Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno
Tak tohle je masakr, krásný nůž, rukojeť je pecka!:) Kdo je prosím autorem? 

Výrobce je Kříďas. Nuž je dle mého zadaní,ale měl volnou ruku a vznikl tak tento krasavec

Sent from my iPhone using Tapatalk
  • Dát hlas 1
Odesláno (upraveno)

a prodejci pastí nebudou mít co žrát 😀

Upraveno uživatelem ABCDE
  • Haha 4
  • Dát hlas 1
Odesláno

Tvl nejsem uplne citlivka, ale uz se vidim, jak to prezvejkne mysku, ja votru kudlu vo dziny a strcim do kapsy, abych si mel priste cim nakrajet jabko nebo ukrojit kus salamu 😁

• Haha 3
Odesláno
před 2 hodinami, gunman napsal:

Je to tady návykové a leze to do peněz 🙂 

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Je, no...😕

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

• Dát hlas 1
Odesláno

Dorazili 🕷️... no teda spíše pavoučci :D

• Like 2
  • Dát hlas 1
Odesláno

Můj nejoblíbenější a nejpoužívanější nůž - ETO Rostfrei Solingen Handabzug.

Našel jsem ho zhruba před čtvrt stoletím vyhozený s ulomenou špičkou (cca 5 mm) - takové mini tanto. 😄
Vykousnutí jsem zbrousil a ostří u špičky mírně zakulatil; celkově mi konvenuje tvarem, velikostí i materiály.
Přestože ho používám každý den na ovoce/zeleninu, krájení uzenin, sýrů či chleba, a občas i na nějaké to kutění se dřevem,
za celá ta léta vždy stačilo nůž jednou za tři čtvrtě roku šetrně nabrousit brouskem od Victorinoxu
a ošetřit přes půl století starou leštěnkou na nábytek (krásně voní) střenku.
Mám ho vážně rád - jedna z mála věcí, co bych si chtěl vzít sebou do hrobu (kromě herního kompu). 😄

Nepoznáte někdo podle značení jeho stáří? Dvacátá, třicátá léta? Starší, mladší? Nějak se mi to nedaří dohledat...

• Like 3
Odesláno

Děkuji dobrotivému dobroznalci!!! 👍
Další dílek do dějin dřevního "nože s příběhem".

Nyčko si pokaždé při škrabání brambor mohu představovat, kterak chudičký Carl Theo ve svých učednických dobách
s brusem obcházel dělnické domácnost po rozbitých prašných či blátivých (to podle ročního období či počasí) cestách,
a snil o budoucnosti samostatné nožířské dílny.
Nebo naopak coby rozmazlený buržujský spratek bohatého velkotovárníka snažil se v Jugend partě
o kontrakt na dodávky spolkových nožíků či dýk. 😄

A hlavně si uvědomovat, že reálnou hodnotu věcí neurčuje jejich pořizovací cena,
ale každodenní smysluplné využití. Mé dva oblíbené EveryDayCheapo kousky:

• Like 2
Odesláno

Našel jsem o něm jen jednu dvě maličký zmínky v soupisu solingenských mesršmídů, ani tu značku nemá v katalogu, takže tipuju vážně malá/vedlejší manufakturka. Příbuzný (bratr?) Franz Eduard se vyšvihl výš nebo pak spolu táhli větší fabriku na příbory a dělali první dýky pro SA.
https://www.lakesidetrader.com/Education/Maker-Mark/F.-Ed.-Ohliger-Solingen/index.php

• Díky 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...