Přejít na obsah

Doporučené příspěvky

Odesláno

Tak si přemýšlím, na jaké hodinky se těšit, a došel jsem k tomu, že by se mi líbily potápky s manuálním nátahem. Prostě komfort potápek, na který jsem zvyklý, k tomu jako bonus radost každodenního natahování. Trošku jsem pátral a zjistil toto:

Amfibie: cca 2000,-

Igeny: cca 3000 až 12000,-

dlouho nic....

Vulcain: 80000,- a více

Roger Dubuis: 200000,- a více

Favre-Leuba: 250000,- a více

No a já se ptám zkušenějších kolegů: neznáte nějaké potápky s manuální natahem v cenách mezi 15 až 40(50)k, které jsem přehlédl? Samozřejmě - v tomto cenovém rozpětí jsou různé vintážky z 60 a 70 let, ale teď mě zajímají především relativně novodobé divery...

Děkuju.

Odesláno

Ohm-Aztec: Ty jsem zapoměl zmínit, bohužel jak miluju staré primky, tak mě novodobá produkce Eltonu za srdce nebere. Ale děkuju, ještě se na ně podívám. Jiné nápady?

Odesláno

Tipoval bych, že to bude optimálně něco s unitasem, takže větší potápky, ale jinak manuální nátah jde trochu proti logice potápek - člověk chce manipulovat s korunkou a případnou ochranou co nejmíň, protože nátahem trpí všechny těsnění a může to být problém.

Namátkou by šlo:

Victorinox Airboss mach IV

UTS Adventurer manual wind

Glycine Incursore Unitas

ALPINA Avalanche Extreme Regulator

Odesláno

Taky jsem po tom kdysi pátral, protože mě to lákalo.

Pěkné modely s WR 200m má Glycine v řadě Incursore. Pokud bys považoval za dostatečnou vodotěsnost 100m, tak je tu řada dalších modelů v této řadě, navíc v příjemnější velikosti.

Mně se líbí a dělají i takové srandy jako california dial. Nejsou to ale typické divery s jednosměrnou lunetou...

No a když jsme u tohoto stylu, pak je tu samozřejmě řada Panerajek s uchem i bez, ale tam jsme přes limit.

Odesláno (upraveno)

Ne přímo potápky, ale maj lunetu (vnitřní a odčítací), WR100 a Unitas - Victorinox AirBoss.

swiss-army-airboss-mach-4-00.jpg

edit: pozdě, mezitím už je zmínil Lamiczka

Upraveno uživatelem USER47
Odesláno (upraveno)

Jardo, díky, teda máš přehled :-) ve WR 200 a průhled na zdobený Unitas jsem ani nedoufal :-) Jdu studovat UTS a Glycíny. Regulátor je na mě už moc velká divocina, i když mám jinak Alpinu rád.

EDIT: díky i ostatním :-) než jsem to dopsal, objevily se i vaše reakce :-)

Upraveno uživatelem martar
Odesláno

No nemáš zač, spíš mě napadlo, že jestli něco zajímavýho bude, tak to bude mít unitas, něco jsem znal a zbytek věděl google :)

Jinak ty UTS mají dokonce tuším 500m, takže pravověrné divery...

Odesláno

Zrovna na ně slintám, a strojek je taky hezky zdobenej, ten se mi vždycky hrozně líbil v Steinech B-Uhr 47...

Odesláno

Vono je to pro kancldajving jedno, ale potápky s manuálem jsou IMHO takový trochu kočkopes, kvůli vodotěsnosti by měly mít šroubovací korunku, kterou je ale denně třeba odšroubovat a zase zašroubovat kvůli nátahu (životnost těsnění?) a když je zapomeneš natáhnout a zastaví se někde v hloubce pod vodou, tak to může být problém...

Odesláno

Tak si přemýšlím, na jaké hodinky se těšit, a došel jsem k tomu, že by se mi líbily potápky s manuálním nátahem. Prostě komfort potápek, na který jsem zvyklý, k tomu jako bonus radost každodenního natahování. Trošku jsem pátral a zjistil toto:

Amfibie: cca 2000,-

Igeny: cca 3000 až 12000,-

dlouho nic....

Vulcain: 80000,- a více

Roger Dubuis: 200000,- a více

Favre-Leuba: 250000,- a více

No a já se ptám zkušenějších kolegů: neznáte nějaké potápky s manuální natahem v cenách mezi 15 až 40(50)k, které jsem přehlédl? Samozřejmě - v tomto cenovém rozpětí jsou různé vintážky z 60 a 70 let, ale teď mě zajímají především relativně novodobé divery...

Děkuju.

Trošku pozapomněls na československé potapěčské legenty a to Prim Orlík :-) Ty nemají šroubovací korunku a je více výrobců /např.Mido/ co mají dokonce naklapávací dýnko a obyčejnou /rozuměj nešroubovací korunku/ a výrobce garantuje WR 100.

Odesláno

souhlasím se šímou, manuální potápky jsou kapinku off topic koncepce, pakliže nemají nějakou tu těsnící vychytávku ála PAM. Ale je to fakt jedno, jen, že jich bude málo - prim Igen, nebo Orlík -  jestli jsou to teda potápky - měly by být, že jo. Nebo vodolazy :D

Odesláno

No, jen na upřesnění, do opravdický vody mám n?kolikero opravdických potápek, automatů i quartz. Ale když už jsem se sám pro sebe stylizoval do role potápkomilce (a taky protože z titulu jedné své profese jsem pořád kolem vody i ve vodě), chci hodinky s výhodami potápek, ale s manuálním nátahem, který mi moc chybí. Chci zaplnit díru po Igenech, které jsem před časem měl, a nejsem si jist, zda je chci nahradit jinými Igeny, proto tohle radící vlákno. O problému s těsněním vím..

Bohuši, máš pravdu, na legendu jménem Orlík jsem zapoměl, ty bych ale docela určitě nenosil, jen bych je občas vytáhl a nafotil na ruce pro "radost"ostatním :-)

Odesláno

No ja myslim ze manualne potapky su nieco ako nakladiak na benzin..... nie ze by to neexistovalo, ale proste to nie je ono. Vyzaduju castu manipulaciu s korunkou a to ohrozuje vodotesnost. Manualne divery sa samozrejme robili v casoch, ked automat bol vzacnost, ale akonahle automat trochu zludovel, tak v potapkach bol automaticky jasnou volbou.

PS: v zozname manualnych potapok si zabudol na tie najkultovnejsie..... Zlatoust diver :D

Odesláno (upraveno)

Myslím, že díru po igenech těma PAM nezaplníš úplně, ale za pokus to stojí ..........

:-) jakmile OP vyleze s pěkným modelem za 40(50)k, zkusím to :-)

No ja myslim ze manualne potapky su nieco ako nakladiak na benzin..... nie ze by to neexistovalo, ale proste to nie je ono. Vyzaduju castu manipulaciu s korunkou a to ohrozuje vodotesnost. Manualne divery sa samozrejme robili v casoch, ked automat bol vzacnost, ale akonahle automat trochu zludovel, tak v potapkach bol automaticky jasnou volbou.

PS: v zozname manualnych potapok si zabudol na tie najkultovnejsie..... Zlatoust diver :D

Měl jsem napsat hned na začátku, že je to divná a nepraktické kombinace, že jsem si problému s namáhaným těsněním a příp.šroubením vědom A STEJNĚ JE CHCI :-) Jsem na chronomagu přes rok, nedá se ode m? už čekat racionální uvažování, tohle je o emocích :-)

PS: asi jsem po ránu pomalejší, co to Zlatoust diver? Nejsem znalec Bonda, jestliže s nim souvisí...

Edit: google, aha, vodolazy :-)

Upraveno uživatelem martar
Odesláno

Teda cigi & cali, děkuju za ty vodolazy, já o nich vůbec nevěděl, nějak mě to minulo, no ostuda. Právě si čtu o jejich historii a doplňuju si vzdělání.. A to jsem si myslel, že Amfibie v mém portfoliu řeší ruské divery :-)

Odesláno

Rado sa stalo. Inak v snahe to monstrum zcivilnit teraz uz robia verziu s korunkou nalavo. To by sa pri troche fantazie a poriadnej pracke asi aj dalo nosit bez neoprenu.... ale je v tom tusim uz automat vostok.

Pokud chcete odpovídat, musíte se přihlásit nebo si vytvořit účet.

Pouze registrovaní uživatelé mohou odpovídat

Vytvořit účet

Vytvořte si nový účet. Je to snadné!

Vytvořit nový účet

Přihlásit se

Máte již účet? Zde se přihlaste.

Přihlásit se
  • Vytvořit...