Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

samozřejmě že se něco taky rozdrtí nedefinovatelně, záleží taky na kvalitě a opotřebení mlýnku ale pořád tam je ten rozsah hrubosti poměrně malý. Ale u toho tříštivého je ten rozsah prakticky nekonečný, od totálního prachu až po několikamilimetrové kusy.

Odesláno

Ahoj

Pretoze som nemal v plane robit viac kusov, tak vykresova dokumentacia nie je, len par nacrtov so zakladnymi rozmermi.

Cele telo je z nerezu, zaklad je hrubostenna rura 75/40. Hriadel je ulozeny v dvoch bronzovych klznych loziskach, nad a pod mlecimi kamenmi. Jemnost mletia sa reguluje maticou s aretaciou. Do zasobnika sa zmesti asi 50 g kavy. Ako ste si asi vsimli, zomleta kava pada do obycajnej nerezovej salky.

post-12147-0-26717500-1535281027_thumb.jpg

Mlecie telesa Mazzer

post-12147-0-66799500-1535281043_thumb.jpg

Odesláno

Wow wow wow. To chcem!

Ak mas fakt vazny zaujem, tak posli SZ. Ale upozornujem dopredu, ze len za materialove naklady by si si uz pomaly mohol kupit rucny Comandante.

Odesláno

Ak mas fakt vazny zaujem, tak posli SZ. Ale upozornujem dopredu, ze len za materialove naklady by si si uz pomaly mohol kupit rucny Comandante.

Ahoj. Dakujem pekne za ponuku. Ak je to tak ako vravis, tak asi to naozaj teraz nebude moja priorita, necakal by som ze len naklady budu take. Ale dal si mi chrobaka do hlavy - dakujem. Za danu cenu by som urcite preferoval Tvoje riesenie pred commandante. Klobuk dole, vyzera to grandiozne. Ked sa mi to rozlezi v hlave tak sa ozvem.

Odesláno

Nove sklizne, nove kavy, nove prazici profily...vzdycky velka zabava.

Zvlast kdyz kolem desate vecer ochutnavam 10+ cerstve uprazenych varek kavy :-)4e79dbb500a680033560cf51a04af4be.jpg

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Odesláno

Ty nedáváš kávě cas na odvětrání, nebo to ochutnání je ryze "pracovní" a Ty dokážeš predikovat, jaká bude káva za 3-5 dní?

Odesláno

stranky som navstivil ...

bolo mi to treba?

A ty vsechny objednany kafe vypijes behem 14ti dnu? Nebo spis sedmi, vzhledem k tomu ze ti to prijde stejne nejdriv 7 dni po prazeni.

Odesláno

Ciste pracovni cupping. Hlavni ucel je hledani pripadnych defektu a ladeni praziciho profilu. Kava se sice za 3 dny trochu zmeni a srovna, ale jen naprosto vyjimecne se stane, ze by to nekam uplne ustrelilo. Vetsinu kav si i nechavam na doma a pak postupne piju a pripravuju ruznymi metodami, tak uz tusim, jak se ktera kava meni v case.

Ad velke objednavky kavy - kdyz se mi seslo hodne prazene kavy, daval jsem ji do mrazaku a fungovalo to skvele. Casto jsem k Vanocum dostal 3-4kg kavy a i ta, kterou jsem jeste v dubnu dopijel, byla k nerozeznani od cerstve. Ani mlynek nebylo nutne upravovat.

Ty nedáváš kávě cas na odvětrání, nebo to ochutnání je ryze "pracovní" a Ty dokážeš predikovat, jaká bude káva za 3-5 dní?

Odesláno

... Ad velke objednavky kavy - kdyz se mi seslo hodne prazene kavy, daval jsem ji do mrazaku a fungovalo to skvele ...

... aj si ju nejak specialne balil alebo ponechal v original obale?

potom staci vytiahnut, a za 2 dni v pohode pit

Odesláno (upraveno)

... aj si ju nejak specialne balil alebo ponechal v original obale?

potom staci vytiahnut, a za 2 dni v pohode pit

Kavu mrazim uz dlho. Samozrejme zrnkovu. Pouzit je mozne okamzite, zmrazenu do fresh mlynceka a rovno espresso, nemyslim ze to ide rozpoznat ak by sa nechala ohriat. Nieco spravi aj mlyncek pri mleti.

Kedze kavu nakupujem z CR, kvoli poste robim vacsir objednavky, tak na 2-3 mesiace. Mrazak je riesenie.

EDIT: Nechavam to v povodnom baleni. Po vybrati z mrazu presypem do vakuovacej dozy na kavu.

Upraveno uživatelem eskimak
Odesláno

Jak pise eskimak, kavu jsem (puvodne) mrazil normalne v origo pytliku. Podle potreby jsem odebiral do Airscape doz, ktere pouzivam.

Nejakou dobu jsem experimentoval s mrazenou kavou nejen kvuli trvanlivosti ale i kvuli mleti - kavu jsem si rozdelil do malych sklenicek na jednotlive davky (18g) a mrazenou kavu pak sypal rovnou do mrazaku. Zmrzla kava je krehci a v mlynku se chova trochu jinak - produkuje vice malych castic, coz trochu paradoxne vede k lepsi extrakci. Kdyz jsem pouzival jednu kavu a z 99% delal espresso, tak mi to vyhovovalo a kava mi opravdu chutnala vice. Ted hodne micham kavy i zpusoby pripravy, tak je ten system trochu nesikovny. Minimalne bych to vsem hracickum doporucil vyzkouset - je to zajimavy experiment, na kterem je dobre videt, jak malo staci, aby se chut kavy dost zmenila.

Odesláno

já si dnes po delší době vyčistil mlýnek a tentokrát důkladněji. V práci používám takový starý mlýnek, odhaduju 70. léta s motorem 1,2 kW :-) Nelekejte se, není na tunu kafe, je malý ruční ale místo točení kličkou ho poháním strojní vrtačkou. Občas ho rozeberu, vypláchnu horkou vodou, vyndám mlecí část a tu plastovou pikslu která bývá pěkně ulepená důkladně vymyju. Dnes jsem měl zas pocit že by to zas potřebovalo a navíc mi připadalo že to při mletí nějak "táhne" a mele divně. Moc jemných částic, lezly z toho hořčiny, chutnalo to jak turek bažiňák. Takže jsem tentokrát rozmontýroval mašinku kompletně a ty mlecí kameny jsem vydrbal jemným drátěným kartáčkem. Změna obrovská, teď to mele "drsně" je znát že to strouhá, nemačká, neroztírá, když namelu hrubší do frenchpressu, je tam minimum prachu a na chuti je to znát. Zkrátka, ty zoubky byly zanešené a umytí na tu mastnou hmotu nestačí.

Odesláno

A ty vsechny objednany kafe vypijes behem 14ti dnu? Nebo spis sedmi, vzhledem k tomu ze ti to prijde stejne nejdriv 7 dni po prazeni.

FYI: To neni objednavka ale domaci vyroba by Redace 

Odesláno

FYI: To neni objednavka ale domaci vyroba by Redace

fyi, reagoval jsem na jovaniho. :)

Berte, kde ses kdyz te potrebujem, voni tu strkaj kafe do mrazaku a rikaj ze za ctvrt roku je furt cerstvy. Jdu si prilepit lunetu chemoprenem aby necvakala.

Ne, jdu dat kafe do mrazaku. 20g, za tejden ho vytahnu a udelam dva salky, jedno fresh a jedno frozen. Pak to ochutnam a pokud nepoznam rozdil mezi fresh a frozen, prodam jedny hodinky.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...