quickstep Posted November 19, 2020 Report Share Posted November 19, 2020 Zdravím a pozdravuji všechny. Přemýšlím že pořídím nějaký automatický kávovar na takové to domaci kafickovani. Do tet mám Tassimo a chtěl by jsem neco na zrnkovou kávu rozpočet mám tak 10000 plus mínus. Nema nekdo nejake tipy?? Zaujal mně treba Philips EP 2230/10 nebo treba Melitta solo perfect milk nebo vlastne ani nevim??? Odesláno z mého VTR-L29 pomocí Tapatalk Link to comment Share on other sites More sharing options...
lykan Posted November 19, 2020 Report Share Posted November 19, 2020 Mam nove, jako doplnek k frenchpressu, Philips EP2224/10. S mlynkem utahlym nadoraz a kvalitnim kafem z toho leze akceptovatelny espresso. S poradnou pakou se to srovnat neda, ale na rychly ranni doubleshot pred prvnim videocallem je to pouzitelny - proto jsem to vzal. Kdyz to srovnam s masinama, co mame v kancelarich (automaty WMF, Jura), tak muzu potvrdit jiz zde zminene - pokud do toho nasypes kvalitni matros a nezanedbas udrzbu, pit se to da. Pokud pijes kavove napoje s mlekem, vyber neco, co ma na to nadobku/hadicku do mlika (jako ta tebou zminena EP 2230/10). Ten model, co jsem zminil, ma jen klasickou parni trysku. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daredevill Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 před 16 hodinami, montemar napsal: tak porad vybiram kavovar a nemuzu se rozhoupat.. do konecneho vyberu se nominovaly: lelit mara pl 62 t (hx) lelit pl 92 t (2 bojlery) bezzera unica pid rocket appartamento (hx) .. hodne pofrci mlecny napoje, proto alespon hx kdyz uz ne dual, z designovyho pohledu se mi libi spis nerezovy “odhaleny” hlavy e61, nez krabicovity tvar.. Jako čerstvý majitel (měsíc) ti můžu ohledně appartamenta napsat pár řádků. Na kombinaci s bílou rovnou zapomeň, očekávané naskladnění není ani letos. Takže jsem vzal copper variantu a na živo je to určitě hezčí než na fotce. Případně ta černá taky nevypadá zle. Doba nahřívání podle návodu je 10-15 minut, reálně ovšem než se nahřeje mašina, hlava a páka, tak je to spíš tak 40 minut. Vyřešil jsem to Wi-Fi zásuvkou z alzy za 3 kila a když jedu z práce, kávovar si zapnu na dálku. Mám osobně výhrady k trysce napěnovače, ani po měsíci nejsem schopnej dosahovat konstantní výsledků, tak možná koupím sadu trysek a budu laborovat s jinýma. Pokud budeš dělat mléčné nápoje jak píšeš, tak počítej s tím že dva velké cappucinové hrnky vedle sebe nedáš. Resp dáš, ale už nezapneš vodu. Řeším to tak, že espresso udělám do panáku a přelévám do hrnku. Žádná hrůza, ale nikde jsem se to nedočetl, tak abys nebyl překvapenej. Z doplňků jsem koupil precizní misku, sprchu a nahou páku. Co ovšem pro mě byl absolutní game changer, byl coffee distributor. To udělalo moje espresso výrazně konstantnější, rozhodně doporučuju. Celkově ale spokojenost, rozhodně doporučuju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
redd Posted November 20, 2020 Report Share Posted November 20, 2020 K HX stroji s E61 silně doporučuju ještě teploměr do hlavy. Je dobré vědět, kdy je stroj nahřátý a jaký vliv má cooling flush. Potřebná délka se výrazně liší podle toho, jak stroj dlouho stál bez akce nebo zrovna udělal kafe. Teploměr tam nemusí být navždy, ale ta informace slouží k naučení s HX strojem. Link to comment Share on other sites More sharing options...
filltos Posted November 22, 2020 Report Share Posted November 22, 2020 (edited) Zeptám se místních kávových guru - konzistence mletí u kónických kamenů u ručních mlýnků je ovlivněna zcentrováním kamenů? Nebo tam je ještě nějaká věc, co to ovlivňuje? Edited November 22, 2020 by filltos Link to comment Share on other sites More sharing options...
Conrad Posted November 23, 2020 Report Share Posted November 23, 2020 Má někdo zkušenosti s kávou Barahona z Dominikanske rep? Díky za názor Link to comment Share on other sites More sharing options...
14titi Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 Dneska se udělalo krásně, tak jsem vytáhl svůj poklad ven...a mladýho jsem nemohl nechat doma no. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Bert Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 Podle sestavy kterou vidím předpokládám, že patříš mezi ty, kteří do bialettky nalevají vřící vodu, aby ji pak znova uvedli do varu, a protlačili skrze kávu. Vím, že to je jeden z diskutovaných způsobů (rychlost). Máš k tomu nějaký osobní postřeh? Dík. Link to comment Share on other sites More sharing options...
nickolas Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 Rychlost je hlavni, realny benefit. Zacal jsem to delat taky. Nekde jsem se docetl, ze je to pro kafe setrnejsi, neohriva se tak dlouho v sitku, nez pres nej jde voda. Vliv na chut jsem nezaznamenal. Ale delam to dal, zejo, kdyz je to lepsi. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eskimak Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 Podla mna tam vplyv na chut je velmi vyrazny. Dlho som bojoval s kotogom a kava mi z toho vobec nechutila, velmi preextrahovana, horka. Az som to prestal pouzivat. Ked som sa docital o probleme s prehrievanim, skusil som to (uvarit vodu vopred a liat do kotoga vriacu) a zrazu je to pitna a celkom prijemna kava. Link to comment Share on other sites More sharing options...
ggrand Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 (edited) Jestli muzu vstoupit do diskuse. Sam jsem zkousel rozdil studena a tepla voda v moka konvicce. Daleko vetsi rozdil v chuti vidim v mnozstvi vody, jak se kafe namele, jak se podari naladovat do sitka a vubec vsechno kolem nez to, jaka voda se tam lije. Ale mozna jen nemam dost vytribeny frnak. Edit: taky dost dela to, jaky plamen pusobi v dobe, kdy zacina voda varit a tvori se tlak. Tj. Jak rychle voda protece\jaky tlak ji tlaci. Edited November 24, 2020 by ggrand Link to comment Share on other sites More sharing options...
14titi Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 před 1 hodinou, Bert napsal: Podle sestavy kterou vidím předpokládám, že patříš mezi ty, kteří do bialettky nalevají vřící vodu, aby ji pak znova uvedli do varu, a protlačili skrze kávu. Vím, že to je jeden z diskutovaných způsobů (rychlost). Máš k tomu nějaký osobní postřeh? Dík. Hned na začátku Tě zklamu, že nemám Bialett, ale obyč levnou hliníkovou konvičku. Nicméně co se týká vroucí vs studené vody, dnes se mi poprvé káva zadařila tak, jak bych si představoval. Necítil jsem žádnou pachuť přepálení, což se mi doma nezdařilo. Celkově jsem na mokka navařil pár desítek kafí, takže rozhodně nejsem žádný expert. Víceméně se s tím učím. Doma jsem zkoušel jak studenou, tak teplou vodu a v obou případech měla káva přepálenou pachuť. Dnes jsem do konvičky nalil řekněme téměř vroucí vodu a protože foukal vítr, trvalo docela dlouho než v konvičce začala voda vřít a objevila se první káva. Poté to mohlo trvat určité minutu, než se protlačila veškerá voda skrz a káva vytékala opravdu velmi pomalu. Takhle pomalu se mi to doma nedařilo ani na slabém plameni. Zkusím podobný setup i doma, abych zjistil jestli jsem konečně odladil mletí, teplotu a potřebný žár nebo to bylo dílo náhody. Klaním se k tomu, že extrakce se zadařila, protože teplota celé sestavy nebyla tak vysoká a konečně jsem ucítil krásně ovocitou nakyslou chuť Peru monteverde... Link to comment Share on other sites More sharing options...
jovani Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 PS. skuste kavu odstavit ked je hladina pretecenej kavy po "zobacik" do dalsieho pohara dajte zbytok .... Link to comment Share on other sites More sharing options...
eskimak Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 před 52 minutami, 14titi napsal: Hned na začátku Tě zklamu, že nemám Bialett, ale obyč levnou hliníkovou konvičku. Nicméně co se týká vroucí vs studené vody, dnes se mi poprvé káva zadařila tak, jak bych si představoval. Necítil jsem žádnou pachuť přepálení, což se mi doma nezdařilo. Celkově jsem na mokka navařil pár desítek kafí, takže rozhodně nejsem žádný expert. Víceméně se s tím učím. Doma jsem zkoušel jak studenou, tak teplou vodu a v obou případech měla káva přepálenou pachuť. Dnes jsem do konvičky nalil řekněme téměř vroucí vodu a protože foukal vítr, trvalo docela dlouho než v konvičce začala voda vřít a objevila se první káva. Poté to mohlo trvat určité minutu, než se protlačila veškerá voda skrz a káva vytékala opravdu velmi pomalu. Takhle pomalu se mi to doma nedařilo ani na slabém plameni. Zkusím podobný setup i doma, abych zjistil jestli jsem konečně odladil mletí, teplotu a potřebný žár nebo to bylo dílo náhody. Klaním se k tomu, že extrakce se zadařila, protože teplota celé sestavy nebyla tak vysoká a konečně jsem ucítil krásně ovocitou nakyslou chuť Peru monteverde... Mozno si to prave vysvetlil. Tym ze si to robil vonku, pri teplote blizkej nule, tak sa cela zostava stihala ochladzovat. V kazdom pripade - ako meliete na moka/kotogo? Link to comment Share on other sites More sharing options...
ggrand Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 Na mokka nejjemneji, co muj porlex mini umi, aniz by o sebe drely kameny. Tak mi to proste smakuje nejvic. Varim na sklokeramice. Vetsinou ji vypinam podle zvuku, kdy uz vim, ze potece kafe nebo hned jak se objevi a nekdy si s tim i hraju, ze cast dna konvicky v teto fazi davam mimo vypnuty horak a tim reguluju rychlost prutoku vody. Ale musim mit v sitku presne po okraj kafe. Kdyz je ho tam trosku vic, tak pri takovem hrani je kafe kysele. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daredevill Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 Musím se pochválit. Dneska přišel polevovač z aliexpressu který po drobných úpravách perfektně sedí. Takže muj Mazzer super jolly už je konečně doserless. Asi 45 minut práce. Mám ze sebe radost. Link to comment Share on other sites More sharing options...
eskimak Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 Odkial / z coho je ten nasypnik? Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daredevill Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 Konkrétně tohle. Vnitřnosti jsem vyndal, vyriznul díru a průměr perfektně sedel. Vyvrtal jsem tedy jen dírky na dva sroubky. US $4.38 27% Off | Vogue Stainless Steel Piston Funnel Dispenser With Stand Kitchen Oil Liquid Funnel Metal Funnel Tools Canning Hopper Filter Leak https://a.aliexpress.com/_mKtRc0d Link to comment Share on other sites More sharing options...
eskimak Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 před 2 minutami, Daredevill napsal: Konkrétně tohle. Vnitřnosti jsem vyndal, vyriznul díru a průměr perfektně sedel. Vyvrtal jsem tedy jen dírky na dva sroubky. US $4.38 27% Off | Vogue Stainless Steel Piston Funnel Dispenser With Stand Kitchen Oil Liquid Funnel Metal Funnel Tools Canning Hopper Filter Leak https://a.aliexpress.com/_mKtRc0d Nieee, nie toto som myslel. To poznam, ale nemam to rad. Vytunil som tak niekedy mlyn, no po stenach sa chyta strasne vela kavy a treba ju ometat. Myslel som nasypnik, hopper. Do coho davas zrna. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daredevill Posted November 24, 2020 Report Share Posted November 24, 2020 Aha pardon, špatně jsem četl. Nasypnik je tenhle. Muzu ti odvazit kolik se do nej vejde jestli chceš. US $35.51 26% Off | Stainless Steel Coffee Beans Grinder Hopper For Mazzer SJ/Mini HEYCAFE JX600/HC600 FAEMA 900N/207 Household Coffee Accessories https://a.aliexpress.com/_mOKFGAp Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Create an account or sign in to comment
You need to be a member in order to leave a comment
Create an account
Sign up for a new account in our community. It's easy!
Register a new accountSign in
Already have an account? Sign in here.
Sign In Now