish se zase docela podobá Talisker Port Ruighe, jen je starší. Absolutní pecka je pak Ardmore 20yo. Nicméně u nás bohužel za přestřelenou cenu. Já ji kupoval z TWE za nějakých 67 liber, což je na dvacetiletou whisky s 49,3 % neskutečně dobrá cena.

Docela dost dobrá, relativně komplexní a zároveň lehká kouřovka je Edradour Ballechin 8yo. Mix jednoho sudu ex-sherry s nenakouřenou Edradour a 3 sudů ex-bourbon s kouřovou Ballechin.

Skvělá záležitost je pak také Benromach 10yo - lehký kouř (10-15 ppm) znatelný spíše v chuti než ve vůni se snoubí s ovocnou chutí typickou pro Speyside. Má oblíbená palírna a oblíbená whisky, kterou v baru prodávám jak na běžícím pásu. A co je mnohem důležitější, s velmi pozitivní odezvou.

Nejakej prodejce mi rikal, ze chlapi v ty destilercfe nepijou nic jinyho nez 8yo (bila krabice), tak jsem par lahvi vzal, ale neni to vonco... Je to takovy moc synteticky, proste jen kour a nic.

Na Whiskybase jsem četl, že pokud jde o Lagavulin 8yo, tak nejlepší byla ta úplně první šarže z března 2016 (bottle code L6075). Vydražil jsem si ji v aukci, ale prozatím neotevřel, takže nemohu soudit. Je fakt, že ta 8yo, co máme v baru, mě také nikterak zvlášť nenadchla. A to mám rád 16yo a miluju 12yo Cask Strength.

Upraveno uživatelem LukeD
Odkaz ke komentáři

Jo, málem bych zapomněl. Kolegyně povede u nás v baru příští týden tuhle degustaci:

Téma: Ty z nejstarších aneb 200leté whisky
Cena: 450 Kč
Whisky vzorky (2 cl): Strathisla 12yo 40 %, Tobermory 40yo 46,3 %, Hankey Bannister Heritage Blend 46 %, Oban 14yo 43 %, Bowmore 12yo 40 %
Termín konání: 7. 3. 18.00-20.00
FB: https://www.facebook.com/events/299802057384585/
Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...