Přejít na obsah

Nože


Doporučené příspěvky

Hoši potřebuju trošku poradit ohledně kuchyňáku. Krátký příběh: V neděli jsem jako správný syn jel s manželkou popřát mamince, ovšem neohlášeni formou přepadovky. Plotna studená, máma zděšená, ujišťování že hlad nemáme samozřejmě k ničemu. Tak říkám, jen něco lehkého, venku je 24 stupňů, tak třeba salát. Stoupnul jsem si k lince že pomůžu, vzal jsem rajčata a počal krájet. Teda krájet, otevřu šuplík a padla mi huba. Bylo tam 9 nožů, z toho určitě pět starších než já. Vybral jsem si od pohledu ten nejlepší a rajče s ním rozdrtil, tak jsem si ho prohlédnul a šlehnul ho do koše. A takhle jsem pokračoval s dalšími šesti. Nechal jsem jí tam dva které jsem vyhodnotil jako nejméně hrozné a rajčata nakrájel svým kapesním spidercem broušeným pod úhlem 25 stupňů, takže rozhodně né ideálni do kuchyně, přesto to byl nejostřejší nůž pod střechou.

 

Čímž jsem vás uvedl a teď potřebuju poradit dva kuchyňáky nejlépe neuhlíkové, nebude se o to starat, tak jak tyto nože potřebují. Jeden větší kolem 25 centimerů a jeden nějakej obratnější kolem 8-10 centimerů. Starat (rozuměj brousit) se o ně budu já, takže ocel je mi asi celkem jedno, možná spíš tvrdší aby ostří chvilku vydrželo. Doporučte něco, co máte doma a jste spokojeni. Protože já v tomto směru jsem úplně marnej, mám doma dva uhlíkové Japonce a co je slušného v nerezu nemám vůbec páru. Běžet do tescomy pro první naleštenej šmejd co najdu se mi fakt nechce. Díky moc.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Tak tohle mě strašně pobavilo, na chlup stejná situace (taky jsem to pak vzal Endurou). Jen při tom vyhazování do koše začali rodiče vřískat a z koše to vytahovat. Doporučuju úplně obyčejný (a v kuchyni nejoblíbenější) Fiskars, třeba tu. Pokud k tomu pořídíš ten obyčejnej brousek (taky asi fiskars), vydrží jim to ostrý celkem dlouho. Aktuálně je to jediný co u těch mých je schopno řezat.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

2Daredevil: Univerzál Morakniv (dělený válcovaný výbrus ala 2000/Bushcraft nemá chybu), prcek/loupáček z keramiky (zelenina, houby...) se nemusí brousit vůbec.

Na další věci (santoku, delší nůž na pečivo, sekáček, fileťák...) bábě bohatě postačí supermarket - beztak to pak naháže do kastrolu v dřezu a pak do příborníku, tak jako všechny ženské. 

Jo a jestli něco skutečně patří vyhodit do popelnice, tak trhače ostří á la výše zmiňovaný Fiskars a socialistické "kolečkové brousiče" - to už je fakt lepší brousit "o schodek"  :furious:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Promiň, ale že Tobě "stačí" ještě neznamená že "protahováním" ten nůž brousíš správně. Taky jsem žil léta v podobném bludu a nechápal, proč mi i ty "nejvíc kolečkem nabroušené" křiváky a kuchyňské pajzáky řežou o třídu hůř, než zmiňované "sekery" s logem pavouka... :whistling:

Nicméně odpovědi na tohle téma rozhodně doporučuju hledat spíš na knife.cz. Možná budete překvapení na kolik zdejších štamgastů tam narazíte - namátkou třeba na kolegu mydlinka? a jeho (kromě spousty jiných chuťovek) "inhouse" pomůcky pro seriózní broušení  :cool02:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mylně zmínil brousek, mínil jsem spíše oživovač ostří. Jednou za čas vezmu i ten fiskars nůž na tormeku (vrcholový úhel je 45°), s pomocí přípravku ostří oživím před opětovným použitím. Netvrdím, že je to bůhvíjaký vynález (nikdy to nenabrousí rovnoměrně, kdysi jsem to četl právě na tom knifu), ale pro běžné použití je v kombinaci s tím konkrétním nožem nejpohodlnější (a to mám odzkoušeno i u sebe doma v kuchyni). Doma mám tento.

 

Je to podobné jako když má řezník své nože z domova (nebo od brusiče) nabroušené a vezme je pro oživení ocílkou.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Mne sa nastastie este ziaden noz nepodarilo ozivit. To by som sa asi po.ral od strachu keby taky noz ozil. Dokonca aj ocielku mam na iny dovod. Ale tieto samobrusne pomocky su prasarina, o tom niet pochyb. Btw, mne doma prave fiskars noze hrdzaveju ako prasa. Hold, nemaju radi umyvacku riadu. A nie, niesu uhlikove.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Já mylně zmínil brousek, mínil jsem spíše oživovač ostří. Jednou za čas vezmu i ten fiskars nůž na tormeku (vrcholový úhel je 45°), s pomocí přípravku ostří oživím před opětovným použitím. Netvrdím, že je to bůhvíjaký vynález (nikdy to nenabrousí rovnoměrně, kdysi jsem to četl právě na tom knifu), ale pro běžné použití je v kombinaci s tím konkrétním nožem nejpohodlnější (a to mám odzkoušeno i u sebe doma v kuchyni). Doma mám tento.

 

Je to podobné jako když má řezník své nože z domova (nebo od brusiče) nabroušené a vezme je pro oživení ocílkou.

S tímto brouskem mám též celkem dobré letité domácí zkušenosti.Na kuchyňský fiskars myslím stačí s přehledem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pánové, nechci se hádat ani rýpat, ale už perly jako "udržujte Vaše sekery i nože stále ostré" a "kotoučky, které ostří sekeru i nůž ve správném úhlu" by Vás měly varovat, že tyhle "univerzální trhače špon" nemůžou a nebudou správně fungovat na obojí. Fiskars ať si dál bouchá svoje sekerky, ale ostří nožů si šmrdláním o zadrbaná kolečka/válečky/tyčky (s kdovíjakým vrcholovým úhlem a geometrií) akorát zničíte. Však si pusťte v trubce nějaké seriózní video o broušení, jedno jestli na diamantovém brousku, keramické tyčce, šutru, kotoučové brusce nebo dnu hrnku: Rychle pochopíte že hlavní pohyb by měl vést proti ostří (a ne podél), proč se vrcholové úhly různých typů nožů liší - a jakou škodu vám na nožích napáchají tyhle hobby-marketové škrabky...  <_<

Upraveno uživatelem Radek124
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Hoši potřebuju trošku poradit ohledně kuchyňáku. Krátký příběh: V neděli jsem jako správný syn jel s manželkou popřát mamince, ovšem neohlášeni formou přepadovky. Plotna studená, máma zděšená, ujišťování že hlad nemáme samozřejmě k ničemu. Tak říkám, jen něco lehkého, venku je 24 stupňů, tak třeba salát. Stoupnul jsem si k lince že pomůžu, vzal jsem rajčata a počal krájet. Teda krájet, otevřu šuplík a padla mi huba. Bylo tam 9 nožů, z toho určitě pět starších než já. Vybral jsem si od pohledu ten nejlepší a rajče s ním rozdrtil, tak jsem si ho prohlédnul a šlehnul ho do koše. A takhle jsem pokračoval s dalšími šesti. Nechal jsem jí tam dva které jsem vyhodnotil jako nejméně hrozné a rajčata nakrájel svým kapesním spidercem broušeným pod úhlem 25 stupňů, takže rozhodně né ideálni do kuchyně, přesto to byl nejostřejší nůž pod střechou.

Čímž jsem vás uvedl a teď potřebuju poradit dva kuchyňáky nejlépe neuhlíkové, nebude se o to starat, tak jak tyto nože potřebují. Jeden větší kolem 25 centimerů a jeden nějakej obratnější kolem 8-10 centimerů. Starat (rozuměj brousit) se o ně budu já, takže ocel je mi asi celkem jedno, možná spíš tvrdší aby ostří chvilku vydrželo. Doporučte něco, co máte doma a jste spokojeni. Protože já v tomto směru jsem úplně marnej, mám doma dva uhlíkové Japonce a co je slušného v nerezu nemám vůbec páru. Běžet do tescomy pro první naleštenej šmejd co najdu se mi fakt nechce. Díky moc.

No nevím, tvoje reakce mi přijde irelevantní. Starší lidi na svém majetku lpí. Já to vždy řeším tím, že ty nože nabrousím a pak stejně použiji svůj zavírák.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Fiskars. Viktorinox a ty dělají malé.kuchyňské dlouho odzkoušené nože s barevnými střenkami od 160 kč ve velikosti přesně co mají naše maminky rádi a drží ostří jako prase.

Nože brousím ručně na normálním brousku dle typu nože a doma si je pravidelně obtahuji samo, že v protisměru ba klasické ocílce Dick ( ale asi stačí i levnější)

Upraveno uživatelem long
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...