zceyee Odesláno 4. srpna Nahlásit Odesláno 4. srpna 60 ml, idealni objem v tom vedru. Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 5
Axel Odesláno 4. srpna Nahlásit Odesláno 4. srpna V 17. 7. 2026 v 15:30, Josef01 napsal: Asi nemá cenu se tady přebíjet různými studiemi (většina bude beztak na zakázku), každopádně dnes se píše, že káva je zdraví prospěšná, včetně másla, vajíček a coca-coly apod., takže nelze vlastně věřit ničemu. Je prokázáno, že káva stimuluje tvorbu CCK, mléčný tuk tvorbu CCK dále zesiluje a výsledkem je vyšší aktivita žlučníku a slinivky. Na každého člověka to působí jinak, jinak na zdravého, jinak na nemocného. Nakonec, ať si každý pije co chce Nějaké povídání je níže: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2393014/ https://pmc.ncbi.nlm.nih.gov/articles/PMC1867805/ Pokud není přepražená (v podstatě spálená), tak zdraví prospívá, problematický je ovšem kofein, který stimuluje vylučování stresových hormonů. A ty tělu dobře nedělají. Kofein je dobrý jedině před sportovním výkonem nebo v případě krize někde na cestě.. Řešením je káva zbavena kofeinu (ideálně swiss water cestou), benefity zůstávají, stejně tak chuť, kolik kávy vypiju a kdy pak nemusím vůbec řešit, což je super.
JerryLan Odesláno 5. srpna Nahlásit Odesláno 5. srpna Když i ti nejbližší ocení dobrou kávu… Obsah je dostupný pouze registrovaným uživatelům. Registrace na Chronomag Fórum je zdarma. Pokud již registraci máte, přihlaste se, prosím. 1
14titi Odesláno 6. srpna Nahlásit Odesláno 6. srpna Ahoj, mám takovou otázku do placu. Z jakých šálků pijete espresso? Podařilo se mi rozbít můj rancilio šálek a musím si pořídit něco nového. Mám rád ty tlustostěnné porcelánové kousky. Nemáte někdo tip na něco zajímavého?
Jone Odesláno 7. srpna Nahlásit Odesláno 7. srpna @Ivan Lelák trocha nevyžádané osvěty k názvosloví: džezva je kovová kónická nádoba/konvička s dlouhou rukojetí, vaří kávu dohromady s vodou. Má specifický postup vaření (zjednodušeně: třikrát zpěnit) a výsledkem je káva s lógrem. Prostě takový alte schulle "turek", jak si ho dělali nomádi na poušti To šroubovací, co máš ty, je moka konvička; ta využívá tlak páry (1 - 2 bary), který vytlačuje horkou vodu přes sítko s kávou do horní nádoby. Kafe je bez lógru. Vynález někdy ze 30. let minulého století. A taky se v každém tom vehementu používají rozdílně mletá zrna: do džezvy patří velejemně mletá, do moka středně… Sorry, ale jako fanoušek moka konvičky (každodenní ranní rituál si fakt gustýruju) jsem musel… 1 1 2
Conrad Odesláno 7. srpna Nahlásit Odesláno 7. srpna V 6. 8. 2026 v 19:06, 14titi napsal: Ahoj, mám takovou otázku do placu. Z jakých šálků pijete espresso? Podařilo se mi rozbít můj rancilio šálek a musím si pořídit něco nového. Mám rád ty tlustostěnné porcelánové kousky. Nemáte někdo tip na něco zajímavého? https://www.kava-praha.cz/cs/642-porcelan
JerryLan Odesláno 9. srpna Nahlásit Odesláno 9. srpna On 8/6/2026 at 7:06 PM, 14titi said: Ahoj, mám takovou otázku do placu. Z jakých šálků pijete espresso? Podařilo se mi rozbít můj rancilio šálek a musím si pořídit něco nového. Mám rád ty tlustostěnné porcelánové kousky. Nemáte někdo tip na něco zajímavého? https://eshop.qubus.cz/en/porcelain/espresso-cup/
14titi Odesláno 9. srpna Nahlásit Odesláno 9. srpna V 7. 8. 2026 v 21:29, Conrad napsal: https://www.kava-praha.cz/cs/642-porcelan Díky za odkaz. Vybral jsem si a šálky mají za slušné ceny
Ivan Lelák Odesláno úterý v 12:39 Nahlásit Odesláno úterý v 12:39 V 7. 8. 2026 v 11:57, Jone napsal: @Ivan Lelák trocha nevyžádané osvěty k názvosloví: džezva je kovová kónická nádoba/konvička s dlouhou rukojetí, vaří kávu dohromady s vodou. Má specifický postup vaření (zjednodušeně: třikrát zpěnit) a výsledkem je káva s lógrem. Prostě takový alte schulle "turek", jak si ho dělali nomádi na poušti To šroubovací, co máš ty, je moka konvička; ta využívá tlak páry (1 - 2 bary), který vytlačuje horkou vodu přes sítko s kávou do horní nádoby. Kafe je bez lógru. Vynález někdy ze 30. let minulého století. A taky se v každém tom vehementu používají rozdílně mletá zrna: do džezvy patří velejemně mletá, do moka středně… Sorry, ale jako fanoušek moka konvičky (každodenní ranní rituál si fakt gustýruju) jsem musel… Díky. Takže když nám kdysi dávno vařila nějaká babka v Rumunsku kafe tak, že vařila v rychlovarné konvici kávu s vodou dohromady a několikrát to nechala zpěnit, tak to vlastně dělala jakoby v džezvě... Na její omluvu, tak dobrý kafe jsem dalších X let nepil.
Kluk jako buk Odesláno úterý v 13:46 Nahlásit Odesláno úterý v 13:46 Dobré odpoledne, měl bych jeden amatérský dotaz: Má smysl posílat takový ten obyčejný automatický kávovar DeLonghi Magnifica Evo na preventivní velký servis po x letech, pokud s kávovarem zatím nepozorujeme žádný zásadní problém? (Podobně jako pravidelné lázně u hodinek.) Děkuji.
Jehlan Odesláno úterý v 13:48 Nahlásit Odesláno úterý v 13:48 V 17. 7. 2026 v 14:52, Josef01 napsal: @Ivan Lelák Káva s mlékem je zdravotně to nejhorší, co může člověk pít (stačí pohledat v google) a samozřejmě pak zanikne chuť kávy, do které nepatří ani mléko, ani cukr. Káva je káva a z dodatečných úprav: cukrem, medem, skořice, sůl, chilli, kardamom, monin sirupy, mléko, šlehačka, ml. pěna , rum, whisky, Baileys, vaječňák ... si vážně netroufnu hodnotit , co je zdravotně nejzávadnější... malý osobní tip = "zalógrovaný český turek s českým výčepním tuzemákem" asi nebude hit pro kardiaky 3
papun Odesláno úterý v 15:06 Nahlásit Odesláno úterý v 15:06 Před hodinou, Kluk jako buk napsal: Dobré odpoledne, měl bych jeden amatérský dotaz: Má smysl posílat takový ten obyčejný automatický kávovar DeLonghi Magnifica Evo na preventivní velký servis po x letech, pokud s kávovarem zatím nepozorujeme žádný zásadní problém? (Podobně jako pravidelné lázně u hodinek.) Děkuji. Já bych se na to bodnul. Pořádně to vyčistit v rámci běžné údržby. Odsroubuj i sítko že spařovací jednotky. A ideálně dej trošku potravinářské vazelíny na tu šroubovici co vozí spařovací jednotku. Zbytek až když se něco pokazí a pak stejně zjistíš, že nemá smysl to opravovat. 1
Jone Odesláno čtvrtek v 16:44 Nahlásit Odesláno čtvrtek v 16:44 V 11. 8. 2026 v 14:39, Ivan Lelák napsal: Díky. Takže když nám kdysi dávno vařila nějaká babka v Rumunsku kafe tak, že vařila v rychlovarné konvici kávu s vodou dohromady a několikrát to nechala zpěnit, tak to vlastně dělala jakoby v džezvě... Na její omluvu, tak dobrý kafe jsem dalších X let nepil. Tak jest (principiálně) 1
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se