Dantechno Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 Jedno ranní Clovece ouplne stejnou masinu mame v praci, taky tam chodivam... Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
VS Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 Na kolik předehříváš hodinky Jinak podobnou (ne-li úplně stejnou) mašinu jsem měl cca před patnácti lety, kafe (pro neználka jako já) vynikající a vůně čerstvě namleté kávy dokázala spolehlivě naplnit celé patro domku. Akorát ten rachot Má jedinou chybu. Nemá IP adresu a kafe nejde uvařit e-mailem. Ale když vidím, jak tam někteří kolegové vaří kafe do půllitrových nočníků, tak se jen směju. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Dantechno Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 (upraveno) Má jedinou chybu. Nemá IP adresu a kafe nejde uvařit e-mailem. Ale když vidím, jak tam někteří kolegové vaří kafe do půllitrových nočníků, tak se jen směju. Ja si udelam rano jednu stredni , dva cukry, zaleju to mlikem a je to EDIT: Koukam ze tam mate taky Decalcify ..... my uz asi mesic. Upraveno 8. října 2009 uživatelem Dantechno Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boo-beek Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 Tak ja taky pridam ranni zatisi s Honduras Santa Rosa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Viktor Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 Bubiku díky, udělal jsem si ranní velký "americký" kafe dle tvýho návodu, malý preso do hrnku horký vody, a zdá se mi to fakt chutnější než velký "preso". Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
boo-beek Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 Bubiku díky, udělal jsem si ranní velký "americký" kafe dle tvýho návodu, malý preso do hrnku horký vody, a zdá se mi to fakt chutnější než velký "preso". Rado se stalo Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
kejklik Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 Nespresso se vyrábí tak, jako ostatní "polotovary" - pytlíkový čaj, granulovaný chmel a další. Ale výrobu kafe, čaje a chmele pro snadné použití jsem viděl na vlastní oči, proto to komentuji a stačilo mi to. Směs všech zbytků, zlomků a poloodpadu z jinak kvalitní suroviny se pomele a naplní do papírových pytlíků, resp. se nagranuluje (chmel). Sám používám v pražírně kupované jednodruhové arabiky a ruční pákový, šíleně masivní a těžký stroj Saeco. Teď je období, kdy si dávám Keňu, Etiopii, Kostariku a Guatemalu. A kilo zrnkového kafe platím do 400 CZK. Pro dvojctihodného NIGHTinGALA: Nebyla myšlena vůbec cena, ale kvalita toho, co je v pytlíku. Sám jsi bravurní trojčlenkou spočítal, že zrnkovou kávu, kterou mohu v pražírně ochutnat, kupuji asi 3x levněji než "polštářky". Heslo "nejvyšší kvalita za nízkou cenu" používá jeden nejmenovaný monumentální řetězec na označení svého zboží - povětšinou nevábného a nechutného. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Diamondking Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 Tak ja taky pridam ranni zatisi s Honduras Santa Rosa To je krása..kafe, Chesterfieldky a Zippo....já mám podobný ranní rituál a to už pár let. Jsem zvědavý, kdy na to dojedu Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tiktaktiktak Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 Vse podstatne bylo jiz receno (skutecne dokonale popsano boo-beek-em ), kdo pak zjisti, jak muze chutnat kvalitni kava, vetsinou do toho "spadne" a na navstevach ci nekde v beznych restauracich si jiz "presso" nedava, nebot na 150ml "vyluh" z nejake hodne spatne smesky, profrceny (kvuli zrychleni obsluhy) byt i slusnou profi pakovkou tak za 3 vetriny pak skutecne neni zvedavy. Jen bych doplnil, ze pokud mi nechybi slusny espresso stroj (cca. 90C voda, min. 9bar tlak), pak je nejdulezitejsi pomleti kavy (pokud samozrejme predpokladam slusnou a cerstvou kavu, jak bylo zmineno - naprosto idealne tak 3-5 dni od prazeni), jelikoz jedinej "system" ktery zaruci cca. 30ml kavy za +- 25 az 35 s extrakce je prave jen a pouze kvalita a jemnost pomleti a nasledneho "utazeni" v pace. Pak to muze vypadat tak, jako na fotkach od boo-beeka a hlavne skvele chutnat. K tvrdosti vody - v CR je voda i z kohoutku docela slusna, samozrejme jsou oblasti jak s tvrdsi, tak mekci vodou, obecne se doporucuje voda mekci, proto maji profi kavove systemy tzv. "zmekcovac" vody, pres ktery se napousti voda do boileru. Vodu za prve zmekcuje, nektere systemy i zaroven filtruji. Netvrdim, ze se neda spatnou vodou kava znehodnotit, ale nemyslim si, ze kvalita vody v nasem vodovodnim radu na vetsine mist republiky je nejak limitujici, pokud se necha "projet" treba filtrovacim systemem v nejake konvici na to urcene, voda bude dostatecne kvalitni na prakticky jakoukoliv kvalitni kavu. (takze lit treba evian do pakovky na espresso mi pripada nesmyslne ) Ad nespresso a podobne systemy (s patronami na kavu ci granulat) - jsou systemy, ktere v plastovych "vanickach" maji skutecne kavu a jsou systemy, kde je pouze davka instantni smesy. Z prvnich by mela byt kava urcite lepsi, nicmene co jsem ochutnal i precetl - zadny zazrak to neni, ikdyz to rozhodne prevysuje chuti treba prave zminovanou, extraspatne pripravenou kavu nekde v bezne restauraci. Ad instatni kava - opet je v ni rozdil v procesu vyroby, ty nejobycejnejsi instatni "kavy" skutecne opravdouvou kavu ani nepoznaly, nebo jsou v ni jen stopove prvky a vysledna chut se tedy neda moc ke kave prirovnat. U tech lepsich instatnich kav typu espresso se skutecne vyroba provadi tak, ze pres obrovske boilery prochazi voda pres namletou kavu (takze skutecne priprava jako v obrovskem espresso stroji), nicmene vysledna kava je nasledne ohrivana a odparovana na cca. polovinu az tretinu puvodniho objemu a pak vetsinou nasledne zmrazena a nasledne se postupne sublimuje az na granulovy prasek. Vysledna chut je asi lepsi, nez z typu bez kavy , nicmene osobne znam tak pouze dva, tri typy instatni kavy, ktere jsem ochoten z nouze vypit, jinak si dam radsi jinou tekutinu A ohledne chuti - kazdy mame jinou, kazdemu chutna neco jineho, nema smysl vytvaret dogma, ze tohle a tohle je to nejlepsi, nekdo se rad po ranu "utopi" pullitrem turka "z Dadaka", nekdo necim jinym. Principy vyroby toho, cemu se rika espresso jsou zname a zde popsane, ze je to asi "nejzdravejsi" typ kavy je jasne. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 (upraveno) Deje se zde to, co se deje i jinde. Boo-beek mel pravdu. Image Nespressa je silene nizko a obzvlaste lide neznali veci jej davaji do stejne kvalitativni urovne jako granulovane a rozpustne kavy. Coz je samozrejme v lepsim pripade kravovina a v horsim pripade lez. Nespresso je polotovar pouze v tom smyslu, ze kava je umleta a balena po malych davkach. Srovnavat to s granulovanycm chmelem a rozpustnou kavou je kokotina prvniho radu. Srovnavat to nelze ani s polstarkama pro Senseo, s kterymzto systemem ma Nespresso system spolecnou jen jednoduchost pripravy. Senseo tlaci tak 1,5 Bar, nevim to presne. Spatne strojky tak 9, dobre Saeco, ktere jsme meli v prdchozi praci, tak 15, Nespresso system 19. A slovy jednoho znameho zmrda:"Kdo z vas to ma pratele?" Myslim to samozrejme s nadsazkou a tlak neni jedina dulezita vec, ale kecy o to, ze kvalita kavy v ramci Nespresso systemu je srovnatelna s granulovanou rozpustnou jsou skutecne jen kecy. Myslim, ze vzhledem k tomu, kolik procent svetoveho trhu s kavou je primo, ci neprimo ovladano koncernem Nestle, lze predpokladat, ze do sveho vlastniho systemu, ze ktereho se navic snazi, at uz uspesne, nebo ne, udelat upmarket product, nebudou cpat "..Směs všech zbytků, zlomků a poloodpadu.." To skutecne nemaji za potrebi a financni dopad na cenu znacky a produktu by byl daleko vetsi, nez cena kvalitni kavy do tech kapsli. Navic, kdyz i v pripade pouziti tech nejkvalitnejsich bobu maji stale minimalne 200% marzi. Nemluve o tom, ze stala garantovana kvalita hermeticky uzavrenych kapsli ma taky neco do sebe. Neni nad presso z vycpele, spatne umlete, rok skladovane kavy z obchodu za rohem. Kritizovat by clovek mozna mohl fakt, ze z hlediska ochrany zivotniho prostredi neni Nespresso system idealni. Neni, to je jasne o tom zadna. Firma kapsle sice recykluje, ale bohuzel jenom na uzemi Svycarska... Upraveno 8. října 2009 uživatelem Hasňa Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tiktaktiktak Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 K tomu si dovolim opet poznamku - tlak pristroje neni ve smyslu - cim vyssi, tim lepsi - rozhodne dulezity. Naopak dulezite je, aby pracovni tlak vody v pace/hlavici/sparovaci jednotce byl konstatni v celem prubehu extrakce, tedy tech cca. 25-35 vterin a mezni idealni tlak je skutecne jen 9 baru. Bezne domaci kavovary maji uvedenych vetsinou 15, nebot to je pocatecni sparovaci tlak, ktery vetsinou muze v prubehu extrakce klesat. Nicmene je pomerne malo i domacich espresso stroju, ktere jsou tlakove nevyhovujici. V nesspreso pristrojich je vyssi sparovaci tlak 19 baru proto, protoze marketing (19 je proste vice nez 15 a kde je neceho vice, to je pro zakaznika urcite lepsi ) a protoze kava v kapslich je jednak umleta jinak nez napr. pro pouziti v bezne "pakovce", a take prochazi tlakova voda jinym konusem diky kapsli. V celkovem vysledku je kava z nespressa slusna (alespon ta, co jsem ochutnal ja) nicmene pro mne osobne nic, z ceho bych si mel sednout na pozadi. Ale to je o chuti a pristupu kazdeho, jak opakuju - kazdy at si pije to, co mu chutna. Tento zpusob pripravy ma svoje vyhody - treba ze kazda kava by teoreticky mela byt stejne pripravena, je to jednoduche a ciste, obsluhu zvladne kazdy a nemusi o priprave kavy vubec nic vedet. Nevyhody jsou jasne - predevsim cena za porci, nutnost vlastnit konkretni pristroj a nemoznost nejakeho experimentovani s jinymi druhy kavy nez s temi, co mi nabidne vyrobce kapsli. Jak bylo receno - kava je celosvetove predevsim obrovsky byznys a tak se k tomu take musi pristupovat. Koncerny budou chrlit to, co budou lidi kupovat a na cem budou mit nejvetsi zisk. Je to globalni byznys, jako kazdy jiny, s vytvorenou image a masivni reklamou a jak bude nespresso system uspesny dlouhodobe, ukaze jen cas. Ostatne Lavazza pokud se pamatuji ma hodne podobny system kavovych kapsli a kavovaru na ne jiz hooodne hodne let a nejaky velky boom jsem myslim nezaznamenal. K tomu klasicky milovnik espressa ma pripravu kavy doma jako urcity ritual, bez nej by mu kava doma asi ani tolik nechutnala takze pody ci kapsle nejsou pro nej to prave. Dalsim nezanedbatelnym faktem je, ze ac je kava v tomto systemu vakuovana v kapslich, tak stejne pri zpracovani a mleti probehla uz urcita cast oxidace a tedy i urciteho znehodnoceni oproti idealu. Cerstva zrnka par dni po vyprazeni, umleta chvili pred vlastni extrakci jsou proste kvalitou jinde. Ale to vse pisu jen pro srovnani, ne jako odpurce tohoto systemu, jelikoz chapu i jeho nesporne vyhody, ktere u nekoho mohou zvitezit. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pete Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 Chlapi (dámy) dovolím si sem vložit dotaz. Moje milá rozmilá by ráda absolovala kurz na "baristu". Neměli by jste náhodou typ, kde by se toto dalo zařídit. Hledal jsem na netu a tam byla jen nějaká soutěž a pak odkaz na kurzy v Itálii, což je pro mne malinko neakceptovatelné. Pokud se tomu bude chtít věnovat, tak budiž, ale zatím trošku mimo. Moc by mi to pomohlo. Ptají se tu lidé na různé blbosti, tak jsem nařadě i já A hurá na sraz do Pardubic Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
tiktaktiktak Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 Chlapi (dámy) dovolím si sem vložit dotaz. Moje milá rozmilá by ráda absolovala kurz na "baristu". Neměli by jste náhodou typ, kde by se toto dalo zařídit. Hledal jsem na netu a tam byla jen nějaká soutěž a pak odkaz na kurzy v Itálii, což je pro mne malinko neakceptovatelné. Pokud se tomu bude chtít věnovat, tak budiž, ale zatím trošku mimo. Moc by mi to pomohlo. Ptají se tu lidé na různé blbosti, tak jsem nařadě i já A hurá na sraz do Pardubic Nechci Te podezrivat ze spatneho hledani, ale kombinace "kurz barista" na google vyhodi nespocet odkazu na ruzne kurzy v cele CR, takze se da dobre vybrat http://www.google.cz/#hl=cs&source=hp&...61b45dcbaac3d03 Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Tada Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 Já poměrně nedávno udělal pokus - osladit kávu javorovým sirupem, bo mi došel cukr a kafe piju většinou jen tak z půl litrového hrnku a s hodně mlékem, tudíž sladkou jak ... no hodně. No abych se dostal k jádru věci - s tím javorovým sirupem to nebylo vůbec blbé Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Hasňa Odesláno 8. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 8. října 2009 tiktaktiktak: Jo, vcelku souhlas. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
pete Odesláno 9. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. října 2009 (upraveno) Nechci Te podezrivat ze spatneho hledani, ale kombinace "kurz barista" na google vyhodi nespocet odkazu na ruzne kurzy v cele CR, takze se da dobre vybrat http://www.google.cz/#hl=cs&source=hp&...61b45dcbaac3d03 Tak jsem musel přepsat a jen děkuji Upraveno 9. října 2009 uživatelem pete Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Návštěvník Ondra Odesláno 9. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. října 2009 Dnešní článek na idnes: Alkohol svědčí srdci, káva je zlo. Pravdy a mýty o srdci http://zdravi.idnes.cz/alkohol-svedci-srdc...1616_zdravi_ves 5. Káva je zlo Káva a čaj sice nepatrně zvyšují krevní tlak, ale rozhodně není nutné se jim vyhýbat. To, že káva škodí srdci, je spíše pověra. Dokonce žádné vědecké studie ani nedokázaly, že by zvyšovala riziko infarktu. Dva šálky denně by však měly být maximum. Dodržujete max. 2 kávy denně? Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Diamondking Odesláno 9. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 9. října 2009 Dnešní článek na idnes: Alkohol svědčí srdci, káva je zlo. Pravdy a mýty o srdci http://zdravi.idnes.cz/alkohol-svedci-srdc...1616_zdravi_ves 5. Káva je zlo Káva a čaj sice nepatrně zvyšují krevní tlak, ale rozhodně není nutné se jim vyhýbat. To, že káva škodí srdci, je spíše pověra. Dokonce žádné vědecké studie ani nedokázaly, že by zvyšovala riziko infarktu. Dva šálky denně by však měly být maximum. Dodržujete max. 2 kávy denně? Chci toho docílit..jenomže jak..je deset ráno a už mám ten druhý šálek Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
safi Odesláno 16. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. října 2009 (upraveno) Zkušenosti s Krups XP 4000.Nic se zatím neporouchalo Káva je na cenu zařízení dobrá, návštěvy si ji pochvalujíExistuje jistý vztah mezi mírou stlačení kávy v páce, chutí kávy a pěnou, který se nyní snažím vyladit.Když kávu v páce nechám v takovém stavu, jako jsem ji nasypal (nepatrně ji zmáčku, aby se zarovnala výška) je pěna bohatší, vody ale za cca 20 vteřin proteče pákou více než 35ml a chuť kávy je dobrá, odpovídá presu vyrobenému z jemnější kávy. Sedlina v páce připomíná průjem Když kávu v páce stlačím výrazně, za 20 vteřin proteče o polovinu méně vody, káva je silnější, ale pěny je méně. Sedlina v páce je skoro sucháVyladil jsem i mletí kávy - Starbucks Espresso mletá na 4-4,5 (čtvrt kila spotřebováno za necelé dva týdny). U těchto levnějších přístrojů si nenechávejte mlít ve Starbucku kávu na jemno na "preso". Takové mletí zvládne jejich super mašinka a páka tak za 15, ale ne cokoliv levnějšíího (Kubson by mohl vyprávět jak se z mého dárku stal malý horor) Osobně si myslím, že koupě zařízení této základní třídy do začátku má smysl. Člověk se naučí základy práce, umědomí si všechny možné souvislosti a po čase může přístroj darovat rodičům a již obdařen zkušenostmi vyrazit na pořádný nákup. Upraveno 16. října 2009 uživatelem ¨safi Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
PepaSFI Odesláno 16. října 2009 Nahlásit Sdílet Odesláno 16. října 2009 jednou jsem v Brně bloumal po kterémsi tom obchodním hustokrutomegahypersuper nakupovacím vehementu a někde jsem tam uviděl automat kafomat. Klasická bedna "vhoď minci-vypadne břečka", jen s tím rozdílem že na bedně byl nápis že to vaří z čerstvě mleté kávy. Tak jsem to jen tak pro zajímavost vyzkoušel. Mašina chvíli kvílela a i jiné zvuky vydávala, zmítala se citelně déle než obvykle a pak z toho vylezlo kupodivu celkem pitelné kafe. Odkaz ke komentáři Sdílet na ostatní stránky More sharing options...
Doporučené příspěvky
Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.
Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat
Vytvořit účet
Vytvořte si nový účet. Je to snadné!
Vytvořit nový účetPřihlásit se
Máte již účet? Zde se přihlaste.
Přihlásit se