Jump to content

Káva


Recommended Posts

Tak o kvalitě suroviny se netřeba bavit. No já dělám právě tak pro sebe max pro ženu. 

Nicméně proč má být vlastně ta první káva horší?

Jo a co šlehání mléka? Žena nic jiného než kapučíno nepije. 

Link to comment
Share on other sites

Když už si někdo doma fakt hraje s přípravou espressa, jsem zastánce nahých pák. Ty jedno/dvouvýpustě jsou takový "šidítka", který zkorigujou případnou špatnou extrakci. Taky nechápu, proč by káva na výstupu před tím, než doteče do hrnku, měla přijít do styku s pochromovanou mosazí (v běžném případě) nebo dalším kusem nerezu (v lepším případě).

Link to comment
Share on other sites

@Bert Byl to obecný povzdech, který jsem už musel ventilovat :) Nemířil na ničí konkrétní příspěvek... Někoho třeba donutí se nad tím zamyslet... většina lidí nad tím nepřemýšlí. Peace

Link to comment
Share on other sites

Indian  napeniť mlieko je hračka . 

La pavoni dáva k stroju aj automaticky napenovač ale ten som ešte nepoužil .

Aj tá prvá  káva je dobrá ale tá druha je dokonala . Prečo je to tak neviem . Len odhadujem že pri príprave prvej sa aj páka nahreje na dokonalú teplotu a tak ďalších 7 čo sa na mojom dajú urobiť hneď za sebou už sú dokonale potom  mi dôjde  voda v bojleri . 
Moj La pavoni je europiccola to je ten najmenší .

Edited by Leopold
Link to comment
Share on other sites

@Bert tak jasně, ale všechno se dá pořád někam posouvat. Mě na La Pavoni láká jednoduchost konstrukce a také rychlost nahřátí. Teď Alfu nahrivam minimálně 45 minut.

No a La Pavoni má prostě charisma. 

Link to comment
Share on other sites

před 47 minutami, redd napsal:

Když už si někdo doma fakt hraje s přípravou espressa, jsem zastánce nahých pák. Ty jedno/dvouvýpustě jsou takový "šidítka", který zkorigujou případnou špatnou extrakci. Taky nechápu, proč by káva na výstupu před tím, než doteče do hrnku, měla přijít do styku s pochromovanou mosazí (v běžném případě) nebo dalším kusem nerezu (v lepším případě).

Pravda, nicméně dvouvýpust se taky dá s přimhouřením obou očí použít pro kontrolu kvality. Když to kape ve stejných intervalech a posléze teče hezky souměrně z obou výpustí najednou a v puku nejsou stopy po kanálkování, není už pak moc co řešit.

Link to comment
Share on other sites

Nesouhlasím… Puk ti většinou nic neřekne. Dvouvýpusť (nerez) používám v krajním případě, kdy potřebuju udělat dva singly (pro návštěvu)… Tam dává smysl, jinak ne.

Link to comment
Share on other sites

Já, když si můžu vybrat, mám radší kvalitní materiály. To, že se páky dělají většinou z pochromované mosazi, je primárně dáno lehčím zpracováním, tedy nižšími náklady. Ty kvalitnější výrobci použijí nerez. V těchto případech je také obvykle jedno/dvouvýpusť možné vyndat nebo vyšroubovat (snadné čištění atd). Jak říkám, já stějně v 99 % jedu přes nahou páku (opět nerez :)). Misky proplachuju vodou z rychlovarky po každém použití, je to velmi snadné na údržbu.

Můj původní komentář mířil hlavně na to, že když už je káva dobře exhrahována (člověk má doma čas na přípravu, umí to a baví ho to), není žádný důvod, aby ještě tekla přes zbytečné kusy kovu :) O kavárenském provozu nemluvim…

Link to comment
Share on other sites

Jasný, to bylo jen takový přátelský rejpnutí, je fakt že ta mosazná páka je téměř nerozebratelná, nebo aspoň mně se to nepodařilo, tak to beru jednou za čas detergentem.

Link to comment
Share on other sites

  • 5 weeks later...

Přeji krásné sobotní odpoledne,

rozbil se nám v práci automatický kávovar Krups a chtěl bych se zeptat, zda někdo nemáte zkušenost s nějakým servisem, ideálně v Ústeckém kraji.

Je to jeden z těch levnějších, takže oprava možná nemá veliký ekonomický smysl, ale citové vazby, udržitelnost a tak podobně...

Děkuji. 🙂

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Zdravím všechny kávomily. Přibližně před týdnem mi dorazila nová hračka jménem 9barista espresso machine. Jedná se o espresso kávovar "na plotnu". Je to celkem vychytaná věcička s tlakovým ventilem, dvěmi oddělenými komorami a chladičem. Výrobce tvrdí, že přístroj dokáže extrahovat espresso při konstantním tlaku a při konstantní teplotě. Moje zkušenosti jsou velmi pozitivní. Každé espresso, co jsem uvařil, chutnalo dobře a většina z nich dokonce dost podobně jako předchozí (pokud jsem nemělil čas extrakce nebo hrubost mletí). Příprava zabere od čtyř do šesti minut. Zkoušel jsem připravovat espresso doma na plotně i venku na plynovém hořáku. Za mě je to zatím nejlepší kávovar "na cesty" nejen na místa bez elektřiny. Jistou nevýhodou je doba za kterou je možné dělat další shot. Kávovar je dost horký a i po ochlazení je nutné ho vyčistit, osušit a připravit na další shot.

20240429_185959.jpg

20240429_190201.jpg

20240429_190212.jpg

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...