Přejít na obsah

Tribute to Geophysic


sery.vlk

Doporučené příspěvky

JLC uvádí na trh další současné zpracování historického kousku, Geophysic. Geophysic byl uveden na trh v r. 1958, postupně existoval v řadě verzí, co měl společné, byla odolnost vůči magnetismu, přehledný ciferník se třemi ručkami (velká sekundova ze středu), celkově výraznou estetiku, uvnitř strojek na ruční nátah s COSC certifikací. Velikost tehdejších standardních 35 mm plus minus něco, podle verze.

 

O reedici se spekulovalo dlouho, je zajímavé sledovat, jak a v čem jsou v JLC věrni předloze, v čem se naopak jen nechávají inspirovat. Estetický dojem svůj vzor rozhodně nezapře i přes zvětšené pouzdro (38,5 mm). Místo plexi safír (s lumi body na vnitřní straně po pěti minutách). Ciferník a ručky: to je jasný původní Geophysic. Problémem byl výběr strojku, dnes JLC nevyrábí mezi těmi desítkami kalibrů ani jeden, který by byl na ruční nátah a prostě jen na tři ručky do kulatých hodinek. Nakonec Tribute osadili historickým automatickým kal. 898, předchůdcem dnešního 899 (ten starší mj. nemá pevnou délku vlásku a regulaci závažími na setrvačce, nemá keramické kuličky v ložisku rotoru - ale byl to základní kalibr, používaný také pod mnoho komplikací, vyráběný snad 20 let). - Průměr pouzdra jsem již uvedl, tloušťka 11,4 mm, uvnitř stínění proti magnetismu (ciferník o tloušťce 1 mm!), potápět se může do 100 m. Lumi na ručkách plus body na krystalu. A jak je u současného JLC zvykem, žádné COSC... takže chybí nápis "chronometre", který byl pro původní model typický.

 

Reedice je limitovaná, celkem bude kusů (ocel/růžové zlato/platina) 800/300/58. Eurové ceny (bez záruky) 7500/16 tis/25 tis.

 

Nakonec pár fotek z netu (watchprosite.com):

 

ocelové a zlaté mají na čísleníku kříž

post-5001-0-10424900-1397168061_thumb.jpg

 

post-5001-0-65618800-1397168078_thumb.jpg

 

po dlouhé době JLC použili šroubovací dýnko, s typickým dekorem

post-5001-0-59046900-1397168095_thumb.jpg

 

post-5001-0-47408700-1397168112_thumb.jpg

 

post-5001-0-59812500-1397168126_thumb.jpg

 

všechny tři verze bok po boku

post-5001-0-32789200-1397168144_thumb.jpg

 

nakonec v detailu nový design signované spony

post-5001-0-96597600-1397168162_thumb.jpg

 

Původní model vypadal takto (ocel a růžové zlato):

 

post-5001-0-95892100-1397168844_thumb.jpg

 

post-5001-0-79286200-1397168859_thumb.jpg

Upraveno uživatelem sery.vlk
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

  • Odpovědi 44
  • Vytvořeno
  • Poslední odpověď

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Uživatelé s nejvíce příspěvky v tomto témátu

Paráda, paráda, paráda. Ty platinový s elegantnějším  cifrem dokonce boží, perfektní moderní hodinky. To je trefa - pohleďte jen  na ty přesně správně dlouhý ručky, to nefičuruje ani explorer I !!!Trochu se jen nemůžu srovnat s tím křížem přes ciferník, zejména, když je svislá čára přerušovaná nápisy, ale to časem dám :).

 

Cena se mi zdá přiměřená, na to, že je to definitivní only watch forever .  

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Na modernu má JLC jiný řady. Takže když dělá tribute, nikam trapně podbízivě neuhybá. Tohle se mi na JLC líbí, že nemíchá styly a drží rozumný počet řad a modelů.

JLC je prostě top. Pro mě number one. Jak já bych je ještě aspoň jednou chtěl... Třeba jen základní Master Compressor :D

 

A jak říká cigi, takhle maj bejt dlouhý ručky.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Kalibr - oprava. V úvodním příspěvku jsem to popletl - nějak jsem si popletl čísla kalibrů (898, 899, 891) :bangin:

V reedici použitý kalibr 898 není žádný starší automat, nýbrž současný model (fixní délka vlásku, regulace závažími na setrvačce, rotor na ložisku s kuličkami z oxidu zirkonia), předpokládám prostě 899 bez data.

 

Stejně se nějak nemohu zbavit dojmu, že tahle limitka za tuhle cenu si zasloužila něco speciálního... ale to bych asi chtěl moc, velké firmy zkrátka berou reedice spíš jako otázku vnějšku, estetiky. Reedice na historických kalibrech, co se někde válely desítky let v bedně, ty se dělají jinde...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Snow

Konečně vím, jak vypadají hodinky, které stačí jako jediné na celý život. Hodinky od prestižní firmy, precizně vyrobené, vybavené dokonalým strojkem, přehledné, robustní, pokud je někdo vystaven silnému antimagnetickému poli je připraven, s dobrou vodotěsností.

 

K příspěvku, který byl precizně připraven, ostatně, taková jsou vlákna od sereho.vlka vždy, není jednoduché co přidat. Podařilo se mi však najít původní model.

 

Jaeger-LeCoultre Geophysice 1958

 

Historical-Geophysic_Jaeger-LeCoultre1.j

 

Historical-Geophysic-caseback_Jaeger-LeC

 

Původní leaflet

 

Geophysic-historical-leaflet_Jaeger-LeCo

 

zdroj - Watch-insider?

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

No, jo, je to tak, snow, zrovna přemýšlím, jestli se mi do října podaří prodat všechen můj balast a koupit si jégrovky ...... zatím jsem pro, protože jsem se právě srovnal s tím přerušovaným křížem na ciferníku a začínám žrát ten nápis GEOPHYSIC.

 

šerý vlku, co speciálního by sis do nich představoval ?? giroturbo ?  Myslím, že celý projekt geophysic ( na rozdíl třeba od extreme lab ) byl od začátku o tom, vyrobit po všech stránkách nejlepší toho času vyrobitelné hodinky pro běžné každodenní nošení do práce lidí střední třídy ( vědci, námořníci ..... ) . A to se podařilo v roce 1958 a podle mne pravděpodobně i v roce 2014 ( ocelová verze ). Deriváty z drahých kovů jsou vždy sváteční.

Upraveno uživatelem cigi
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Žádné turbo, žádné vyfikundace. Jenom si myslím, že cenovka obsahuje příliš velkou prémii za (nečíslovanou) limitku. Vlastně je to obyčejná hodinka, inspirovaná slavným předchůdcem, do níž strčili jeden z mnoha obyčejných strojků, co mají na skladě. A jaksi mimochodem se při tom nesnížili k tomu, aby si šli pro nezávislý certifikát - přitom "chronometre" byl jednou z hlavních kvalit původních Geophysic.

 

Kalibry 899/898 nejsou ultratenké, ale tenké jsou dost, rozhodně nelze říct, že by šlo o robustní strojek. (Vzpomeňte na Iztapovy potíže s Master Compressor Diving - ty jsou osazeny právě cal. 899.) (Na zahraničních fórech se spekuluje o tom, že tyhle strojky pro nový Geophysic budou speciálně vyladěné - to je sice hezké, a mělo by tomu tak být u každého strojku, který vypustí do světa, ale neřeší to to hlavní omezení plynoucí z prostorových omezení, které je dáno malou tloušťkou tohoto kalibru.)

 

Tenhle projekt by si zasloužil něco lepšího, spekulace o komerční neschůdnosti (vysoké náklady na vývoj nového strojku, které by nešly amortizovat v přijatelné koncové ceně u limitované série) neberu, robustní kalibr by JLC určitě mohli využít u svých ostatních sportovních hodinek - dosud jim podobný strojek vlastně chybí. A nemusíme se bavit o ručním nátahu (jako měl původní Geophysic), tohle je to poslední, co bych tomuto projektu vytýkal.

 

Alternativou by byla limitovaná série s využitím historických strojků, ať původních nebo vyrobených podle původních výkresů - tyhle firmy si nástroje přece vždy nechávají někde dobře schované ve skladu.

 

Tož tak... neříkám, rád bych si je zblízka prohlédl a osahal, asi napíšu do Vídně do butiku .-)

 

Neřekl bych ani popel, kdyby cenovka byla poloviční. Ale EUR 7k5? - s visačkou v podobném ranku je už rok na trhu např. Blancpain Batyscaphe, taky model inspirovaný minulostí, i když ta inspirace je zde mnohem volnější, ale uvnitř kalibr se třemi pérovníky (rezerva 120 hod.) a křemíkovým vláskem - takže antimagnetický i bez klece z magneticky měkké oceli, s průhledem, přes který se majitel může kochat neskutečně krásně střídmě zdobeným strojkem. Ostatně co se použití křemíku týče, jsou dnes JLC za svými konkurenty pozadu... To všechno říkám jako zapřisáhlý fanda téhle značky...

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Návštěvník Snow

Ne,ne ne vlku, mou teorii o dokonalých hodinkách mi nezvrátíš. Je sakra těžké oponovat odborníkovi na Jaeger-LeCoultre, když sám o nich nic moc nevím. Přesto se mi však nechce dělat dogma, že je třeba strojek 899/898 nějak křehký na základě IzTapoVých problémů. Jestli je takových problémů plné kdejaké fórum jsem zase vedle. 

Drahé jsou, to ano, tady se domnívám, opírají se o to, udělali jsme limitku, což je samo o sobě škoda a tím pádem vytvořili uměle exklusivitu, kterou pak zdůvodnili cenu.

 

Nemohu si pomoci, pořád si stojím za tím, že vidím skvělé hodinky, za pravda, nehoráznou cenu.

 

 

 

 

 

 

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Sněžníku, nové Geophysics jsou zvnějšku krásné a celkově podařené hodinky, o tom žádná. (Taky jsem je po téhle stránce nikdy nikde nekritizoval, jenom jsem si povzdechl nad avizovanou cenou...) A do současné kolekce JLC rozhodně vnášejí něco nového, o tom taky žádná.

 

To, co kritizuju, je, že se při této reedici snížili k přístupu, který zde na fóru občas kritizujeme, že totiž vzali z police nějaký kalibr a jen ho hezky obestavěli pouzdrem a číselníkem. Jako fanda značky si myslím, že JLC má na víc, pro mne to je firma Mistrů Hodinářů. Jak jsem psal cigimu, bylo by hezké, kdyby při této příležitosti vznikl např. robustní kalibr do sportovních hodinek (pro obyčejné lidi - nikoli kalibr z jiného světa, který vyvinuli jen pro Extreme LAB, bylo by hezké, kdyby odolnost proti magnetismu vyřešili jinak, než jak se to dělalo před padesáti lety, např. užitím křemíku (vždyť křemíkový vlásek běžně používá třeba Omega). Protože kdo jiný by měl přicházet s novými podněty a řešeními, než právě JLC. - Jenže když hlavním kritériem je zisk, dopadá to pak trochu jinak... pravda, v tomto případě velice pěkně na pohled .-)

 

(S kal. 899 mám osobní zkušenost. Když se asi po roce používání začal trochu opožďovat, zastavil jsem se ve Vídni v servisu Richemontu; servisují tam Schaffhauseny, možná Paneraie, doufal jsem, že během pár minut upraví chod mých JLC (kal. 899 nemá regulaci chodu délkou vlásku, ten je připájený napevno, chod se reguluje závažími na setrvačce). Z recepce mi zavolali mistra hodináře, který si hodinky vzal na vibrograf a po chvíli mi je vrátil se slovy: - Gratuluji k výjimečně přesným hodinkám. Nemá smysl je otvírat. Musíte si uvědomit, že toto jsou velmi tenké společenské hodinky, na jejich strojek nemůžete brát stejná měřítka jako na tyto - a ukázal na obrovské IWC, co měl na ruce. Tož tak...)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Vlkově náladě rozumím, JLC mělo ještě několik let zpátky jako hlavní devizu, že každý model hodinek má svůj specifický strojek.

Ani nevím, jestli je použití existujícícho strojku do nového modelu exces nebo už se to stalo v nedávné minulosti a tedy se to stává standardem.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se

×
×
  • Vytvořit...