Jump to content

Káva


Recommended Posts

Tady se to zase pekne profiluje... jeden kavomyl na jednom kafču/ predpokladam bazen/ denne a dalsi doporucuje bezva ?kafíčko?

z makra za stošede leč bez informace o jakou značku, směs, druh, pražení, oblast atd jde. TakŽe urcite vyzkousime, dekujeme a max jedno kaffee. Dobrou;-)

Link to comment
Share on other sites

Já si dávám kávu jedině po ránu z kávovaru v kanceláří.. Po ránu je to takový nakopnutí a pak během dne už další nepotřebuju takže mi stačí jedna. Snad se nedostanu do stavu, že jich budu muset pít denně víc.

 

 

Před pár dny jsem koupil v Makru překvapivě dobrou kávu, za 160kč balení 250g, mají více druhů, velikostí balení.... Určitě doporučuju vyzkoušet a já se pro ni ještě vrátím  :thumbsup_anim:

 

 

Tady se to zase pekne profiluje... jeden kavomyl na jednom kafču/ predpokladam bazen/ denne a dalsi doporucuje bezva ?kafíčko?

z makra za stošede leč bez informace o jakou značku, směs, druh, pražení, oblast atd jde. TakŽe urcite vyzkousime, dekujeme a max jedno kaffee. Dobrou;-)

 

Plně souhlaím s tikzotem. Tak trochu bych čekal, že první příspěvek bude končit odkazem na skvělý kávovar, který je náhodou zrovna v akci, a ten druhý podobně. Snažím se na tom vidět to pozitivní, že nám sem ti dva nic necpou. Jinak dnes mám smířlivou náladu, takže si odpustím obvyklou poznámku o tom, jaká je škoda, že se nedávají bany za blbost. Spíš mne ale napadl Matouš 5.3.   :-)

Link to comment
Share on other sites

Tak to se omlouvám, že jsem blbec a nedávám hned odkazy  :eek:  jde o tuhle značku http://www.labohemecafe.cz/ , každýmu chutná něco jiného, tak si vybere druh, oblast i pražení sám. Stejně jako způsob přípravy, káva není jen presso. S profilováním souhlasím, samozřejmě se člověk pozná hned podle jednoho příspěvku. Dobrou ;-) 

Link to comment
Share on other sites

 

Tak to se omlouvám, že jsem blbec a nedávám hned odkazy :eek: jde o tuhle značku http://www.labohemecafe.cz/ , každýmu chutná něco jiného, tak si vybere druh, oblast i pražení sám. Stejně jako způsob přípravy, káva není jen presso. S profilováním souhlasím, samozřejmě se člověk pozná hned podle jednoho příspěvku. Dobrou ;-)

Presso? Myslis ?prso s mlikem?? :D

Link to comment
Share on other sites

Plně souhlaím s tikzotem. Tak trochu bych čekal, že první příspěvek bude končit odkazem na skvělý kávovar, který je náhodou zrovna v akci, a ten druhý podobně. Snažím se na tom vidět to pozitivní, že nám sem ti dva nic necpou. Jinak dnes mám smířlivou náladu, takže si odpustím obvyklou poznámku o tom, jaká je škoda, že se nedávají bany za blbost. Spíš mne ale napadl Matouš 5.3.   :-)

Jako to je ?svata? pravda a to kafe je jeste ke vsemu LaBoheme, takze jsi to trefil výborně;-)

Tak ja si du udelat PRESSO - a doufam ze mam v lednici mattonku;-)

Link to comment
Share on other sites

... S profilováním souhlasím, samozřejmě se člověk pozná hned podle jednoho příspěvku. Dobrou ;-)

Profilování kávy je dost složitá disciplína. To bys mohl být v ČR průkopníkem.

Link to comment
Share on other sites

Zeptám se zde. S paní domácí by jsme si chtěli začít doma mlýt kávu.Trochu se vrátit o několik let zpět,kdy naši rodiče kávu "Standard" také doma mleli nebo v samošce.

Potřeboval bych pro začátek  poradit nějaký slušný mlýnek(asi kameny než nůž) za pár stovek a kde třeba koupit dobrý kafe.

Děkuji.

Edited by vraby
Link to comment
Share on other sites

Zeptám se zde. S paní domácí by jsme si chtěli začít doma mlýt kávu.Trochu se vrátit o několik let zpět,kdy naši rodiče kávu "Standard" také doma mleli nebo v samošce.

Potřeboval bych pro začátek poradit nějaký slušný mlýnek(asi kameny než nůž) za pár stovek a kde třeba koupit dobrý kafe.

Děkuji.

Noz v ziadnom pripade.

Na aky ucel mliet kavu? Elektricky ci rucne?

Novy alebo moze byt pouzity?

Link to comment
Share on other sites

vraby, pokud budeš mlejt standard tak je fakt jedno čim. Kávová kultura se vyvíjí a dřív bylo Cappuccino akorát turek se šlehačkou. Pokud se chceš do budoucna o kafe trochu zajímat tak bych pořídil aspoň něco trochu rozumnýho. Jak to budeš připravovat? Pokud budeš mlejt najemno, tak 20g na ručnim mlýnku budeš mlejt klidně 30 minut jak vocas (mam uz dost namleto, haha). Rucni mlynek je takova nouzovka na ven a leda tak na french press (na chemex meles tech 10 minut na 20g porci), da se to ale je to vopruz. A za normální (tedy ne uplnej šmejd) ruční mlýnek dáš těch 13 kil bohužel taky. To už je lepší si připlatit a nemlejt každej den hodinu.

 

Jak píše eskimak, co a jak s tim chceš připravovat?

Link to comment
Share on other sites

klasika TUREK nic jiného moc nemusím,moje má nějaký aftomat Bosch na ty "ženský" kafe.

 

Dříve snad nic jiného než Standard nebylo co pamatuji,tak jsem se ptal i na to kafe. V obchodech jsem to zatím moc nesledoval jestli je zrnková.

Edited by vraby
Link to comment
Share on other sites

Ja by som povedal ze pozri nejaky rucny Hario, ale nie cestovny (ma male kamene a moc dlho budes mliet), tie 2-3 kavy hravo umelies. A ak to nema byt na espresso tak Hariom nic nepokazis. Elektricke su v uplne inych cenovkach. A kupil by som si napr. dzezvu alebo frenchpress ci dripper a vyskusal aj ine metody varenia kavy.

Najdolezitejsia cast je aj tak surovina, najma cerstvo uprazena kava - napis clenovi RedAce666, urcite ti nieco podla Tvojich preferencii urcite uprazi. Pripadne mozem odporucit v CR praziaren Primakafe.

Link to comment
Share on other sites

Problém turka je v tom, že kafe je přeextrahovaný. Takže tam je asi jedno co meleš a čim. Ale pokud se rozhodneš se o to trochu víc zajímat, koupíš si solidní ruční mlýnek a dobrý kafe z nějaký pražírny (idealne 4 dny po pražení), tak ti gratis pošlu tenhle keramickej bílej V60 a nějaký filtry  :) .. https://www.doubleshot.cz/catalogsearch/result/?q=view+id+654+store+1 .. abys mohl nějak začít. Ale je to investovat ještě něco no (potrebujes konvici s husim krkem (litr), gramovou vahu jak s ni zmizik vazi matro (litr az dva), mlynek (rucni za litr, elektrickej baratza encore za 4k a kafe (250CZK v prazirne)). Tak bych to mozna zvazil, vzhledem k tomu ze ti tenhle setup par let urcite vydrzi a oproti turkovi budes pit opravdovy kafe by to za to mozna stalo.

 

https://www.piccoloneexistuje.cz/turek

 

https://www.piccoloneexistuje.cz/prekapavac

Link to comment
Share on other sites

Na turka (nebo alternativy obecne) bych jako nejlevnejsi pouzitelnou cestu zvolil Baratza Encore. Z Anglie se da poridit vyrobcem repasovany mlynek (stav jako novy a se zarukou) do tri tisic.

Kavy je nastesti na vyber nepreberne. Doubleshot z tech modernejsich vyberovych je takova sazka na jistotu. Nebo ti zcela nesobecky a nezistne muzu nabidnout svoji kavu. :-) Dulezite je hlavne, aby byla cerstve a dobre prazena. Pak uz to je o hledani "te prave".

 

Odesláno z mého SM-J530F pomocí Tapatalk

Link to comment
Share on other sites

Ještě poznámka k ručnímu mlýnku, pokud bys o nějakém dostupnějším přemýšlel. Asi rok zpět jsem něco podobného řešil s ohledem na moka konvičku, nakonec tedy nedořešil (ale to už je jiný příběh), no a pokud bych se měl osobně rozhodnout mezi dvěma osvědčenějšími dostupnějšími kousky, nad Hariem Skerton by to o kousek vyhrál Porlex Mini. (Vycházel jsem ze zkušeností uživatelů na různých fórech, popřípadě i z několika málo srovnání či recenzí. U Haria, pokud se dobře pamatuji, se vytýká větší míra užití plastových součástek, z toho pak životnost.)

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

×
×
  • Create New...