Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Hezký den,

založil jsem toto vlákno, protože se mi tady nikde nepodařilo najít ani zmínku o těchto zajímavých hodinkách. Pokud je tady něco takového, omlouvám se.

Nejprve krátce napíšu, jak jsem k nim přišel. Včera jsem byl služebně v Plzni a v pauze na oběd jsem po cestě z restaurace míjel takový klasický bazar, věšáky s hadrama, police plné nádobí, skleniček, nějaké lustry, vysavače a haldy dalších pí....n. Nejprve jsem to minul a řekl si, že to je sbírka krámů ze sídlišť a tam nic nehrozí,  ale červíček stejně zahlodal a tak jsem se vrátil a vlezl dovnitř. Chvilku jsem tam tak koukal a opravdu ani náznak něčeho, co by stálo za povšimnutí. Tak jako všude jinde jsem se tedy zeptal pána, co tam tak seděl, jestli nemá nějaké hodinky. Povídá "tady v tý krabici" a přisunul přede mne takovou plastovou, zelenou škatulku, ve které bylo asi tak 20 kousků qvartzek ze současné distribuce Lidlu a podobných hodinářských velikánů. Abych nedělal "Zagorku", tak jsem to prohrábl a zalesklo se tam něco staršího, na první pohled působícího jako Primky bez korunky, podotýkám, že brejle jsem si nechal v autě. Jenže to zalesknutí bylo takové jiné, dražší, jestli mi rozumíte. Tak jsem je vytáhl, požádal pána o lupu, která mu ležela na stole, a hele, ony jsou to docela zajímavé hodinky s korunkou umístěnou v dýnku! Lehce jsem korunkou otočil a vteřinovka se rozeběhla tak plynule, až mě to zaskočilo. Zeptal jsem se tedy "co za ně", po odpovědi bez mrknutí zaplatil, ještě nechal od cesty a pádil zpět na Workshop. Doma jsem je potom lehce počistil a zjistil, že nenesou téměř žádné známky používání a navíc, do teď jdou prakticky na vteřinu přesně.

A o co se tedy ve zkratce jedná, výroba těchto hodinek je datována do období konce 60. a začátku 70. let, výrobcem je dle dostupných zdrojů švýcarská hodinářská, rodinná firma Voumard, působící snad dokonce v Bienne, dnes již neexistující. Uvnitř by měl být calibr Voumard, 17 Jewels s Kif uložením setrvačky, frekvencí 19800 bph a rezervou nátahu 54 hodin, jak jsem již předeslal, běh centrální vteřinovky je téměř plynulý. Ciferník je stříbrný, s datovým okénkem na třetí hodině nad každým indexem je lumi bod, lumi výplň mají i obě ručičky. Pouzdro je podle mne ocelové, stejně jako dýnko, natahovací korunka je umístěna ve spodní části hodinek, v dýnku. Sklíčko je klasický plast.

Tolik tedy na úvod, samozřejmě pokud máte o této značce nějaké širší informace, budu rád, když se o ně tady podělíte. 

No a ještě několik fotografií

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím.

Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma.

Odesláno

nádherný ulovený kousek. Jak lehce/těžce jde to natahování na dýnku? To jsem ještě nikdy neviděl...

Odesláno

nádherný ulovený kousek. Jak lehce/těžce jde to natahování na dýnku? To jsem ještě nikdy neviděl...

Natahování jde úplně normálmě, jen se na rozdíl od standardní korunky provádí palcem.

Odesláno

Hezky zachovalé hodinky, ale taky zírám na ten mechanizmus korunky v dýnku, to je krásná raritka. Jak se seřizují ručičky a jak se dá sundat dýnko?

Ručičky se seřizují v podstatě klasicky, korunka se povytáhne z dýnka a otáčí se s ní, dýnko se dá podle mne sundat také normálně, protože ten mechanismus korunky je v něm napevno a je to jakýsi převod.

foto zapůjčeno z Watchuseek

Odesláno (upraveno)

Zajímavě řešený mechanizmus. Ve strojku pod pérovníkem (nebo kolem pro nátah, nebo co to vlastně je) vyčuhuje i jedno utopené ozubené kolo, že by nějaká poloha i pro zamáčknutí korunky? Třeba seřizování data?

Upraveno uživatelem Karlos
Odesláno

Moc hezky ulovek, gratulace!

Tu korunku na dynku jsem videl pouze na fotkach Jaeger Lecoultre Futurematic a na nich dost blbe vycuhovala. Na tech tvych hodinkach je hezky zakomponovana do dynka a vypada to mnohem lepe.

Odesláno

Taky gratuluju k úlovku. Tohle se vidí max. na budíkách, kde je korunka plastová. Když o nich ještě něco najdeš, hoď to pls sem. 

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...