Přejít na obsah

Káva


Doporučené příspěvky

Měl by někdo ze zdejších milovníků kávy tip na nějakou dobrou literaturu? Mám poměrně dosti zainteresovaného otce, respektive poslední dobou se s kávou dosti rozjíždí a napadlo mě, že bych mu mohl dát nějakou knihu/knihy, ve kterých by se dočetl více, např i z historie apod.

 

Zkus ještě místo knihy zvážit nějaký kurz přípravy kávy. Knížka je hezký dárek, ale aktivní zážitek ho posune mnohem dál, pokud se o kávu fakt zajímá. Třeba Doubleshot dělá super kurzy - buď nějaký ten základní nebo domácí přípravu filtrované kávy.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

Knihu od Petry Veselé mám a je to pěkné čtení, Dělá i kurzy, kde je to zajímavé. Dále dělá školu kávy i Roberto Trevisian http://www.skolakavy.cz/web/default/o-nas/roberto-trevisan

Petriny kurzy jsou urcite super, akorat nevim, jestli nejsou ciste pro profiky. Roberto mam dojem jel italskou klasiku vcetne vsech s tim spojenejch v oblasti vyberovy kavy prekonanejch veci. Ale treba se nekam posunul, nesleduju ho, nebyl moc duvod (ale spis pochybuju) Jak psal kolega vyse, fajn kurzy i pro nadsence dela v Praze Doubleshot, dal taky Kavovy klub a mozna jeste nekdo.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zkus ještě místo knihy zvážit nějaký kurz přípravy kávy. Knížka je hezký dárek, ale aktivní zážitek ho posune mnohem dál, pokud se o kávu fakt zajímá. Třeba Doubleshot dělá super kurzy - buď nějaký ten základní nebo domácí přípravu filtrované kávy.

 

Na několika kurzech už byl a předpokládám, že i nějaké ještě absolvuje v rámci své práce, občas se mu naskytnou takové možnosti, takže tam nemám moc co ještě vymyslet, proto mě napadla ještě nějaká kniha, tu doma žádnou nemá :)

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

S tím bych si dovolil nesouhlasit resp. minimálně já si tam to rovnítko položit určitě nemůžu. Ale tisíc lidí, tisíc chutí...

No jistě že každý dokáže dlouze diskutovat o směsi,pražení,mletí,přípravě a jiných.Pro mě je základní rozdíl lepší kavý v čerstvém mletí.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

 

No jistě že každý dokáže dlouze diskutovat o směsi,pražení,mletí,přípravě a jiných.Pro mě je základní rozdíl lepší kavý v čerstvém mletí.

Mozna by se dalo rict, ze mas stesti. My, co jsme v kafi zmlsanejsi, si musime peclive vybirat, kde a jaky si dame. Ale zas ta odmena kdyz najdem nejaky, ktery nam opravdu zachutna.
Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

čerstvé mletí je určitě pozitivum ale že by to zachránilo všecko, to bych teda neřek. Já celkem často dělám podivné experimenty, koupím nějakou tu supermarketovou nádheru a musím říct že svět kávy je neustálé překvapení. například jsem nedávno koupil v kauflandu Carte noir a bylo to hrozný. Zrna všech velikostí a tvarů, chuť podivná, prostě odpad. A nedávno brácha koupil tamtéž cosi v dřevěném soudečku s nápisem tuším Salvador, za cenu Jihlavanky a nemám proti tomu celkem nic.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Jaké používáte filtry do dripperu? Teď jsem měl Melittu a potřeboval bych dokoupit.

 

Našel jsem dvě alternativy, které mají výrazně lepší cenu, má někdo zkušenost?

 

b8bd3fa0efa43d820fc317f9fa47dfbe.jpg

http://filtry-do-kavovaru.heureka.cz/filtry-kavove-fino-rozmer-4-80ks-box/

 

774bff8f5c4901da6f54f7016228cde9.jpg

 

http://filtry-do-kavovaru.heureka.cz/filtry-na-kavu-velikost-4-100ks/specifikace/#section

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Origo beleny, jak Hario (dole spicaty), tak Moccamaster (tvar jako na obrazku), stejny jsou i pro Clever dripper). Jednou jsem nesehnal, koupil nejaky levny hnedy (tam, kde jsem byl nic lepsiho nemeli) a musel jsem kazdym prolit par litru varici vody, nez byl vubec pouzitelnej. Ty do Moccamasteru jdou za min jak stovku krabice 100 ks, takze cenu bych fakt neresil.

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Zjednodušeně. Když kávu .. tak čerstvě praženou, cca 1 týden odpočinutou, pak namlít na správnou hrubost, nechat nahřát mašinku na požadovanou teplotu včetně páky ... šup s tím do páky, řádný tamping. Pokud je dobře namleto (myslej tím správnou hrubost), vyteče za cca 25-28 sekud, objem do max. 30ml esspresa  :whistling:

Odkaz ke komentáři
Sdílet na ostatní stránky

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
×
×
  • Vytvořit...