Přejít na obsah

Změna času (letní/zimní čas)

262 hlasů

1. 1. Jste pro zimní / letní čas nebo jen jeden?

• jsem pro zachování zimního a letního času a jejich střídání
      65
    • jsem pro jeden čas
      197

• Prosím přihlaste se nebo zaregistrujte, abyste mohl hlasovat v této anketě .

Doporučené příspěvky

Siwi: a proto sem měl na prumce, dvakrát týdně nultou hodinu 7:10 az 7:55... Labuzo... Bus mi jel v 6:20 a ve skole v 7... Jeden spolužák byl u školy o čtvrt na sedm a sem tam cekal na školníka... Pak se na to vysral a čas od času přišel do hodiny dalším spojem 7:20-7:30 podle toho jak měl vlak sekeru...

Upraveno uživatelem Lion
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

• Odpovědi 365
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

hmm, naši mě moudře odhlásili z plaveckého oddílu, když přišly tréningové dávky 8x týdně, z toho 3x ráno na 6 hodin, ještě před vyučováním :)

stejně jsme pak měli vyučování, tuším že "cvika" na 6:30, takže autobusu v 5:50 a budíčku aninevimvkolik jsem se nevyhnul...

ale jinak je pro mě důležitější to světlo ráno. takže letní čas ne...

Odkaz ke komentáři

Samozřejmě! Když si představím, že bych od prosince do února musel odučit první vyučovací hodinu celou za tmy, dělá se mi z toho fyzicky mdlo.

a to si představ, že třeba takovej řidič autobusu, nebo tramvaje vstává ve dvě ráno (za tmy) .... v půl osmý je doma (za tmy) ....... ve dvě odpoledne de znovu (za světla) a v osum večer de zase domu (za tmy)

to je pakárna co ? ...... myslím, že první vyučovací hodinu po tmě s ohledem na to, že můžeš ublížit maximálně sám sobě  zvládneš s prstem v zadku

Upraveno uživatelem YPO
Odkaz ke komentáři

Když jsem byl v páté třídě, matikarka nás vždycky na prvních 30 minut vyučovací hodiny přinutila dát si hlavu na stůl a spát.

Když potom odešla do blázince bylo, mi to celkem líto. Byla to učitelka sympatacka.

Dát takto matiku na začátek dne... Vše vyřešeno :D

Upraveno uživatelem lib
Odkaz ke komentáři

a to si představ, že třeba takovej řidič autobusu, nebo tramvaje vstává ve dvě ráno (za tmy) .... v půl osmý je doma (za tmy) ....... ve dvě odpoledne de znovu (za světla) a v osum večer de zase domu (za tmy)

to je pakárna co ? ...... myslím, že první vyučovací hodinu po tmě s ohledem na to, že můžeš ublížit maximálně sám sobě zvládneš s prstem v zadku

Jenomže řidič autobusu si může zvolit jinou práci, když mu to vadí. Děti do školy musí a vybírat si nemůžou. Ono nejde jen o to, co zvládnu s prstem v nose já?
Odkaz ke komentáři

Jenomže řidič autobusu si může zvolit jinou práci, když mu to vadí. Děti do školy musí a vybírat si nemůžou. Ono nejde jen o to, co zvládnu s prstem v nose já?

tak za prvé to nebyla stížnost, ale informace

za druhé je metrák zaměstnání, prací a činností kde nemá člověk na výběr ..... policie, lékaři, hasiči, pekaři, ponocný atd. atd.

noa za třetí kdyby ten autobus nebo tramvaj nejezdil, protože by se na to ten či onen vysral (což se v brzké době může klidně stát, páč podmínky jsou čím dál tím horší) tak bys tam tu první vyučovací hodinu mohl klidně dřepět sám ..... zas bys moh v kabinetu v klidu oprašovat papouška

Odkaz ke komentáři

Tak v Irsku prý zimní čas nakonec mají, je to smůla co, ale asi fakt existuje.

Sis to nedočetl ne? Irové si zavedli (uzákonili) svůj standardní čas - prakticky čas letní - UTC+1 (tedy greenwich + 1) . Leží ve stejném časovém pásmu, jako Anglie (Spojené království). A standardní světový čas (chceš li, pásmový) používají v zimním období. Je to tedy stejné, jako u nás - v zimě pásmový, v létě svůj standardní. Akorát tím, že si zavedli za standard UTC+1 (pásmový+1), tak zákonem si ho posouvaj v zimním období na pásmový (UTC, greenwich). Výsledek je tedy stejný jako ve zbytku Evropy, kde se zavádí čas letní.

V Chile to dopadlo zřejmě obdobně.

Odkaz ke komentáři

Doplnit do hlasovani jeste 3. variantu, a sice jeden cas - letni, nejde.

Ad zimni cas - myslim, ze valna vetsina lidi ma zcela jasno v tom, ze je to zpusob nastaveni casu, co je u nas v zime (od 28.10 do 25.3.). Letni cas je nastaveni casu ve zbylem obdobi, definovanem proste jako leto.

Odkaz ke komentáři

YPO, z tvé vztahovačné reakce je zřejmé, že máme na mysli každý něco trochu jiného. Pokusím se tedy vymáčknou přesněji: Všichni víme, že řada povolání se musí vykonávat i v noci a celá směna tak proběhne za tmy. To je jasné a nikdo s tím nic nenadělá. Počítají s tím i ti, kterých se to týká. Jdou do toho s tím, že budou pracovat za tmy, zatímco ostatní spí. Znám třeba pár ajťáků, co si svojí práci na noc plánují schválně. Prý je větší klid a nic je nerozptyluje. Jiní by zase radši spali, ale práce jim to nedovolí. Ale všichni vědí, že je noc a noc má svůj určitý charakter.

Problém letního času v zimě spočívá v tom, že bude tma až do devíti. Devět hodin už není noc, nýbrž docela pokročilé ráno, či dokonce dopoledne. Astronomicky by v tu dobu už v našich zeměpisných šířkách dávno tma být neměla, jenže bude. Je to nepřirozené a jen to jsem tím vším chtěl říct.

Odkaz ke komentáři

U nás středoevropský, v Irsku třeba světový (UTC) a maj štěstí, že třeba i greenwichský (GMT, i když úplně totéž to není, ale to už je puntičkaření). Jasně v lidové hantýrce to bude zimní, ale jak už jsem psal, když už jsme na hodinkovém fóru ve vlákně o čase... Mimochodem u nás ten zimní byl tuším tím zákonem opravdu "zimní" pojmenován, jak je pojmenován v irském zákoně, nevím (tipnul bych si ale, že "zimní" to nebude), může to někdo pro zajímavost najít. Takže u nás jednou pro vždy "středoevropský" (teda než vrchnost zavede něco jiného :-) ). Víc k tomu už nenapíšu.

Odkaz ke komentáři

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

• Vytvořit...