Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Návštěvník YPO
Odesláno

U starýho baráku máš velkej fond oprav, kamarád platí 4000 ve staré bytovce, my platíme 500 a to ani nebude asi za co utratit.

ono je to závislé na tom co si kolektif odsouhlasí - většinou to bývá 30 až 50 korun za metr štvereční, takže tahle informace je trochu zavádějící, respektive mi tam chybí ty kámošovo metry

• Odpovědi 66
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Odesláno (upraveno)

ono je to závislé na tom co si kolektif odsouhlasí - většinou to bývá 30 až 50 korun za metr štvereční, takže tahle informace je trochu zavádějící, respektive mi tam chybí ty kámošovo metry

má 2kk a metry co já vím asi 70 - 80, volat mu kvůli tomu nechci je to jeho takový jeho slabý místo a je dost nasr...ej. já si ho dobíral že ti dúchodci tam schválili nejdražší okna a polystyren na světě. neříkám že to musí být všude ale neznám nikoho kdo platí tak málo jako my za ty věci kolem bytu

Upraveno uživatelem SCIFI
Návštěvník YPO
Odesláno (upraveno)

to by odpovídalo 50 za metr = standard ve starém domě = s tím se holt jeden musí srovnat pokud nechce bydlet v nic neříkající novostavbě nebo paneláku, aneb daň za cihlu :-)

Upraveno uživatelem YPO
Odesláno

to by odpovídalo 50 za metr = standard ve starém domě = s tím se holt jeden musí srovnat pokud nechce bydlet v nic neříkající novostavbě nebo paneláku, aneb daň za cihlu :-)

souhlas. jsou novodobý sidliště hnusný jak jižní město ale taky jsou jiný. chce to vybírat. mě by to štvalo z principu dávat tolik peněz do starýho baráku. ale když je na hezkým místě dá se to vydržet :-)

Odesláno

Pripada mi ze mate predstavu ze kdyz pri konci fixu kdyz vlozite mimoradnou splatku, tak Vam banka da pro dalsi obdobi fixu lepsi urok, nez kdybyste tuto mimoradnou splatku nevlozili, ale tahle predstava je mylna, dostanete samozrejme soucasnou vysi uroku i bez teto mimoradne splatky a kdyz se Vam bude zdat i tak vysoka, tak muzete zkusit refinancovni hyoteky jinou bankou, ta Vam jiste da lepsi urok nez ta soucasna.

Co se tyce volnych prostredku, proc byste je meli davat na mimoradnou splatku HU kdyz Vam banka ty penize pujcuje za nejake smesne 3% rocne? Tolik je temer rocni inflace, takze mate ty penize od baky defakto zadarmo. Myslim ze z tohoto duvodu, je daleko rozumnejsi tyto Vase volne prostredky vyuzit jinak, napr. mit to jako rezervu na necekane vydaje, na rekonstrukci, na nakup auta, na dovolenou, na studium, na cestovani, na coz byste si jinak museli treba brat spotrebitelsky uver za daleko vyssi uroky, Dalsi moznost je volne prostredky investovat jinak, at uz bezpecne na sporicim uctu,do jine nemovitosti, ci mene bezpecne ale s vyssim urokem do akcii, fondu, komodit atd.

Tak nejak jsem to myslel.

Souhlas. A pokud se bavíme o horizontu 20 a více let, mohlo by být zhodnocení vyšší, než úroková sazba hypo...

Odesláno

Kdepak, tuto predstavu nemam. :)

Namodeloval jsem si priklad, kdy v pripade, ze vlozim mimoradnou splatku 300k, tak pri stejnem uroku a fixaci na pet let usetrim 50k na uroku bance, coz mi za to asi stoji a ten pocit, ze dluzim zase o 300k min je navic k nezaplaceni. Na vsechno ostatni je tady mastercard. :)

Ale vazne, chapu tvuj pohled na vec. Jde jen o spravnou definici volnych prostredku. Rozhodne si neubiram na cestovani a jinych pozitcich, ktere me uspokojuji a naplnuji muj zivot.

Ten pocit... Pokud budeš mít 300K někde odloženo, pocit bude stejný...

Odesláno

Moje mi teď říkala že nám hypo zařizovali v gepard finance a byly nadmíru profesionální.

Kolega má s Gepard finance taky dobré zkušenosti.

Odesláno

Pánové, opět děkuji všem zůčastněným za diskuzi k tématu.

Včera jsem se byl podívat na dva byty, jeden v Šestajovicích(3 roky starý), tam byla cena 1,9 mil. a na druhý v Praze 10 - Petrovicích(22 let starý), ale 3+1 za 2,1 mil..

Mé postřehy jsou takové, že Šestajovice, sic kousek za Prahou jsou pro mě v rámci hypo a nákladů na dojíždění do Prahy díky prvnímu pásmu dost nevýhodné. Tyto náklady se totiž musí připočítat logicky ke splátce hypo + služeb + FO. Tím, že jsou od Prahy zhruba 3 km, jsem to zavrhnul a hlavně, další věc, která mě hned vbila do očí, že se v tom domě prodává dalších 6 bytů. Od dob co bydlím v závadové lokalitě mezi moderně "nepřizpůsobivými" si na tohle dávám fakt majzla. Jinak byt, jako takový byl hezký celkově kolem 60 metrů plochy, ale v přízemí, což mě osobně moc nevyhovuje. Dům navíc nemá sklepení ani podgarážování, takže otázka je, jak dlouho bude "dýchat" bez plísní.

Druhý byt je v P10 Petrovicích, jedná se o 3+1 ve starém panelovém domě, tuším 12-ti patrovém. Tenhle byt byl sice za 2,1 mi. a je po rekonstrukci kuchyně a podlah, ale na rekonstrukci koupelny a WC jaksi nezbyly peníze, čili starý umakart. Navíc jsem si v předsíni za skříněmi všimnul prasklin ve zdi, sice drobných, ale nijak dobrý pocit jsem z toho neměl. Majitel mi říkal, že do FO se platí 2.100,-Kč/měsíčně.  

Nu a tím se dostáváme k tomu, co psal SCIFI. Hypotéka na 2 mil. s tím, že se jedná o 100% krytí, vyjde na 30 let zhruba na 11.000,-Kč díky vysoké sazbě. Byť bych sebelíp chtěl, tak k tomu připočtu za elektřinu + vodu další 3.000,-Kč za 3 osoby a dále právě ony 2.100,-Kč za FO, no a jsem na celkových 16.100,-Kč. A to je ve starém domě sakra dost. Čili rozhodně Ti dávám za pravdu, že je asi nejlepší volbou novostavba.

A poslední perlička na závěr.

Večer jsem volal s dotazem na jednu novostavbu za Prahou, která se zdála být docela cenově výhodná. Konkrétně byt 2+kk 55m2za 1,7 mil. - novostavba.

A chlapík mi řekl, že jako není problém se přijít podívat a že potřeba v případě, že má člověk auto dokoupit ještě stání před domem, případě v garáži. To je pochopitelné. Co mi ale vyrazilo dech, bylo jeho tvrzení, že dům je na pozemku někoho XY a parkovací stání je také na pozemku cizího/či jiné firmy, ale že prý je to v pořádku, jen mě na to upozorňuje.

Tak jsem si říkal, jak je tohle vlastně možné, i když u nás už mě toho málo překvapí a pak jsem si řekl, že co kdyby se onen jiný vlastní po 10-15 letech rozhodnul všechno rozporovat tím, že pod domem je jeho pozemek? Jedním slovem jsem od toho dal okamžitě ruce pryč.

Suma sumárům jsem se po delším rozmýšlení rozhodnul, že nákup bytu vzhledem k absenci financí zatím odložím na neurčito a budu jen tak pozvolna hledat a nárazově sledovat nabídky. Protož jsem usoudil, že 30 letá hypotéka se může rázem změnit v peklo. Proto budu uvažovat a snažit se tak, abych dosáhnul maximálně 20 let a hlavně měl nějakou úsporu předem, kde by se tímto krokem výrazně snížila úroková sazba a tedy i následné splátky.

Přesto pánové všem přispívajícím ještě jednou mnohokrát děkuji!!! 

Mějte pěkný den.

Odesláno

Co mi ale vyrazilo dech, bylo jeho tvrzení, že dům je na pozemku někoho XY a parkovací stání je také na pozemku cizího/či jiné firmy, ale že prý je to v pořádku, jen mě na to upozorňuje.

Suma sumárům jsem se po delším rozmýšlení rozhodnul, že nákup bytu vzhledem k absenci financí zatím odložím na neurčito a budu jen tak pozvolna hledat a nárazově sledovat nabídky. Protož jsem usoudil, že 30 letá hypotéka se může rázem změnit v peklo. Proto budu uvažovat a snažit se tak, abych dosáhnul maximálně 20 let a hlavně měl nějakou úsporu předem, kde by se tímto krokem výrazně snížila úroková sazba a tedy i následné splátky.

nejsem žádnej realitní expert ale už jsem to slyšel a u nás je to taky takhle. pozemky před domem a okolo parkování nejsou naše ale nechává mě to naprosto klidným. ty park stání byly vybudovaný k našemu domu a zůstane to tak i kdyby se 10x změnil vlastník. když si koupíš byt v paneláku taky nevíš komu patří pozemek s parkováním před ním. tohop bych se nebál.

s délkou hypotéky jsem uvažoval přesně naopak jako ty. dal jsem si ji na co nejdýl aby byla splátka co nejnižší kdyby se někdy něco posralo abych na to měl pořád. sice přeplatím víc ale mám naprosto klidný spaní.

Odesláno

Ja som byval v novostavbe, ale fond oprav sme mali dost divoky. Susedia kazdu chvilu nieco chceli zlepsovat, tak 2x do roka okrem mesacneho prispievania som dal po 100 eurach za blbosti. A rovnako sa prejavili chyby, s investorom boli problemi a rovnako aj so stavbou, tak chceli zvysit fond oprav preventivne. Samozrejme, vseobecne u novostav bude nizsi fond oprav, kazdopadne treba byt opatrny na kazdom fronte. Najlepsi napad bol, ked sused chcel vybudovat system, v ktorom by hydraulicke rameno bralo kontajneri a ukladalo ich do zeme a nasledne by sa pod kontajnerami zavrela zem s umelym travnikom. Bolo tam 56 bytov, tak by to bol celkom kolotoc.

Odesláno

Lukis: no zatím mě vyloženě nic netlačí.

SCIFI: Když se jen vrátím k tém délce, tak ono to co píšeš je logické, ale podle mě je 10 let dost velká doba/další prodleva, čili já bych měl asi větší klid, že třeba po 15-ti letech už mi zbývá "jen" 5 a ne 15, ale to co píšeš, zní samo taky logicky, pokud člověku nevadí, že více přeplatí. S těmi pozemky nevím, jak to funguje.

Stefan: 56 bytů? To je tak 8 - 10 pater? To už je taky dost, já bych preferoval ideálně kolem maximálně 20 bytů/vchod. No čím víc lidí, tím víc problémů, jak to tak vidím :) .

Odesláno (upraveno)

Boli to styri mensie 4poschodove bytovky, ktore mali spolocny dvor. Architektonicky to bolo na vysokej urovni. Ale za 2izbak, ktory mal sice 70 m2 bolo 130 tis eur vela. Na porovnanie, v podobnom case o par ulic dalej 50m2 v klasickom cinziaku za 80 tis. Minule som bol u kamaratky v novostavbe, sikovny  2izbak, ziadne plytvanie priestorom ako je zbytocne velka chodba a pod. No ked som prisiel domov a pozrel cenovku, tak sympatie padli, 130 eur za cca 55 m2 mi prislo velmi vela. Kamarat predaval byt mozno 10 minut autom od tejto novostavby, 4 izbak za 86 tis eur. Neviem aku mate cenotvorbu v Prahe, ale ja by som v Bratislave do novostavby za danych podmienok nesiel. A navyse nemam rad kk, teda vo vacsine pripadoch ked je kuchyna sucast doslova v obyvacke.

edit. lokality boli okrajove, tie prve dve skor horsie.

Stefan: 56 bytů? To je tak 8 - 10 pater? To už je taky dost, já bych preferoval ideálně kolem maximálně 20 bytů/vchod. No čím víc lidí, tím víc problémů, jak to tak vidím :) .Bol

Upraveno uživatelem StefanM
Odesláno

Určitě je dobrý si počkat, jak píše lukis, pokud to budeš navíc průběžně sledovat, vypozoruješ, co jsou ty "ležáky" který nikdo nechce, jen se na ně dá nachytat někdo, kdo hned teď shání a dopředu se o to nezajímal. Tam se pak dá dobře licitovat s cenou, pokud bys o ten byt stál.

Pak se taky může stát, že narazíš na nabídku, která se objeví jen málo a ne na dlouho a budeš mít vyřešeno.

Odesláno

Pánové, opět děkuji všem zůčastněným za diskuzi k tématu.

Včera jsem se byl podívat na dva byty, jeden v Šestajovicích(3 roky starý), tam byla cena 1,9 mil. a na druhý v Praze 10 - Petrovicích(22 let starý), ale 3+1 za 2,1 mil..

Mé postřehy jsou takové, že Šestajovice, sic kousek za Prahou jsou pro mě v rámci hypo a nákladů na dojíždění do Prahy díky prvnímu pásmu dost nevýhodné. Tyto náklady se totiž musí připočítat logicky ke splátce hypo + služeb + FO. Tím, že jsou od Prahy zhruba 3 km, jsem to zavrhnul a hlavně, další věc, která mě hned vbila do očí, že se v tom domě prodává dalších 6 bytů. Od dob co bydlím v závadové lokalitě mezi moderně "nepřizpůsobivými" si na tohle dávám fakt majzla. Jinak byt, jako takový byl hezký celkově kolem 60 metrů plochy, ale v přízemí, což mě osobně moc nevyhovuje. Dům navíc nemá sklepení ani podgarážování, takže otázka je, jak dlouho bude "dýchat" bez plísní.

Druhý byt je v P10 Petrovicích, jedná se o 3+1 ve starém panelovém domě, tuším 12-ti patrovém. Tenhle byt byl sice za 2,1 mi. a je po rekonstrukci kuchyně a podlah, ale na rekonstrukci koupelny a WC jaksi nezbyly peníze, čili starý umakart. Navíc jsem si v předsíni za skříněmi všimnul prasklin ve zdi, sice drobných, ale nijak dobrý pocit jsem z toho neměl. Majitel mi říkal, že do FO se platí 2.100,-Kč/měsíčně.  

Nu a tím se dostáváme k tomu, co psal SCIFI. Hypotéka na 2 mil. s tím, že se jedná o 100% krytí, vyjde na 30 let zhruba na 11.000,-Kč díky vysoké sazbě. Byť bych sebelíp chtěl, tak k tomu připočtu za elektřinu + vodu další 3.000,-Kč za 3 osoby a dále právě ony 2.100,-Kč za FO, no a jsem na celkových 16.100,-Kč. A to je ve starém domě sakra dost. Čili rozhodně Ti dávám za pravdu, že je asi nejlepší volbou novostavba.

A poslední perlička na závěr.

Večer jsem volal s dotazem na jednu novostavbu za Prahou, která se zdála být docela cenově výhodná. Konkrétně byt 2+kk 55m2za 1,7 mil. - novostavba.

A chlapík mi řekl, že jako není problém se přijít podívat a že potřeba v případě, že má člověk auto dokoupit ještě stání před domem, případě v garáži. To je pochopitelné. Co mi ale vyrazilo dech, bylo jeho tvrzení, že dům je na pozemku někoho XY a parkovací stání je také na pozemku cizího/či jiné firmy, ale že prý je to v pořádku, jen mě na to upozorňuje.

Tak jsem si říkal, jak je tohle vlastně možné, i když u nás už mě toho málo překvapí a pak jsem si řekl, že co kdyby se onen jiný vlastní po 10-15 letech rozhodnul všechno rozporovat tím, že pod domem je jeho pozemek? Jedním slovem jsem od toho dal okamžitě ruce pryč.

Přesto pánové všem přispívajícím ještě jednou mnohokrát děkuji!!! 

Mějte pěkný den.

Dát dvojku za byt mimo dosah metra, je jako si koupit za dvě mega paletu digitálek.  Nemluvě i tom, že s Hypo jseš v tom za trojku.    Doporučuju něco přišetřit a hledat něco ve "městě", nebo slevit z metrů. Prodat byt uprostřed polí může být za pár let neřešitelný problém. 

• Po letech...
Odesláno

Dobrý večer, oživím toto starší vlákno a požádám o radu. Zvažuji koupi vlastního bytu 2+kk, cena ca 3.5mil. v Praze, pouze novostavbu, ca 60 m2. Prošel jsem různé weby developerů, ale nevím. Čím víc jsem toho prošel, něco viděl i na vlastní oči, nemůžu se rozhodnout. Neporadil by někdo nějaký zajímavý projekt. Líbí se mi Botanica, ale podle záměru to tam bude jeden barák vedle druhého. To už se mi více líbí Modřany. Díky předem za tipy.

Odesláno

Kamarad kupoval v Modranech vloni nejakou novostavbu a bylo to delany jako druzstevni bydleni.

Daval asi 800 predem a bude myslim 23 let platit druzstvu "najem".

Muze to byt dobra alternativa misto hypoteky, pro ty, kteri na ni nedosahnout.

Dal jsem do googlu druzstevni byty Modrany a tohle vyjelo: https://druzstevnivystavba.cz/projekty/o-projektu/?projectID=1#o-projektu

• Po letech...
Odesláno

Ahoj, trochu to vlákno vytahnu z hrobu. Jednal jste teď někdo s českou spořitelnou ohledně refixu? Kolik je reálná hodnota úroku na deset let (bez pojištění apod). Mě při prvotním ?naťuknutí? nabídli 2,69% na těch 10let

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...