Jump to content

Káva


Recommended Posts

Tak s tím Ti kamaráde neporadím, já si v době renovací někde našel schémata elektriky, mechanické věci kvli HX, ale víc nevím. Mám doma takovou bibli mašin na espresso, tak kouknu.

Link to comment
Share on other sites

před 17 hodinami, suflik napsal:

Nevím, jakékoliv zajímavosti, jak je napadlo tam dávat křídla větší jak na Rolce Royce, jestli s tím přišla nějaká úžasná inovace. Zkrátka, kdyby něco takového bylo k přečtení.

Mohu poskytnout jen své postřehy a dojmy, pokud ti to k něčemu bude...

Největší zajímavost je, že je to pekelně jednoduchý stroj, který vaří naprosto skvělé kafe.

V počátcích jsem měl potřebu řešit věci typu, tlak, teplota vody v bojleru a na výstupu a podobné chujoviny. Nakonec jsem naštěstí pochopil, že tohle je Italská mašina, která má mentalitu jako oni. Nic neřeší a nakonec/po nahřátí bojleru/ to udělá, k čemu to bylo stvořené.

Jo a vím naprosto přesně, proč tam jsou ty křídla a proč jsou tak velká. Skvěle se za ně zvedá kopule, pod kterou je doplňování vody a také to vypadá naprosto impozantně. Stejně tak i kombince masivní mědi a mosazi s chromovanými částmi.

Po letech zkušeností bych si troufl říct, že tohle je to co člověk opravdu chce, nic nevymýšlet, dát do toho správné množství správně namleté kávy, roztáhnout ji správně seřízeným distributorem/temper nepoužívám/ a tradá.

V jednoduchosti je krása, pravda tady hodně okázalá.

 

20210206_140117 (002).jpg

20221015_104304 (002).jpg

  • Like 2
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Poridil jsem 30 l ultrazvukovou cisticku a ... zkousel v tom nekdo udelat cold brew? Si rikam ze by to mohlo mit rychlej vysledek oproti difuzi v lednici nebo cold brew tower, kdy se kafe louhuje strasne dlouho, tedy by to melo chutnat uplne jinak. Ale nevim kdy se dostanu k testu, kdyz mi to rozmluvite driv nez si tim zkurvim cely dopoledne (hlavne cistenim odtoku od chemie), budu vdecny.

 

https://cs.wikipedia.org/wiki/Kavitace

Edited by zceyee
Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Pořídil jsem AeroPress a chtěl bych místo papírových filtrů používat kovový. 
Máte s tím někdo zkušenosti, jestli je to dobrý nápad a jaké to má případné +- ve srovnání s papírovými filtry?

Budu rád i za doporučení kovového filtru do aeropressu. 
Děkuji.  

Link to comment
Share on other sites

Mám kovovej na Delta Coffee Pressu a funguje to. Jinak to bude trochu jinak chutit, neboť ti kovovej propustí víc olejů, který se normálně zachytávají v papírovým.

Kovovej sem bral z Ali, a to přímo pro Aeropress, má to stejnej průměr.

Edited by filltos
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Vím, že to je asi hřích, ale když už to tu téma je. Mam nesspreso, jaké kapsle jsou nejlepší, nekvalitnější? Chápu, že s klasickou kávou to nelze srovnávat, to si ani neodvažuji. 😂

  • Haha 1
Link to comment
Share on other sites

před 6 minutami, epominos napsal:

Vím, že to je asi hřích, ale když už to tu téma je. Mam nesspreso, jaké kapsle jsou nejlepší, nekvalitnější? Chápu, že s klasickou kávou to nelze srovnávat, to si ani neodvažuji. 😂

zkusil bych spíš zde: 

 

 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ahoj, dokazete mi prosim poradi pakovou masinu do 15k ? Zatim mam favorita Sage bambino plus a Gaggia New Classic EVO. Ale kazdy z nich ma sve mouchy. Zatim jsem to motal na De'Longhi Dedica. Pokud by se nasla jeste jina alternativa, budu rad za kazdy napad. Diky

 

Link to comment
Share on other sites

@hator Rozumný základ je Rancilio Silvia, lehce přes rozpočet. Z druhé ruky do 15 by neměl být problém. Stroj OK, pokud nepotrebuješ často šlehat mléko. Je to single boiler a malý boiler, takže to je největší omezení. Ideální by bylo sehnat starší kus s PIDem, nebo ještě ideálně ve verzi BC (Buna Café). Pokud budeš často šlehat mléko, šel bych do HX stroje (heat exchanger) s E61 hlavou… opět z druhé ruky, protože tady už i ta druhá ruka bude pravděpodobně za hranou rozpočtu.

Edited by redd
Link to comment
Share on other sites

Ano na tento Rancilio Silvia jsem take koukal. Uz je lehce prez. Zena pije vesmes jen kapucino, nevim jestli by ten bojler vydrzel i navstevu vetsiho poctu lidi. Na Gaggia me vadi ze nema programovatelne tlacitka mnozstvi kavy a Sage nema 58mm portafilter. Nevim ktery parametr by mel byt pro me priritou. Bude vysledna chut kavy rozdilna z mensiho prumeru portafiltru?

Link to comment
Share on other sites

před 5 minutami, Bert napsal:

Ano, a navíc nebudeš mít kompatibilní cajky. Nemusí li být nové, doporučuji hledat na dobrých inzertních stránkách pod kombinací klíčových slov: PID, dualboiler, E61.

Jsou primo kavabazar? Pokud ano,  muzes mi nejaky doporucit? Dekuji

Link to comment
Share on other sites

Měl jsem Rancilio Silvia + mlýnek Rocky, který jsem tady na foru prodal a nedám na něj dopustit. Měl jsme ho několik let možná si troufnu tvrdit i deset let a za tu dobu jsem pouze kupoval ten chromovej kryt hlavy, kterej je teda chrom na plastu a to se mi začlo loupat, ale koupil jsme novej, nevim přesně, ale si za 5kilo tenkrát a to byla jediná závada za ty roky. Dělal několik kafí denně. Nesmrtelnej... Já bych si ho nechal, ale manželka chtěla automat... 

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Dual boiler bude dražší než heat exchanger… Pokud budeš řešit rozpočet, šel bych do HX. Sám ho mám, s E61 a PID a úplně v pohodě. Samozřejmě dual boileru bych se nebránil, ale není IMHO nutný.

A neodpoustím si standardní poznámku. Mlýnek je důležitější než kávovar :)

(A úplně nejdůležitější je kvalitní vstupní surovina.)

P. S. Jinak příprava espressa tě musí bavit, protože je s tím sraní, učení a čištění, atd atd. Pokud víš, že tě to bavit nebude, vyser se na to. Ušetříš si nervy a prachy.  

 

Link to comment
Share on other sites

Učení určitě, čištění jednou za čas, ale sraní možná na začátku. Když si to vychytáš a dostaneš to do ruky, tak to zas takový sraní není. Když to máš v ruce, tak ta příprava o proti automatu není zas o tolik delší, ale to kafe je někde jinde... 

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
×
×
  • Create New...