Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

1.teplota, tlak

2. puk je rovnoměrně promočenej - aji když ho rozbiješ?

A z kolika vaříš? 14g/25s~> 32g ?

já dělám doppio z 16-17g kávy a 25s mířím na 50ml.

Zkus hodit pár fotek z extrakce, udělej to do průhledné skleničky.

Odesláno (upraveno)

"špínu" omluvte je to jen prevít vodní kámen😁

14,5g in -> 40g out 
Odpustil jsem 6sec - to znatelně pomohlo, až mi to překvapilo, jaký to má vliv
Hrubost mletí jsem na 0..ale jde jít i pod (tak bůhví, jak je ten mlýnek seřízenej)

Je to pitelný, ale pořád je to dost hořký. Jak říká Hofmann...harsh...taková ostrá neuhlazená chuť.

Ještě můžu zkusit preinfuzi, ale když jsem jí kdysi zkoušel 2sec, tak nic moc

Edit: Ještě koukám, že tlak mám 9bar, původně jsem to nastavoval na 8,5 před x lety, ale tak snad tich půl baru nemůže dělat takovou paseku ne?

Upraveno uživatelem Anton_
Odesláno (upraveno)

16g, zbytečně moc jsem to utlačil. Kalva pražena před 8dny

preinfuzi mám nastavenou na cca 14s

IMG_3448.thumb.jpeg.f173118bf07a32fb21db628c503bfe74.jpegIMG_3453.thumb.jpeg.4e98a57b2ffde236da53476ff0063ee1.jpegIMG_3455.thumb.jpeg.0534475d8ce2f77223c0df3e24d6977f.jpeg

Upraveno uživatelem Jocker
Odesláno

Já mám ten puk vždycky hodně blátivej. Zkusím teda delší preinfuzi, ale až  v pondělí, o víkendech dávám takovej lehkej detox kofeinovej.

A na kolik máš oficiálně košík? Já mám teď 14g, a když tam nasypu 14, tak mi to přijde málo, tak dávám aspoň 14,5g.😁

Odesláno

Horká káva

Ledová káva

Kakao

Ledové kakao

Babyccino je dětský napoj ze zpěněného mléka, který vypadá jako cappuccino, ale neobsahuje kávu. Je to zábavná a "zdravější" alternativa pro děti, které si tak mohou připadat jako dospělí v kavárně. Základem je napěněné mléko, které se ozdobí kakaem, skořicí, marshmallows, čokoládovými lupínky nebo šlehačkou. 

Čaj

Horká voda

@warann ty neumíš estonsky? 🙂

• Haha 1
Odesláno

@Frostie no nejen, ze neumim, ale obecne se tady vubec nechytam ani odhadem. Nastesti AJ neni problem.

Kafe nakonec meli i normalni, takzw flat white to zachranil. Btw k jedny pripomince shora se musim priznat, ze na pumpach mam proste jiny (nizsi) ocekavani, nez nekde v kavarne. Proto si tam davam prave flat white nebo capucino, ale diky tomu, ze toho najezdim dost, tak se bez toho neumim obejit. 

• Like 1
Odesláno (upraveno)

Tak jsem pod talkem tohoto vlákna a pěti letech mačkání cuplíku na automatu nebo v lepším případě pojíením Frenchpressu zkusil oživit svoji italku. No, musel jsem domluvit přetlakovému ventilu a dvakrát dekalcifikovat. To co bych nazval espressem bylo až na pátý pokus pitelné. Ale na chlubení to ještě není. :) 

IMG_20250824_092220_result.jpg

Upraveno uživatelem Jeronimo
  • po 2 týdnech...
Odesláno

Presne 👍
Jen pripojim takovou technickou - problem na fitru. Koupil jsem ted novy kafe a z nejakyho duvodu vubec neprotejka. Zvysil jsem hrubost mleti a furt nic. Kdyz jsem na stejnou hrubost dal zkusebne Mezzo, co si zena dava do Bialettky, tak to proteklo az moc rychle. A tohle furt nic, dokonce si musim pomahat lzickou, kterou to promichavam, aby to vubec proteklo. Ta extra dlouha extrakce se samozrejme promitne i do chuti. Kafe je pritom cerstve prazeny, senzoricky mu nic neni. Tak nevim. Za dobu co filtr delam, uz jsem si samo zvykl, ze je treba mleti ruzne korigovat, ale tohle je extrem a vubec nevim ani pricinu ani co s tim (vyjma toho, to vzit do kanclu do automatu). 

Odesláno

Zdravím všechny kávové profíky, zejména ty přes espresso.

Rád bych se posunul dál od filtru a Nespressa k něčemu pořádnému.

Prosím Vás o tipy na kávovary, jak jsem pochopil,i na mlýnek na espresso.

Rozpočet bohužel pouze do 35 tisíc.

Děkuji mockrát.

Ondra

Odesláno
V 23. 8. 2025 v 13:18, Frostie napsal:

Horká káva

Ledová káva

Kakao

Ledové kakao

Babyccino je dětský napoj ze zpěněného mléka, který vypadá jako cappuccino, ale neobsahuje kávu. Je to zábavná a "zdravější" alternativa pro děti, které si tak mohou připadat jako dospělí v kavárně. Základem je napěněné mléko, které se ozdobí kakaem, skořicí, marshmallows, čokoládovými lupínky nebo šlehačkou. 

Čaj

Horká voda

vždycky se hrozně pobavím jak kouká okolí na mého 7leteho syna Jan jde s kelímkem a společně popíjíme kávu. On teda Babyccino. 

V 23. 8. 2025 v 13:18, Frostie napsal:

@warann ty neumíš estonsky? 🙂

• Like 1
Odesláno
před 2 hodinami, bcmike napsal:

Zdravím všechny kávové profíky, zejména ty přes espresso.

Rád bych se posunul dál od filtru a Nespressa k něčemu pořádnému.

Prosím Vás o tipy na kávovary, jak jsem pochopil,i na mlýnek na espresso.

Rozpočet bohužel pouze do 35 tisíc.

Děkuji mockrát.

Ondra

Já nedávno řešil podobnou situaci a skončil jsem s Lelit Mara X a DF64. Kupoval jsem z Německa podle idealo.de. I s upgradem na dřevěné hejblátka na kávovaru mě to celkem vyšlo na 37 a jsem spokojený jako blecha :)

• Like 1

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...