Přejít na obsah

Single malt

Doporučené příspěvky

Návštěvník LukeD

eskimak: Starý pán mi říkal, že ty whisky, co mají jen název (Superstition, Prophecy), mu nesedí v tom, že tam může být namícháno prakticky cokoliv, včetně třebas nějaké tříleté. U Diurachs' Own je uvedeno "Aged 16 Years", tudíž tam prý ze zákona nemůže být žádná mladší 16 let. Ale tak stejně jsem ji měl předvybranou, takže jsem nakonec sáhl po ní. Tohle mě už jen definitivně přesvědčilo. Navíc za 1120 Kč jsem ji tam fakt nemohl nechat.

Vždycky mě pak baví číst, co všechno tam nenajdou mistři ochutnávači. :) Taste: Enticing flavours of moist gingerbread and Demerara sugar finishing with dark chocolate, glazed oranges, nutmeg, sweet toffee, apple and honey.

Ochutnával jsem ji už včera, ihned po koupi, a potěšila. Hodně (pří)jemná. V chuti po pořádném "prožvýkání" zcela určitě intenzivně ty karamelky a cukr, dochuť dlouhá, lehce taninová, možná i jódová. Suma sumárum, baví mě...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Ahoj,

U Jury maju vek uvedene aj ine whisky s nazvom (napr Elyxir) nez Diurach's. Chapem ako to chlapik myslel, v principe je to pristup ktory postupne preberaju vsetky skotske destilerky (najma tie uspesne), dolezita je vsak chut. A u naozaj vyzretej (podla mojho nazoru) Prophecy by som nepredpokladal ze je to vatted whisky s obsahom 3-rocnej. Skor to nepojde (aj s ohladom na cenu) pod 10, mozno 12. Superstittion bude mladsia, je to jednoznacne citit, ale ani tam neverim na 3rocne primesi.

Upraveno uživatelem eskimak
Odkaz ke komentáři

Návštěvník LukeD

Také to beru tak, že (nej)důležitější je vždycky ta chuť. A pokud je to, jak říkáš, tak jedině dobře. Diurachs' jsem nakonec vzal i proto, že všichni - tedy kromě starého pána - měli zkušenosti jen se Superstition, Prophecy, nebo tou základní.

Jinak tedy předpokládám, že ta chuť po toffee je dána tím, že je ta whisky dobarvovaná karamelem. Proč to ty destilérky vlastně vůbec dělají, byť tedy nejspíš ne všechny (co jsem tak slyšel, tak kupř. Highland Park nedobarvuje)? Jen kvůli tomu, aby ta barva byla sytější?

Odkaz ke komentáři

Proč to ty destilérky vlastně vůbec dělají, byť tedy nejspíš ne všechny (co jsem tak slyšel, tak kupř. Highland Park nedobarvuje)? Jen kvůli tomu, aby ta barva byla sytější?

Je to jak pises, dela se tim tmavsi barva, ktera ma budit dojem starsi, plnejsi, zralejsi whisky. Druhy duvod je ten, aby se behem casu udrzela stejna barva plneni. Aby treba proste Lagavulin 16 vypadal porad stejne, kdyz si ho koupim dnes a pak treba za pul roku (ta je uvarena z jinych sudu a mohla by tedy mit trochu jinou barvu, coz je nezadouci). 

Na chut by to nemelo mit zadny vliv, kdysi jsem videl jakysi test, kde se delal tasting stejneho plneni barveneho a nebarveneho a rozdil tam nebyl. 

Odkaz ke komentáři

Karamelova chut/vona by mala pochadzat len zo suda. Vypalenie suda pred zrenim whisky sposobi ze sa niektore aromy a chute uvolnuju intenzivnejsie - najma vanilin, ale aj ine. Chut a vona by urcite nemala byt ovplyvnena karamelom, ten sa pridava len pre farbu. 

Vela destileriek karamel nepridava, vela ano. 

Hlavny dovod nebyva sytejsia farba, ale konstantna farba. Ak nemaju dostatocne siroke spektrum/zasoby na miesanie (vatting) single malt whiskies (casto su v napr. 12 rocnej aj ovela starsie whisky) tak je dosiahnutie konstatnej farby pocas produkcie zlozite. Preto karamel. V principe sa znalci zhoduju ze je to neskodne (a zaroven jedine zakonom povolene "aditivum" do scotch whisky).

EDIT: tak kym som to sformuloval, Filo ma predbehol. V principe sa ale zhodneme. 

Upraveno uživatelem eskimak
Odkaz ke komentáři

Návštěvník LukeD

Díky moc za odpovědi, pánové! Svým způsobem mne uklidnily a potěšily. O to víc mi pak dává smysl to, co říká o barvě whisky Gerry Tosh z Highland Park v mém oblíbeném videu o nosing & tasting (dle mého povinný studijní materiál pro každého nováčka ve světe whisky):

https://www.youtube.com/watch?v=Boj33DVSILQ

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...